Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Auto invoeren in frankrijk

Auteur Bericht

avatar#5007
Frank E
Berichten: 1
Reacties: 9

#0 Geplaatst: 2007-11-20 22:07:07

Ik heb onlangs dit forum ontdekt, wat best leuk is. Ik hoop niet dat ik herhaling verval in dit forum.
Vooral het item omtrent het invoeren van je auto als je ook in Frankrijk woonachtig bent.

Samenvattend rees bij mij direct de nodige vragen op in dit forum:
- Waarom wil je je auto invoeren in Frankrijk? Mogelijk logisch, want in France hoeft men geen wegenbelasting en APK te betalen. En komt de NL belasting te vervallen. Mogelijk zijn er nog andere argumenten? Die zou ik dan graag willen weten.

Alles prachtig, want het bespaart je veel geld.

Maar:
- Is de autoverzekering in France even zo goed gedekt als in Nederland?
- Wat zijn de invoerkosten ? En is dat eenvoudig te regelen.
- Wat zijn de franse APK kosten?  Want Frankrijk zal zeker ook zo iets dergelijks hebben. En hoe noem ze dit.

- Wat zijn de verdere kosten?

- Wegen al deze kosten wel op ten opzichten van het invoeren.

Bovendien: Stel dat je alles keurig legaal geregeld hebt in Frankrijk en met een auto met france kenteken en een france verzekering, rijdt je Nederland binnen als nederlander, dus met een nederlands rijbewijs.
Dan vraag ik me wel af wat er zoal kan gaan gebeuren als je per ongeluk in Nederland wordt aangehouden?

Frank E.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-11-21 00:46:28

Welkom op dit forum, dat inmiddels bijzonder veel ervaringen heeft neergeschreven. Daarom is er een forumarchief, dat voor alle gebruikers die zich hebben geregistreerd, beschikbaar is. Ook op de website zelf is het nodige te vinden. Daar is een eigen zoekmachine voor. Je vragen zijn alle verschillende malen beantwoord. Dus even wat trefwoorden invoeren en je geraakt volledig op de hoogte.

Wim

avatar#5177
Caatje
Berichten: 0
Reacties: 1

#2 Geplaatst: 2008-02-19 21:05:27

Hallo,

Ook ik ben voornemens om te emigreren naar Frankrijk. Alles loopt voorspoedig, echter om 1 ding baar ik mij serieus zorgen.

Ik ben een trotse bezitster van een Dodge W200. Dat is een ex-army leger pick-up uit 1977. Een oldtimer waar ik in Nederland geen voertuigenbelasting hoef te betalen en slechts € 65,- WA-verzekering. Ook komt hij elk jaar weer netjes door de APK.

Helaas krijg ik veel mededelingen dat ik mijn auto beter maar kan verkopen, want die krijg ik nooit op Frans kenteken. Gezien het feit dat deze auto een hele hoge emotionele waarde vertegenwoordig pieker ik er natuurlijk niet over om hem te verkopen en zal ik alles in het werk stellen om hem op Frans kenteken te krijgen.

In de loop der jaren heb ik er redelijk wat aan verbouwd (dubbel verhoogd, gespoten, pushbar gemonteerd etc).

Wie kan mij vertellen welke wegen ik in dit (bijzondere?) geval moet bewandelen om samen met mijn partner, huisdieren EN DODGE oud te worden in het o zo mooie Frankrijk.

Reacties kun je ook direct richten aan cm.staats@live.nl

Alvast bedank voor de informatie!

Groeten,

Caatje

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2008-02-19 22:48:24

gezien de (veel) eerdere reacties over een auto invoeren in frankrijk zijn de wegen nogal verschillend.

ik zou het volgende doen;

met je auto hier komen en ruwweg met je papieren naar de prefecture gaan om de auto over te schrijven.

je krijgt dan een lijstje met dingen die je moet overhandeigen : bon van aankoop (even steggelen)

: huisadres (frans huisadres)

: laatste rekening van bijvoorbeeld france telecom

: papieren van de auto

: papieren van de eigenaar (rijbewijs en zo)

lukt het je zo niet, dan kom je hoogst waarschijnlijk in de ambtelijke molen tercht en wordt het heel moeilijk.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2008-02-20 08:12:49

Caatje,

aangezien je met een meer dan dertig jaar oude auto maar eens in de twee jaar naar de APK moet zou je kunnen overwegen de auto op NL kenteken te laten. Gaat natuurlijk alleen als je een woonplaats in NL aanhoudt.

Christian von Klösterlein

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#5 Geplaatst: 2008-02-20 19:12:26

Of als je betrouwbare vrienden of familieleden hebt die de auto op hun naam willen zetten.

avatar#7632
eva
Berichten: 1
Reacties: 2

#6 Geplaatst: 2011-01-09 22:48:24

Hallo allemaal,

Ik ben nieuw op dit forum en heb nog niet ontdekt hoe je een nieuw bericht plaatst, dus doe het maar via deze weg.

Ik woon nu sinds 6 maanden in Frankrijk en ben uitgeschreven in Nederland. Nu is mijn vraag of ik een auto (ouder dan 3 jaar) kan kopen in Nederland en deze alsnog kan invoeren in Frankrijk onder het kopje boedelverhuizing (heb begrepen dat je dan niet zoveel betaalt voor de invoering). Dit daar de auto die ik op het oog heb in Nederland vele malen goedkoper is.

Ik dank julllie alvast hartelijk voor jullie reacties!

Eva

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#7 Geplaatst: 2011-01-10 08:19:22

Bonjour Eva,

Als je vanuit NL naar FR verhuist heb je niets met bepalingen omtrent boedelverhuizing te maken. Dat is slechts aan de orde als je verhuist naar- of vanuit een land buiten de EEG. In dat geval komen BTW en eventueel invoerrecht aan de orde. Bij verhuizing binnen de EEG is sprake van vrij verkeer van goederen en diensten, dus je kunt een auto kopen in elk EEG land en die belastingtechnisch zonder meer in een ander EEG land invoeren.

Mag ik je overigens vragen wat voor auto dat is, die in NL "vele malen goedkoper" is dan in FR? Voor auto's van meer dan 3 jaar oud is dat niet zelden andersom, omdat op nieuwe NL auto's BPM wordt betaald, die na 3 jaar nog niet is geamortiseerd en die je voor auto's van vóór oktober 2006 ook niet kunt terugkrijgen. Dat maakt dergelijke auto's in NL vaak juist duurder dan in FR.

Maar goed, als je toch in NL wilt kopen, zorg dan in elk geval dat je een Europees "certificat de conformité" (CdC/CoC) bij de auto krijgt. Bij auto's van ná 1998 zit dat vaak standaard bij de papieren, anders aanvragen bij de importeur van de auto in FR! Liefst voordat de koop definitief is, zodat je zeker weet dat je de CdC/CoC ook krijgt.

Een buitenlandse auto met een CdC/CoC op FR op kenteken zetten is redelijk eenvoudig. Zonder CdC/CoC kom je in een individueel goedkeuringstraject terecht en dat is lastig en tijdrovend. Zoek in dit forum maar eens op DRIRE.

Salutations, Jos

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2011-01-10 09:15:58

Eva,

welkom op dit forum. Dit onderwerp was al vaker aan de orde, zie hier en ook hier. Men dient zich wel door een hoop relevante en ook niet-relevante informatie te worstelen.

Christian von Klösterlein

avatar#8786
luberon
Berichten: 0
Reacties: 2

#9 Geplaatst: 2011-04-20 20:32:10

Wij verblijven sinds september 2010 in Frankrijk. Omdat ik ze hier ontdekten dat ik erg ziek en ik me hier laat behandelen kan ik niet terug naar Nederland.

De APK op mijn auto loopt eerdaags af en ik wil hem nu op Frans  kenteken zetten. Ik ben nog steeds officieel woonachtig in Nederland. Iets dat ik binnenkort wil veranderen, maar door mijn ziekte nog geen tijd voor gehad om mij in te verdiepen.

Alle papieren heb ik, maar in Manosque bij de belastingdienst willen zij mij geen Quites Fiscales geven omdat ik geen (loon)belasting betaal in Frankrijk. De ambtenaar vertelde me dat ik strafbaar ben, als ik een ongeluk krijg de verzekering niet uitbetaald enzo. Ik heb geinfomeerd bij diverse verzekeringen, maar zij weten daar niets van en vertellen dat er gewoon uitbetaald wordt bij eventuele schade.

En zij hebben vele klanten die een 2de huis hebben met een auto op Frans kenteken en niet in Frankrijk wonen en loonbelasting betalen, zij kennen deze wet ook niet.

Is dit misschien een actie van een onwillige ambtenaar?

Kan ik naar de prefectuur zonder deze quites fiscales en de auto misschien toch op Frans kenteken krijgen.

Ans T.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#10 Geplaatst: 2011-04-21 13:09:47

Zeer vreemd verhaal van die ambtenaar. Misschien nog een keer naar het kantoor en naar de responsable vragen? Zonder bewijs dat btw betaald is, zal het niet lukken met de overschrijving.

Wim

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#11 Geplaatst: 2011-04-22 09:37:50

Bonjour,

Misschien is er sprake van een misverstand. U moet niet vragen om een Quitus Fiscale maar om een Certificat d'Acquisition d'un Véhicule Terrestre a Moteur.

Hiervoor heeft u nodig:

- Paspoort

- EDF rekening of ander bewijs van domicilie

- KM stand van de auto

- Volledig NL kenteken van de auto

- Als het NL kenteken niet- of minder dan 1 jaar op uw naam staat, een factuur of ander bewijs dat bij de transactie BTW is betaald

Ik heb dit vorige week nog aan de hand gehad bij de Impots in Condom, dus ik weet zeker dat dit de procedure is. Succes!

Salutations, Jos

avatar#8786
luberon
Berichten: 0
Reacties: 2

#12 Geplaatst: 2011-04-22 15:22:30

Bedankt voor jullie adviezen, maar we zijn er al een tijdje mee bezig en het lukt echt niet. Heb het inmiddels al vier keer geprobeerd en vanmorgen voor de vijfde keer!

Ik heb de vorige keer gevraagd om een kopie van de wetgeving en deze naar mijn assurance gestuurd. Zij hebben ernaar gekeken en concluderen dat  daarin wel wat staat wel wat over de belasting wetgeving, maar niet over wat het te maken zou hebben met auto's en kentekens. En ook hun advocaat kon er niets van maken.

Vanmorgen dus weer geweest en de man gaf me geen kans om te vertellen dat het niet klopt, hij bleef maar doorl$#^%$. "En al die Belgen, Duitsers, Nederlanders en toeristen kunnen hier niet zomaar op Franskenteken gaan rijden, wat denkt u wel niet". En toen weer het verhaal van hier minimaal 6 maanden en zoveel dagen moeten wonen enz.

Toen nog informatie gevraagd bij een garage zij hebben weer een (Belgische)autohandelaar gebeld en deze gaf aan dat het echt niet meer mag als je geen (loon)belasting betaald in Frankrijk om een kenteken om te zetten.

Maar het gekken is dat wij hier wel een auto op Frans kenteken mogen kopen en op onze naam mogen zetten. Dat is volgens mij hetzelfde.

Ik weet het niet meer.... is dit een aktie van stel gefrusteerde en discriminerende ambtenaren of bestaat deze wet echt?!

Groet, Ans

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#13 Geplaatst: 2011-04-23 11:40:03

Hoewel zeldzaam zijn er wel meer van deze verhalen, ook op Britse fora.

Formeel heeft de ambtenaar gelijk, maar er zijn maar weinig ambtenaren die ook daadwerkelijk de wet zo strak hanteren omdat er geen Frans belang is. In veel gevallen is er echter wel sprake van het ontduiken van de belasting in het land waar men werkelijk woont en om die reden wordt ook steeds vaker om een fiscaal bewijs ( Franse belastingaangifte) gevraagd om daarmee aan te tonen daadwerkelijk in Frankrijk te wonen.

Dat bewijs bestaat het eerste jaar na emigratie natuurlijk helemaal nog niet, "onze" ambtenaar vroeg daarom om een briefje van de Franse belastinginspectrice dat wij verklaarden dat we volgend jaar belastingaangifte zouden doen. Dat briefje heeft ze ter plekke 'verzonnen', want geen standaard procedure. "En als het niet goed is moet ze me maar bellen"  riep ze nog na, maar het was afdoende. Dat is nu ruim 4 jaar geleden.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#14 Geplaatst: 2011-04-26 11:12:38

Dit lijkt wel zo n geval van een dwarse ambtenaar. Mogelijk zit er op een andere dag iemand anders, mogelijk kun je naar een ander kantoor gaan. Gaat dat niet, dan zou je alsnog een belastingaangifte 2010 en 2009 kunnen doen, de formulieren te downloaden van af de site Impots. Wel lage bedragen neerzetten zodat de aanslag 0 wordt. Ik heb zelf ook eens een proforma aangifte moeten doen, over jaren waarbij ik nog niet in FR woonde, dat ging toen goed. De quitus lijkt me nog steeds noodzakelijk. Het is zoiets als de auto van je zelf in NL verkopen aan jezelf in FR en daar netjes de belastingen over betaald hebben. Zo legde de ambtenaar bij mij het toen uit. Maar het ene kantoor is het andere niet, dus een andere Impots opzoeken kan werken. Succes, Dit