Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nederland en zijn emigranten

Nederland en zijn emigranten

Wie naar Frankrijk is verhuisd, blijft vaak nog met de Nederlandse regelgevers in contact.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Schenking vanuit NL ontvangen

Auteur Bericht

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#0 Geplaatst: 2007-11-21 02:44:05

Wie heeft er ervaring met het officieel ontvangen van een schenking vanuit NL?

Ik heb de fiscus hierover opgebeld en die namen nog al wat tijd met het antwoorden van mijn simpele vraag: Hoe betaal ik voor het schenkingsrecht?

Ik heb uitgelegd dat ik al enige tijd in het buitenland woon en geen NL aanslagbiljet meer ontvang. Als ontvanger van een schenking moet je officieel schenkingsrecht betalen. Is het zo dat bij het officieel opgeven van de schenking en waarbij je het adres van de ontvanger moet opgeven, de ontvanger (ook in het buitenland) automatisch hiervoor een acceptgiro ontvangt?

Toen ik Heerlen hierover opbelde, werd dit allemaal maar moeizaam bevestigd.

Het klonk een beetje zo van je bent knettergek is je dit allemaal gaat zitten opgeven. Mijn vraag is dan dus ook: Hoe kun je dit financieel het beste aanpakken?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2007-11-21 09:32:03

felix, soms zitten er uilskuikens op die kantoren daar.

wat je zegt " je bent knettergek is je dit allemaal gaat zitten opgeven" overkwam mij ook en dus dacht ik, ik ga dit schrijvend aanpakken op hoog niveau.

dus keurig geschreven, alle verantwoordelijke gevraagd wat te doen, geen comentaar.

dus doe ik ook niets, jammer voor hun, bewaar deze boekhouding goed want op een dag kunnen ze je vrijpleiten.

misschien dat meneer van teeffelen er iets over kan zeggen.

cees.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#2 Geplaatst: 2007-11-21 14:07:06

Ziehier de site met informatie

Uiteraard weet de NL belastingdienst niet hoe de Franse werkt. Je moet de vraag in Frankrijk stellen.

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#3 Geplaatst: 2007-11-21 14:13:13

Hallo Felix,

In principe dien je als begunstigde zelf een aangifte op te sturen. Dit hoeft geen origineel formulier te zijn, dat kan ook gewoon op een A4-tje met alle gegevens van de schenking (sofinummers, namen, adressen, informatie over de schenking etc).

Je kunt ook samen met de schenker een aangifte doen. Wellicht is dat in jouw geval al gebeurd. Ik denk dat jij reeds het formulier hebt ondertekend? Zoja, dan is het nu aan de Belastingdienst om jou een acceptgiro te sturen. Is gewoon een kwestie van afwachten. Ligt een beetje aan de betreffende eenheid hoelang dat duurt.

Heerlen kun je beter niet bellen voor dit soort zaken. Beter is de betreffende eenheid van de schenker. Ik denk dat het daar in behandeling wordt genomen. Maar maak je vooral niet druk als er gezamenlijk met de schenker een aangifte is ingediend. Jij hebt aan je verplichtingen voldaan.

Groet, Rob van Schijndel  

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#4 Geplaatst: 2007-11-22 13:01:43

Als het gaat om schenkingen in geld (meer dan € 30.000) zonder tussenkomst van een notaris, dan zou de ontvanger daarvan dat moeten opgeven via formulier 2735, ook te downloaden. De schenker moet de schenking bij zijn eigen belastingkantoor opgeven.

Wim