Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Stukadoren op natuursteen

Auteur Bericht

avatar#5009
Ivar
Berichten: 1
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2007-11-21 13:17:01

Hallo,

Ik ben nieuw hier op het forum maar vind het nu al een erg handige site. Ik zit helaas niet in frankrijk, wel in Portugal. Als vrijwilliger bij Termas da Azenha. Nu zijn we hier bezig met het badhuis opnieuw te gaan stukadoren. Na wat adviezen uit nederland, over het stucadoren van een natuurstenen muur met een soort van lemen voegen, te hebben gekregen. Wil ik het eigenlijk ook nog even via deze weg vragen, hoe kunnen we het beste de muur stucadoren, wat hecht goed? Kunnen we zelf iets mengen van cement, zand en gips? We hebben hier een Bricomarche, misschien hebben ze daar iets? Heeft iemand ervaringen?

Dit is een foto van de muur zoals die er ongeveer uit ziet:

http://img511.imageshack.us/my.php?image=pb210127pf8.jpg

Alvast heel erg bedankt!

Groeten

Ivar

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#1 Geplaatst: 2007-11-21 14:16:03

Cement en gips kun je niet mengen.

Als het om een badhuis gaat dan heb je een waterbestendige stucmortel nodig, tenzij het stucwerk niet in direct contact met water komt.

Kalkstuc is hiervoor het aangewezen middel, ook omdat je het hebt over natuursteen met leemvoeg.

Het is aanbevelenswaardig om eerst een hechtlaag aan te brengen voor onregelmatig zuigende oppervlakken, bij voorkeur een isolerende ruwer.

Deze geeft een stevige, niet vuildoorslaande onderlaag waar de kalk goed op "hangt".

De eerste "raaplaag" zet je op om de grootste oneffenheden er uit te halen en de boel vlak en te-lood te zetten.

Deze laag ruw je op met een kam en nadrogen zet je daar de afwerklaag op (dit kan een andere samenstelling zijn dan de raaplaag.)

De mengverhoudingen en exacte benamingen heb ik even niet bij de hand maar wellicht kan iemand anders die tevoorschijn toveren.

Een andere optie is de UP mortels van Knauff, waterdicht en toepasbaar in natte ruimtes. ik weet alleen niet of die ook in Portugal te koop zijn.

Welke streek zit je als er leem voorradig is? alentejo?

avatar#5009
Ivar
Berichten: 1
Reacties: 2

#2 Geplaatst: 2007-11-21 14:54:05

Dus wat je zegt is eigenlijk eerst een onderlaag van cement aanbrengen. Zodat daarop goed een kalklaag kan hechten? Het stucwerk komt niet direct in aanraking met water, dus het hoeft niet watervast/afstotend te zijn. We hebben reeds gips gekocht, werkt dit ook.

We zijn eigenlijk bang dat als we cement op de muur smeren, dat het te zwaar word, de voegen (die van leem (denk ik) zijn) zijn niet al te sterk meer.

Toen ik van de week electriciteitsdraden aan het wegsmeren was, kwam ik erachter dat gewoon cement vrij slecht hecht op die natuursteen, is hier een oplossing voor? Of gewoon natmaken?

de muur was een week geleden opgebouwd uit, 1 gipslaag (misschien ook wel kalk), 1 leemlaag (of iets wat daarop lijkt, heel bros en droog) en daarna dus opgestapelde natuursteen met voegen van hetzelfde leemachtige spul.

De gips/kalklaag en de leemlaag zijn er nu af (wat een behoorlijk karwei was).

Het oppervlak is nu inderdaad vrij oneffen, dus ik zou zeggen eerst een laag cement en daarna een laag gips/kalk. Daarna gewoon verven met latex.

Wat lijkt jullie?

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2007-11-21 20:35:03

Ivar,

aanvulling op het bericht van Hans (waarmee ik het in grote lijnen neens ben):

Ik zou de voegen een beetje uitkrabben om een betere hechting/verankering te krijgen.

Ik zou een kalk/cement/zand-verhouding van 1+1 op 8 gebruiken (één volumeeenheid kalk, één cement, en 8 zand). Een vetter mengsel (bijv. 1+1 op 6) krimpt te veel, een magerer mengsel (bijv. 1+1 op 10) is te zacht.

En wat is dat toch met die gips? Gipsmortel moet je alleen als afwerklaag gebruiken, nooit voor het opbouwen van een dragende constructie.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2007-11-21 21:05:29

Ivar, buiten alle goede raad om van de anderen, ik denk dat je ook te maken hebt met droogte.

ik ken het fenomeen maar al te goed.

voor je te werk ga als boven beschreven door hans en cristian, zet een sproeier naast je, bijvoorbeeld zo'n rugspuit.

telkens als je een laag op wil zetten op de leemmuur, proberen zo goed mogelijk stofvrij te maken, en dan even flink met de sproeier nat maken, dan opzetten op de natte muur.

als je muur te droog is trekt die onmiddelijk alle vocht uit je cement of gips, en staat geheel los van het geheel, en valt er af, of het valt er gelijk al af.

na het stuken ook weer af en toe lichtjes bevochtigen, te snel droog is ook niet goed.

als je muur de volgende dag al droog is, is het niet goed, dag twee is vroeg genoeg.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2007-11-21 21:22:45

Dank je, Cees.

Ik had het niet genoemd omdat het voor mij vanzelfsprekend is (déformation professionelle?), en vanzelfsprekende dingen vergeet je
;-))  

Inderdaad, alles wat met cement gedaan wordt heeft veeel vocht nodig. Ooit gezien dat net gestorte bruggen etc. met stromatten afgedekt en besproeid worden?

Voor kleinere karweitjes (voegen) gebruik ik de plantenspuit van mijn vrouw.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2007-11-21 22:05:18

weet ze dat ? :-)

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#7 Geplaatst: 2007-11-21 23:25:45

Een goed product om een loskorrelige muur van met leem gevoegd (en volgens mij is in ons geval ook wat cement door het leemvoegsel gemengd) natuursteen te stabiliseren is in mijn ervaring Flevopol. Er zijn diverse varianten te koop, voor diverse ondergrondtypes. Maar als je de muur eerst met een zacht vegertje afneemt (los materiaal verwijderen), daarna goed vochtig maakt (steeds alleen dat stukje dat je kunt stukken met de hoeveelheid specie die je aanmaakt en niet TE nat want dan wordt het leem, indien zonder toegevoegd cement toegepast, weer soort van vloeibaar) dan lukt het afstukken met metsel- en stucmortel (we gebruiken daar gewoon professionele premix mortel voor van Pagot-Savoie, Maxit Mur heet dat, een Duits product, iets van 6,50 euro per zak van 40 kilo) heel goed. Verwerking gaat prima, hecht heel goed, wel inderdaad goed vochtig houden om scheurvorming te voorkomen, zeker in Portugal met zijn warme, droge klimaat. Voor stukken maken we per keer een halve zak aan met een betonmenger want zo snel kan ik het er niet tegenaan krijgen zonder dat het teveel in de kuip verdroogt. In hoeken kun je de specie gewoon tegen de muur gooien en daarna voorzichtig met een plamuurmes of zoiets gladstrijken.

Het voor het stukken met een cementpapje aanbranden van een muur met losse korrels erop wil nog weleens problemen geven, zo heb ik ondervonden, omdat de ondergrond, zoals door Christian gezegd, het water er heel snel uitzuigt zodat het spul weer zelf tot semi-losse korrels verwordt. En gips is in feite alleen geschikt voor binnen, al geef ik zelfs daar de voorkeur aan cementgebaseerde stuc. Mocht er ooit vochtinslag in je muur komen door b.v. een scheur in een traslaag of doorslaande voegen dan komt dat in ieder geval niet zo gauw binnen. Wel gladder afwerken/afreien en schuren dan buiten, is lastiger (je wrijft er al gauw de steentjes uit) maar kweekt wel spierballen...

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#8 Geplaatst: 2007-11-22 07:53:45

Even terug naar mijn oorspronkelijke antwoord want nu lopen er allerei adviezen door elkaar:

Voorstrijken met een isolerende ruwer, hiermee maak je een hechtlaag, plak je stof vast, voorkom je vuildoorslag, en krijg je een gelijkmatig zuigend oppervlak.

Flevopol is inderdaad een goed middel maar dan wel gemengd met wat quartszand.

Bevochtigen is nodig indien:

de muur van een zuigende steensoort is (graniet niet),

er niet volgens bovenstaande voorgestreken is,

de muur een vaste consistentie heeft.

Als je deze muur gaat bevochtigen krijg je allerlei loszittende korrels en gele strepen leemwater (die later weer in je stuclaag naar boven komen)

Bij Gipsmortels, nooit de muur bevochtigen!

@Christian; bedankt voor de aanvulling van mortelverhoudingen! 

avatar#5009
Ivar
Berichten: 1
Reacties: 2

#9 Geplaatst: 2007-11-29 12:22:32

Sorry voor de late reactie, Super bedankt voor alle tips!!!

We zijn begonnen met smeren en het gaat uitstekend!

Heel erg bedankt