Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Europa en Foie Gras

Auteur Bericht

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#0 Geplaatst: 2007-11-17 00:11:46

Speciaal voor Cees:

In de Gers kwam mij verschillende malen ter ore dat het de Egyptenaren waren die destijds al ganzen bijvoederden om heerlijke lever te kunnen eten. De foie gras met vijgen zou daar vandaan komen....

Gelukkig wonen wij "sur le territoire francais". Wat moet ik nu denken van de NL minister Verburg die een voorstel wil doen om op Europees niveau het kroppen van ganzen te verbieden? Ik heb verschillende elevages bezocht. Dat waren kleinschalige, en soms zelfs "bio" elevages. Ik heb niet de indruk dat die beesten gemolesteerd worden. De laatste weken van hun leven zijn ze wel lui, traag en ingedut door het bijvoederen. Ganzen zijn bijzondere beesten. Ze hebben een zekere band met hun verzorger. Ik heb niet de indruk dat ze mishandeld worden. Maar goed, ik weet niet hoe het toe gaat op de grote, fabrieksmatige fokkerijen.

Wij komen straks in de Sud-Ouest te wonen, te midden van stierengevechten en foie gras. Ik kan mij niet voorstellen dat foie gras verboden gaat worden. Ik ben tegen zo een verbod!

Ingrid

  

avatar#37
alexander
Berichten: 4
Reacties: 61

#1 Geplaatst: 2007-11-17 08:33:34

Ik niet!

Lex

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2007-11-17 08:35:29

Ingrid,

misschien waren er ooit uitwassen. Klinkt allemaal als door de Partij voor de Dieren ingefluisterd.

Als de Partij voor de Dieren konsekwent wil zijn, dan zouden zij ook tegen het houden van dieren in menselijke behuizingen moeten zijn.

Dus geen honden, katten, kanaries etc. meer in huis.

En ook niet meer op paarden en ezels rijden.

De Boeddhisten zijn er konsekwenter.

Svp. niet al te serieus nemen ;-))

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2007-11-17 09:17:19

Evenzeer tegen een verbod (puur eigenbelang: ik vind het té lekker) maar wel graag toezicht op de wijze van houden. Ik heb de indruk dat de ganzen en eenden (meestal zijn het wel eenden) er beter aan toe zijn dan de kippen op veel Nederlandse "élevages", zelfs scharrelkippen hebben maar héél weinig ruimte om te scharrelen.

Steven 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-11-17 11:02:59

Ik durf het bijna niet te zeggen: Ik heb voor de dieren gestemd, stom he?

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#5 Geplaatst: 2007-11-17 11:34:25

Hypocrisie van de bovenste plank!

Versta me goed ik ben tegen elke vorm van onnodig dierenleed maar ik ben ook professioneel horeca ondernemer en levensgenieter.Vanuit mijn professie kom ik regelmatig op boerderijen en andere "voedselproducerende" plaatsen.

Het ergste wat ik gezien heb is een varkensboerderij in Gemert (NB) waar de beestjes elkaars oren en staarten afknaagden in de hoop zo wat meer ruimte te krijgen. (jaren 90)

Daarna de kippenvangerij op een kippenmesterij in noord-Limburg. Kippen in een krat frotten waarbij elk uitstekend deel hardhandig (maar anatomisch incorrect) teruggevouwen werd of door de volgende krat afgeknepen werd (eind 90'er)

Kistkalveren die middels een kunstmatig chronisch gebrek aan ijzer hun hele korte leven doodziek worden gehouden maar wel lekker bleek vlees leveren heb ik nooit zelf hoeven aanschouwen maar het ooggetuigenverslag sprak boekdelen.

Een verademing was de varkensboerderij van een boer uit ons dorp hier in Frankrijk, o.k. nog steeds intensief maar met veel ruimte en zorg (in NL mag je niet zonder gasmasker een varkensstal in, in FR heb je die niet nodig...)

Maar een hele bijzondere ervaring was de ganzenfokkerij. Kleinschalig, veeel ruimte en een boer die elk beest kent en weet te onderscheiden.

Zijn opmerking hierover sprak boekdelen: "als de beestjes zich niet prettig voelen dan zie ik dat, als ik binnenkom met mijn voedertrechter komen ze op me af en wachten ze hun beurt af, bange vogels doen dat niet die kruipen in een hoek"

Ik heb het gezien, het hele proces incl. het voeden middels een mobiel trechteraparaat dat van stal naar stal gaat.

Even wennen maar geen leed, verre van zelfs!!

Bon, nu wil deze CDA mevrouw even de boel generaliseren en de hele foie gras traditie om zeep helpen terwijl bij haar om de hoek de biggen nog steeds met scalpel en zonder verdoving gecastreerd worden?

Dat noem ik pas walgelijk!!

Ik weet dat er ook fokkerijen zijn volgens het Nederlandse kippenhouderij principe en die mogen van mij aangepakt maar laat de echte boeren aub met rust!

En laat het hele predikaat "bio" ook eens los! ik ken heel veel bedrijven die heel biologisch, diervriendelijk en ambachtelijk produceren. Die krijgen (en willen) geen "bio-label"omdat ze niet aan de IDIOTE Europa normen voldoen.

Vind je het gek dat "bio" niet gekocht wordt? veel te duur door al die Euroshit die er aan hangt.

Zo, nu heb ik ook eens een behangrolletje tekst geplaats, maar ja, dit onderwerp raakt mij ook in de ziel.

Edit: Het was overigens een motie van Krista van Velzen (SP) die, ik meen unaniem, werd aangenomen en die maakt dat Verburg het fenomeen dwangvoederen binnen Europa bespreekbaar gaat maken, wil verbieden dus. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2007-11-17 12:14:16

Hmm, ik begrijp bovenstaand betoog maar half. Er is overal in de politiek veel hypocrisie. Uit het Transport weet ik wel dat je als mobiele kippenvangploeg goed geld kunt verdienen. Ik ben ook geen hardcore dierenvriend, had eigenlijk op de W&L in F clubpartij willen stemmen maar Ayaan was ineens weg. Een liberal dus, en om te bewijzen dat ik ook een ouwe lul ben:
Audiotip van de dag: Jules de Corte, de Vogels

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#7 Geplaatst: 2007-11-17 12:33:40

Wat Hans beschrijft heb ik ook gezien. De boer kende zijn ganzen/eenden. Nee, ik laat de bio-industrie, transport van dieren etc maar buiten beschouwing. Dat is misselijkmakend. Ik denk dat men in NL geen idee heeft hoe het er aan toe gaat met ganzen- en eendenfokkerijen in FR (Hongarije ken ik niet).

Ingrid

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#8 Geplaatst: 2007-11-18 00:12:25

wat begrijp je niet aan mijn verhaal Freek? ik wil het graag verhelderen hoor.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#9 Geplaatst: 2007-11-18 00:31:06

Gr Gr....

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2007-11-18 07:57:34

H@ns zegt: 'Hypocrisie van de bovenste plank!'
Ik en zowat iedereen is hypocriet in deze. Het is een behoorlijk zwaar onderwerp voor een Bavard lijkt me. Maar is dat ook wat je bedoelt?

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#11 Geplaatst: 2007-11-18 10:50:45

Vandaar die bovenste plank ;-)

Een beetje hypocrisie om bestwil, bwoa...

Maar politieke hogeschool hypocrisie? neen dank u!

En om het weer even on-topic te trekken qua dieren en zo: ben je bekend met de uitdrukking "niet op alle slakken zout leggen"? 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2007-11-19 11:09:20

ingrid, je zit bijna goed, inderdaad het waren de joden die het ganzevet gebruikten omdat ze geen varkensvet mochten nuttigen.

hans, ben het helemaal met je eens.

luister eens naar dit verhaal; (aub zonder onverbloemde bla bla bla)

in nederland is men gewaarschuwd (jammer dat ik die nieuwsberichten nou niet bewaar) dat mensen denken dat ze biologisch vlees eten maar dat dat in werkelijkheid helemaal niet zo is.

zo worden er in diverse (exclusieve) restaurants biologische zwijnen geserveerd, wat in werkelijkheid gefokte varkens zijn uit oost landen.

een gewaardeerd kenner van vlees adviseerde de mensen om als ze voor het menu zwijn kiezen, de kok te vragen de saus niet over het vlees te gieten, maar deze in een apparte kom naast het gerecht te serveren.

de saus verbloemt namelijk de werkelijke smaak van het varken.

opmerkelijk.

overigens kent U misschien ook nog de reactie van de fransen op de zeer verhitte discussie over de foie gras naar aanleiding van het diner van Clinton en Chirac;

de amerikanen verboden per direct alle invoer van foie gras in US, waarop de fransen zeiden, 'dat is nu jammer voor jullie, nu moeten we het zelf op eten'

waarop de engelsen reageerden, 'schandelijk, het moet verboden zijn op deze manier te werken'

frankrijk reageerde per monde van de eerste minister 'engeland mag zich bemoeien met deze politieke discussie als ze koken hebben geleerd' waarop het lagerhuis explodeerde van woede en een wetsvoorstel indiende bij de europese uni om het overvoederen van ganzen te verbieden.

frankrijk reageerde politiek bij monde van president Chirac zelf 'als frankrijk het nodig acht zal zij uit de europese uni stappen' waarop de hele toestand van de tafel werd geveegd en de amerikanen weer naar hartelust kunnen genieten van de overheerlijke foie gras.

wisten jullie dat de lievelingsmaaltijd van Chirac een boerenmaal was ?

cees.