Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

als ik als een fransman doe

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-11-12 23:11:52

'hoho, genoeg' ik leg mijn hand op het glas en leg de gulle gever uit dat ik nog moet werken.

'maar het is zes uur !, tijd voor een appero toch ?' weerlegt de buurman en schenkt nog een flinke scheut ricard in mijn glas, terwijl de buurvrouw met de fles koud water staat te popelen om ook haar deel toe te voegen.

'ehhh, ja, bedankt, maar ik moet nog zoveel doen vanavond' is mijn netelige excuus.

niet dikwijls kom ik in situaties terecht als deze, gezellig onder elkaar na even een bezoek of een vraag bij deze of gene.....

hoe vaak zitten ze te tafelen die fransen, of lekker onderuit met een glaasje.

maar als je een oud huis hebt gekocht, en je wilt er wat van maken, of als je een bedrijf hebt en je bent druk, dan kun je toch niet zomaar onderuit gaan zitten borrelen bij "nacht en ontij" ? dan komt er toch niets van terecht ?

ik heb al menigmaal de wind opzij gekregen als ik de trekker start om gras te maaien, of zoals nu de bladeren op te ruimen 'ach wat monsieur' hoor ik dan vaak.

maar ik moet wel, néé, ik wil geen hollands huis in frankrijk, alles is niet vlekkeloos geschilderd, maar een beetje onderhoud is toch vanzelfsprekend, niet ?

het eenvoudige leven van een fransman ontaard in mijn ogen in een bouwval, een bedrijf in eeuwig wachtende klanten.

de regenpijp van de buurman hangt al drie jaar te bungelen aan een draadje boven mijn afrastering, als het regent een plezier voor de gans. 

zijn daarom al de mensen -op deze site bijvoorbeeld- zo gedupeerd in hun te leveren goederen en diensten ?

het kan toch ook niet anders ?

'het is nog warm voor de tijd van het jaar cees, heb je een goede vendange gehad ?' vraagt de buurvrouw me, nippend aan een glaasje pineau faite à maison.

ik neem nog een slok uit m'n glas en verslik me bijna in de hoeveelheid ricard die de buurman er deze keer in heeft gedaan 'we wachten af buuf, maar ik denk dat we volgend jaar weer een hoop azijn hebben'

cees

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#1 Geplaatst: 2007-11-14 15:06:56

Volgens mij verkeert een bovengemiddeld deel van ons in een bepaald stuk Frankrijk en temidden van een bepaalde categorie Fransen die wellicht niet representatief is. Gezellig hoor, elke avond om 6 uur aan de apéro, maar dit zijn niet de mensen die het land draaiend houden, het zijn de mensen ONDANKS WIE het land draaiend blijft, min of meer althans. Misschien zijn het wel vooral de grèvistes die elke avond om 6 uur aan de apéro zitten, schreef hij met een smerig lachje. Deze jongen zit om 6 uur nog gewoon op z'n werk en deze jongen wil ook graag het onderhoud van z'n huis enigszins op orde krijgen. Overigens zijn al die niet-onderhouden Franse huizen meestal niet zozeer niet-onderhouden door laksigheid maar meer doordat er geen centime overblijft van een mager salaris minus hypotheek minus eten en drinken minus EDF, fioul en telefoon. Een niet-onderhouden huis is triest en dat weten de bewoners zelf ook wel achter een vrolijke façade van pastis (die overigens makkelijk ontaardt in alcoholisme).

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2007-11-14 18:54:29

Tegenover al die lasten die Doperwt noemt, staan ook tal van voordelen die de Fransman geniet: extreem goede sociale zorg, zoals forse kinderbijslagen, het ontbreken van wegenbelasting (schijnt in Holland nu houderschapbelasting te heten), een meer dan voortreffelijke gezondheidszorg, fiscale tegemoetkomingen aan minder bedeelden. Twintig procent van de werkenden verdient het brood als ambtenaar en is zijn en haar leven lang verzekerd van een vast inkomen en pensioen.

Een niet-onderhouden huis valt vaak niet toe te schrijven aan een gebrek aan middelen, maar aan een gebrek aan stijl en goede smaak. De doorsnee plattelandsbewoner zal het worst wezen hoe zijn huis eruit ziet. Dankzij die Engelsen en ook de Nederlanders worden de bouwvallen opgekocht en meestal keurig in stijl gerenoveerd.

Ik zoek nog naar een juiste vertaling van het veelzeggende Nederlandse begrip 'labbekakkerigheid'.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2007-11-14 19:12:59

Ik deel de observaties van Cees niet. Nou zit ik niet bepaald in een regio van "Sun, Sea and Sex" maar meer van "Boulot, Jardin, Télé, Dodo", la France profonde dus.

Mijn buren beschouwen het "zomaar" langskomen als een "intrusion dans la vie privée" en zelfs mijn buurvrouw belt eerst op om aan te kondigen of het schikt als ze even langskomt dan dat ze over de heg de boodschap toeroept.

Dat ze een beetje "coïncé" in de région Centre zijn is in Frankrijk genoegzaam bekend maar eigenlijk best rustig zo......

Wim, zo goed is de gezondheidszorg nou ook weer niet. Geen wachtlijsten (wel voor de goeie specialisten of anders fors bijbetalen), overmatig medicijnvoorschrijfgedrag (320 bij Scrabble, hoi!), in sommige ziekenhuizen zou ik nooit willen worden opgenomen, uren wachten in de wachtkamers van de huisdokter, weinig uitleg over je kwalen van de "praticiens"..........

Dat van de door Jospin in 2000 afgeschafte wegenbelasting......wacht maar af.........t'is dat het woord "slurptax" nog niet in het Frans vertaald is!

"Labbekakkerigheid".... <> "Foncionnairisme" (ik verzin het ter plekke!)

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-11-14 19:18:50

dat is nou een woord wat ik nog nooit gehoord heb, labbekakkerigheid, hoe verzint men het.

ik heb even op van dale digitaal gekeken maar ook daar kent men het woord niet, echter google staat er bol van.

ik denk toch dat wim grotendeels gelijk heeft in de bewering van de franse gewoontes, al gaat die veel verder dan "labbekakkerigheid"

geen geld is dan misschien voor enkele een probleem, voor de meesten is het gewoon een vorm van gemakszucht, het zal m'n reet roesten, zoals iemand hier op de site me leerde.

in mijn eigen ralatie zie ik als deze jongen al uit de veren is op zaterdag, de partner nog een keertje het dekbad optrekt en een rondje draait.

zo waar de buren komen borelen sta ik met tegenzin op van mijn werk, waar de fransen zich gemoedelijk aansluiten bij gezelligheid.

hoevaak heeft men niet gelachen over de tijd van renovatie van al mijn plannen, en ziedaar hun verbazing als alles in een tiende deel gedaan blijkt te zijn van wat hun dachten.

'wanneer ga je dat doen buur ?, in 2015 of zo ? en als ik dan zeg dat het het einde van de winter af is liggen ze in een deuk.

het is hun mentalitiet, theater, film, bar en restaurant, ze hebben alle tijd, en de bretons zijn nog erger.

afspraken? laat maar..... de schouders er onder ? wat is dat, de kinderen hebben nooit geleerd van vader en moeder wat dat betekend, dus hoe kunnen ze het weten.

de traditie zet zich rustig voort, de kinderen horen aan tafel wie er gek is, ik toch immers, die altijd werkt ?

heel af en toe als de kinderen hier zijn sleep ik ze mee naar de decheterie, op zoek naar rommel, bezigheden, niets geen labbekakkerigheid, die fiets is gratis, maar dan gaan we vanmiddag sleutelen, samen.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#5 Geplaatst: 2007-11-15 10:11:30

Hollandse, kleinburgerlijke, protestantse, "ik geniet dus ben zondig" -achtige zieligheid dit!!

Geniet gewoon mee of geniet niet of geniet anders maar zeik er vooral niet over!!

Nee hier dan; senseo slurpend, light-producten kopende, omega vetzuren vretende, alcoholarm en alcoholvrij bierdrinkende, eeuwig lijnende, gezond - bewust - actief en meer van die marketingtermen accepterende, anwb lidmaadschappende, caravantrekkende, blikken soep meesleurende, vingerwijzende maar oh zo hard werkende burgers...

Laat dan maar lekker de boel om je heen instorten onder het genot van een pastisje!

(het is maar een ongenuanceerde mening hè, ik wil niemand persoonlijk beledigen, laat dat duidelijk zijn...) 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2007-11-15 10:59:10

Helemaal mee eens H@ns. 
En ik proef ook wat arbeidsethosachtigs van kijk mij eens hard werken.De gemiddelde burger werkt 2 maanden voor zijn Auto, 2 maanden voor zijn energienota, x aantal maanden voor zijn hypotheek en is eigenlijk gewoon een slaaf. Maar wel heel rechtschapen. 
Ook ik wil niemand beledigen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2007-11-15 12:48:40

tot aan hans gaat het goed, en dan gaat de vinger uit naar.....

heren heren, leer eens relativeren, dit heb ik zomaar geschreven om eens te kijken wat U nou van frankrijk denkt.

hans, waarom heb je toch zo de pik op protestanten ? en freek, als je in frankrijk zou wonen kon je zien wat de bedoeling is van deze draad, en geen commentaar over kijk mij eens hard werken, onzinnig.

het gaat erom dat we zoveel verschillen van elkaar, daar is alles mee gezegd.

het is een observatie, zoals steven dat zo mooi zegt.

wat vind U van deze stelling, hoe ervaren jullie het ?

dus het heeft geen zin om met de vinger te wijzen naar protestanten of arbeidsetho's.

als je het niet ziet laat deze draad dan alsjeblieft aan je voorbij gaan.

merci bien.

cees.

-------------------------- 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2007-11-15 13:11:57

Cees het zou toch wel heel gezapig worden als we jouw alleen maar in je mening mogen bevestigen. Het is een openbaar forum en wees potverdomme blij dat er eens een andere mening bezigt wordt. Je kunt er mischien zelfs nog wel wat van opsteken...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2007-11-15 13:23:32

laat maar freek, genoeg.

het gaat hier helemaal niet om meningen, die maak jij, het is geen discussie.

observatie.

laat maar.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2007-11-15 17:05:03

De berichten waar ik op reageerde zijn gewist. Ik vind dat een bijzonder onsportieve manier van doen en protesteer tegen dit soort gedrag.Mijn reacties zijn hiermee van hun kontekst ontdaan.

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#11 Geplaatst: 2007-11-15 17:20:16

Mag ik nog even reageren op de afwezigheid van wachtlijsten in de Franse gezondheidszorg?

Tot voor kort dacht ik ook dat die niet bestonden, maar sinds mijn oude buurman al enkele maanden rondhobbelt met een knie waaruit het kraakbeen (of wat het dan ook is) vrijwel verdwenen is, gezien de foto die hij me liet zien, en krimpt van de pijn elke keer als hij uit een stoel probeert op te staan, enz., heb ik de mening moeten herzien. Hij kon niet eerder geopereerd worden en voorzien van een kunstknie, dan half november. Drie maanden wachten. Gewoon streekziekenhuis (Autun), en niks geen bijzondere specialist waar iedereen door geholpen wil worden.

Als ik de situatie in les Pays Bas beschrijf, knikken ze: zo gaat het hier ook. Het lijkt er dus op dat ik weer een Franse mythe zal moeten schrappen uit m'n repertoire. Of zou het een uitzondering zijn, het geval van mijn buurman?

Dolf

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#12 Geplaatst: 2007-11-15 19:17:22

Hoezo wissen? Wie doet dat dan? Wim B?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#13 Geplaatst: 2007-11-15 19:17:40

Ik heb groot respect voor de meestal rechtse en vaak reactionaire opinies op dit forum, ik lees ze en denk er het mijne van.Ik steek er veel van op, al is het alleen al te ervaren hoe andere mensen de wereld interpreteren.
Nu worden de Fransen weggezet als luie, stakende en pastis drinkende domoren die onverkort de huidige economische malaise wordt verweten.Dronken de fransen in economisch betere tijden geen pastis? Dat ze opkomen voor hun pensioen is schandalig. Het niet op tijd schilderen van hun onderkomens is geen savoir vivre maar labbekakkerigheid.
Soms voel ik me geroepen te reageren en maak dan mijn invalshoek kenbaar. Dan moeten de schermen kennelijk gelijk op zwart. De titel 'als ik zou doen als de Fransen' spreekt op zich al boekdelen.Eerder sprak hij zich al uit voor het afschaffen van de persvrijheid.Om te beginnen op dit forum blijkt nu.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#14 Geplaatst: 2007-11-15 19:27:51

By the way, wat betreft de gezondheidszorg, Kuin. Als je buurman zich laat opereren in een hopital public, ja, dan zijn er inderdaad wachttijden. Hier in FR zijn er twee sectoren. Privé en public. Veel specialisten die aan een publiek ziekenhuis zijn verbonden hebben vaak ook nog een <activité libérale> of te wel, zij mogen twee dagdelen per week hun privépatienten behandelen in het ziekenhuis en hun salaris wordt nog doorbetaald ook. De kanker van het ziekenhuiswezen, dit systeem. Of te wel, als je belt voor een afspraak maakt het wel degelijk uit of je privé behandelt wilt worden of gewoon. Verder zijn er nog allerlei specialisten die een complete privépraktijk hebben in de <cliniques>. Je moet je van te voren goed laten informeren want soms moet je enkele honderden euros bijbetalen als je je laat opereren en verzorgen in zo een kliniek. Vaak werkt men in die klinieken efficienter en wat meer <accueillant>.

Men wil er naar toe dat de publieke ziekenhuizen meer <competitief> gaan worden maar dan moet er nog veel veranderen want de directie bestaat alleen maar uit ambtenaren, opgeleid op van die ambtenaren hogescholen en een directeur uit de zakenwereld is daar nog een onbekend fenomeen, in tegenstelling tot de privéklinieken.

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2007-11-16 08:24:17

Zodra het meneer niet helemaal maar de mond gepraat wordt is het ineens mis.En ik vind het ook geen doen om het maar gewoon te negeren zoals wel vaker gebeurd.Mag hier werkelijk maar een soort berichten geplaatst worden?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2007-11-16 09:24:02

freek, ik heb nergens gezegd dat franse luie, stakende en pastis drinkende domoren zijn die onverkort de huidige economische malaise wordt verweten, ik heb ook nergens iets aan de persvrijheid gedaan, wat ik heb gedaan is nogmaals, zoals steven beter kan verwoorden dan ik, een observatie, een verhaal over hoe het hier gaat, HIER in en om mijn huis.

ik geef niemand de schuld van de economische malaise want ik ben er zelf een deel van.

iedereen die reageerd doet dat op zijn/haar manier, vanuit het oogpunt van hun omgeving, zonder een persoon aan te spreken.

wat doet hans, die weet dat ik een religieuze achtergrond heb, voila, alle registers los tegen die protestanten (jammer hans, ik ben joods)

wat doet freek, voila ik ben de persoon die het allemaal weer beter weet.

het leuke is, dan zeggen ze aan het eind van de trap; ik wil niemand beledigen hoor.

als een bericht niet beledigend is HOEF je dat er ook niet neer te zetten, want je bent er juist op uit om te beledigen.

daarom wil ik de wijste zijn en me geheel vrijwillig terug trekken van de discussie, en ga jij freekje nog maar even verder met trappen, dat kun je goed.

tot die tijd heb ik wel weer ander "nieuws" op deze site.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2007-11-16 10:32:46

Wat je precies gezegd hebt is niet meer te achterhalen en dat is precies de issue.Ik protesteer daar tegen.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#18 Geplaatst: 2007-11-16 11:27:21

Cees, zonder direct partij te kiezen in het 'dispuut' vraag ik mij toch in gemoede af waarom je je startverhaal weghaalt. Want die handelwijze is gewoon denigrerend voor al diegenen die de moeite hebben genomen om erop te reageren. Als je het achteraf bezien niet met jezelf eens bent dan kun je dat -mijns inziens- beter duidelijk maken door het een aparte posting toe te lichten. Dat is -wederom mijns inziens- de volwassen manier om je fout te erkennen. Plus dat het de respondenten in hun waarde laat. Je gaat toch niet de nieuwe drs. Zuurmans (of ir. Zuurmans) worden?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2007-11-16 13:05:00

nee ivo, ik ga niet de nieuwe drs zuurmans uithangen.

ik werd er alleen een beetje moe van om aangevallen te worden zonder reden, vandaar dat ik dacht, ik haal alles gewoon weg en dan stoppen ze wel.

nu hoeft een ander zich niet aan kinderachtigheid te ergeren.

ik twijfel niet aan mijn mening omdat ik in het verhaal helemaal geen mening gaf, dat is het nu juist.

mijn verhaal was een observatie van hoe fransen zijn, en zoals steven al zegt, in zijn buurt is dat anders dan hier in "Sun, Sea and Sex".

ik heb niemand beschuldgd, veroordeeld, of wat dan ook.

wel, je leest de eerste reactie al van hans "Hollandse, kleinburgerlijke, protestantse, "ik geniet dus ben zondig" -achtige zieligheid dit!!

nou ja, voor mij een kinderachtige reactie, en als slot "ik wil niemand beschuldigen".

dan komt de volgende er overheen met arbeidsbla bla bla, en die wil ook niemand persoonlijk beschuldigen hoor.

en als je dan vraagt of iemand gewoon het verhaal relativerend wil bekijken en niet vanuit een discutabel standpunt dan wordt je verrot gescholden omdat..... nou ja lees zelf maar.

dus dacht ik, kinderachtig, ik haal alles weg en dan is het over.

mis dus.

ongeacht mijn volgende draad zal wel weer niet goed zijn, of opdringerig, of misschien veroordeel ik de mensen wel en leg hun mijn mening op.

cees.

 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#20 Geplaatst: 2007-11-16 15:07:49

Wat een rare discussie zo opeens in dit forum? De edit-knop is bedoeld om fouten in je eigen berichten bij nader inzien of bij teruglezen te corrigeren. Het is niet de bedoeling om gehele bijdragen te wissen, waardoor de reacties van anderen in een onmogelijke context komen te staan. Niet meer doen, Cees.

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2007-11-16 16:26:39

wat mij betreft haal je de hele draad weg wim, de lol is er toch al af.

lees bovenstaand bericht op antwoord aan ivo maar, dat is genoeg lijkt me.

je weet dat ik een schrijver ben, en ik hou er niet van om teksten te deleten, maar in dit geval deed ik er verstandig aan.

maar goed, de volgende keer zal ik het anders aanpakken, beloofd.

cees.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#22 Geplaatst: 2007-11-16 16:32:50

Cees,

heb de door jou aangehaalde reacties nog eens doorgelezen.

Hans noch Freek hadden hun pijlen op jou rechtstreeks gericht. Zij beiden maakten een -discutabele weliswaar- relativering van wat jij beschreef door een parallel te trekken met hun evaluatie van de houding van mensen in Nederland. Niet jijzelf werd kleinburgerlijk, senseoslurpend etc. genoemd. Wat gezegd is is iets in de orde en grootte van 'Amerika dit' met als respons 'Ja, maar Rusland dat'. Van dat soort non-argumentaties vond ik altijd 'Dat zal wel maar het heeft niets met elkaar te maken, het een versterkt noch verzwakt het ander'.

Het enige wat Freek tegen jou direct heeft ingebracht is de wijze waarop je op hun quasi-relativeringen reageerde: door je berichten weg te halen. En, eerlijk gezegd, met dát stukje kritiek ben ik het eigenlijk niet helemaal oneens.

Ivo

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#23 Geplaatst: 2007-11-16 17:45:50

Hoezo de lol is er nu toch af? Voordat H@ans reageerde dacht ik , weer typisch zo'n uitgestreken flauw geneuzel over de Fransen. Met zijn bijdrage werd het juist leuk en heb ik mezelf verwaardigt ook een duit in het zakje te doen. Allicht discutabel, daarvoor zijn we hier. Maar dat 'de lol is er af' betekent dat je alleen je eigen inzichten bevestigd wil zien. Je hoort mij ook niet klagen als je op een thread van mij reageert, en daar ben je als de kippen bij.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#24 Geplaatst: 2007-11-16 17:59:55

Eerste prijs: Hans voor zijn rake volstrekt ongenuanceerde mail over de Hollanders (hebben jullie de parodie op Maxima gezien bij Koefnoen...om te smullen!)

Tweede prijs voor Freek die steeds manmoedig probeert te blijven reageren

Poedelprijs voor Cees die zo moedig begon maar zoveel water in zijn vacht kreeg dat hij de kant niet meer kon opkomen...!

Cees, van mij mag je vanavond een dikke pastis met de buren drinken al lijkt het me niet echt het weer meer voor! Niet "bouder", zonder jou is dit forum vééééls te rustig.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#25 Geplaatst: 2007-11-16 18:26:20

om maar op te houden over dit volgens freek uitgestreken flauwe geneuzel zal ik toch maar een borrel gaan nemen vanavond.

wellicht geen pastis, al staat er wellicht weer een glas als apero klaar, maar na het eten een klein glaasje eigen brouwsel van de alambic.

vorige maand gestookt van valfruit uit onze eigen boomgaard.

niet te veel,  t'is 65percent en daar loop je snel van achteruit.

toch jammer dat ons land, als ik frankrijk tenminste zo mag noemen, teslotte woon ik hier al zo lang, door de buitenlanders wordt gezien als land van flauw geneuzel, want ten opzichte van nederland barsten we immers van een cultuur die alles behalve flauw is.

tja, als je dan met rotopmerkingen moet komen om de boel op te vrolijken dan denk ik dat je het verschil niet weet tussen flauw geneuzel en interessante cultuurverschillen.

men noemt dat weer cultuurbarbaren.

tot die tijd, reclame.

wisten jullie dat Foigrass is uitgevonden door.... en raad nu maar.

de fransen kookten hun eten in varkensvet voor dat boter en olie bestond.

de clou was dat deze mensen geen varkensvet mochten nuttigen en dus verzonnen ze het alternatief, ganzenvet.

nu moest dat beest natuurlijk ook wel vet zijn, dus wat deed men, vetmesten die vogel.  

tja, en met slachten vond men die lever, en laat die nu toch lekker zijn zeg!

dus ook hier weer, frankrijk, je verliest punten.

misschien flauw geneuzel, voor ons fransen leuk omdat we tenslotte altijd over eten en drinken praten.

ik ga U niet vertellen over la féte de beaujolais gisteravond ook dat is flauw, maar vandaag kwam er weinig personeel opdagen.

zeer flauw.

cees.

avatar#322
thover
Berichten: 8
Reacties: 566

#26 Geplaatst: 2007-11-16 21:22:18

kinderen ... genoeg geruzied ... nu is het tijd gewoon weer een discussie van een iets hoger niveau te voeren ...

en om iedereen weer blij te maken, hier de oorspronkelijke teksten van cees :

--------------------------  

1ste bericht:

'hoho, genoeg' ik leg mijn hand op het glas en leg de gulle gever uit dat ik nog moet werken.

'maar het is zes uur !, tijd voor een appero toch ?' weerlegt de buurman en schenkt nog een flinke scheut ricard in mijn glas, terwijl de buurvrouw met de fles koud water staat te popelen om ook haar deel toe te voegen.

'ehhh, ja, bedankt, maar ik moet nog zoveel doen vanavond' is mijn netelige excuus.

niet dikwijls kom ik in situaties terecht als deze, gezellig onder elkaar na even een bezoek of een vraag bij deze of gene.....

hoe vaak zitten ze te tafelen die fransen, of lekker onderuit met een glaasje.

maar als je een oud huis hebt gekocht, en je wilt er wat van maken, of als je een bedrijf hebt en je bent druk, dan kun je toch niet zomaar onderuit gaan zitten borrelen bij "nacht en ontij" ? dan komt er toch niets van terecht ?

ik heb al menigmaal de wind opzij gekregen als ik de trekker start om gras te maaien, of zoals nu de bladeren op te ruimen 'ach wat monsieur' hoor ik dan vaak.

maar ik moet wel, néé, ik wil geen hollands huis in frankrijk, alles is niet vlekkeloos geschilderd, maar een beetje onderhoud is toch vanzelfsprekend, niet ?

het eenvoudige leven van een fransman ontaard in mijn ogen in een bouwval, een bedrijf in eeuwig wachtende klanten.

de regenpijp van de buurman hangt al drie jaar te bungelen aan een draadje boven mijn afrastering, als het regent een plezier voor de gans. 

zijn daarom al de mensen -op deze site bijvoorbeeld- zo gedupeerd in hun te leveren goederen en diensten ?

het kan toch ook niet anders ?

'het is nog warm voor de tijd van het jaar cees, heb je een goede vendange gehad ?' vraagt de buurvrouw me, nippend aan een glaasje pineau faite à maison.

ik neem nog een slok uit m'n glas en verslik me bijna in de hoeveelheid ricard die de buurman er deze keer in heeft gedaan 'we wachten af buuf, maar ik denk dat we volgend jaar weer een hoop azijn hebben'

 

cees

--------------------------

2de bericht:

dat is nou een woord wat ik nog nooit gehoord heb, labbekakkerigheid, hoe verzint men het.

ik heb even op van dale digitaal gekeken maar ook daar kent men het woord niet, echter google staat er bol van.

 

ik denk toch dat wim grotendeels gelijk heeft in de bewering van de franse gewoontes, al gaat die veel verder dan "labbekakkerigheid"

geen geld is dan misschien voor enkele een probleem, voor de meesten is het gewoon een vorm van gemakszucht, het zal m'n reet roesten, zoals iemand hier op de site me leerde.

in mijn eigen ralatie zie ik als deze jongen al uit de veren is op zaterdag, de partner nog een keertje het dekbad optrekt en een rondje draait.

zo waar de buren komen borelen sta ik met tegenzin op van mijn werk, waar de fransen zich gemoedelijk aansluiten bij gezelligheid.

hoevaak heeft men niet gelachen over de tijd van renovatie van al mijn plannen, en ziedaar hun verbazing als alles in een tiende deel gedaan blijkt te zijn van wat hun dachten.

'wanneer ga je dat doen buur ?, in 2015 of zo ? en als ik dan zeg dat het het einde van de winter af is liggen ze in een deuk.

het is hun mentalitiet, theater, film, bar en restaurant, ze hebben alle tijd, en de bretons zijn nog erger.

afspraken? laat maar..... de schouders er onder ? wat is dat, de kinderen hebben nooit geleerd van vader en moeder wat dat betekend, dus hoe kunnen ze het weten.

de traditie zet zich rustig voort, de kinderen horen aan tafel wie er gek is, ik toch immers, die altijd werkt ?

heel af en toe als de kinderen hier zijn sleep ik ze mee naar de decheterie, op zoek naar rommel, bezigheden, niets geen labbekakkerigheid, die fiets is gratis, maar dan gaan we vanmiddag sleutelen, samen.

--------------------------  

3de bericht:

tot aan hans gaat het goed, en dan gaat de vinger uit naar.....

heren heren, leer eens relativeren, dit heb ik zomaar geschreven om eens te kijken wat U nou van frankrijk denkt.

hans, waarom heb je toch zo de pik op protestanten ? en freek, als je in frankrijk zou wonen kon je zien wat de bedoeling is van deze draad, en geen commentaar over kijk mij eens hard werken, onzinnig.

 

het gaat erom dat we zoveel verschillen van elkaar, daar is alles mee gezegd.

het is een observatie, zoals steven dat zo mooi zegt.

wat vind U van deze stelling, hoe ervaren jullie het ?

dus het heeft geen zin om met de vinger te wijzen naar protestanten of arbeidsetho's.

als je het niet ziet laat deze draad dan alsjeblieft aan je voorbij gaan.

merci bien.

 

cees.

-------------------------- 

Wie wat bewaart die heeft wat (lees: wie te weinig tijd heeft om zijn mail te lezen heeft de berichtjes nog in z'n mail staan als ze alweer verwijderd zijn ;-).

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#27 Geplaatst: 2007-11-16 21:31:24

Ja die Thover, die tovenaar.

CvK

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#28 Geplaatst: 2007-11-16 22:39:13

Het constant Grossieren in absolute waarheden kan soms weleens gaan irriteren Cees.

Een reactie in evenredige, maar minder verbloemde grootheden is dan mijn versie van "subtiele" ironie. (of is het meer cynisme..?)

Sorry als ik je beledigd hebt, was niet mijn intentie.

Ik zal in het vervolg gewoon een wat directere reactie geven, iets in de trant van: "hou nou toch eens op met dat generaliserende gezever"

oh en; dat ophouden is dan een verzoek, geen gebod! 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#29 Geplaatst: 2007-11-17 09:09:11

Ik moet het nu toch wel voor Cees opnemen. Van mij hoeft niemand steeds 'vind ik' te schrijven. Ieder zijn ding. Zoals anderen er ook weer het hunne van mogen vinden.
Maar na herlezing valt me op dat het aspect van 'kijk mij eens hard werken tov. de Fransen' nog relatief onderbelicht was. Na de scene bij de buren met glas in de hand eindigt de observatie en begint de interpretatie die als gewoonlijk gierend uit de bocht vliegt. Boeiend proza...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#30 Geplaatst: 2007-11-19 10:48:39

net terug van zee, even een weekend heerlijk uitgewaaid met een frisse koude wind in de zeilen,vandaar de late reactie.

we zijn noordwaarts gezeild waar enkelen het niet konden laten zich in een pak te heisen om op coquille de Saint Jacques te duiken in de koude ocean, het seizoen is er weer.


vreemd, dat aan de ene kant mensen de telegraaf verslinden, en aan de andere kant dingen niet willen lezen, maar dan zeg ik hans, sla het over, je hoeft het niet te lezen.
Dat mijn verhalen onverbloemde waarheden zijn is niet wat ik er van schrijf, maar wat de lezer er van verstaat.
Generaliseren ? allerminst, ik omschrijf een situatie hier.
“De vogels vliegen in de lucht” beste hans, is dat generaliserend ? nee, want er zullen ongetwijfeld vogels zijn die niet vliegen en ik ken er zelfs, die het niet eens kunnen.
Freek, als ik mijn werkzaamheden beschrijf, dat hoeft nog niet meteen te betekenen dat ik druk ben, ongetwijfeld zul jij veel drukker zijn dan ik omdat je dat moet, voor mij is het een omschrijving van hoe we hier in ons dorpje “te werk” gaan.
De bedoeling van deze draad was om de mensen op dit forum te laten reageren op hun “observatie” van het leven in frankrijk.
Dit kan niet vanuit een vrachtwagenraam opweg naar calais freek, je moet er voor ingeburgerd zijn in frankrijk, niet vanuit een rijtjeshuis in rotterdam of waar dan ook.
Hoe gaat dat, gras maaien in een klein dorpje tussen de jeux de boule spelende mannen aan de andere kant van je heg, (een plastic fles bronwater met pastis tegen de houten balk)  sta jij nu ook met een sigaret en een glas kir in de plaatselijke brasserie om vijf uur, heb je ook dat stokbrood op je dashbord liggen als je net bij de boulangerie vandaan komt, de krokante punt er al afgeknauwd onder het rijden.
Geen asbak op de bar te vinden terwijl je je biertje besteld en staat te balanceren op stapels peuken en filters op de planken vloer.
Daarom zei ik, de lol is er toch al af, want het is niet ik die er een discussie van gemaakt heb, maar jullie die het onderwerp uit zijn verband hebben getrokken door een slachtoffer van frustratie te zoeken.
Ik sprak eens een artiest van cirque bouglione (waarschijnlijk moeten jullie nu weer als een gek gaan googelen om te zien wie dat nu weer is) van het beroemde wintercircus in parijs, die me zei, ‘het is niet wij die de show maken maar het publiek die het bepaald, het publiek gelooft wat ze willen zien’
Overigens kunt U weer genieten van dit grandioze spectacle en Uw tickets boeken bij diverse winkels of via internet.
C’est vrai, la vie en France est complètement différent que toute le monde, nous somme…… nous somme, épicuriens !

hopelijk kunnen we nu weer terug naar het onderwerp van cultuur zonder gestoord te worden door .......  

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#31 Geplaatst: 2007-11-19 12:24:33

Dank zij onze thovenaar kunnen we nog nalezen wat je echt schreef. Dat is nauwelijk mis te verstaan en daar reageerden wij op. Als je het over wat anders wil hebben kun een nieuw topic openen. Ik begrijp dat je er niet trots op bent maar denk dan voortaan beter na. Laten we het hierbij laten.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#32 Geplaatst: 2007-11-19 13:45:26

"Als je het over wat anders wil hebben kun een nieuw topic openen. Ik begrijp dat je er niet trots op bent maar denk dan voortaan beter na. Laten we het hierbij laten."

nee freek, dan heb je het mis!

wim heeft me gevraagd géén berichten te verwijderen, waarin ik antwoord dat ik dat niet meer zou doen en het de volgende keer anders aan zou pakken.

dan heb je het dus helemaal mis freek.

er staat duidelijk in een van mijn door de tovenaar bewaarde berichten ......

het gaat erom dat we zoveel verschillen van elkaar, daar is alles mee gezegd.

het is een observatie, zoals steven dat zo mooi zegt.

wat vind U van deze stelling, hoe ervaren jullie het ?

dus het heeft geen zin om met de vinger te wijzen naar protestanten of arbeidsetho's.

als je het niet ziet laat deze draad dan alsjeblieft aan je voorbij gaan.

merci bien.

dus als je denkt er alles mee gezegd te hebben, dat ik dan maar een andere topic moet opstarten heb je het helemaal mis.

ik begin een draad zoals ik wil, onder goedkeuring van de webmaster, en ik schrijf wat ik wil, niet wat freek ervan verwacht.

zint de tekst je niet, dan moet je maar wat anders gaan lezen.  

laat dat het laatste woord zijn en stop alsjeblieft met reageren op deze topic.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#33 Geplaatst: 2007-11-19 14:35:03

uit bovenstaande: wat vind U van deze stelling, hoe ervaren jullie het ?

Lijkt me inmiddels wel duidelijk  wat ik van de oorspronkelijke stelling vond, toch?

Maargoed als dat vervolgens niet helemaal in de smaak valt dan mag het ineens niet meer.

Vreemde houding...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#34 Geplaatst: 2007-11-19 15:58:01

hans, het gaat mij niet om wat een ander vind, het gaat mij om de manier hoe men dit vertaald.

jij zegt je bent het er niet mee eens, waarom moet dat met 'zeik er niet over" ?

misschien ben ik dan een ouwe lul maar taalgebruik als dit valt bij mij als agresief taalgebruik, maar ik heb het waarschijnlijk mis, ben al te lang weg uit nederland.

(ik geloof zelfs dat je elkaar gewoon kloo..... -kan het nog niet uitspreken- mag noemen en dat het geen scheldwoord meer is)

freek doet er een schepje bovenop door niets aen de draad toe te voegen dan alleen maar de bevestiging dat ik idioot ben, zeg dan op z'n minst wat je er van vind, en dan mag je mij "afzeiken"

al eerder in een draad wordt ik uitgemaakt voor stomme muts door een slechte lezer die spoorloos is verdwenen, een uitspraak die me kwetst en totaal niet spoort met de draad omdat men niet weet waar ik het over heb dus ook hier, men leest een stukje van me, en bekritiseerd me niet, nee men scheld zonder een verbetering toe te voegen aan de discusie.

zoiets van de draad over die chaudieres, waarvan ik vermoed dat freek er net zoveel verstand van heb als ik van klassieke muziek, maar er ellenlange verhalen over opschrijf die gedownwnload worden via internet.

hij doet maar, maar het zet geen zoden aan de dijk, zoals men placht te zeggen.

ik kan dan zeggen, freek jongen, waar haal je al die info toch vandaan, je bent er maar druk mee, en ik zal je zeggen, ik geloof er geen barst van want jullie gebruiken zoveel stookhout en weet ik veel voor zo'n klein beetje energie....... een nette aanvulling én kritiek op de bestaande draad, en ik beledig freek er niet mee.

ik kan ook zeggen, "freek lul niet zo stom, je trekt alles van internet om maar mee te lullen" maar dat is niet netjes.

en ik noem hem al helemaal geen muts.

daarom hans, discuseren kan en mag, een mening gaven kan en mag, een beetje schelden doet me nog geeneens zoveel pijn, maar als de boodschap is gelezen is het ook over, niet doorzagen.

dat wil ik gewoon even kwijt.

ik vind het leuk om mensen te laten lezen over wat er zoal gaande is in frankrijk, en er zijn mensen die het leuk vinden om te horen dat er dit of dat is.

jij niet, dat geeft niets, je leest er gewoon overheen, klaar.

die draad over foie gras bijvoorbeeld, start ingrid op (op een andere plaats om ons uit de felle woordenstrijd te trekken) naar aanleiding van een verhaal van mij, en wat lees ik, interessante woorden van hans over de bioindustrie, dus zo zie je maar weer, iedereen heeft dingen die leuk zijn om te lezen en te leren, het is tenslotte bavards.

laten we nu alles vergeten en gewoon doorgaan met wat en wie we waren, en elkaar met respect behandelen, ook al kun je soms gniffelen om iemands ongenuanceerde of totaal ontspoorde berichten.

 

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#35 Geplaatst: 2007-11-19 16:07:45

Ik ben nooit gaan schelden zoals jij nu doet Cees. En je roept dat mutsen, wat nog een erg vriendelijke benaming is, over jezelf af. Ik doe daar niet aan mee maar begrijp het zeer goed.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#36 Geplaatst: 2007-11-19 16:43:01

Over die kinderbelasting die wim aanhaalt zijn niet alle fransen even blij.
Zo hoorde ik eens tijdens een borrel de misnoegde woorden van een franse leraar dat ze die polen het land maar uit moesten keilen, want een gezin met een aantal kinderen, niet werkend, komt op een maandelijkse uitkering van meer dan een salaris van een leraar die er hard voor moet werken, en dus de pool niet aanzet tot solliciteren.
De gezondheidszorg in deze regio is niet verkeerd, al zie ik wel weer een hoop ellende in de ouderenzorg.
Met hun eten en geborrel, ja daar heb je het weer, vergeten ze toch een groot deel van de samenleving; tenminste, zo zie ik het.
Nee, ik veroordeel ze niet tot zuipers en feestneuzen, maar een ervaring die ik zelf heb is dat men toch op z’n minst een beetje tijd vrij zou kunnen maken voor de zorg van ouderen, en ook van jongeren trouwens.
Ik zeg geborrel omdat ik in nederland de tv de schuld zou geven, en hier is dat denk ik de tweede plaats.
Ik heb een man hier in het dorp waar ik zo nu en dan eens heen ga omdat er werkelijk niemand is die zich om hem bekommerd, en als ik op het eiland ben is daar een mannetje die in het zelfde schuitje zit.
Hij vraagt me zelfs de checks te schrijven en ondertekenen omdat hij het niet meer kan, geen familie, geen vrienden (83 jaar)
Je zou zeggen, of ik zou zeggen, ik loop eerst even naar monsieur….. alvorens een borrel te pakken, want zeg nou eerlijk, een apero neemt toch gemiddeld een uurtje in beslag.
Tuurlijk komt het in ieder land voor, maar toch, in nl is men actiever, en daardoor meer betrokken, en dan creëer je volgens mij een heel ander beeld, ook aan de volgende generatie, een actiever beeld.
Er zijn genoeg jongeren die het goed doen, maar ziedaar hun instelling, ze werken ook harder.
Op z’n frans is leuk, maar of het ook goed is ?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#37 Geplaatst: 2007-11-19 16:57:43

Ik zou het op prijs stellen als Wim hier eens goed naar kijkt. Misschien moeten er toch eens gedragsregels gepubliceert worden. Wat vinden anderen hier nu van?

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#38 Geplaatst: 2007-11-19 18:52:43

Deze discussie moet afgesloten worden. Je hebt "vorm" en je hebt "inhoud", heb ik altijd geleerd bij de colleges metacommunicatie. Het gaat nu over de vorm en dat blijft kissebissen. De inhoud is vrijwel zoek.

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#39 Geplaatst: 2007-11-19 19:16:14

Ingrid, het is "Entre bavards". In zo'n discussie zou niet moeten worden ingegrepen, zo hard wordt er ook weer niet gescholden. Wim mag altijd zeggen dat hij het mooi genoeg vindt maar afsluiten "de force", daar houd ik niet van.

Ben het met je eens dat de inhoud zoek is. Als Hans, Freek en Cees verder willen bakkeleien kunnen ze dat maar beter onderling per e-mail doen.

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#40 Geplaatst: 2007-11-19 19:44:45

Ik zit absoluut niet op prive mailtjes te wachten Steven. Ik wil gewoon dat er sportief, eerlijk en respectvol wordt bericht. We hebben hier nu werkelijk van alles gezien; wissen van berichten, rookgordijnen leggen door nepberichten te posten, suggesties, verdachtmakingen. 

Ingrid heeft gelijk, dat moet ophouden, maar hoe, door te zeggen; 'och, het valt nog wel mee?'

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#41 Geplaatst: 2007-11-19 21:07:51

Het gaat inderdaad he-le-maal nergens over!!

Alleen die "hit en run" strategie lokt gewoon elke keer een reactie uit.

Mais bon; zo belangrijk is het allemaal niet hoor. Ik kan wel uit gaan leggen waarom er geen sprake is van persoonlijk aanvallen namens mij tegen wie dan ook maar da's verspilde energie. mensen "lezen immers wat ze willen geloven"*

*(vrij naar een zekere circusartiest)

peace! 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#42 Geplaatst: 2007-11-20 00:59:28

Het is mooi geweest zo.

De rubriek Entre bavards is bedoeld om gedachten, ideeën, opvattingen, verwachtingen, ervaringen enz. uit te wisselen over (het leven in) Frankrijk. Deelnemers hebben daarbij een grote vrijheid om uit te weiden en zijpaden te bewandelen. Het moet wel erg bont worden als van de kant van de moderator wordt opgetreden. De ontwikkeling in deze thread (wat een woord op een forum over Frankrijk) gaat een tikje de verkeerde kant op. Het heftig met elkaar oneens zijn en dat trachten te verwoorden door middel van argumenten kan spannend leesplezier opleveren. Het afglijden naar persoonlijk gekat kom ik nogal eens tegen op andere fora en vrijwel niet op deze plek. En dat laatste wil graag zo houden. Elk vogeltje zingt zoals het gebekt is, of beter hier, c'est le ton qui fait la musique. Als je niet van dat gezang of die muziek houdt, d'accord. Het uiten van het misnoegen daarover voegt over het algemeen niet zoveel toe aan de kwaliteit van een lopende discussie. Ik ril tamelijk frequent over taal- en grammaticagebruik alsmede over de woordkeuze en spelling van de verschillende bijdragenleveranciers. Maar dat betreft dan de vorm, waaronder ik ook de meestal onnodige wijdlopigheid van reacties reken. Allemaal best. Het gaat uiteindelijk om de inhoud van de bijdragen en die reacties en niet over de vraag of de scribent daarvan een muts is of anderszins laatdunkend te typeren valt. Doen we niet op dit forum.

Wim