Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

persvrijheid (bis)

Auteur Bericht

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#0 Geplaatst: 2007-12-12 09:07:47

Er is hier al meer geschreven over de persvrijheid in LDF en dienaangaand een vraag: op de homepage zie ik al twee dagen in de "lichtkrant" dat de Bulgaarse verpleegsters niet naar Frankrijk komen. Begrijpelijk, want op dezelfde data dat de "Gids" Khadaffi hier is.

Echter, noch in Le Monde (de uitgebreide internetversie waar ik op geabonneerd ben), noch in La Provence (minder vreemd), noch op de radio (France Inter en Radio Blue Provence) heb ik zulks mogen vernemen. Heeft iemand er wel over gehoord in de Franse berichtgeving of is dit weer een staaltje "onder het tapijt schuiven". Of, andere mogelijkheid, betreft het hier een "canard" van deze site, doorgaans toch betrouwbaar? 

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2007-12-12 10:45:40

In alle internetversies van de Franse media heeft dit bericht gestaan. Er is niets onder het tapijt geschoven. De verpleegsters zouden op 10 december, de Dag van de Rechten van de Mens, in Parijs worden ontvangen. Maar op dat moment arriveerde 'toevallig' ook de leider Kadhafi. Daarom is het bezoek van de verpleegsters afgezegd. Een gewoon bericht in de faits divers van de Franse media.

Ik ben gek op canards, maar dan wel licht rosé gebakken, begeleid met iets krachtig roods uit de Bourgogne.

Wim

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#2 Geplaatst: 2007-12-12 12:15:54

En dat was natuurlijk nog een mogelijkheid: dat ik het over het hoofd heb gezien....

Merci, Wim. Ik gooi het maar op mijn bas-débit...................

ps overigens ben ik ook gek op canard (rosé) en nog meer op Bourgogne, maar dat dat krachtige wijnen zouden zijn is een misverstand. Druif (pinot-noir) noch noordelijke ligging maken dat mogelijk. Toen de Bourgognes vroeger vrijwel uitsluitend door handelshuizen werden verkocht ging er maar al te vaak een flinke scheut Rhône/Italië/Algerije in voor kleur, corps en transportabelheid (mes excuses pour ce mot!). Vandaar het wijdverbreide misverstand. Echte Bourgogne moet het meer van zijn subtiliteit hebben dan van zijn kracht. Maar een hele goede kan wel veel smaak hebben, maar dat is weer een ander chapiter.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2007-12-12 18:54:03

ik ben meer voor de canard aux miel, een lekkernij waar je je vingers bij aflikt.

die krachtige Bourgogne is wel degelijk mogelijk helmer.

je denkt nog een beetje te ouderwets.

tegenwoordig worden er wijnen gemaakt die een krachtig karakter hebben en zelfs heel dicht bij de bordeaux komen, je moet ze alleen weten te vinden, en waarschijnlijk doet wim dat wel en is dat jou (nog) niet gelukt.

ik geef je een tip; probeer eens een morgon, maar dan niet die met een gewone kurk maar die met een gewaxte hals.

heelaas niet in de winkel te koop dus moet je op jacht (kan je een nom du domaine geven)

er zijn er zo nog wel een paar, maar meestal alleen voor de kenners bekend en alleen te koop au domaine.

cees.

wisten jullie trouwens dat "chateau" als naam voor de vignoble, alleen maar gebruikt mag worden door wijnboeren binnen de bordeaux-streek ?

het is een wereldwijde beschermde naam.

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#4 Geplaatst: 2007-12-12 19:42:35

Onder het kopje "persvrijheid" mag je het natuurlijk over wijn hebben, dunkt me.

Dank voor je tip Cees, maar die Morgons ken ik allemaal. Marcel Lapierre en companen (o.a. Yvon Metras, Breton, ter plekke "Petit Max" geheten).

En die wijnen hebben - gelukkig - niks met de cabernets uit de Bordeaux te maken. De enige zware, en opvallend donker gekleurde Bourgognes (het lijkt wel syrah!)  zijn door technische ingrepen (o.a. omgekeerde osmose tijdens de vinificatie, om er water uit te halen) verkregen en hebben niets, maar dan ook helemaal niets,met de echte pino-noir te maken die licht gekleurd is en elegant. Maar wel smaakrijk. De rest is door gefoefel verkregen om te appelleren aan de Angelsaksische smaak, wars van subtiliteit. Of, zo je wil, geparkeriseerd, naar de beroemde (??) Amerikaanse "wijn"goeroe.  Commercie, commercie.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#5 Geplaatst: 2007-12-14 14:54:18

wisten jullie trouwens dat "chateau" als naam voor de vignoble, alleen maar gebruikt mag worden door wijnboeren binnen de bordeaux-streek ?

het is een wereldwijde beschermde naam.

Da's niet helemaal correct; in de bourgogne vind je ook de  Chateau de la Tour om maar iets te noemen.

En de Corbières kent ook chateau als aanduiding.

Het is wel zo dat er niet daadwerkelijk een "chateau" op het domaine hoeft te staan om die aanduiding te gebruiken, een paar steentjes als overblijfsel van een ruine die ooit kasteel was is voldoende.

Op het etiket mag dan een mooi fantasie kasteel prijken, dat dan weer wel.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#6 Geplaatst: 2007-12-14 17:39:05

We dwalen wel erg af ;)

Volgens mij wordt er toch enorm gerommeld met naamgeving in de (Franse) wijnwereld. Zo heb ik een blauwe maandag geprobeerd om wijn te gaan importeren (tenminste, van Frankrijk naar Nederland) vanuit de Rhône streek (waar ik de lekkerste wijn vandaan vind komen). Zodoende 'geleerd' dat maar een handjevol caves het predicaat Village achter de Cote du Rhône mogen plakken. Als je zíet hoeveel 'merken' er bij de Aldi en SuperU en Intermarché staan met juist die benaming! Schijnbaar wordt het oogluikend toegestaan...

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#7 Geplaatst: 2007-12-15 10:13:43

Afdwalen? Nee hoor, onder "persvrijheid" valt toch ook wijn, zoals eerder gemeld?

Richard, met wijn wordt altijd gerommeld als er geld te verdienen valt, maar dat gebeurt (dus) vooral met de beroemde namen. CdR Villages hoort daar niet bij. Ze kunnen komen van bijna 8000 ha wijngaard verspreid over 95 gemeentes. Een groot areaal dus! De eisen qua terroir, opbrengsten en druivensoorten zijn ook iets strenger dan voor "gewone" CdR. Wat nog niet wil zeggen dat elke CdRVillages beter is dan de gewone CdR. Op een wijnetiket telt maar één ding nl: de naam van de wijnboer/maker. De rest is veel minder belangrijk daar waar het om kwaliteit gaat. Spijtig maar waar.

ps Richard - en dit is wel off-topic - hoe kom je aan die prachtige CX break?