Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Taxe d'habitation

Auteur Bericht

avatar#4950
ardèche
Berichten: 3
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2007-11-01 19:20:40

Wij hebben half 2005 een huis gekocht in de Ardèche als tweede verblijf.

In 2006 en 2007 hebben wij aanslagblijetten gekregen voor "taxe foncière", "eau en assainissement" en "ordure", maar niets in verband met Taxe d'habitation?

Ik veronderstel dat dit niet normaal is? Moeten wij daar zelf iets voor ondernemen? En staat daar boetes/verwijlintresten op?  

Wij gingen er van uit dat de akte bij de notaris en een bezoek aan de mairie om ons adres in België door te geven volstond?

Heeft iemand hier zicht op?

Alvast bedankt en groeten,

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2007-11-02 12:41:54

Hoe zat dat toch met de taxe foncière en de taxe d'habitation, waarvan de ene wél en de andere niet bij de koop verrekend wordt?

 

Christian von Klösterlein

avatar#4335
Danny_34
Berichten: 12
Reacties: 38

#2 Geplaatst: 2007-11-02 19:48:32

Hallo,

Het verrekenen van één of van beide belastingen is alleen van toepassing voor het lopende jaar waarin de verkoop plaats vond, 2005 dus.

Maar wij krijgen voor ons 2e huis ook alleen een aanslag voor de taxe foncière. Ik heb daar geen probleem van gemaakt, maar begrijpen doe ik het niet.

Heeft het er iets te maken, of je Frans ingezetene bent?  

gr.

Danny 

avatar#4950
ardèche
Berichten: 3
Reacties: 1

#3 Geplaatst: 2007-11-03 14:51:45

Ik maar daar ook geen probleem van, maar wil ook vermijden om binnen enige tijd voor een onaangename verrassing te staan.  Ik blijf met volgende vragen zitten:

-Moeten wij zelf iets ondernemen/aangeven i.v.m taxe d'habitation of gebeurt dat automatisch via de notarisakte

-Is er een mogelijke reden waarom wij enkel een aanslagbiljet Taxe Foncière krijgen en geen aanslag taxe d'habitation, terwijl dit toch van dezelfde instantie komt?

mvg,

Pascal 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2007-11-06 19:57:17

Op deze website staat het volgende over dit onderwerp te lezen:

Bij het vaststellen van de taxe foncière, een soort grondbelasting waarvan gemeente, departement en regio profiteren, kijkt men naar oppervlakte, aansluitingen voor water en licht en de algemene conditie van het huis. Deze eigenarenbelasting geldt de eerste twee jaar niet voor nieuwbouw en belangrijke restauraties die met nieuwbouw zijn gelijk te stellen. Die vrijstelling moet wel binnen drie maanden worden aangevraagd en geldt alleen voor panden met een woonbestemming (eerste of tweede woning) en moet men binnen 90 dagen na gereedkomen (achèvement) van de bouw aanvragen. Vooral als je nog in Nederland woont is het niet onverstandig de achèvement zo lang mogelijk te rekken.

Je moet dus helemaal niks zelf doen rond deze belastingen. Gewoon afwachten. Bij inkomsten- en vermogensbelasting geldt wel een meldingsplicht.

Wim

avatar#4971
anco
Berichten: 0
Reacties: 1

#5 Geplaatst: 2007-11-10 18:14:54

Dag Pascal,

Ook wij hebben begin 2005 een huis gekocht (Corrèze) en ook wij kregen keurig onze taxe foncière en net als jij geen taxe d'habitation in 2006.  In het voorjaar zijn we naar onze trésorerie gegaan om te vragen of er wellicht post tussen Frankrijk en Nederland was blijven liggen.

Je moet inderdaad de beide belastingen bij dezelfde instantie betalen maar de registratie komt op verschillende manieren tot stand.  Zoals we het hebben begrepen gaat het als volgt:

Taxe foncière: is een lokale belasting die via de verkoop geregistreerd komt te staan. Die is al het ware aan je huis is gekoppeld.

Taxe d'habitation: is een woonbelasting die via de belastingdienst geregistreerd wordt.

Ik neem aan dat je net als wij gewoon in je eigen land werkt waardoor je niet in het franse belastingsysteem geregistreerd staat.  Als je frans ingezeten was geweest was het inderdaad allemaal automatisch gegaan.

Onze trésorerie vertelde dus dat we ons bij ons hôtel des impôts (in Brive) moesten aanmelden.  Wat we braaf gedaan hebben met als gevolg dat ik nu in het franse fiscale systeem sta geregistreerd en vorige week mijn eerste taxe d'habitation heb ontvangen.

Het bezoekje aan het belastingkantoor was overigens een hele leuke.  Het was er bijzonder rustig en we werden meteen vriendelijk geholpen.  Daar bleek dat de mairie van ons dorp het aan de dienst had moeten doorgeven.  Maar goed, daar zat hij niet zo mee en omdat het allemaal maar een rompslomp zou geven liet hij die aanslag van het jaar daarvoor maar zitten en zouden we dan onze eerst aanslag voor 2007 ontvangen.  Ik neem aan dat hij wel zag dat we te goeder trouw waren geweest.

Misschien moet je de raad van Wim maar opvolgen en had je mairie het maar moeten doorgeven en ben ik te braaf geweest.  Gelukkig hebben we een klein huisje gekocht dus die taxe kost me de kop niet en heb ik een gerust geweten:)

Met vriendelijke groet,

Anco