Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

staken

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-11-21 10:52:37

gisteren was een mijlpaal in de stakingssector, echt alles wat plat kon ging plat.

redelijk ?

't is maar net hoe je het bekijkt.

enkele medewerkers van de service d'impot vertelde me dat ze meer salaris willen, alles wordt duurder maar de lonen blijven het zelfde.

de ambtenaren willen nieuwe collega's als de oude op zijn, en de leerkrachten meer geld.

de studenten willen geen sponsors in hun universiteiten, iets wat in veel landen de gewoonste zaak van de wereld is, en de treinen, nou ja, die staken altijd wel ergens voor.

redelijk ? soms wel, maar soms ook niet.

zo vertelde mij deze twee personen; beide werkzaam bij d'impot, ze huurt een huis van service d'impot, flats die eigendom zijn van het rijk waar hun personeel tegen lager kosten kan wonen, ehhh, randje hartje parijs, driehonderd per maand, vijftig metre carré.

bezit een tweede huis in een andere grote stad wat is aangekocht door goedkope leningen die men bij het staatsbedrijf af kan sluiten, en dat wordt verhuurd, investement.

persoon twee, zelfde baan, verkoopt zijn huis, randje...... steekt de centjes in de zak, hoef je niet te vertellen hoeveel neem ik aan, huurt van de societe d'impot een lage huren huis.......

moet ik nu achter deze mensen staan met hun stakingen ?

ze verijken zichzelf met rechten die ze legaal bezitten en de burger niet heeft.

is het geen wonder dat het grootste deel van frankrijk goddank nog achter de hardnekkigheid van sarkozy blijft staan.

het wordt wel erg heet zo.

voor diegene, niet alle mensen zijn zo, maar het is wel zo dat zij die staken, meer rechten hebben dan zij die niet kunnen staken; vroegere pensioens, ect....

cees.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#1 Geplaatst: 2007-11-21 13:50:05

Sarkozy doet niets anders dan de plannen die tijdens de campagne van a tot z zijn uitgelegd, uit te voeren. Maw wie nu staakt probeert op ondemocratische wijze voor z'n eigen en tegen het algemene belang in z'n wil door te drukken. Mijns inziens is dit misbruik van stakingsrecht. Staken doe je als de werkomstandigheden onacceptabel zijn, niet om een democratisch genomen besluit te blokkeren. Dat is niet het idee van een democratie zoals een democratie bedoeld is.

Sorry hoor, als je netjes bestropdast voorin een TGV mag zitten knopjes drukken dan lijkt het me een beetje teveel gevraagd om al op je 50ste achter de geraniums te mogen zitten. Dan zijn er toch wel beroerdere jobs in de privésector, waar men niet het twijfelachtige genoegen geniet om een heel land plat te kunnen leggen door massaal vrij te nemen. Wat dan weer leidt tot een "lose-lose" situatie waar miljoenen mensen gedupeerd zijn en kleine en grote bedrijven failliet gaan. Dat is nooit de bedoeling van het stakingsrecht geweest.

Het hele stakingsrecht moet wat mij betreft op de schop en hopelijk heeft Sarkozy de couilles om tzt ook dat thema aan te snijden.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2007-11-21 18:47:39

Het front is al aan het breken. De CFDT wil gewoon een sociale dialoog en zelfs de CGT is al min of meer door de bocht gegaan door onderhandelingen per "bedrijf" te accepteren. De stakers zitten nu naar hun toekomstige loonzakjes te kijken want "hors de question" dat de gestaakte dagen doorbetaald worden.

Er is veel te weinig publieke ondersteuning voor de stakenden. 

Ik woon hemelsbreed tussen twee kerncentrales in. Dus veel EDF-personeel in de buurt. Die zijn via Google Earth makkelijk op te sporen want ze hebben vaak een zwembad...... ze betalen tenslotte maar 10% van de electriciteitskosten. Er wordt zéér honend over gedaan en sommigen durven zelfs niet te zeggen dat ze een zwembad hebben.....

Toch moet ik het gedeeltelijk opnemen voor de ambtenaren. Ze worden verhoudingsgewijs niet best betaald, ondanks alle premies. De "werkzekerheid" en de status maken het ambtenaarschap toch geliefd. De Franse regering wil, net als in Nederland is gebeurd, toe gaan naar een "kleinere maar slimmere" overheid.

Verkijk je overigens niet op de verschillen. In Nederland is veel ambtenarenwerk uitbesteed aan ZBO's, zelfstandige bestuursorganen (zoals Kadaster, UWV).  Werk hetzelfde, andere pot waar het geld uit komt (de burger betaalt meestal fors bij).

De hogere ambtenaren hebben het een stuk beter. Dicht tegen de politiek aanschurkend incasseren ze de nodige premies en emolumenten. Ze komen ook vaak van dezelfde school.... de Ecole Nationale de l'Administration (ENA) en vormen een "old boys network". Pogingen om deze school te liquideren zijn tot nu toe niet gelukt maar duiken af en toe op de politieke agenda op. Het zou Sarkozy sieren als hij daar eens werk van maakte!

Steven