Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

weer het weer

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-11-07 21:08:07

" DE BILT - Het KNMI vindt dat de voorspelling van de Britse weerkundige Piers Corbyn over een 'superstorm' die Nederland eind november zou treffen, onnodige paniek veroorzaakt"

ik heb voor de familie en vrienden een mailtje gemaakt die hun er toch op wijst niet al te nonchalante om te gaan met de britse voorspelling.

al morgenmiddag zal de wind in nl flink aan gaan wakkeren en zelfs rond middernacht een stevig stormpje zijn.

vrijdag veegt de storm met ongeveer 10-11bfr langs de kop van holland en aan het einde van de dag lijkt de rust weergekeerd.

deze storm is al in oktober voorspeld door de zelfde weerman.

de storm die rond eind november nl zou aan doen is dus niet echt als onzin te beschouwen, en daarbij komt het feit dat het knmi iets niet vermeld ; 27 november is het hoogtij.

lijkt me niet echt iets om onzin over te schrijven.

voor de franse hollanders in de pays bas, zet voor de zekerheid de boel maar stormvast.

cees.

ps. niet zozeer een bericht voor op deze site maar meer een berichtje als medeleven naar de in holland wonende francofielen.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2007-11-07 21:17:51

Lijkt me verstandig om alreeds aan Sarkozy te vragen equipes met speurhonden te reserveren om die arme Bataven te gaan zoeken eind november die bedolven zijn onder de daken van hun gammele dubbelsteens opgetrokken huisjes......

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2007-11-07 22:50:08

haha ja sarkozy weer hé,

ik las vandaag ergens dat een paar fransen bezig zijn met het archiveren van weersinformatie uit de vorige paar honderd jaren nog ver voor de weersberichten werden opgeslagen. 

dit doen ze aan de hand van kerkboeken waar eventuele diensten en riten werden beschreven vanwege een bepaalde weersinvloed (erge droogte, koude, natte periode) en gaat men boeken na van handelsprijzen van granen, fruit en dergelijke.

tevens worden visserslogboeken en dergelijke bestudeerd waaruit ze kunnen opmaken wanneer en waar er erge zeestormen waren.

vooralsnog kan men niets met zekerheid zeggen maar wel is men van mening dat vroeger zwaardere stormen ook hier hebben plaatsgevonden, alsmede erge koude en enorme hittegolven.

het hoeft dus niet perse ergens aan de andere kant van de wereld te zijn waar een noodtoestand ontstaat door een tsunami of iets dergelijks.

het is maar wetenschap, maar toch boeiend.

cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2007-11-08 00:01:12

Hier heeft men zelfs moeite om een cycloon te voorspellen. Een dag of 2-3 maar meer ook niet.

Een storm kan zo een paar honderd kilometer afwijken van de voorspelling en dan ben je NL al weer uit. Tja, dan misschien Noord-Frankrijk. Maar goed, ik ben geen weervrouw. Maar zo een Britse mijnheer doet mij denken aan de Enkhuizer Almanak. Aan de andere kant, bij hoog water kunnen de muizen dansen, denk maar 1953.

We wachten gewoon maar af. Als NL erg geteisterd wordt kan het Europese Fonds bijspringen net als bij ons op Guadeloupe. Èen ding is wel erg handig in NL, en wat wij niet hebben hier: alle kabels liggen onder de grond....

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2007-11-08 00:11:27

Ingrid, in het Kouwe Kikkerland liggen de kabels wel in de grond maar staan de transformatorhuisjes en kabelverdeelstations nog steeds onder de zeespiegel........ 

Laten we vooral de Elisabethsvloed niet vergeten op 19 november 1421...

Daags na Sint Elisabeth 1421 woedde er 's nachts zo'n hevige storm, dat de wind met orkaankracht in Tiel en elders verschillende huizen omver blies en in Holland door dijkdoorbraken veel schade aanrichtte. Tweeduizend mensen zijn, naar men zegt, verdronken. Bij mensenheugenis was het niet voorgekomen, dat een overstroming zó erg en het peil van het zeewater zó hoog was. Bijna heel Holland is, evenals Vlaanderen en Zeeland ondergelopen. Hierdoor kwam ook de grote Zuidhollandse Waard onder water te staan en ging verloren.

Steven

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#5 Geplaatst: 2007-11-08 06:36:10

Van mij mag heel die hoek onder lopen. Fileprobleem opgelost, van de randstad verlost, zuiderzee terug en mijn huis grenst zo'n beetje aan zee.

Heerlijk!! 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2007-11-08 08:35:48

Citeert het KNMI hier niet een Nederlandse premier uit midden-vorige-eeuw:

Gaan jullie maar rustig slapen! ?

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-11-08 10:18:07

Echte hollanders raken niet zo snel in paniek en als je de moeite neemt het verhaal te checken blijkt de KNMI een keurige normale storm te verwachten en doodordinair springtij.

Ze zeggen er wel bij dat als de 'voorspelling' van de 'tovenaar' uitkomt er wel eens wat flatgebouwen tegen de vlakte zouden kunnen gaan... 

http://www.knmi.nl/VinkCMS/news_detail.jsp?id=39475 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2007-11-08 11:06:10

een doodordinaire springtij is nog altijd geen gewone hoogtij.

een springtij, komt eenmaal in de ongeveer dertig dagen voor als de zon en maan loodrecht tegenover elkaar staan en dezelfde magnetische krachten meten.

springtij en springvloed, was samen met de storm in '53 ook verantwoordlijk voor een drama.

de laagste hoogwater stand (hoogtij dus) deze maand bij de scheldedam (maritime punt 04) is 108 en de hoogste hoogwater stand (springtij genoemd) deze maand is 201.

reken het verschil maar uit.

er zijn geen abnormale springtij's freek, ook in '53 was het een normale springtij.

alleen als er een storm op zee is ontstaan er golven en deze zorgen dan voor springvloed.

dus als de storm van de tovenaar niet uitkomt, is er een gewone springtij, maar heeft de tovenaar gelijk, dan is het een springvloed die eens in de hoeveel tijd voorkomt.

ik wil ook geen paniek zaaien, maar ik heb mijn zus geholpen haar huisje leeg te halen (wanneer was het ook al weer ?) dat zes meter onder anp staat ergens in de betuwe, en als je dan zo'n volwassen vrouw ziet huilen, dan lopen de rillingen over je rug.

  

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-11-08 12:20:04

Het verhaal ging niet over de combinatie van factoren maar over de windsnelheden die volgens het KNMI binnen normale marges zullen blijven maar volgens onze Brit 2x zo hoog zullen zijn.

Bij die windsnelheden waaien flatgebouwen om...

Heb je overigens de filmpjes nog gecheckt waar Manus hieronder naar verwijst.

Nog nooit zoveel bullshit in zo korte tijd bij elkaar gezien.

Kortom, er is altijd wel iemand bereid je een sterk verhaal op de mouw te spelden. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2007-11-08 13:07:28

freek, zoals cristian al zei........

sommige dingen kun je inderdaad zo de prullenbak ingooien, en inderdaad als je nujij en andere sites bekijkt is er sinds internet geen groter aanbod van bullshit te vinden ooit.

toch, er zijn dingen die je niet al te makkelijk als onzin moet gaan beschouwen omdat je het gewoon niet geloven wilt of kunt.

stel dat iran nu een atoombom afvuurt, staat in de media, wat dan, je gelooft het direct, want je bent al maanden gebraind naar dit bericht.

stel dat nu morgen half amsterdam onder water staat, dan geloof je het nog niet omdat niemand er ooit naar toe heeft kunnen denken dat dit ooit kan en kon gebeuren.

toch, als je de geografische kaart van nederland goed bekijkt zul je zien dat een heel groot deel van nederland onder anp ligt, en dat er zelfs delen zijn (schiphol o.a.) wat meer dan een huis hoog onder anp ligt.

tot nu toe is alles goed gegaan, de polders werken goed, ok af en toe een glastuinbouw bedrijf wat gaat drijven, maar daar is de verzekering voor, maar tot nu toe kunnen de poldergemalen alles aan.

tot nu toe.

stel nu dat er een superstorm aankomt die en deel van het electriciteitsnetwerk plat gooit  (ik weet niet waar die poldergemalen op draaien eerlijk gezegd, zal wel diesel zijn) of stel dat de dijk niet hoog genoeg is, of dat .......

ook in new orleans dachten ze dat het een gewone storm zou zijn.

goed, rampscenario's, niet nodig, maar ik geef een tegenwoord op de door mensen genoemde fantasie verhalen van de britse weerkundige.

stel, eenvoudige boerenwijsheid, stel, drie dagen van te voren komt hetknmi met een weeralarm dat deze superstorm behelst, wat dan ?

je hebt net je pannedak vervangen maar moet de windveer nog bestellen, of je hebt net de steigers om je huis klaar gezet om te schilderen, je antenne staat wat los maar die repareren we wel in het voorjaar, ect.

dan ben je mooi een aap gelogeerd, dacht ik zo.

sommige dingen kun je direct naar de prullenbak verwijzen, sommige dingen moet je gewoon opzij leggen en zo nu en dan eens bekijken, wie weet.

overigens, gebouwen omwaaien zijn niet de woorden van de weerkundige (kan dat nergens vinden) want hij spreekt over windsnelheden van meer dan 200 km per uur.

in 1989 (of 90) was er een storm met 215 km/u en toen waaide er ook geen gebouw om.

oh, een voorbeeld, simpel, maar toch.

vorig jaar gaf het knmi een weeralarm over enorme sneeuval "mensen, ga de weg niet op!"

wat zie ik op journal, mensen die doodleuk de trein nemen naar de andere kant van het land om op verjaardagsvisite te gaan bij dochterlief.

de trein loopt vast, moeder probeert dochter te bellen, batterij leeg, zoon met de auto op pad, batterij van de zoon leeg, nou ja, eind van het liedje, moeder slaapt in een sporthal en zoon in een gemeentehuis.

tranen met tuiten, en waarom , omdat ze het maar onzin vonden.

't is maar net hoe je het bekijkt.

cees.  

ps, stel er gebeurt iets met de electriciteit wat niet in een dag te verhelpen is, zelfs niet in drie dagen.

de meeste huizen draaien qua verwarming op electra.

m'n moeder zei altijd, zorg er altijd voor dat je een schoorsteen in huis hebt, je weet maar nooit.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-11-08 13:20:44

oh ja freek, kijk even op http://www.nos.nl/nos/artikelen/2007/11/art000001C821FFAD816F62.html

en dan rest me alleen nog maar, gaat U maar rustig slapen.

;-)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2007-11-08 13:23:28

ook in new orleans dachten ze dat het een gewone storm zou zijn.

goed, rampscenario's, niet nodig, maar ik geef een tegenwoord op de door mensen genoemde fantasie verhalen van de britse weerkundige.

In New Orleans waren het gewone omstandigheden. Die al eerder waren voorgekomen.

Alleen bestond New Orleans toen uit een paar golfplaten huisjes en dergelijke.

Er zijn nog veel bluesteksten over de floods, high water everywhere...

Nu zijn de Hollanders bezig daar orde op zaken te stellen. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2007-11-08 13:37:40

freek we wachten gewoon af.

trouwens, jij bent deels trucker ? met die evacuatie in de betuwe werd er een door radio gelderland gecommuniceerde transport geregeld door honderden truckers uit het hele land.

bizar hoe die lui elkaar kennen, met elkaar communiceren via "bakkie's" en in één dag tijd tweehonderduizend mensen de rijnbrug over huisden omdat alle veerponten gestremd waren.

ontelbare dieren werden ingeladen en overal heen gebracht, zonder dat de eigenaar wist waarheen.

hulde aan de chauffeurs.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2007-11-08 14:19:06

Klopt, ik kan me dat nog goed herinneren.

Heb mezelf indertijd ook aangeboden, maar er was al genoeg capaciteit.

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#15 Geplaatst: 2007-11-08 17:43:57

hoe dan ook, net lekker aan zee gezeten in Nice met 20 graden en helderblauwe lucht. Geen wind te bekennen!

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#16 Geplaatst: 2007-11-08 23:41:56

Zuid-Holland, 8-11-07, 23.41 uur, 12 km vanaf de kust: het regent een beetje maar de wind overstijgt de 4 van Beaufort zeker niet. Nog geen omgevallen stapelbouw gezien, zelfs geen afgevallen takje. Maar, wie weet, is dat de stilte voor de storm.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2007-11-09 04:57:28

Arnhem, 9-11-07, 04.55, 110 km vanaf de kust: droog, windstil.Het zal nu wel snel komen toch?

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#18 Geplaatst: 2007-11-09 07:20:50

Mes chers Bataves!

Gebeurt er zo weinig "là Bas" dat het nieuws deze ochtend op Nederland 1 en RTL4 volledig beheerst wordt door een paar spiekende persvoorlichters en een beetje wind....?

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2007-11-09 09:37:06

je zou bijna kunnen zeggen "geheel volgens tekening"

toch wel petje af voor de weersvoorspellers.

nederland kan weer slapen en dromen over loshangende fietsverlichting, en spiekende persvoorlichters.

nu maar hopen dat ze eind november ook zo lekker slapen.

cees.

(9 december gezellig naar amsterdam, als dat er nog maar staat)

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#20 Geplaatst: 2007-11-09 10:38:33

Het aardige is nu net dat het KNMI in dit verband zegt, 'We voorspellen het weer niet, dat is meer iets voor tovenaars, we geven een weersverwachting.
<Hoe zit het nu met de tovenaar, die was toch immers wetenschapper?Klopt, maar een enkele wetenschapper maakt nog geen superstorm. Bij het KNMI ritselt het natuurlijk van de wetenschappers. Als die het, samen met nog veel meer collega's ergens over eens worden kun je spreken van een paradigma. Er kunnen vele paradigma's zijn en er kan eindeloos over gebakkeleit worden. Dat paradigma waar de meeste wetenschappers achter staan is het heersende, of bovenliggende paradigma.>
Dus als je voor ieder verhaal in de krant of op internet je ouwe moeder moet evacueren kom je aan weinig andere dingen meer toe. Wat niet weg neemt dat zelfs het KNMI meld dat een superstorm volgens de computermodellen kan voorkomen, hoewel in het echt nog nooit waargenomen...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2007-11-09 11:24:35

voor mij is een weersvoorspelling en een weersverwachting het zelfde, van beide verwacht ik dat ze gelijk hebben.

dat grote bedrijven en instituten snel aankomen hollen met rare namen voor anderen is niets vreemd, zo ook het knmi met "tovenaar"

immers moet je jezelf beschermen, lijkt het te zeggen.

gelijk als artsen hun bekwaamheid beschermen door de homeopathie de prullenbak in te verwijzen, zo probeert ook het knmi, en ze zullen de enige niet zijn, hun invloed te beschermen door alles wat anders denkt tovenaar te noemen.

was pelleboer niet werkzaam als weerkundige, met dezelfde weerkundige opleiding als zijn collega's, echter toen pelleboer voor zichzelf begon was hij een tovenaar.

overigens wel een tovenaar die het vaker bij het rechte eind had dan de geleerden in den bilt.

ik weet nog dat pelleboer in een kwakkelwinter vertelde dat we nog het nieuwe jaar de elfstedentocht zouden rijden, en de geleerden lachtte.

eind februari zat nederland aan de buis gekluisterd.

als moeder zei "de rivier is grijs, d'r komt rotweer aan" dan kon je je klompen er op stuk slaan dat ze gelijk had, ze woont al van kinds af aan de rivier, ze kent zijn nukken.

ik heb me menigmaal afgevraagd hoe het kan, de lucht is stralend blauw, en de rivier veranderd van waterkleurig blauwgroen in grauw grijs.

in 95, geloof ik dat het was, zei een oude riviervisser, d'r lei ijs op de bojem jong, hij gaot kruie.

de mensen lachte om die rare man.

in de nacht belde mijn moeder me op, kom kijken, de rivier kruijt !

een geweldig fenomeen.

ik ben een beetje voorzichtig met "tovenaars"

cees.

ps, kent iemand het natuurfenomeen, kruien ?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#22 Geplaatst: 2007-11-09 11:50:11

<Kleine correctie op hierboven; paradigma is in zichzelf al het bovenliggende, boven de andere digma's>
Het fijne van de wetenschap is dat, anders dan bij religie, je het met elkaar oneens mag zijn.Allemaal heel relevant ook bij Cees zijn verhaal. Het grote verschil met de duistere middeleeuwen en nu is dat je wetenschap tegenover geloof en bijgeloof hebt. Als je uit wat voor overweging dan ook, als Manus en Cees, liever 'gelooft' in dingen; prima.
Bij ons is Hermien uuut Wisp, het kruidenvrouwtje, een gewaardeerde voorspeller.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#23 Geplaatst: 2007-11-09 12:50:36

@Cees

kent iemand het natuurfenomeen, kruien ?

Kruien, kruiend ijs. Ja, ken ik.

Ik heb als kind aan een rivier gewoond die regelmatig kruiend ijs had. Kwam uit Tschechië. Je mag raden welke rivier dat is.

Wij spraken over Treibeis als er schotsen aan het oppervlak dreven, soms had je ook Grundeis - ik kan niet verklaren waarom ijs, dat toch lichter is dan water, soms diep in de rivier drijft. Als het ijs ergens door een obstakel opgestuwd werd had je ijsbarrieres. Er werd ons door ouderen verteld dat iemand ooit de rivier via zo'n ijsbarière overgestoken is - doodlink.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#24 Geplaatst: 2007-11-09 16:46:58

cristan, het verbaasd me niets dit van jou te horen.

ik zeg verder nog niets, kijken of er nog meer mensen zijn die er iets over kunnen vertellen.

ik heb geprobeerd mijn kennis over dit natuurfenomeen op te zoeken om mij te verzekeren indien er vragen komen, maar ik kan het niet vinden.

ik weet dat het zo is omdat ik ooit een boze meester aan de telefoon had die me vertelde dat ik de kinderen (een neefje) onzin vertelde, ik heb het toen opgezocht in de rijksbibliotheek van de universiteit wageningen.

heelaas op internet kan ik niets vinden.

ik ben benieuwd of iemand iets weet, leuk raadsel.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#25 Geplaatst: 2007-11-09 20:21:24

Cees,

ik heb het. De sleutelinformatie staat op

http://de.wikipedia.org/wiki/Grundeis

Jij als multicultureel wezen kan zeker de Germaanse taal lezen.

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#26 Geplaatst: 2007-11-10 10:58:35

geweldig cristian, iemand zou dit op de nl wiki moeten zetten.

indertijd was de meester woedend omdat dit niet waar was, ijs drijft, basta.

ik heb het toen opgezocht op de uni in wageningen.

inderdaad, dit ijs ligt op de bodem van de rivier en vormt zo een enorm onderwater ijsveld.

als dat los komt, (kruien) dan schieten die schotsen met zo'n hels kabaal de lucht in dat als wij als kleine jongens op de kop van de veerweg stonden moesten schreeuwen om elkaar te verstaan.

binnen een nacht is dan de rivier veranderd in een baan van ijschotsen die als punten omhoog steken.

later vriest alles aan elkaar en kun je er op lopen.

ik heb de eer gehad eenmaal in m'n leven de rijn over te zijn gestoken, en heb daarbij met enkelen plechtig maar voor de grap een klein vlaggetje op het midden van de rivier gezet.

'95, daarvoor was het '63, een bijzondere gebeurtenis in een mensenleven dus.

cees.

soms mis ik die winters hier wel eens, de zon schijnt nog zo behagelijk dat we overdag nog lekker in tshirt lopen.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#27 Geplaatst: 2007-11-10 14:43:59

Cees, wij zijn nu heel ver van het oorspronkelijke onderwerp verwijderd, daarom per privé-mail verder.

Christian v.K.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#28 Geplaatst: 2007-11-19 11:27:31

zoals ik al elders in een bericht schreef zijn we dit weekende uitgewaaid op een frisse atlantique en hebben daar ook de nodige weerkaarten bekeken en bestudeerd.

vooralsnog weinig duidelijkheid over de op handen zijnde storm van de engelsman maar helemaal lekker zit het me niet.

de weerkaart van zondag 2 december laat twee enorme stormfronten zien, één zuid zuid west van Ierland, die kloksgewijs ronddraaid, en één pal noord van holland ten westen van scandinavie, weglopend langs het drukgebied van de andere storm, naar het oosten afnemend.

beiden beloven extreme wind tot over orkaankracht.

(jammer dat ik nu geen plaatje kan plakken)

ps.niet voor discussie

cees

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#29 Geplaatst: 2007-11-19 19:20:32

Cees,

ps. niet voor discussie?

Dan moet je het er ook niet inzetten!

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#30 Geplaatst: 2007-11-19 19:42:36

steven, het mag wel, maar we hebben al zoveel over dit onzinnige onderwerp gepraat, en het is niet echt frankrijk, toch ?

ik heb het alleen maar geplaats omdat ik beloofd heb bij meer informatie dit ook te melden.

we komen nu dichter bij de datum van de engelsman maar er is tot nu toe geen vuiltje aan de lucht op de bewuste datum, echter wel later, en niet zomaar een vuiltje maar een flinke waslijn vol.

hopelijk zitten ze er allemaal naast.

cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#31 Geplaatst: 2007-11-19 23:14:26

Goed Cees, mocht die echte storm komen, dan begint-ie vanuit zee waarschijnlijk, bijvoorbeeld in La Rochelle....waarschuw ons dan ;-)) dan is er nog tijd!

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#32 Geplaatst: 2007-11-19 23:41:30

Cees, altijd intrigerend.  Op het Noordelijk halfrond gaat een depressie toch altijd tegen de klok in, met in het 'oog" de laagst gemeten druk. Zeg maar centripetaal (middelpuntzoekend) en een anticycloon, een hoog drukgebied, met de klok mee en dus centrifugaal (middelpuntvliedend)? Sinds ik hier woon heb ik mij verdiept in cyclonen. Ik hoor gaarne commentaar.

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#33 Geplaatst: 2007-11-20 10:19:30

lage druk gebieden op het noordelijk halfrond draaien tegen de klok in, draait deze met de klok mee dan spreekt men over een hoge druk gebied.

maar ik ben geen weerman ingrid, slechts zeeman die de kaarten bekijkt.
Voor mij bestaan er slechts uitdrukkingen als ruimenden en krimpende wind, benamingen voor het beter of slechter worden van de wind.
De wind die ten noorden van holland loopt krimpt naar het noorden, maar dat zegt niet zo heel veel, technisch gezien zou die dus voor slecht weer gaan zorgen.
In dit stadium is het nog veel te vroeg om te zeggen of die wel of niet gevaarlijk is, we praten over weken vooruit.
Echter dat op zee ontwikkelingen zijn voor orkaankracht is duidelijk, midden op de atlantische oceaan zijn twee drukgebieden al heftig met elkaar aan het stoeien.
Binnen volgende week en februari moet ik een boot wegbrengen naar tahiti, een trip van zes weken op zee, niet echt vrolijk als je dan een orkaantje op je giek heb hangen.  


Ik heb aan  de muur in onze chambre d’hotes  een tekst hangen van huizinga.
Het is slechts een deel van het lied der winden.
Ik zou graag het hele lied willen hebben maar kan hier niets over vinden op internet.
 

Maar ach, hij is het minste kind,
hij is slechts de gelaten wind.
Hij stuwt geen branding,
vult geen zeilen
en waar hij even komt verwijlen
kijkt men elkaar verwijtend aan
en denkt: ‘Wie heeft dat wel gedaan?

ps, soms kan het gebeuren dat ik mensen nodig heb die me willen assisteren met zeilen, zoals nu gaan we met een equipe van vier personen op de cat, misschien zijn er onder jullie die het leuk vinden om dat eens te doen, een van de equipe te zijn.

het is niet altijd leuk, hard werken, geen vakantie, maar een ontmoeting met walvissen en dolfijnen is een ervaring op zich.

(meestal een week of zes)

cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#34 Geplaatst: 2007-11-20 13:07:55

Ik ben onder de indruk Cees. Vorig jaar hadden wij hier de aankomst van La Route de Rhum. Ik heb met open mond staan kijken hoe de multicoques hier aankwamen. De Atlantische oceaan over in 7-12 dagen in je eentje!

De route naar Tahiti, is dat via Panama (het kanaal heeft een hele interessante geschiedenis) of via de zuidpunt?

Nee, ik ben geen zeeman of weerman. Ik kom niet verder dan permis Cotier wat ik volgende week hoop te halen (nadat ik 30 jaar geleden bij de waterpadvinderij nog gezeild heb en enige theoretische beginselen heb gehad).

Houd ons op de hoogte.

Ingrid

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#35 Geplaatst: 2007-11-20 13:23:35

U vraagt.... wij draaien!!!

Veel plezier ermee.

Rob“Het lied van de winden”

Wij allen zijn de zonen van Poseidon,
bestrijken samen op zijn woord,
’t Kompas in zesendertig streken
Van ‘t noorden door de zuid naar noord.

Wij allen varen op de zeven zeeën
En heffen onze bolle vaan.
Van pool tot pool en ook daartussen
Van keerkring tot meridiaan!

Wij heersen samen in vijf werelddelen
wij waaien op elk continent.
Van kust tot kust en ook daartussen
Geen plek op aard ons onbekend.

Wij dragen namen zoals vorsten
Soms grimmig, soms ook zacht en mild
Soms fier en stug en soms hardvochtig
Soms koel, soms luchtig en soms wild!

Sirocco, Bergwind en Cycloon
Tornado, Landwind en Passaat
Zuidwester, Bora en de Föhn
Elk heerst als vorst in eigen staat.

Maar ach, ik ben het minste kind
Ik ben slechts de gelaten wind.
Ik stuw geen branding, vul geen zeilen
En waar ik even kom verwijlen,
Kijkt men elkaar verwijtend aan
En denkt: wie heeft dat wel gedaan.

De Blizzard en de Avondwind
De Sneeuwjacht en de Windkracht acht
De Steppewind, de Wind bij nacht
Elk heerst uit eigen recht en macht.

Maar ach, ik ben het minste kind
Ik ben slechts de gelaten wind
Ik knak geen bomen, buig geen riet.
Wanneer ik aanzwel uit het niet
spreekt niemand: “Heerlijk! Uit het zuien!”
Maar denkt slechts: “Dat komt van de uien!”

De Stofstorm, Zandstorm en de Bries
De Poestawind, en de Orkaan
De Poolwind , Zefier en Moesson
Elk kan in eigen hoogheid staan!

Maar ach, ik ben het minste kind
Ik ben slechts de gelaten wind
Ik breng geen geur van hars en honing
Ik ben niet welkom in uw woning
‘k Was nooit op zee of aan het strand
want; wie mij laat, heeft steeds het land…

Noordooster, Rukwind en Mistral
De Valwind, Dalwind en Taifoen
De Zoelte, Koelte en de Vlaag
Elk kan zijn eigen zinnen doen.

Maar ach, ik ben het minste kind
Ik ben slechts de gelaten wind
Men vreest en men bemint mij niet.
Men merkt mij, en bezint zich niet,
kijkt vol verwijt zijn buurman aan.
Wanneer men zelve… mij liet gaan.

                       Leonard Huizinga.avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#36 Geplaatst: 2007-11-20 14:15:04

Rob, bedankt, hier ben ik reuze blij mee!

gaaf zeg!

ik ga kijken of ik kan kopieren naar mijn bib.

nogmaals bedankt!

@ingrid,

je noemt dan wel de allersnelste op, echter geen twaalf maar dertien dagen en een beetje (13d 13u31'47sec) op naam van dé beroemde juffrouw ellen mc arthur met haar boot kingfisher

nee, we gaan niet via panama, dat is onbetaalbaar, kost ongeveer vijftigduizend euro om te passeren.

we gaan er om heen, dus even de kiezen op elkaar, die punt is altijd kl.... (kaap de goed hoop)

het is een zestig voeter met bijna driehonderd meter doek, dus gaan met de banaan, dat wordt één drijver nat.

de oudste is een schipper uit st malo die veel ervaring heeft en zijn laatste lange reis wil maken en geen verantwoording wil (doet al vijftien jaar dit werk) dus dat moet ik doen, de jongste is een waaghals die nog nooit op normaal land heeft gestaan denkt men (woont in een vw-busje in la rochelle en zodra er een boot weg gaat zit hij erop, waar ook naar toe) en de derde is een vrij serieuze vent met een baard als sint en goede kookeigenschappen, en ik moet ze vermaken met mijn eeuwige fantasie en hunkering naar avontuur en schrijf het log.

we hebben alle goederen geladen voor als we snel willen vertrekken; blikvoer, canard, droog fruit, en natuurlijk wijn, en alleen het verse voer wordt afgeleverd voor we de sluis invaren, de eigenaar betaald, zoals gebruikelijk is, je wordt er immers niet voor betaald.

monsieur lesseps, de bouwer van het panama kanaal.

hij faalde echter door de enorme wolken muggen die honderden mensen vermoorden.

een poosje terug was er een interessante uitzending over het panamakanaal op Thalasa, FR3 iedere vrijdagavond rond negen uur.

snap nog steeds niet dat dit programma niet op de nl tv is.

http://www.thalassa.france3.fr/index-fr.php?page=accueil

surf hier eens even doorheen, ik vind die man geweldig!

cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#37 Geplaatst: 2007-11-20 19:22:11

Net wat je zegt, Thalassa is een geweldig programma. Inderdaad de documentaire over het Panamakanaal gezien. Vele Franse Antillianen hebben daar het loodje gelegd.

De winnaar van de Route de Rhum was Lionel Lemonchois met de Gitane 11:

7 dagen, 17 uren, 19 minuten en 6 seconden. Ongelooflijk. Cees, hoe ga je nu om met slaapgebrek als je in je eentje 24 uur alert moet zijn?

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#38 Geplaatst: 2007-11-20 21:59:58


't is nu erg interessant op thalasa omdat ze op een containerschip meevaren over de hele wereld, ik moet nog eens een manier vinden om dat op te nemen, heb er de juiste apparaten niet voor.
de route du rhum ken ik alleen van media, ze doet la rochelle niet aan.
wel hebben we natuurlijk de volvo ocean, die meestal wel even stopt in la rochelle, en natuurlijk de vendee globe die hier start (sables) de gevaarlijkste race ter wereld, (solo) en de transat die net terug is, ook solo, met nederland op een goede plaats met T-mobile.
men is bezig met een nieuwe regatta te organiseren die wat relaxter is, maar het is nog niet rond (rhum classic)
ik zeil al een aantal jaren geen regatta's meer vanwege de hoge druk, de strijd aan boord is erger dan een commandoteam en is erg vermoeiend, haat is de voeding voor de winnaar, na een ziekte kan ik daar niet meer tegen.
ik heb de NOOD regatta's gezeild in US met 50' J class.
frankrijk heeft een grote naam op ragatta's en levert vele goede schippers.
de kosten die in regatta's omgaan zijn abnormal, een beetje een boot kost rond de twintig miljoen, maar als je wint staat daar het veelvoudige tegenover, voor de sponsor dan.
De stad la rochelle leeft grotendeels van de jachtbouw en races, er lopen zo’n tienduizend schepen per jaar van de band op alle werven samen.
Op het moment is frankrijk zo’n  beetje de toonzetter in de design van zeiljachten, dankzij de supersonische technieken die uit de regatta’s voortkomen.
Oh ja, je vraag over slapen….
Wij slapen op de piloot, dat wil zeggen de boot vaart automatisch zijn koers terwijl wij in de kooi liggen, al ligt er altijd een op hondenwacht, de kooi het dichtst bij het roer.
Met regatta’s slaap je als een gans, een oog dicht.
Je leert dit vanzelf, een kleine training, een oog dicht en je hersens uitschakelen.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#39 Geplaatst: 2007-11-22 09:52:10

ik ga er geen nieuwe draad voor opstarten maar wil het wel even kwijt, hollanderrrrs !

vaak hoor ik mensen zeggen 'we hebben geen eigen cultuur meer in holland,ok, de tulpen, de klompen, de walletjes, maar wat verder ?'
wel, bezijden de afsluitdijk, de deltawerken, en zo zullen er nog veel meer zijn, er is sinds gisteravond weer een "kinderdroom" bij. 
gisteravond was de premiere van de nederlandse film 'De Scheepsjongens van Bontekoe' van regiseur steven de jong, een film van oerhollandse hunkering naar varen, avontuur, en kattekwaad.
de eenvoud van deze eenvoudige regiseur die zelfs zijn eigen plattelandsfries niet veruild heeft voor het haagse nederlands, beschrijft in een prachtige film het verhaal waar menig kinderhart vroeger van ging kloppen, het mijne in iedergeval wel.
bravo voor dit een prachtig stuk nederlandse cultuur.

nu maar wachten op de dvd.

veel kijkplezier.

cees.