Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Vloerverwarming op hout?

Auteur Bericht

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#0 Geplaatst: 2007-11-15 00:17:28

Even een eenvoudig vraagje: kun je óp een bestaande houten vloer vloerverwarming leggen? Ik ben nl. heeeel misschien van plan op vloerverwarming over te schakelen.

In 1 'huiskamer' ligt een plavuizen vloer - zo te voelen op beton - waar het sowieso op kan, maar in d'andere 'huiskamer' zit een houten vloer. Nu zag ik op diverse sites dat ze een soort noppenfoam gebruiken om de buizen in te leggen... en toen dacht ik meteen: dat zou toch ook op hout moeten kunnen?

PS. Wat is zo ongeveer de werkelijke opbouwhoogte van een vloerverwarming? 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-11-15 09:44:45

hoe je vloerverwarming aanleg weet ik niet, alleen in betonnen vloeren.

op hout (als dat kan) moet je rekening houden met het werken van het hout.

is je vloer heel oud en hard, dan doet tie niets meer, maar een nieuwe vloer zou ik me nog eens bedenken.

cees.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#2 Geplaatst: 2007-11-15 10:21:35

Op hout kan ook, maar dan moet de vloer niet meer kunnen bewegen. Als je een redelijk dik pakket beton (met verwarmingsbuizen er in) op de houten vloer legt moet het kunnen. Voor een goede verwarming heb je minimaal 7 cm nodig en moet minimaal 5 cm beton, incl tegels of andere afwerking boven de buizen zitten. Doorgaans zijn de pakketten dikker. Bij beton op een houten vloer zou ik ook onderwapening toepassen. Eventueel kun je tussen het beton en de houten vloer een laag aanbrengen die de beweging van het hout kan opvangen. De noppenfolie is meestal tempex met profiel om de buizen makkelijk te leggen. Andere drukbestendige isolatie kan ook. Dit

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-11-15 12:56:23

Dit, wat je zegt vind ik een beetje griezelig, althans, laat ik het anders zeggen;

ik dacht te begrijpen dat men op deze vloerverwarming ook weer hout gaat leggen.

je praat nu over beton van 7 cm, denken jullie dan wel aan het gewicht ?

deze houten vloer ligt waarop ? liggers ? hoe liggen die ?

ik heb bij ons alle liggers vervangen door betonnen banen die fors in de grond liggen, zo kan er wat gewicht op, maar als het houten liggers zijn zoals bij ons eerst, hou dan rekening met het gewicht, én, dat de liggers kunnen verotten, dan heb je een probleem.

cees.

avatar#4938
de klusser1
Berichten: 2
Reacties: 25

#4 Geplaatst: 2007-11-15 18:56:10

Allen,

ik ga ervan uit dat we het over de beganegrond vloer hebben, ik zou de houten vloer eruit slopen, dan kun je normaal isoleren, en kom je vwb hoogte ook goed uit.

bij een verdiepingsvloer zou ik het niet met beton doen, je kunt ook electrische vloerverwarming leggen.

Als je in de omgeving van Langres woont, en de vloer is doed, dan kom ik hem wel eruit halen.

met vriendelijke groet,

Henk

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#5 Geplaatst: 2007-11-15 18:57:02

Er bestaan systemen met voorgefreesde MDF-platen. Onder de platen gaat een isolatielaag. In de gefreesde groeven gaat het kunststofbuizensysteem, daarover een dunne plaatlaag eveneens van MDF. Daarop kan hout of vloerbedekking gelegd worden. Het verwarmde water mag niet boven de 28 graden komen. Als je dus een systeem hebt in de andere kamers dat water van een graad of 35-40 doorlaat, dan kan een houten vloer niet. De houten ondervloer is in feite niet erg relevant aangezien er een laag isolatiemateriaal opkomt. Wél uiteraard met betrekking tot het gewicht dat je erop legt, zoals Cees zegt.

Dolf

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#6 Geplaatst: 2007-11-15 23:54:09

Hmmm. Ok, het was dus toch niet zo'n eenvoudig vraagje ;) En Cees: het idee was inderdaad om 1 kamer weer met hout af te dekken, mijn zus is allergies voor beton...

Weer genoeg om over na te denken deze winter!

Heb ook nog even verder gelezen, en op diverse plaatsen wordt gezegd dat een 'dunne' vloerverwarming wél kan, maar niet altijd aangeraden wordt omdat-ie sneller opwarmt maar ook weer afkoelt. En in ons geval denk ik dat het niet aan te raden is, omdat ons huis thermisch heel traag is, en een trage vloer past daar wel bij (ik heb persoonlijk nooit veel gezien in die zgn. dag- en nachtregimes, volgens mij heeft dit in een 'traag' huis weinig zin, zijn besparingen niet erg hoog en bovendien wil ik niet dat de verwarming uitmaakt wanneer ik opsta, bij wijze van spreken! beter gewoon niet te warm stoken ;)).

Richard 

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#7 Geplaatst: 2007-11-16 08:39:35

Beste Richard.

Waar je ook nog over moet nadenken is of de balklaag onder de houtenvloer wel het extra gewicht kan dragen van de dikke trage vloer die je wenst.
Mijn gevoel zegt van niet.

Rob van der Veer

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#8 Geplaatst: 2007-11-16 11:56:59

Over de 'traagheid' van de opwarming. Ik heb zelf een minimale vloer gekozen van 7 cm. De watertemperatuur door de buizen is 27 graden, het duurt 6 uren voordat de kamer echt op de wenstemperatuur is. Dus laat ik de vloer niet zomaar te ver afkoelen. Wat constructie betreft: de 7 cm beton levert ca 170 kg per m2 op. Bij een parterre oplossing zou ik ook de houten vloer weghalen en direct isolatie neerleggen en dan de betonvloer opbouwen. Dit