Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Huizenzoekers zoeken

Auteur Bericht

avatar#4998
Mercantour
Berichten: 1
Reacties: 4

#0 Geplaatst: 2007-11-17 15:31:05

Hallo,

Als (nog niet zo lang geleden geemigreerde) Nederlandse werk ik voor een klein vastgoedkantoortje in Zuid Frankrijk. (4 agences).

De baas heeft mij gevraagd om met het bestaande buitenlandse clientenbestand te gaan werken, vanwege mijn talenkennis.

Ik ben aan het werk gegaan en alles loopt erg voorspoedig, de clienten zijn allemaal erg tevreden en voelen zich er prettig bij om in hun eigen taal begeleid te worden in hun proces van zoeken en kopen in Frankrijk.

Ik heb mooie buitenlandstalige folders (O.a. 'Wonen/werken folders met Chambre d'Hote achtige objecten) opgezet en verstuurd en uitgedeeld in Monaco.

Nu ben ik erg gepassioneerd geraakt v.w.b. het werken op internationaal niveau en zou dit graag doorzetten. Maar nu de levensgrote vraag: Waar bevinden mijn potentiele clienten zich en hoe kan ik ze vinden?

In ons gebied zijn het m.n. Engelsen, Ieren, Scandinaviers, wat Hollanders en Duitsers. En Monegasken en Russen (Cote d'Azur), maar dat is minder mijn doelgroep.

Wie o wie kan mij helpen, hoe zoekt de Nederlander, Engelsman, Deen of Ier naar een huis in Frankrijk?

Natuurlijk zoekt men op t internet, maar daarbuiten?

Hartelijk dank voor het meedenken, bij voorbaat!

avatar#3923
Ellen H
Berichten: 0
Reacties: 25

#1 Geplaatst: 2007-11-17 15:45:46

Ik heb de indruk dat men zich via het internet voorbereid... en dan vervolgens tijdens vakantie gebieden van voorkeur afreist.. op zoek..

Wij zelf troffen bij puur toeval in een dorp precies dát wat we zochten. Het is aan de makelaar hoe dienstverlenend hij is en creatief meedenkt of je het ook daadwerkelijk koopt. Er zijn voor buitenlanders nogal wat hobbels te nemen voordat een koop rond is.

Wij boften dan ook bijzonder met die makelaar.

El

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#2 Geplaatst: 2007-11-17 20:07:46

Heb het startbericht een paar keer doorgelezen en vind het eigenlijk nogal raar. Je werkt als makelaar/bemiddelaar OG en wilt je klantenbasis uitbreiden. Het is mij onduidelijk of je dat binnen het kader van je werkgever wilt doen of voor eigen rekening en risico. Hoe dan ook, in beide gevallen kun je de daarvoor benodigde expertise verwerven via cursussen danwel praktijkervaring. En als je die niet hebt en evenmin een vakgerichte opleiding wilt of kunt volgen maar inplaats daarvan een shortcut naar succes wilt pakken dan kun je experts inhuren. En die vragen daar natuurlijk geld voor want ze leven ervan. Het zijn net makelaars wat dat betreft.

Ik vind het dus een beetje -nou, eigenlijk een boel- armoe om hier van eventueel aanwezige deskundigen voor niets bedrijfseconomisch advies en gespecialiseerde informatie over de OG-markt te vragen. Zoek gewoon een goeie adviseur, net als elke andere ondernemer die een bepaalde markt op wil maar de benodigde markt- of produktexpertise ontbeert. Voor niets gaat de zon op, overal, Frankrijk incluis.

De hier gratis verstrekte info is, in ieder geval als ik het verstrek, bedoeld om particulieren te helpen bij problemen of belangrijke beslissingen. Advies zoekende bedrijven moeten daar, vind ik, gewoon voor betalen. Of ga je als makelaar -of je baas, als je de vraag namens hem stelt- gratis een huis voor mij zoeken en bij de aankoop bemiddelen als ik daar op dit forum heel lief om vraag? Ik dacht het niet.

avatar#3923
Ellen H
Berichten: 0
Reacties: 25

#3 Geplaatst: 2007-11-17 21:06:47

oei Ivo... wat een felheid..

Ik denk dat welbeschouwd 80% van de adviezen die men elkaar hier geeft ook tegen betaling verkregen kunnen worden. Ik denk zelfs dat veel bezoekers dit heel goed kunnen betalen. Ik denk ook dat het leuk is elkaar verder te helpen.... al is dat gratis..

Van mij mag een geëmigreerde nederlander zo'n vraag stellen.. en ik vind het nog een leuke vraag ook. Net zo goed als er loodgietersvragen, timmermansvragen of vragen hoe een camping te starten gesteld mogen worden. En als hier deskundigen zijn die hun mond wensen te houden... die zijn daar natuurlijk vrij in. Dit geldt voor bedrijfseconomen én voor de loodgieters....

Ell

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#4 Geplaatst: 2007-11-18 00:06:16

Ik moet bekennen dat mijn eerste indruk in de lijn van Ivo's argument lag maar na het lezen van Ellens respons hierop ben ik helemaal om!

Mijn ervaring: ik ken veel mensen die de droom koesteren om een huisje in het buitenland te kopen. Deze komen nooit verder dan internet en de gebruikelijke advertentiekrantjes.

De mensen die ik ken met daadwerkelijk een huis in het buitenland (en dat zijn er best veel) hebben dit allemaal verwezelijkt door; stom toeval, via - via of door heel ondernemend en brutaal zoeken in de streek waar ze wilde zitten.

Met brutaal bedoel ik stoppen bij een leeg huis, rondkijken, dorpelingen aanspreken en op zoek gaan naar de eigenaar of familie daarvan en gewoon vragen of ze het willen verkopen. 

Internet is een geweldig medium maar veel te beperkt voor dit soort grote dingen. Een foto van een huis met wijngaard in volle zon en gezellige dorpjes in de omgeving prikkelt misschien de fantasie maar daadwerkelijk gaan kijken in de late herfst met een gure mistral en troosteloze lege terrassen zet je zo weer met beide benen op de grond 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#5 Geplaatst: 2007-11-18 00:25:20

Ell, het is, vind ik, helemaal niet fel of negatief of wat ook maar gewoon zakelijk.

Op dit forum stellen in het algemeen particulieren vragen aan ervarings- of professionele deskundigen: loodgietvragen, hoeveel-belasting-betaal-ik-met-een-CdH vragen, hoe kom ik aan een aannemer, hoe werkt de zorgverzekering, dat soort zaken.

De vraagstelster is geen particulier maar werkt voor een onderneming of runt er zelf een. Dan vind ik het vragen van dergelijke adviesdiensten iets anders. Zoals gezegd, ik betwijfel of zij -of haar baas- zouden afzien van hun honorarium enkel en alleen omdat ik het ze hier zou vragen, hoe lief en enthousiast ik het ook zou formuleren.

Als je terugbladert in het archief dan kom je niet één keer een vraag van een Franse makelaar tegen die de forumlezers vraagt hoe hij met Hollandse klanten om moet gaan en hoe hij eraan moet komen. Logisch, zo iemand neemt een Hollandse werknemer, iemand zoals de vraagstelster dus, in dienst of huurt een Hollandse adviseur in die dat voor hem doet of hem uitlegt hoe het werkt. En die zal hij dan ook.....jawel, betalen. Want elke ondernemer, ervaren of startende, weet dat de kost voor de baat uitgaat en dat, ik herhaal, voor niets de zon opgaat. En als hij vidt dat het wel zo is dan is hij geen ondernemer maar een profiteur.

Ken je die van die figuur die op een feestje aan een arts alle symptomen van zijn aandoening beschrijft en uiteindelijk vraagt: 'Wat zou u doen, dokter, als u dat allemaal had?' Weet je wat die dokter antwoordde? Hij zei 'Ik zou dan zeker een arts raadplegen.'

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2007-11-18 09:39:45

Mercantour is al weer weg geloof ik. Wat een steile redeneringen ook. Zelfs op de grote universiteiten krijgen studenten het advies eerst eens op Wikipedia en een aantal forums te kijken als ze zich ergens in willen verdiepen. Volstrekt legitiem en heel professioneel.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#7 Geplaatst: 2007-11-18 12:00:59

Ik zie daar toch verschillen in. Natuurlijk kun je je via Internet vooraf orienteren als je bepaalde plannen hebt. Maar deze mevrouw vraagt gewoon: 'vertel mij waar en hoe ik klanten moet benaderen.' Net zoiets als met die dokter.

Als makelaar moet je toch gewooon weten hoe je klanten werft. En als je dat niet weet dan moet je dat leren, of iemand inhuren die je dat vertelt, of een ander beroep kiezen. Zo minder steil geredeneerd, Freek?

avatar#3923
Ellen H
Berichten: 0
Reacties: 25

#8 Geplaatst: 2007-11-18 13:25:13

Ik heet geen Freek maar wil toch wel reageren. Ik weet iets meer van dokters dus laat ik een poging doen. Dokters geven gratis adviezen waar ze kunnen en waar dit verantwoord is; vaak is dit deel van de beroepsethiek. Dokters die vrij zijn hebben daar niet altijd zin in; dit verschilt per dokter.

Ik zie de denkfout dat (om maar bij de dokter te blijven) zo'n globaal advies geen behandeling is. Anders: een loodgieter een vraag stellen is hem nog niet vragen gratis het bad te installeren.

Ik heb geen enkel probleem met de vraag: 'hoe zoeken jullie nou je huis?' of 'hoe hebben julie je huis gezocht en gevonden?'

Nog wat.. ik gun iedereen een geslaagde migratie naar Frankrijk en dat zal niet altijd makkelijk zijn. Als medelander geef ik graag op zo'n forum als dit een eenvoudig antwoord als dat die medelander kan helpen te wonen, leven of werken in Frankrijk.

Ik heb alleen niet altijd de deskundigheid of ervaring op al de terreinen waarop bevraagd word... Daarom vond ik dit gewoon een leuke vraag.

Nogmaals: niemand is verplicht om te antwoorden.. dat bepaalt iedereen zelf; ook jij Ivo...

avatar#3923
Ellen H
Berichten: 0
Reacties: 25

#9 Geplaatst: 2007-11-18 13:39:34

Aaahh

Ik vergeet het belangrijkste, namelijk: vaak wordt het geven van een eenvoudig advies op (een forum als dit of daarbuiten) een heel goede PR waarmee de loodgieter, tuinman, makelaar, dokter juist een toename ziet aan verzoeken om betaalde hulp. Achter zo'n achteloos gegeven 'advies' zit nog een hele wereld van kennis welke niet 'verkocht' is met het geven van dat eenvoudige advies.

Welnu, verder wordt het offtopic en wil ik het erbij laten.

Ell

avatar#4998
Mercantour
Berichten: 1
Reacties: 4

#10 Geplaatst: 2007-11-18 15:03:36

Dag allen,

Nee, ik ben niet alweer weg, ik was vandaag druk bezig met houthakken en de problematiek rondom mijn bevroren waterleidingen...... En toch houden we van het ruige franse leven....

Ik zie dat mijn hele simpele vraag nogal een politieke discussie vol achterdocht op gang heeft gemaakt, niet helemaal mijn bedoeling.

Kort zal ik wat uitleggen over mijzelf en de OG markt in het Franse achterland in het algemeen.

Nog maar kort geleden ben ik geemigreerd, ik werk dus ook nog maar kort voor de makelaar. Alles gaat heel goed en de baas vond mijn voorstel een prima idee om wat meer internationaal te gaan denken. De werknemers tot nu toe komen vaak niet verder dan wat italiaans naast het frans, dus ze hebben nog nooit echt naar hun bestaande buitenlandse klantenkring gekeken, ja, er zijn wat franstalige foldertjes gestuurd, maar bij het nabellen van de klanten bleken die eigenlijk vol vragen te zitten. Enfin; ik werk dus niet als Agent Commercial maar als employee, voor degene (Ivo denk ik) die naar mijn juridische status vroeg.

Om voort te breien op de OG in het Franse achterland: onze agence is daar al actief sinds 1978, een hele tijd dus. Toen ik daar voor t eerst binnenstapte was mijn eerste gedachte, als Nederlandse dan, WAT EEN ARMOE, ze hebben niet eens de middelen en de enige computer in de agence wordt amper aangeraakt, allerlei handgeschreven papiertjes etc.

Toen ik er als toekomstige Francaise naar ging kijken, begreep ik dat t zo gek nog niet was. Er wordt heel veel gedaan op goede relaties, mond op mond reklame, het internet hebben ze amper nodig bijvoorbeeld. Maar de gehele werkwijze is nu niet bepaald buitenlander_vriendelijk. Hebben ze ook niet nodig, het verkopen aan dorpelingen, monegasken en enkele buitenlanders (ja, met een lange adem) gaat tot op heden prima.

Het is voornamelijk ikzelf, die alles juist meer buitenlander-vriendelijk wil maken en de aanwezige informatica beter wenst te gebruiken. En de baas is dol op nieuwe dingen en ontwikkelingen, dus hij ging akkoord dat ik in de door heb betaalde tijd ging werken aan vertalingen op de website, eigen buitenlandse foldertjes etc.

Enkele dingen moeten goed duidelijk zijn; alle agences hebben bij Fransen een hele goede en betrouwbare naam. De wantoestanden die ik hier en daar op de site lees, zullen nooit rondom onze agence gebeuren. Het verbaast mij eigenlijk ook, agences zitten ingebouwd in de wetgeving en een notaris zal nooit de koop doorzetten als het dossier rammelt aan alle kanten. Ik denk dus echt dat de slechte naam die agences immobilieres op dit forum hebben, veroorzaakt wordt doordat de persoon in kwestie zijn verantwoordelijkheden niet helemaal goed begrepen heeft.

De agence heeft niet geweldig veel inkomsten (Zie www.societe.com en zoek Provencalpes in de 06), we werken immers in het achterland. Daarentegen hebben we ook niet veel concurrentie. Dus de baas zal niet snel veel geld stoppen in het ontwikkelen van onze diensten in t buitenland. Sinds 1978 gaat het prima zo en we weten allen hoe behoudend de Fransen kunnen zijn.  

En mocht er een nederlandse makelaar naar mij toekomen met een koper, dan is mijn baas echt niet te beroerd om de commissie te delen, al is al het werk verder voor ons. Ik vind dat de OG sector best meevalt en voldoende transparant is.

Het is dus mijn eigen initiatief om meer buiten de grenzen te treden, ook om de buitenlanders van dienst te zijn. Negociatrice zijn is immers een dienstverlenend vak en we verdienen er niet meer aan.

Bedankt voor de nuttige informatie, met name van Ellens zijde, mochten er nog meer mensen zijn met goede ideeen dan hoor ik die graag. Ik ben immers een Francofiel die haar leven opstart in Frankrijk en best wel een steuntje in haar rug zou kunnen gebruiken.

P.S. Ik vind dat kennis en informatie niet altijd betaald hoeft te zijn, als er dus mensen zijn die vragen hebben over het Franse vastgoed, ik zou graag mijn kennis en contacten delen!

avatar#3923
Ellen H
Berichten: 0
Reacties: 25

#11 Geplaatst: 2007-11-18 15:43:30

Wat mij betreft duidelijk.

Overigens... tussen de politieke discussie door las ik ook andere bijdragen die bruikbaar zijn hoor....

Succes met de vernieuwingen; het zal niet makkelijk zijn. Zou je de resultaten van het onderzoek dat je nu doet ook hier willen vermelden? Mogelijk hebben ook anderen er wat aan.

Ell

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#12 Geplaatst: 2007-11-18 16:44:19

Blij dat je bij zo'n keurige agence werkt. Helaas is de harde praktijk dat buitenlanders vaak onhoffelijk worden behandeld door Franse makelaars, om nog maar te zwijgen van de vele vormen van foute voorlichting. En nee, het is ook niet mijn ervaring dat de notaris altijd alles rechttrekt indien de makelaar er een zootje van maakt, of gewoon onwaarheden verkondigt. We hebben al heel wat huizenkopers gehad in onze praktijk, maar we horen het ook van de Alliance Francaise in Nederland, van de Ambassade in Parijs en van de verschillende banken (en we lezen het natuurlijk op alle fora): Veel Nederlanders (maar ook Engelsen, Duitsers, etc.) zijn wantrouwend en onzeker bij de aanschaf van Frans onroerend goed. Er ligt heel veel werk voor je open om daar verandering in te brengen, om te beginnen in 06, in jouw geval.

Ik zal een paar observaties met je delen:

1. Huizen in bezit van buitenlanders (beter nog: Nederlanders) zijn uitstekend te verkopen aan Nederlandse kopers. Verbouwing en inrichting zijn meestal gedaan volgens de Nederlandse smaak. Selecteer dus vooral die huizen die aansluiten bij de Nederlandse smaak en besteed daar bijzondere aandacht aan. En probeer de aandacht te trekken van buitenlanders daasr in jullie achterland die hun huis wensen te verkopen.

2. Nederland kent tenminste 4 tijdschriften gewijd aan kopers van Frans onroerend goed: Leven in Frankrijk, En France, Maison en France, Cote & Provence. Daarnaast is En Route interessant en wellicht Seasons Frankrijk, al weet ik niet zeker of dat nog bestaat. Naast het Internet, blijkt dit vaak de twee plek te zijn waar Nederlanders naar Franse huizen speuren. Dus wellicht is een advertentie te proberen?

3. Tot vorige jaar bestond de beurs 'Bienvenue en France' in Nederland, waar veel makelaars zich prenteerden. Helaas gaat de beurs niet door in 2008, maar er schijnt links en rechts gewerkt te worden aan iets vergelijkbaars. Ook hier kwamen veel huizenkopers op af. Daarnaast bestaan nog speciale beurzen voor 2de huis-zoekers, zoals 'Second Home', maar daar is Frankrijk slechts een van de vele vertegenwoordigde landen.

4. Zoek aansluiting bij de vele startpagina's over Frankrijk. De meeste huizenzoekers geven meer aandacht aan makelaarssites die ze via Nederlandstalige startpagina's vinden, dan aan sites die ze 'in het wild' vinden.

5. En het ALLER, ALLERbelangrijkste advies: behandel mogelijke kopers hoffelijk, weet waar je het over hebt, ken het huis dat je laat zien (dat wil zeggen: je hebt zelf met de verkoper gesproken) en vertel geen lulpraatjes. Er is geen betere reclame dan bouche-a-oreille.

Wim  

avatar#3597
Herman
Berichten: 12
Reacties: 75

#13 Geplaatst: 2007-11-18 20:45:44

En aansluitend bij Wim: geef eerlijke informatie, dus vertel als er houtworm en/of boktor in de balken zit, als de fosse sceptique niet (meer) aan de normen voldoet, als de schoorsteen niet deugt en geef de Franse verkoper met dollartekens in de ogen aan dat het de prijs drukt als hij zelf het onroerend goed jaren heet verwaarloosd en verzuimd heeft noodzakelijk onderhoud te verrichten.

Herman

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#14 Geplaatst: 2007-11-18 22:19:35

Doordat ik niet zeven dagen per week en 24 uur per dag gelegenheid heb om het forum te bekijken en zo nodig te modereren, is een vraag van Mercantour verschenen die ik bij tijdiger waarneming zou hebben verwijderd. Maar de draad is inmiddels gevormd en tamelijk lang geworden zelfs, dus alsnog verwijderen vind ik unfair tegenover de forumleden die de moeite namen om te reageren.

In een reactie schreef Mercantour nog: Enkele dingen moeten goed duidelijk zijn; alle agences hebben bij Fransen een hele goede en betrouwbare naam. 

Dit is je reinste kletskoek. Franse makelaars hebben een buitengewoon slechte naam in Frankrijk. Onderzoeken van de nationale fraudecommissie en van de consumentenorganisatie Que Choisir tonen ondubbelzinnig aan, dat een meerderheid van de agents er een potje van maakt, variërend van ontoereikende informatie aan de adspirant-kopers tot aan pure oplichting. De makelaarsfederatie FNAIM doet heel geschrokken, als zij dergelijke rapporten in de krant leest, maar er verandert niet veel aan de praktijken. Circa 50 procent van de huizentransacties vindt plaats tussen particulieren, die verschoond willen blijven van de torenhoge courtages en het gebrek aan professionalisme.

Wim

avatar#3923
Ellen H
Berichten: 0
Reacties: 25

#15 Geplaatst: 2007-11-18 22:48:46

Hm.. Wim.. nu scheer je wel alles over één kam. Hierboven schreef ik dat wij heel goede ervaringen hadden. Wij werden heel zorgvuldig voorgelicht over wat wel en niet zou kunnen met het huis wat we kochten. Er rustten nogal wat extra bepalingen op.

Overigens begreep ik uit het verhaal dat de agences waar mercantour voor werkt een goede naam hebben. Dat moet ook wel lijkt me als je in dat achterland het vertrouwen van kopers en verkopers wilt houden lijkt me. Maar goed, ik heb slechts één ervaring... Dat schiet dus niet zo heel erg op.

Ell

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#16 Geplaatst: 2007-11-18 23:32:15

Even terug naar het begin: Mercantour is medewerkster van een Frans makelaarskantoor in de 06 en vraagt voor haar baas, een onderneming dus, om diensten die normaal gesproken tegen betaling worden betrokken maar in dit geval niet omdat zij dan, althans dat is mijn interpretatie daarvan, een wit voetje bij de baas kan halen en zo haar carrierekansen verbetert.

Niets van wat hier door haar en anderen is aangevoerd brengt mij aan het twijfelen over het standpunt dat een ondernemer, die zelf voor zijn diensten betaald wordt, voor de diensten van een andere ondernemer moet betalen. Dat je dan een Holllander een beetje op weg helpt met zijn/haar loopbaan in Frankrijk vind ik geen argument. De dienstverlening vraagt ze niet voor zichzelf als particulier die erover denkt om een zaak te beginnen, al schijnen er goedgelovige mensen te zijn die dat zo opvatten. Het is voor haar werkgever en die moet er gewoon voor betalen net als ieder ander. Trouwens, zo'n kleine zaak is het ook weer niet, met 4 filialen in één van de zeker qua huizen duurste streken van Frankrijk.

Een discussie of haar baas een goede makelaar is en of alle makelaars in Frankrijk nu geweldig of waardeloos zijn doet er -in dit verband althans- gewoon niet toe.

PS Wim: volgens mij bedoelt Mercantour dat alle agences VAN HAAR WERKGEVER een goede reputatie hebben. Maar dat de posting verwijderd had moeten worden omdat het commercieel is (meer omzet voor baas creeren), ja, dat vind ik ook.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2007-11-19 07:18:20

Het ritselt hier en op andere Frankrijkforums van de makelaars, tussenpersonen, klussenbedrijven. Ik ben zelf ook ondernemer. Jammer dat Wim vergeet te vermelden waarom hij deze boeiende topic zou hebben verwijderd. Wel zegt hij dat 50% van de transacties tussen particulieren plaatsvind en dat is ook hoe ik het zou aanpakken (in antwoord op de vraag van Mencantour).

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#18 Geplaatst: 2007-11-19 07:22:58

Volgens mij een heel simpel geval dit;

is het commercieel volgens de forumregels, etiquette of wat er ook beschreven staat,  dan alsnog weghalen, ongeacht de "reactie-moeite" van anderen.

Is het dat niet dan is er niets aan de hand.

Nu is er in mijn optiek (en die van anderen met commerciële bedoelingen) dus niets aan de hand... 

En verder: wat een geneuzel zeg!! Ik bedoel als er ooit een vrij medium was wat informatie globaal en 24/24 beschikbaar maakt dan is het wel internet.

Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar tegenwoordig. Vroeger informeerde je in de dorpskroeg en was de al dan niet nuttige informatie geschikt voor het bereik van dorp + kroeg.

De wereld is nu wat groter. Principe blijft hetzelfde

Lang leve dit medium! 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#19 Geplaatst: 2007-11-19 12:39:01

Is het nou zo moeilijk te begrijpen wat het verschil is tussen het op het Internet opgooglen van vrij beschikbare info en het als ondernemer een kant-en-klare handleiding 'Hoe vind ik klanten' voor niks te willen hebben?

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#20 Geplaatst: 2007-11-19 13:22:45

Voor jouw blijkbaar niet maar dat is net het hele punt; het gaat om een interpretatieverschil!

Bovendien vind ik de redenatie dat vrij beschikbare informatie/kennis alleen gratis is voor particulieren nogal extreem!

Zolang het onderwerp blijft staan is iedereen vrij om wel of geen informatie te verschaffen.

De mening dat jij vindt dat dit niet mag heeft evenveel gewicht als de mening van iemand die vindt dat dat wel mag. 

avatar#323
antonia
Berichten: 25
Reacties: 392

#21 Geplaatst: 2007-11-19 16:21:55

Ik had in de vraag niet gelezen dat ze een kant en klare handleiding wil, maar gewoon wat ervaring en meedenken van Frankrijkbewoners. Is dat in dit geval nou zo anders dan vragen naar hoe je een Chambres d'hote moet runnen, of een kwekerij moet beginnen?

avatar#3923
Ellen H
Berichten: 0
Reacties: 25

#22 Geplaatst: 2007-11-19 16:33:25

Nog maar een keer dan...

Een net geëmigreerd iemand heeft net een baantje bij een makelaar waar schrijfster trots op is en wil graag de buitenlandse markt benaderen. Vraagt op een forum: hoe zoeken jullie nou eigenlijk? Is geen ondernemer: werkt voor een baas en wil haar naast haar baan ook haar leven in Frankrijk tot een succes maken.
 
 Het vraagstuk is al verworden tot: 'het als ondernemer een kant-en-klare handleiding 'Hoe vind ik klanten' voor niks te willen hebben? '
De reacties van jou, Ivo zijn niet van de lucht; behalve dat je speelt op de man en te weinig op de bal. Baas misbruikt schrijfster; schrijfster misbruikt forum en schrijfster wil wit voetje halen bij baas.

Realiseer je je Ivo, dat het mensen met vlees en bloed zijn die dit lezen?
Soms schaam ik me hoe wij soms op dit forum mensen die met de spannendste gebeurtenis van hun leven bezig zijn in de pan hakken. Moet anders kunnen lijkt me.
Ell

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#23 Geplaatst: 2007-11-19 20:21:11

Wat een zeldzame mengeling van krokodillentranen en nonsens, die laatste reactie. M. schrijft notabene ZELF dat ze het dienstenpalet van haar baas wil uitbreiden met het bemiddelen van huizen aan buitenlanders. Daardoor krijgt die baas meer omzet en winst. Dat doet ze toch niet om te worden ontslagen? Of uit de goedertierendheid van haar hart?

Ze schrijft ook heel open dat ze niet weet hoe dat moet. En ze vraagt ook heel open of iemand op dit forum haar kan uitleggen hoe ze het moet doen. Dat mag best, proberen om iets voor niets te krijgen staat vrij. En mij staat vrij om daarop te wijzen.

Tot zover de feiten, from the horses mouth. En nou de mening:

Ik vind dat haar werkgever -met nota bene vier kantoren in de 06, voor makelaars de lucratiefste streek van het land- die expertise gewoon moet inkopen, net als iedere andere ondernemer die voor een bedrijfsuitbreiding productiemiddellen nodig heeft. Zie je al een transportondernemer die hier een gratis TIR-truck vraagt omdat hij graag op het buitenland wil gaan rijden? Een journalist die het forum vraagt om zijn zinsbouw en spelling even na te lopen? Een ijsboer die hier om een kosteloze vriesmachine -of wat je voor ijsbereiding ook nodig moge hebben- bedelt? Waarom dan wel een makelaar die vraagt hoe zij huizen moet verkopen? Want M. overweegt niet om een CdH te beginnen en vraagt evenmin hoe je een restaurant moet runnen, nee, ze werkt voor een makelaar en vraagt hier hoe je huizen moet verkopen!

Waar die gechargeerde onzin van op de man (vrouw?) spelen, misbruik e.d. vandaan wordt gehaald is mij een raadsel. Ik hak niemand in de pan. Spannendste gebeurtenis in haar leven? Een afdelinkje buitenland opzetten bij een Franse makelaar? Het enige spannende aspect daarvan is dat ze geen idee heeft hoe die informatie aan de buitenlandse man/vrouw te brengen. Is dat niet een eerste vereiste voor een verkoper? Ook die van huizen?

Ik vind het dus niet onmenselijk of bruut of grof om iemand daarop te wijzen. In wezen is het pure bescherming van haar toekomst want als je niet weet hoe je moet verkopen dan moet je gewoon niet verkopen.

Nog een mening: Ellen, ik ga me steeds meer afvragen of jij misschien een collega van M. bent. Jouw lofzang op Franse makelaars valt nogal op en het enthousiasme voor M.'s projectje (en lot) vind ik wel heel erg groot.

PS: voor het geval je het nog niet helemaal door mocht hebben, ik verdien dus mijn boterham met het bedenken en schrijven van (onder meer) aan buitenlandse bedrijven gerichte verkoopbrochures. Nee, ben niet op zoek naar een Franse makelaar als klant, ja, ik vind M's vraag een poging tot broodroof en misbruik van de goedzakken op dit podium.

avatar#3923
Ellen H
Berichten: 0
Reacties: 25

#24 Geplaatst: 2007-11-19 20:32:09

... tis goed Ivo

De wijze waarop je je presenteert getuigt niet van enig inzicht in het brein van de ontvanger van jouw brochures. Enne.. ja, ik ben nogal alergisch voor achterdochtig neermaaien van anderen. En nee, ik werk in Nederland in een totaal andere branche waarbij overstappen juist vanwege taal en cultuurverschillen op mijn leeftijd niet verstandig is; ik zou mijn clienten tekort doen. Ik heb echter wel een huis in Frankrijk en bewonder iedereen die de stap zet om daar volledig te integreren inclusief werken tussen de Fransen. Die gun ik wel een positieve benadering of minstens het voordeel van de twijfel.

Meer woorden wil ik niet aan je besteden.

Ell

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#25 Geplaatst: 2007-11-19 22:02:28

Over inhoud vergeten en op de man spelen gesproken...

Maar goed, het zij zo. I rest my case.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#26 Geplaatst: 2007-11-20 12:23:32

Ik ga gewoon maar eens in op de vraag van Ellen, zover ik die begrijp en kan plaatsen. Zelf heb ik rondgereden in een streek die ik mooi vond en waar ik eerder logeerde. Ik meende toen dat als er ergens een ruine op een stuk grond staat, je deze zonder al te veel problemen weer mocht opbouwen. Op de detailkaarten gekeken en dus op ruinejacht. Ik heb bij de plaatselijke Mairies ook gevraagd of er ergens iets te koop was. Daar kreeg ik altijd tips. Dus tip 1: mairie is een soort makelaar. Verder hangt er bij de bakker altijd wel een advertentie van een object te koop. Tip 2: de boulanger is een soort makelaar. Dan nog ervaringen van medelanders die zeiden -nou druk ik me netjes uit- 'met makelaars heb ik het wel gehad'. Veel nederlanders gaan -door schade en schande wijs geworden- over tot doe het zelven. Conclusie: je moet niet herkenbaar zijn als makelaar en toch een service aanbieden, waar clienten uit NL echt wat aan hebben. Succes, Dit

avatar#4998
Mercantour
Berichten: 1
Reacties: 4

#27 Geplaatst: 2007-11-20 19:08:43

Dit, bedankt voor de goede ideeen, daar had ik eigenlijk nog niet zozeer aan gedacht.

Ik weet heel goed hoe Fransen kunnen tegenover Nederlanders. Ik moet zeggen dat ik mij als ik iets moet met een functionaris b.v. altijd een beetje achter mijn Franse vriend verschuil want dan krijg ik bij voorbaat al een veel redelijkere bejegening.

Nu moet ik zeggen dat ik mij vrij goed al tussen de fransen beweeg en ik kies er pertinent voor om niet in een Nederlandse subcultuur terecht te komen. Ik ken alle Nederlanders in mijn buurt, maak er praatjes mee en help ze waar nodig, maar verder kies ik ervoor om tussen de Fransen te leven.

Dat maakt dus ook dat ik achter de echte redeneringen kom die schuilen achter hun houding en ik moet zeggen..... Niet altijd, maar vaak: Eigen schuld dikke bult. Als je ervoor kiest om met frankrijk iets te willen heb je ook te maken met de volksaard van de Fransen en als je daar onvoldoende respect voor op weet te brengen dan maken ze je t leven niet veel gemakkelijker, ze zijn erg trots en rancuneus.

(Meest gehoorde opmerking: Die hollanders nemen alles mee uit eigen land! Hahaha... Herkenbaar?)

Terug naar de reacties, ik werd er een beetje duizelig van telkens weer opnieuw hetzelfde te lezen (ik hoop niet dat Ivo's professionele adviezen er ook zo ongeveer uitzien, dat verklaart wel weer de zeeen van tijd die hij besteed aan het schrijven op dit forum) .

Natuurlijk had ik vanaf het begin al door dat Ivo niet vanuit particuliere beweegredenen inhakte op mijn simpele vraag waarin ik niet (Lees goed Ivo) vroeg om HOE ik moet verkopen (Dat leert mijn baas mij wel), maar WAAR jullie DENKEN dat ik zou kunnen zoeken. Niets kant en klaars, ik heb geen reclame gemaakt, doordat ik ben ingegaan op persoonsgerichte opmerkingen weten jullie zelfs dat ik ergens in de 06 moet zitten. Anders hadden jullie lang kunnen zoeken naar de agence waar ik voor werk.

Ik denk (mening) dat die houding vooral met afgunst te maken heeft. Natuurlijk is de 06 een rijk departement! We hebben de Middellandse zee! De meeste zonuren van Frankrijk! Wintersport! Cannes! Monaco! veel werkgelegenheid! (Let op: reclame voor mijn gebied, niet de agence).

Maar als jullie het belangrijk vinden om te weten, wij hebben als duurste object in de portefuille: 420.000 euro, voor een huis dat eigenlijk 300.000 tot 350.000 zou moeten doen. Als goedkoopste huisje: C.a. 20.000 euro. Maak de som zelf maar.

Ivo, bravo. Je leert mij bij deze dus mensen af te stoten. Nu zou ik graag willen weten hoe ik mensen aan kan trekken, kan iemand anders het woord nemen die deze gaven wel bezit?

Maar misschien had ik dit forum schijnheilig moeten benaderen met de vraag:

Oh, ik zou zo graag een huisje in Frankrijk willen, waar moet ik zoeken? Enne, hoe hebben jullie dat nou gedaan?

Ik ben erg benieuwd of jullie, blij er een nieuwe Francofiel bij te hebben, enthousiast hadden gereageerd met 20, 30 reacties over hoe en waar. Of hadden jullie mij de link www.google.fr gegeven met mogelijke zoekwoorden 'huis' 'frankrijk' en de achterliggende boodschap Laat ons met rust, dit forum is alleen voor intellectuelen met intelligente antwoorden (want het lijkt mij sterk dat Ivo veel vraagt in dit forum).

Ik zou graag terug willen naar de werkelijke draad en ben blij dat Ivo, (die er niet aan denkt dat de mogelijk door hem verstrekte informatie wel eens in La Maison van Wim zou komen (Ik heb het boek ook gekocht hoor)) zijn woordje gedaan heeft en zijn case rest.

Een ding kan ik allen verzekeren, ik zal er alles aan doen om alle mensen die ik professioneel (maar eigenlijk ook prive) tegenkom, hoffelijk en juist te behandelen. Het belangrijkste wat ik heb geleerd in dit vak is: IL FAUT ETRE INTERESSEE, PAS INTERESSANT. Al gaat dat natuurlijk op voor meer dingen.

Ik kan bevestigendat de Franse makelaardij, in Nederlandse ogen voornamelijk, een amateursgedoe is. De Fransen denken er niet zo over en daar moet iedereen, ook ik, zich bij neerleggen al is dat soms lastig. Ik sta vaak tegenover mijn superervaren collega die in parijs, de cote d'azur verkocht heeft en zich nu half gepensioneerd teruggetrokken vind in het achterland, met tegenstrijdige meningen. Natuurlijk heeft zij altijd gelijk in de Franse hierarchie, al is het soms een amateursgeknutsel van jewelste. We werken nog a l'ancien, on n'a pas besoin de changer, ca marche!

Maar, wat de uiteindelijke papieren betreft; compromis de vente, de diagnostieken (Amiante, plomb, PPR, DPE, loi carrez en sinds kort ook LE GAZ), tekenen bij de notaris, dat gaat gewoon super gestructureerd en we wijken noooooit af van de standaardprocedure. De Notaris zou daar nooit mee akkoord gaan. GEEN EEN MAITRE!

Natuurlijk waren er vroeger moeilijkheden toen het de plaatselijke bakker was die voor notaris speelde, waar we nog steeds overblijfselen van terugvinden (mensen die al 30 jaar in een woning leven waar ze oorspronkelijk niet voor betaald hebben), maar dat wordt steeds zeldzamer.

Vergeet niet dat Franse makelaars (zeker in t achterland) soms hun handen vol kunnen hebben aan 1 huis met 30 eigenaren, waar ze vaak maar b.v. 1500 aan commissie aan over houden. Stel je eens voor hoeveel werk dat kan zijn, alleen al het vinden van al die eigenaren! En vervolgens moet het allemaal tekenen bij de notaris en ook daar hebben ze het recht om hun eigen notaris te behouden...

Nee, gemakkelijk centjes verdienen is het niet maar het is vreselijk interessant.

I rest my case also v.w.b. het verdedigen van de Franse OG-markt, de mensen die er toch meer van willen weten zijn welkom in onze agence. (Als grapje bedoeld)

Mochten er anderen zijn die nog wat toe te voegen hebben, inhoudelijk dan, ik verneem graag van u.

Dat van die Frankrijk gerichte 'salons' en tijdschriften, dat is geen slecht idee. Ik ga me erin verdiepen!

Fijne avond nog, ik duik de bergen in!

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#28 Geplaatst: 2007-11-21 00:35:05

Mercantour, ik wens je heel veel succes met je leven in Frankrijk en je loopbaan in de makelaardij.

Voor de rest heb je natuurlijk gewoon gelijk, daar kan ik nu niet meer omheen. Immers, al mijn boosaardige argumenten heb je nu met harde feiten de grond ingeboord.  Jazeker, mijn adviezen worden per kilo papier berekend, vandaar hun lengte en mijn neiging tot herhaling. Mijn complimenten dat jij jouw reactie zo kort hebt kunnen houden. Dan neemt dat niet zoveel van je tijd in beslag. Toch iets waar ik aan moet gaan werken, die overmatige tijdsbesteding hier.

Inderdaad, het is waar, het is heel normaal dat een makelaar op een forum vraagt hoe hij aan klanten moet komen. En, jazeker, het is absoluut iets heel anders dan niet weten hoe je huizen moet verkopen. En commercieel is wel het laatste wat je het moet noemen, het is puur oud papier en liefdewerk met zeker niet het doel om er geld mee te verdienen.

Met jou ben ik er nu van overtuigd dat mijn bijdragen bedoeld waren om je te leren hoe je geen klanten werft zodat ik zelf je baas een passende offerte voor mijn diensten kan voorleggen. Eigenlijk waren, zoals je terecht meent, mijn egocentrische reacties daadwerkelijk alleen ingegeven door mijn jaloezie op je prachtige woon- en werklocatie in dat bijzondere, aan de aandacht van huizenkopers in binnen- EN buitenland tot dusver volledig ontsnapte deel van de Alpes Maritimes waar je nog huizen van 300.000, ja, zelfs van 20.000 euro kunt kopen. Geen wonder dat je agence zo slecht boert. Wie wil er immers zo'n goedkoop optrekje in die door de brandende Mediterrane zon zo geteisterde streek als hij elders in de buurt maar een miljoen of zo hoeft neer te tellen? Wie wil er toch zo dicht bij dat ordinaire Monaco wonen? Jaarlijks door die vervelende Grand Prix zijn zondag laten bederven? De weidse blik op de einder verziekt zien door al die ordinaire superjachten en zeilboten? Het is waarschijnlijk erg lastig om in die hoek iets aan de m/v te brengen. En dus helemaal niet gek dat je hier vraagt waar je zulke idioten kunt vinden.

Ik weet zeker dat Wim nu direct aan het net gaat hangen om mijn toestemming te vragen voor het omsmeden van mijn wijsheden tot een nieuwe uitgave van zijn onvolprezen naslawerk.

En, last but not least, ik hoop dat dit unieke forum met uitsluitend toegang voor hoogbegaafden voortaan verschoond blijft van ordinaire frankrijkinfozoekers. Want daar is dit forum niet voor bedoeld, hier doen we alleen aan antwoorden. En die zijn dan dermate intellectueel dat er niet eens vragen aan vooraf hoeven te gaan.

Heb ik je nu op alle punten een riem onder je hart, pardon, andersom natuurlijk, gestoken? Voldoende steun geboden? Dacht het wel, als ik even teruglees. Dus, wederom, meid, succes met de huizenverkoop. Ik weet zeker dat je er heel goed in gaat worden.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#29 Geplaatst: 2007-11-21 07:17:56

PFFFF!! wat een ego's allemaal zeg!! onaantastbaar? Wij zijn goed in wat we doen?

Hou nou toch eens op met die vervelende 1 op 1 duscussies, bah!! 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#30 Geplaatst: 2007-11-21 10:57:01

Helemaal met je eens, Hans. Laten we inhoudelijk discussieren en ons niet door emoties laten leiden. Ik vind alleen dat jij niet de meest geschikte persoon bent om dat te signaleren, gegeven het vaak polariserende karakter van je bijdragen.

avatar#3923
Ellen H
Berichten: 0
Reacties: 25

#31 Geplaatst: 2007-11-21 13:33:29

Iets inhoudelijks dan waar M. iets aan kan hebben? En wellicht ook anderen?

Op 8 en 9 maart 2008 is er een Emigratiebeurs dat zichzelf 'hèt oriëntatie en startpunt voor: emigratie, studeren, werken, vestigen of een eigen bedrijf in het buitenland' noemt. Mogelijk hebben jij of andere zoekenden hier iets aan? Helaas voor jou, het is wel in Nederland... werkbezoekje?   www.emigratiebeurs.nl .   

avatar#3228
casquil
Berichten: 1
Reacties: 20

#32 Geplaatst: 2007-11-21 14:47:53

Wim, weet je nog? Zo'n drie jaar geleden hebben we een ernstige uitslaande brand gehad op ons/jouw forum.

Begon toendertijd ook met een klein binnenbrandje. 

Na jouw aktie is toen een aantal pyromanen een eigen forum begonnen en waren wij van ze af.

Wim wil je niet nog een keer je brandmeesterpak aantrekken ?

Boude

avatar#4998
Mercantour
Berichten: 1
Reacties: 4

#33 Geplaatst: 2007-11-21 15:49:37

Ah! Naar die emigratiebeurs had ik hartstikke graag heengewild in het jaar voor mijn vertrek!

Ik vond het vreselijk toen ik verhinderd was om erheen te gaan, maar ben jij daar geweest? Zo ja, kun je me vertellen hoe de opzet eraan toegaat en of Frankrijk goed vertegenwoordigd wordt?

Ik ben wel naar een andere beurs geweest, in Amsterdam (Damrak); weet niet meer de naam ervan, maar was toch wel een beetje aan de kleine kant vond ik. Frankrijk was wel volop vertegenwoordigd en Noorwegen deed het ook niet slecht.

Ik geloof zelfs dat het ANPE er ook was, al weet ik dat niet zeker meer.

En ik heb toen meegedraaid in een proeflesje van Alliance Francaise, reuze interessant.

avatar#3923
Ellen H
Berichten: 0
Reacties: 25

#34 Geplaatst: 2007-11-21 20:44:24

Ik ben zelf niet zo'n beursganger en heb niet die ambitie om in Frankrijk te gaan werken. Een huis hebben wel er wel maar voor mij is er geen dringende reden om dit soort beurzen te bezoeken. Helaas, over de inhoud van die beurzen kan ik je dus niet informeren. Het was alleen maar een tip.

Ell

avatar#3352
NietsTeVertellen
Berichten: 2
Reacties: 54

#35 Geplaatst: 2007-11-23 20:35:05

@ Ell & Mercantour : Misschien dat jullie via email verder kunnen praten ipv dit forum? Lees liever geen makelaars geneuzel meer op dit forum maar mogelijk is het een idee om een eigen forum op te starten over dit soort onderwerpen misschien samen met "onze" ERA man ?

avatar#3923
Ellen H
Berichten: 0
Reacties: 25

#36 Geplaatst: 2007-11-23 22:11:06

Ik kan Niets te Vertellen... terugvertellen dat hij helemaal niet verplicht is berichten te lezen en als Niets te Vertellen niets beters heeft dan '' niets ' hij vrij is te zwijgen.

Ell

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#37 Geplaatst: 2007-11-23 23:45:02

Ellen, je verwart een forum met een chat. Probeer MSN eens. Want wat jij te vertellen hebt zegt mij helemaal niets. En de rest van het forum ook niet, behalve je makelaarsvriendin misschien.

avatar#4820
Antje
Berichten: 1
Reacties: 8

#38 Geplaatst: 2007-11-24 16:39:58

Het lijkt mij dat dit onderwerp geheel in het kader  van 'Huizen Kopen' valt dus dat moet echt geen probleem zijn.  Vind je het niet interessant dan zijn er elders best wel andere onderwerpen waarin je je misschien wat gemakkelijker mee kan gaan.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#39 Geplaatst: 2007-11-24 20:22:57

Tip voor Mercantour (Maria Anonyma): op de site behalve Italiaans, Engels ook Nederlands opnemen als "vreemde" taal. Weet best dat de Nederlanders die in Frankrijk een huis willen kopen natuurlijk goedverdienende, goedopgeleide mensen zijn maar toch....

Steven

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#40 Geplaatst: 2007-11-24 23:00:36

@ Antje: bij deze dan...