Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

carte grise collection

Auteur Bericht

avatar#3079
robert2cv
Berichten: 33
Reacties: 18

#0 Geplaatst: 2007-12-27 19:50:12

Bon soir,

Ik vraag mij af hoe je in aanmerking kunt komen voor een carte grise collection. Zijn er eisen tav leeftijd van de auto, merk type etc. (zou een Renault 4 of 2CV van begin jaren 80 kwalificeren?).

Is er voor deze auto's ook een oldtimer verzekering in FR en is er CT verplichting?

Daarnast heb ik begrepen dat je slechts in je eigen departement een aangrenzende mag rijden.

Ben nieuwsgierig naar wat iedereen hiervan weet of heeft ervaren. Mijn frans is nog te slecht om websites hierover te raadplegen.

Gr.

Robert2cv

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2007-12-27 21:48:23

Robert,

Carte grise origineel: datum eerste afgifte (1ère immatriculation) moet minstens 25 jaar zijn. CC (carte grise de collection): inderdaad alleen rijden in eigen departement en omliggende (limitrophe). Enkele dagen per jaar uitzondering maar moet aangevraagd worden.  Geen APK-verplichting.

Nadeel: minder makkelijk te verkopen want beperkte actieradius en omzetten in een "CGN" (carte grise nationale) is soms een heel gedoe via keuringen bij "les Mines" (de Franse RDW) zeker als het origineel geen Franse auto is.

De wetgeving staat op het punt te veranderen. CC wordt dan nationaal met een keuringsverplichting elke 5 jaar.

Advies: houd de oude CGN nog maar even. Gezien je pseudo: als het om een,gaat is die altijd wel door de keuring heen te slepen mits chassis niet te rot of remmen te weigerachtig. Even informeren bij "deuchistes" in de regio waar je hem het beste kunt laten keuren..... ;-)

Steven

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#2 Geplaatst: 2008-01-08 12:41:00

Bonjour,

Mijn Mehari van 06/71 heb ik alweer 21 jaar. In die tussentijd ben ik dus gaan genieten van de situatie waarbij ik geen wegenbelasting meer hoef te betalen.

Ik wist niet dat ik niet buiten de "limotrophe" zou mogen rijden. Dat zou ik trouwens vanuit veiligheids oogpunt ook niet zo gouw doen. 85km/hr is toch wel zo'n beetje de max. snelheid en zonder veiligheidsriemen in een open autootje zijn grotere wegen en langere afstanden toch niet zo aangenaam. Het rijden in de Campagne met een grote grijs op het gezicht en met wapperende haren is echter een groot plezier :-))).

Kijkend op mijn Carte Grise kan ik nergens aanduidingen vinden zoals CC of CGN. Het enige dat er een beetje op lijkt is "85 CR No. xxxxx. Nu is deze Mehari een transportautootje, er zit geen tweede bank in maar heeft daardoor wel een grotere laadruimte, kan dat er wat mee te maken hebben?

Steven je vermeld: "geen APK-verplichting" Ik krijg om de twee jaar (vrachtauto) een herinnering dat de Mehari weer gekeurd moet worden. Wat zou daar de verklaring voor kunnen zijn? En hoe zou ik daar vanaf kunnen komen. Het is dat de keurings-garagist begrijpt dat ie vooral voor kleine lokale ritjes en voor de lol is. Na elke keuring is het weer een feestje dat ie er weer doorheen is gekomen.

Groet, Jan Joost

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2008-01-08 22:14:01

Jan Joost,

Ik heb er de Carte Grises van mijn twee Eendjes bij gehaald en daarop staat links onder de datum van de carte grise 'VEH DE COLLECTION".

Dat staat niet onder die van de 2CV die een "Carte Grise Nationale heeft". Dat moet dus het verschil zijn.

Die herinnering die je krijgt, waar komt die vandaan? Veel stations de "Contrôle Technique" sturen herinneringsbrrieven maar die hebben geen enkele wettelijke waarde. Je kunt hem laten keuren waar je wilt, zolang het een erkend CT-station is.

Ik weet wel dat officiêle vrachtwagens bij de "Mines" gekeurd moeten worden maar daar valt de jouwe niet onder.

Ik heb nog eens op de site van de FFVE http://www.ffve.org/content/view/38/29/ gekeken maar daar wordt ook stevig afgeraden de CGC aan te vragen. Gewoon de nationale houden. Een 2CV is altijd wel door een CT heen te loodsen, desnoods met wat extra kosten voor remmen of schokbrekers en daar is niks verkeerd aan, is veiligheid. De mijne van 25 jaar oud komt altijd met opmerkingen terug (zoals speling op de fusees) maar nog nooit afgekeurd of contre-visite.

Houd die badkuip op wielen, ze zijn leuk en ze worden alleen maar meer waard, onderdelen goedkoop en reparaties simpel.

Steven 

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#4 Geplaatst: 2008-01-09 18:06:52

Steven,

"Houd die badkuip op wielen, ze zijn leuk en ze worden alleen maar meer waard, onderdelen goedkoop en reparaties simpel."

Dat ben ik ook beslist van plan.

Het is een veel te groot plezier om er in rond te toeren in plaats van in mijn luxe Nederlandse auto die ik volkomen misplaatst vind op de kleine weggetjes in mijn omgeving. Daarnaast ben je dan meer onder de Fransen wat ik als francofiel zeer waardeer. Een opmerking van een overstekende Fransman, die kennelijk door mij werd gehinderd... "quelle fauve!", had ik anders ook beslist gemist (ja, ze is rood, de Mehari).

Jan Joost

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2008-01-09 19:33:51

Het overkomt mij in de zomer regelmatig dat ik boodschappen ga doen met mijn wat afgeragde 2CV, natuurlijk dak open. In Gien, waar nogal wat Nederlanders een paar dagen blijven voordat ze verder trekken komt het voor dat een Nederlandse pappa aan zijn kinderen gaat uitleggen "dat dat nou de soort auto was waarin Fransen zich toen hij klein was verplaatsten".  Soms ga ik erop in, vaak hoor ik het alleen met groot plezier aan. Het mooiste was een veertiger in een grote 4x4 die tegen zijn kinderen zei "kijk die ouwe lul nou in dat gare Eendje". En dan even bij het wegrijden het raampje omhoog klappen en "welkom in Frankrijk en veel plezier nog" zeggen. Dàt is lol!

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2008-01-10 11:09:03

Heren eendendrijvers,

ik krijg er zoo weer zin in!

Misschien bij de volgende gewone auto een beetje kleiner of minder luxueus kiezen en met het uitgespaarde geld op zoek naar een leuke Mehari!

Wat het technische onderhoud betreft, zeker geen probleem met de vele 2CV-specialisten in F en B. Het leukste zou zijn een Mehari met de motor van de GS, de viercylinder. Er blijken een aantal conversies te bestaan.

Moet ik even per internet zoeken.

Christian von Klösterlein

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#7 Geplaatst: 2008-01-10 20:31:00

@ Christian (en andere geinteresseerden):

Er is een Mehari specialist in Cazals, Lot (46) Restaureert ook 2cv's

Aangezien reclame uit den boze is, zal je even moet googelen.

Groet, Kees

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#8 Geplaatst: 2008-01-10 21:52:34

Het barst in Frankrijk van de 2CV-shops en garages. Ze verkopen ook veel via Internet. Grappig is dat ze soms in Nederland zelfs nog goedkoper zijn (ééntje laat nieuwe chassis in Nederland fabriceren en verkoopt in Frankrijk). Koop in Frankrijk de bladen als 2CV-magazine, Deuche & Méhari magazine, 2CV Expert en/of Planète 2CV en je vindt veel adverteerders (dit is geen reclame maar informatie, bovendien zijn dit alle bladen).

Het wordt door Fransen trouwens zéér gewaardeerd als ze merken dat je dit stukje Frans erfgoed in ere & gangbaar houdt!

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2008-01-10 22:51:04

Bedankt,

Kees , Jan Joost en Steven,

moeten wij Wim nu vragen een rubriek 'voitures classiques' te openen? ;-))  hihi

Overigens, de Fransen zijn steeds geïnteresseerd als ik met mijn in Frankrijk bijna onbekende klassieker op een evenement verschijn. Motorkap open, en je ziet niemand meer bij een Ferrari of Citroën SM staan.

Christian von Klösterlein

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#10 Geplaatst: 2008-01-10 23:12:35

Geen gek idee, Christian.

Tenslotte staat het forum bol van "bricoleurs" die het versteende Franse erfgoed willen preserveren maar er is ook nog rollend erfgoed!

Maarja, dat forum zal dan weer bevolkt gaan worden door nostalgische ouwe mannen en daar zijn er al zoveel van op het forum........

Steven 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2008-01-11 07:32:42

Steven, 

we zitten hier in de rubriek overheid. Als ik iets heb over een Franse oldtimer laat ik het als 'bavard' weten. Alles over mijn niet-Franse oldtimers en mijn publicaties op dit gebied staat sowieso op een speciale website en een 'vakblad'. Misschien moet ik me nu op de specifieke meharistensite wegwijs maken. Ik zie mij al als grijzard met hopelijk nog aanwezige waaiende haren op een Mehari door het Franse platte land cruisen. :-))

Christian v.K.

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#12 Geplaatst: 2008-01-11 13:07:11

Christian,

Dat is precies mijn gevoel: wapperende haartjes, bril op tegen het zand dat je anders in je ogen kunt krijgen, en zo'n :-)))))) grijns.

Verder ben ik vooral een gebruiker van de Mehari met frekwente ritjes naar het dorp voor de dagelijkse boodschappen en naar de déchèterie; niet zo'n sleutelaar.

Jan Joost

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#13 Geplaatst: 2008-01-11 18:35:57

Ik kon het niet laten m'n logo te veranderen........!

Steven

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#14 Geplaatst: 2008-01-11 23:09:47

Wel wat flatteuzer, Steven.

;-)

Trouwens, wat mij betreft mag er best een draadje over ouwe brikken komen in de bavards of elders... Nu ik mijn (bijna) hele verzameling heb verpatst zou het een welkome terugkoppeling naar mijn -door de verkoop zeker niet uitgedoofde- oude roestliefde zijn...

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#15 Geplaatst: 2008-01-11 23:28:46

Ja, had even geen fotootje van mijn Aston Martin....

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#16 Geplaatst: 2008-01-12 00:33:15

Dit is wel uitlokken hè :-))  Mijn "Fauve" stoer geschilderd door een vriend.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#17 Geplaatst: 2008-01-12 00:38:48

Die paarse "Trabant du Midi"....??

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#18 Geplaatst: 2008-01-12 13:21:54

Neeeeeeh,

hoewel een polyesther bak (of badkuip zoals je het zelf noemde) toch een totaal andere gevoelswaarde dan met een Trabantje.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#19 Geplaatst: 2008-01-12 13:58:06

Trouwens,

van de Trabant en ook de DAF à jarretels bestonden leger-versies à la Méhari.

Voor het lichte terrein dan maar.

Christian v.K.