Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

over friet&fioul

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2007-11-27 19:13:29

richard, ik heb het zelfs ooit met een brommer geprobeerd, en ook dat werkt, al rookte het ding vreselijk.

ik weet dat je in nl echt aan de beurt bent als ze je pakken met (ooit) rode diesel in je tank, maar heb er nooit van gehoord in mijn omtrek.

hier zie ik met regelmaat van de klok de pliesie staan met hun slangetje.

ik ken een wegenbouwer die al zijn walzen en wat voor dingen, op plantolie heeft lopen, ik meen dat hij zei voor veertig percent.

of het echt rendabel is, ik weet het niet.

hier kost me een liter olie bijna net zoveel als diesel, dus het zet nog geen zoden aan de dijk.

of het mag ? ik denk ook niet, alleen kunnen ze moeilijk die rode vloeistof in de friteolie doen, dan hebben we gelijk rode frieten.

dus zolang ze geen controle daarover hebben mag het waarschijnlijk wel.

wist je trouwens dat in US de melk met tachtig percent duurder is geworden ?

dat komt omdat men in de US bezig is om de diesel te vervangen door plantaardige olien.

daar de boeren meer geld vangen voor een hectare zonnebloemen en koolzaad (voor olie) dan voor gras en mais (voor koeien) stappen ze en masaal over op deze sector, met als gevolg dat de boeren geen voedsel meer kunnen kopen voor de koeien, dus stijgt de prijs.

ergens van de zotte hé ? de auto gaat voor.

misschien dat een techneut als cristian of een van de robben ons meer kunnen zeggen over de olie. (niet in de olie)

cees. 

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#1 Geplaatst: 2007-11-27 20:23:45

Zoals ik al zei, die CX autozaak uit Duitsland liep tegen praktische problemen op met het rijden op slaolie, het stollen bij een vrij hoge temperatuur, gecombineerd met archaïsche Tüv regels, het niet mogen verwarmen van je 'brandstoftank' (die dus bestond uit plastic containers achterin een CX Station, dat mag dan weer wel...).

Ik heb een stukje gelezen van een knakker in London, die rijdt al jaren op het afgewerkte (wel gefilterde) frituur'vet' van zijn broer, die 3 fish-n-chips zaken heeft. Hij moet altijd lachen bij het stoplicht als mensen om zich heen beginnen te ruiken ;) In Engeland mág dat dus, als je maar accijns betaalt. En dat is nou precies het probleem: het gaat om heeel veel geld. Nog steeds is ruim meer dan de helft van de prijs aan de pomp voor de overheid (omdat het een percentage is schaalt het leuk mee met de olieprijs), en als je ziet hoeveel Shell NL of Total Fr per jaar omzet kun je je voorstellen hoeveel er richting schatkist gaat!

En Cees: buiten dat sommige olie goedkoper is dan diesel, is het ook schoner, vanwege juist het ontbreken van al die fijne additieven. Misschien dat zo'n nieuwerwetse DTI diesel er niet zo lekker op loopt, maar mijn '85 CX zou het niet veel uitmaken (dat motorblok komt oorspronkelijk uit een sleepboot geloof ik ;)). 

Overigens is dat hele biodieselverhaal inderdaad niet zo rooskleurig als iedereen zegt. Als nu de melkprijs al stijgt in Amerika, dan wil je niet nadenken over de ontbossinggevolgen in o.a. Indonesië en Brazilië (van die fijne reclame van Robeco)... Krijg je over 10 jaar weer een groen-keurmerk voor biodiesel waarvoor géén oerbos gerooid is! Maarja, het gaat wéér om een hoop geld - dit keer niet voor de oliemaatschappijen, overheid zit er net zo hard weer in - dus er zal wel weer van alles gebeuren waarvan ze later zeggen: tóch jammer ;(

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#2 Geplaatst: 2007-11-27 22:29:59

ik heb een collega die ook op frituurvet rijdt, een ZX diesel

http://www.dailymotion.com/oliomobile/video/x1e1mp_comment-rouler-a-lhuile-de-friture

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2007-11-27 22:46:16

Cees,

die Technik ist beschrieben in:

http://www.elsbett.com/

Geliefd is het gebruik van afgewerkt en gereinigd frituurvet, al dan niet vermengd met dieselolie. Behalve koolzaadolie (raap) zijn ook andere plantaardige oliën met vergelijkbare samenstelling van vetzuren geschikt.

Ik betwijfel dat het nodig is de hele tank te verwarmen. Ik ken het principe alleen het brandstoffilter te verwarmen - hiertegen bestaan geen technische bedenken, wordt tegenwoordig bij bijna alle personenauto-diesels toegepast.

Christian von Klösterlein

Heeft eigenlijk niet veel met Frankrijk uit te staan - daarom alleen deze korte verwijzing.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2007-11-27 23:23:32

Ik blijf moeite houden met het idee om de fossiele brandstoffen voor het autoverkeer te vervangen door plantaardige olie.

Ten eerste vraagt dit -overkomelijke- aanpassingen (dank Christian voor de verwijzing) aan motoren. Ze worden er nog complexer van.

Ten tweede zal dit enorme landoppervlakten aan winningsgebieden vragen, ten koste van andere landbouw, in de eerste plaats voedsel voor de derde wereld. En wat te denken van de transportkosten? Moet immers altijd van ver komen.

Voor auto's zie ik als enige schone en realistische oplossing een electrische aandrijving. Zeer simpel in technische zin (accus) of complexer met brandstofcellen want opslag waterstof.

Wat we zullen houden is de brandstof voor vliegtuigen, dat moet een dieselachtige zijn want straalmotoren lopen nu eenmaal niet op stroom.

Plantaardige olie is een goedbedoelde maar heilloze tussenstap vrees ik. Ik baseer me niet op enige wetenschappelijke onderbouwing maar gewoon op gevoel.

Steven

PS ik frituur al jàààren met Ossewit. Onbruikbaar dus om mee te rijden!

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#5 Geplaatst: 2007-11-28 10:31:26

Om nog maar te zwijgen van alle bestrijdingsmiddelen en de kunstmest die op die landbouwgronden gegooid zullen worden. Echt bio!

Dolf

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#6 Geplaatst: 2007-11-28 10:37:08

Heb me hierin ook ooit verdiept. Maar om hier nu een uitgebreid technisch verhaal te gaan typen.....  Lees wat hierover reeds op internet verschenen is  ;-)

Klik!!  en  Klik!!

Lees overigens ook aldaar over de compressielucht auto.
Ook hier  Klik!!
Wordt volgend jaar ook in Frankrijk geleverd!

Rob

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2007-11-29 07:17:28

Rob en Steven,

de genoemde alternatieven

waterstoff

elektrische aandrijving

drukluchtmotoren

zijn geen oplossing van het probleem, want waterstof, elektriciteit of perslucht moeten toch ergens opgewekt worden, en dat kost nu eens primaire energie. Het probleem wordt dus verplaatst, namelijk van het 'gebruiksoord', zeg maar de stad, naar het 'opwekkingsoord', bijv. een afgelegen streek op het platteland. De genoemde media zijn dus eerder een andere vorm van energietransport dan een andere energiebron.

Alle drie vormen zijn overigens allang in gebruik en worden tegenwoordig hooguit herontdekt en/of verfijnd.

Waterstof: in bedrijven die waterstof als afvalgas hebben rijdt het interne verkeer  zoals vorkheftrucks op waterstof.

Elektriciteit: de eerste auto die de grens van 100km/h overschreed was de elektrische van de Belg Camille Jenatzy, reeds vóór 1900.*

druklucht: in kolenmijnen word sinds zeker 70 jaar met perslucht gereden.

Christian von Klösterlein

* dit record werd kort na 1900 op 120 gesteld - door een stoomauto! Pas rond 1910 werd algemeen en definitief op benzinemotoren overgegaan. Interessant detail:

Porsche won toen (tussen 1900 en 1910) een Alpen-race met hybride aandrijving, door hem ontworpen voor het oostenrijkse bedrijf Lohner. Deze auto had naafmotoren (hub motors) in de voorwielen. Behalve deze voorwielgedreven auto heeft Lohner ook een door Porsche ontworpen vierwielgedreven hybride gebouwd.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2007-11-29 07:18:20

Cees,

er bestaat nog een alternatief, namelijk warmte opwekken door het verbranden van plantaardige olie.

Ik heb de volgende ervaring:

Een van de bedrijven die ik ooit op mijn vakgebied geadviseerd heb verwerkte gebruikte frituurolie en vet uit slachtafval tot technische producten, vooral voor de lak- en verfindustrie. Afvaloliën van te geringe kwaliteit of het residu uit de destillatie van vetzuren (ontstaan door het splitsen van oliën en vetten in hun bouwstenen glycrine en vetzuur) werden in een stoomketel van de eigen warmte/kracht-centrale verbrand, eerst als mengsel met zware stookolie, maar dan ontdekte men dat dit ook puur kon. Omdat de ketel, zoals alle ketels in warmte/kracht-centrales, van een uitgebreide rookgasreiniging voorzien was bleef de milieubelasting beperkt.

Lijkt me eenvoudiger dan het aanpassen van een dieselmotor aan het bedrijf met plantaardige olie. De in krachtcentrales uitgespaarde fossiele brandstof kan je dan in verbrandingsmotoren gebruiken.

Heeft wederom niets met Frankrijk te maken, maar als bavaard ...

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2007-11-29 10:33:02

Christian,

Uiteraard heb ik geen enkele probleem met het benutten van oliën en andere hoog-energetische bij-of afvalprodukten om voertuigen voort te stuwen, maar dit kan niet de oplossing zijn voor de mobiliteit.

Natuurlijk moet electriciteit ergens geproduceerd worden. De enige realistische bron lijkt mij zonne-energie: onuitputtelijk en schoon. Bij windenergie heb ik meer bedenkingen: hoeveel energie kost het om een windmolen te bouwen en te onderhouden?

Voor de acceleratie van de ontwikkeling en toepssing is er maar één oplossing: nog veel hogere prijzen voor aardolie. Jammer maar waar.

Nou houd ik op over alternatieve energie, we waren bij die stinkende, zwavelhoudende en dure fioul.....

Steven

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#10 Geplaatst: 2007-11-29 10:44:00

"de genoemde alternatieven

waterstoff

elektrische aandrijving

drukluchtmotoren

zijn geen oplossing van het probleem, want waterstof, elektriciteit of perslucht moeten toch ergens opgewekt worden, en dat kost nu eens primaire energie. Het probleem wordt dus verplaatst, namelijk van het 'gebruiksoord', zeg maar de stad, naar het 'opwekkingsoord', bijv. een afgelegen streek op het platteland."In India en Brazilië is de bedoeling dat er in de komende jaren duizenden taxi's op perslucht worden ingezet.
Wat dit betekend voor de vermindering van de stedelijke luchtvervuiling aldaar laat zich raden!
Bij een optimaal functionerende kolen/gascentrale of kernenergie is de vervuiling op één plaats makkelijker onder controle te houden dan bij individuele auto's.

Dat de energie érgens vandaan moet komen is natuurlijk juist.
Maar interessant is dat door vernieuwende technieken het rendement van bijvoorbeeld de persluchtauto bijzonder hoog kan zijn. Alleen al door bijvoorbeeld de remenergie direct weer als perslucht op te slaan.

Als we de cijfers mogen geloven, en waarom zou ik bij voorbaat hieraan twijfelen, zou het opladen 4 uur vergen en 22 kW electriciteit. Daarmee kan je 200 kilometer vooruit. Leuk boodschappenautootje toch?

Dit betekend concreet (als deze informatie juist is) 's nachts op Tempo tarief:
0.045 cent per kW x 22 kW = 0.99 euro voor 200 kilometer rijplezier :-)
Verder zonder enige vervuiling onderweg!

De discussie over de al dan niet vervuilende kerncentrale die alhier de electriciteit opwekt laat ik hier nu maar even rusten.

Rob.

Ps. Door het geringe rendement, het relatief grote gewicht en de levensduur van accu's heb ikzelf op korte termijn minder geloof in de toekomst van electrische auto's.


 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#11 Geplaatst: 2007-11-29 13:21:56

vanmorgen las ik trouwens op een site ;

Zonne-energie opgewekt in de woestijnen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika moet Europa in de toekomst ruimschoots kunnen voorzien van schone energie.
Met die boodschap kwam prins Hassan van Jordanië woensdag naar het Europees Parlement in Brussel."

dat zijn nog eens berichten.

en nu maar hopen dat ze daar wat mee kunnen gaan doen.

het grote probleem is nog altijd de tax, hoe kun je dat berekenen op frietolie, lucht, electriciteit, of welke andere energiebron dan ook.

zolang men daar niets op verzonnen heeft geloof ik niet dat we massaal electrisch kunnen gaan rijden.

overigens, over batterijen, ik heb een goede vriend die een frabriek heeft wat batterijen maakt voor veel stroom, lange levensduur van de stroom (dus hier heeft men het over de stroomverlies) en extra kleine cellen.

zo heeft hij een batterij ontwikkeld wat kleiner is dan een aansteker, en die je mee kunt nemen naar bijvoorbeeld een trek in de woestijn, of in de bergen, al waar geen electra is.

met deze batterij kun je drie maanden lang je mobieltje opladen.

het is dus bedoeld als een extra doosje stroom voor je mobieltje, of je zaklamp.

ze zullen ongetwijfeld indien de markt daar om vraagt een batterij kunnen ontwikkelen die niet groter is dan de bestaande, alleen hoe gevaarlijk wordt dat ding.

het is een bedrijf in het midden oosten, dus de bron van onze felbegeerde energie verschuift niet ver ;-)

cees.

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#12 Geplaatst: 2007-11-29 14:15:08

Allemaal in het midden-oosten op laten laden dus ;-)


De ontwikkelingen staan niet stil. Efficiëntere accu's staan volop in de belangstelling.
In het midden-oosten kan men dan ook goedkoop middels zonne-energie bijvoorbeeld waterstofgas produceren.
Probleem is het transport en de veiligheid hiervan.

Of natuurlijk aldaar electriciteit opwekken, ook dan transport.

Alle energie komt uiteindelijk van de zon en dat is weer één grote kern(fusie) centrale.

Rob


avatar#3688
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350

#13 Geplaatst: 2007-11-29 20:44:29


Vanadium Redox Battery

Een accu waarbij de lading niet in de platen
maar in de vloeistof wordt opgeslagen.

Als de accu is ontladen dan de ontladen vloeistof aftappen,
daarna de de accu vullen met de de geladen vloeistof
en rijden maar weer

Langs de snelweg tankstations met zonnecellen
om de ontladen vloeistof weer op te laden.

Ik kan het niet korter samenvatten.

Google op "VRB for Electric Vehicles"

janv

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#14 Geplaatst: 2007-11-29 21:36:37

Ik ben niet dol op electriek aangedreven auto's - mede omdat ik nu aan mijn 3e auto bezig ben die geheel zonder enige hulp van buitenaf een accu weet leeg te maken in een week, en dan rijdt-ie dus ook niet op diesel!

En dan, die dingen zijn zo stil, voor je het weet loop je eronder ;)

Groot nadeel is volgens mij het gewicht (door de batterijen) en de reikwijdte van zo'n ding, plus dat je niet even 3 of 400 kilo accuus extra meeneemt als je bijvoorbeeld op vakantie gaat ...En batterijen klinken mij altijd als 'vervelende chemische stoffen en zware metalen', allemaal niet zo best voor het milieu.

De toekomst zal ongetwijfeld het centraler opwekken van alternatieve energie zijn, want inderdaad beter te beheersen en te controleren ook.

Voor het transport van die energie naar de verbruiker zie ik dan nog het meest in waterstof. BMW heeft zo'n auto rondrijden (meteen zo'n sjieke 7-serie, uiteraard). Uitstoot: zuurstof en waterstof. Kan zelfs omschakelen op gewone benzine. dus motortechnisch hoeft daar niet veel gedaan te worden. Volgens een programma wat ik eens gezien heb is het niet ingrijpender dan een benzine-auto op LPG zetten (als die auto tenminste geen lood nodig heeft voor zijn kleppensmering ;)). Nu alleen nog even een tankstation zien te vinden!

De combinatie auto-op-waterstof-die-schoon-opgewekt-is lijkt mij ideaal.