Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

dakkonstruktie

Auteur Bericht

avatar#4847
Stefff
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2007-11-25 13:49:14

Met belangstelling het verhaal van Christian gelezen rond dakkonstrukties.

Compimenten voor de heldere uiteenzetting!.

Als ik het goed heb begrepen verklaart dat scheurvorming in een van onze buitenmuur waarover graag julie advies.

Situatie:In een grote schuur met een overspanning van ongever 9 meter is en driehoekige dakkonstruktie te vinden zoals ook in de tekeningen van Christian staat..

Het dak is in een redelijke goede tsaat op een punt na. 

De onderste horizontale balk (trekbalk) ligt geheel op een muur ter hoogte van de verdiepingsvloer. Op de trekbalk rusten twee grote spanten. Evenwijdig aan de trekbalk ligt een paar meter hoger een (druk)balk die de bovenste konstruktie van de driehoek ondersteund. De vraag richt zic met name naar de trekbealk.

De trekbalk bestaat uit twee delen die blijkbaar in het verleden ruim 10 centimeter van elkaar zijn gegaan en door de vorige eigenaar met stalen platen weer aan elkaar vast gezet zijn om verder wijken te voorkomen.Een van de buitenmuren(natuursteen) zet ter hoogte van de trekbalk wat uit naar buiten en krijgt een scheur. 

Als ik naar de toelichting van Christiaan kijk en de uitleg van de trekbalk lees verklaart dat mogelijk het wijken van de muur en de scheurvorming. 

Vraag is wat nu wijs is te doen (zonder het hele dak eraf te halen)? Is er met vermoedelijk zeer grote trekkracht op de balken nog wat te corrigeren of is het meer een zaak van de situatie zo vast mogelijk zetten en de muur netjes herstellen?

Dank alvast voor jullie reactie.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2007-11-25 15:07:10

Beste Steff,

dat is nu een van de vragen die vallen onder de categorie

Zo nu en dan een probleem oplossen houdt de geest scherp.

Ik denk dat ik een oplossing voor je probleem weet, maar voor de zekerheid had ik er toch graag een foto of een schetsje bij. Stuur die svp aan mijn privéadres.

Maar het antwoord zet ik wél in dit forum.

Christian von Klösterlein

En bedankt voor de bloemen uit Holland.

avatar#4938
de klusser1
Berichten: 2
Reacties: 25

#2 Geplaatst: 2007-11-29 19:24:07

Beste Steff,

Ik zou de zaak fixeren, als je de zaak probeert terug te draaien weet je niet wat je allemaal in beweging brengt.

stap 1; fixeren

stap 2; aan de kant van de muur de trekbalk die inmiddels weer goed aan elkaar vast zit, vrijhakken zodat de horizontale druk afneemt.

stap 3; de scheur repareren

fixeren kan bijvoorbeeld met bandstaal en een aantal draadstangen 

met vriendelijke groet,

Henk Kluytmans

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2007-11-30 06:57:25

Beste forumleden,

beste Henk.

Het probleem is nog niet oplgelost, Stef en ik hebben het wél geanalyseerd en oplossingsmogelijkheden aangedragen. Het is een verhaal van twee kantjes A4 en twee afbeeldingen geworden.

De door ons gefavoriseerde oplossing komt in wezen neer op de door Henk beschreven methode: 

1. het spant door (her-)reparatie van de trekbalk fixeren

2. spant en muur door vrijhakken van elkaar scheiden

3. muur weer opbouwen 

Wie een soortgelijk probleem heeft (buitenmuren die door een spant uit elkaar gedrukt worden) kan dit verhaal van mij ontvangen.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#4493
Corrèze
Berichten: 2
Reacties: 38

#4 Geplaatst: 2008-02-16 14:09:20

Christian,

Wij hebben een dakconstructie bestaande uit 2 gevelmuren die ongeveer 8 meter uit elkaar staan, daarbinnen in hebben wij 2 spanten. Ik zal de tekeningen van de oude situatie en de nieuwe situatie graag naar je mailen. Helaas werkt bij mij alleen de Outlook express, kan je mij svp een e-mail zenden met jouw gegevens.

De spanten willen wij anders indelen om er een doorloop van te maken. Dus de trekkrachten en of druk krachten te verdelen over meerdere schoren. Kan dit werken en is dit aan te raden?

Gr.

Roel

avatar#4592
La Datiniere
Berichten: 13
Reacties: 19

#5 Geplaatst: 2008-02-17 12:13:27

Beste forumlezers,

Ook ik zit met het probleem van de spanten. Ze zitten in de weg! Graag zou ik ze verwijderen om zo meer doorloop te creeren. Hopelijk willen jullie ook mij deelgenoot maken van het een en ander. Voor meer uitgebreide info: brouwerbas@yahoo.com.

Gr. Bas

avatar#5174
stephanus
Berichten: 0
Reacties: 2

#6 Geplaatst: 2008-02-17 12:53:29

Het heerst nogal met die dakconstructies, geloof ik. Ik doe ook graag mee.

Een aantal jaren geleden heeft een lokale Nederlander de trekbalk in twee delen gedeeld om een doorgang te maken. Tegelijkertijd heeft hij een hulpconstructie gemaakt (te ingewikkeld om zo even uit te leggen) om de krachten toch op te vangen.  

Na verloop van tijd zien we toch dat er blijkbaar buitenwaartse druk staat op de muur. We zijn dus aan het denken over een herstel van de trekbalk. Daar zouden we graag een second opinion over hebben. Voor de liefhebbers heb ik uiteraard situatieschets en -foto's.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2008-02-18 08:19:44

Beste Roel, Bas en Stephanus,

ik heb daar blijkbaar 'eine Lawine losgetreten'.

Even voor de duidelijkheid:

Ik heb mij in mijn studie in het vak mechanica ook met de basisprincipes van balk- en brugconstructies bezig gehouden, maar ik ben afgestudeerd in procestechnologie en heb praktische ervaringen uitsluitend uit de chemische en levensmiddel-industrie.

Met bouwtechnische constructies heb ik me noodgedwongen bezig gehouden, omdat bijna al mijn huizen dit soort problemen hadden.

Als ik naar en dakspant kijk tracht ik erachter te komen wat er veranderd is en of bij een 'modernisering' de functie van de verwijderde onderdelen door de juiste vervangende constructie overgenomen is. Maar ik maak geen statische berekeningen, en neem vooral geen verantwoordelijkheid voor adviezen, die ik naar aanleiding van een foto geef.

Ik zou mijn 'adviezen' meer als een aanvulling op jullie eigen onderzoek (of aanzet tot eigen onderzoek) willen zien, en ik raad in onduidelijke gevallen steeds aan een vakman in te schakelen.

Maar ik blijf graag naar jullie foto's en tekeningen kijken om erachter te komen wat er mis ging.

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#5174
stephanus
Berichten: 0
Reacties: 2

#8 Geplaatst: 2008-02-18 17:32:55

Beste Christian,

Natuurlijk, je kan daar niet verantwoordelijk voor zijn. Waar het mij om gaat is dat iemand die er op zijn minst kijk op heeft er nog eens naar kijkt. Ik ben blij met je aanbod om naar de foto's en zo te kijken.

groet,

Stephanhus