Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Elektriciteits-vragen

Auteur Bericht

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#0 Geplaatst: 2007-12-28 17:31:03

Goedendag Forumleden!

 

In 2008 ga ik de Grange bij ons Hameau verbouwen tot een Logis voor max. 5 personen. Ik overweeg o.a. de elektriciteit zelf aan te leggen en heb inmiddels het Promotelec boekje “Locaux d'habitation - 23ème édition” besteld (met dank aan jean-paul le chateau in het draadje "Consuel"), maar nog niet ontvangen. 

De elektra voor de Grange wil ik over de meter van ons huis laten lopen zodat ik geen nieuwe aansluiting nodig heb. Omdat met wat meer elektrische apparatuur de hoofdzekering toch wel erg vaak eruit sprong heb ik onze huidige installatie de afgelopen zomer laten verhogen van 3 naar 6 kW. Dat probleem was daarmee verholpen. Gezien het relatief lage jaarverbruik heb ik bij de nieuwe instelling gekozen voor “prix de l’énergie identique toute la journée”.

 Ik heb de volgende vragen: 

1. Is het mogelijk een aparte meter in de Grange te installeren zodat ik inzicht in het verbruik kan hebben, die vervolgens aansluit op de meter in het hoofdhuis?

 

2. In de toekomst kan het elektriciteitsverbruik bij ons een stuk hoger worden. Hangt ook samen met keuzes van deels elektrische verwarming. Dit moet ik nog uitzoeken en uitwerken. Nu heb ik gelezen dat de “Option Tempo” niet meer mogelijk zou zijn maar kan dit niet op de website van de EDF vinden. Kan iemand me hier info over geven?

 

3. In april worden voor het nieuwe “Système d’assainissement” met een 5m3 fosse septique en 60m’ champ dé’pendage een aantal gleuven gegraven waarin ik meteen van die geribbelde buizen (gaines) voor water en elektriciteit wil laten meelopen tussen huis – logis – fosse septique. Voor telefoon of elektra heb ik wel eens van die rode gaines gezien van zo’n 6 á 7 cm diameter, maar dat lijkt me toch wel behoorlijk ruim voor één kabel. Zijn hiervoor aan te bevelen of voorgeschreven buisdiameters?

avatar#4294
Ron (03)
Berichten: 2
Reacties: 62

#1 Geplaatst: 2007-12-28 18:20:49

1. ja een aparte meter kan. Deze zijn gewoon te koop. In NL heb ik wel eens gebruikte gezien voor weinig. Hier zijn nieuwe te koop bij Leroy.

2. Ben voor mijn huis ook met Tempo bezig geweest maar EDF wilde het niet aansluiten en zei slechts dat het huidige abbo voor mijn situatie het beste was. Ik heb de electra kachels eruit gegooid dus speelt het niet meer zo voor mij.

3. Zover ik weet is geen diameter voorgeschreven. Ik zou ruime buizen nemen dan kan je er later nog eens wat uitbreiden door er leidingen bij in te trekken.

Ieder soort heeft zijn eigen kleur. Geel is gas en groen is electra. Ik dacht dat blauw voor water is. De buizen worden hier afgedekt met een kunststof mat is de bijhorende kleur. Zo gaat er niets fout als er later nog eens in de tuin wordt gegeraven. Wel goed diep ingraven.

Ik zou de buizen niet samen met die buizen met sleuven in een kanaal leggen. De sleuven zijn er voor het afvoeren van water uit de fosse.

Succes.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2007-12-28 18:55:24

1. ja

2. tempo lijkt me niet handig indien je de Logis ook in koude tijden verhuurt 

3. telefoon is groen, gas is geel, blauw is water en rood is electra

diameter is niet echt voorgeschreven (de Consuel komt in jouw geval toch niet langs :-), hoe ruimer de gaine hoe makkelijker je bij aanleg en later er (extra) leidingen doorheen kan trekken (indien geen scherpe bochten en te grote afstanden). In het te bestellen boekje staat wel wat over welke diameter je zou moeten aanhouden als je het heel erg netjes wilt doen.

Houdt er rekening mee dat als je kabel erg lang is dat je dan een flinke diameter aanhoudt (anders duikelt wellicht je voltage en daarmee je vermogen omlaag), zie weer boekje.

Champ Epandage wil je wellicht over een x aantal jaar renoveren, indien dan je leidingen er doorheen lopen wordt het wel erg voorzichtig graven...

Waterleiding en electraleiding moeten minimaal 20 cm uit elkaar begraven worden, dus so-wie-so niet samen in een gaine. 

In boekje staat ook iets over wel of niet nog extra aarding bij Grange aanbrengen. 

Groeten van JP, die een maand geleden blij is gemaakt door de Consuel goedkeuring van zijn nieuwe huis. 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2007-12-28 19:00:34

Oh ja, waterleiding dien je wel minstens 60 cm diep te begraven ivm vorst, afhankelijk van regio. Indien je waterleiding toch door de sleuven van de epandage loopt, waarboven zeer vochtige grond en kiezels, is de thermische isolatie niet bijzonder goed.

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#4 Geplaatst: 2007-12-28 21:03:38

1. bedankt Ron en JP, vraag over een tussenmeter is beantwoord, .

 2. Option Tempo. Wij wonen ín Nederland en blijven dat ook. Dat betekent dat we hartje winter niet zo vaak in LDF zullen zijn. Indien de Logis verhuurd zou zijn dan loop ik een risico. Gelden de rode dagen nationaal of bijvoorbeeld per departement? De Drôme (26) kan ’s winters wel koud zijn maar we liggen per slot van rekening toch zo’n 150 km ten Zuiden van Lyon wat vermoedelijk toch tot een wat lager kWh verbruik zal leiden. Indien de Option Tempo nog mogelijk is dan wil ik dit toch wel verder uitzoeken. Zijn er Forum bezoekers die mij nog verder kunnen informeren?

3. Nog wat toelichting t.b.v. mijn vraag over het meeleggen van leidingen in geulen voor de riolering. De afstand van de Grange naar de fosse is 71 m’ . Dit kan niet korter als gevolg van de plaatselijke situatie. Over die afstand wil ik Gaines laten meelopen voor water en resp. elektriciteit. Na de fosse komt het champ d’épandage met geperforeerde buis van 2x 30m’ . Hier komen geen leidingen bij. Overigens hoop ik dat het evenmin nodig zal zijn hier enig onderhoud aan te plegen. Het speelt zich immers allemaal zo’n 50 cm onder de grond af!

Kleuren voor toepassing van verschillende buizen is me nu duidelijk, de toepassing van een grillage avertisseur eveneens. Per Gaine in mijn geval slechts één kabel of waterleiding om op die plek op ons terrein ook over een elektriciteits- en wateraansluiting te beschikken.Ten aanzien van de benodigde diameter van de Gaine ben ik wel geïnteresseerd naar concrete adviezen van “ervaringsdeskundigen”.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#5 Geplaatst: 2007-12-28 21:38:17

71 m., KVA=6 dus 30 A voorziening, er van uitgaande dat je huis netjes is aangesloten op EDF reseau, dan dien je een koperen kabel van 25mm2 neer te leggen om de chute de tension tot 2% te beperken.

Je kunt ook aluminium kabel nemen, dat hebben wij gedaan, is stuk goedkoper maar dient wel een stuk dikker te zijn (35mm2).

Afijn, om een (nogal stijve) kabel van 25mm2 (en 71m.) door een gaine te krijgen die nog niet eens is ingegraven zou ik toch minstens rode gaine van 75mm nemen, laat staan als de gaine wel al is ingegraven.

Wij hebben alu van 120 mm2 in een gaine van 90mm gedaan, een paar extra handen is dan noodzakelijk want met dat draadje in de gaine krijg je zo'n kabel er echt niet doorheen getrokken.

Bon courage! 

avatar#2839
RoZwen
Berichten: 9
Reacties: 429

#6 Geplaatst: 2007-12-29 09:54:30

Naar mijn beste weten is Option Tempo nog gewoon te verkrijgen. 
Je moet om onduidelijke redenen inderdaad altijd wel een beetje 
"doorzeuren" om het te verkrijgen, (vreemde jongens die Fransen ;-)

EJP wordt niet meer aangesloten, misschien bedoel je dat.

Ik heb in het verleden op dit forum al eens klip en klaar voorgerekend dat, zeker gezien de huidige gas en olieprijzen, electrische verwarming nog zo slecht niet is. 

Die 22 rode dagen vallen in de periode november /maart nooit in het weekend of op zon- en feestdagen en worden een dag tevoren 
aangegeven. Meestal vallen de eerste overigens pas in december, zie op voornoemde site l'historique.

Hier "klik"  kan je zelf even de waarden invullen om de dikte en spanningsval uit 
te rekenen van je aan te leggen leiding naar de schuur.

Rob Zwennis

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#7 Geplaatst: 2007-12-29 16:11:36

ad. vraag (2) Option Tempo

Rob ik bedoelde inderdaad EJP. Het is nu duidelijk dat dit niet meer beschikbaar is. Jammer!!! Voor Option Tempo moet ik verder uitzoeken of dit interessant is. Dit heeft op de korte termijn echter geen haast.

In de koude maanden zou ik in de ruimten waar "gestaan" wordt d.w.z. in de badkamer en in het keukengedeelte elektrische vloerverwarming onder de tegels willen leggen. De rest van de Logis - dat is ca. 180m3 - wil ik met een houtkachel verwarmen.

ad. vraag (3) Gaines

JP, de 75 mm Gaine voor een nogal stijve kabel met 25mm2 diameter begrijp ik nu helemaal. Ik ga 'm inderdaad eerst ingraven aangezien de geul er is en ik daar gebruik van wil maken, kabel en waterleiding komen later wel. Je "bon courage" houd ik dan  tegoed :-))

Rob, met het rekenprogramma kom ik ook op de 25mm die JP aangaf; leuke site voor allerlei berekeningen.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#8 Geplaatst: 2007-12-29 16:48:19

Die leidingen achteraf door een gaine van 71 meter trekken heeft meer nodig dan een beetje moed, je kunt, dat wordt wel vaker aangeraden, hier en daar regards aanleggen, bijvoorbeeld om de 25 meter, om de kabel telkens een stuk verder te trekken.

Maar eerst de kabel in de gaine en dan het geheel de grond in is echt een stuk makkelijker.

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#9 Geplaatst: 2007-12-29 18:54:11

Jean-Paul, ik had de hoop de kabel nog even te kunnen uitstellen, maar je hebt me helemaal overtuigd.

"Je kunt ook aluminium kabel nemen, dat hebben wij gedaan, is stuk goedkoper maar dient wel een stuk dikker te zijn (35mm2)"

Kun je me een aangeven welk type kabel dit is?

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#10 Geplaatst: 2007-12-31 17:30:09

Normaal gebruik je U1000R2V, in alu heet het dan U1000AR2V

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#11 Geplaatst: 2008-01-01 15:59:38

Bedankt JP, ik ga uitzoeken of ik dat in de buurt kan krijgen, anders wordt het zo'n 45 km v.v. Hoewel ik een redelijk grote aanhanger heb wordt het met de Gaines erbij een aardig omvangrijk pakket.

Beste wensen voor 2008 en groet,

Jan Joost

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#12 Geplaatst: 2008-01-05 16:58:41

Ter aanvulling op het ingraven van gaines: ik heb laatst met een grondwerker staan praten over al dan niet leidingen bij elkaar. Zij verhaal luidde dat water en electra 20 cm uit elkaar moet liggen en dat electra 6o cm onder de grond moet. Bij ons is het water op 80 cm diep erin gegaan, dan laagje grond van 20 en dan electra-gaine erop. Zelfde gleuf dus en toch 20 cm uit elkaar...

Verena

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#13 Geplaatst: 2008-01-06 17:01:16

Verena, de details moet ik nog met de terrassier bespreken. Je oplossing spoort met de oplossing die ik in gedachten heb. Ik stel me voor dat ze in een soort diagonaal of boven elkaar komen te liggen (afhankelijk van de sleufbreedte) met de riolering in het midden: water - riolering - elektriciteit elk aangevuld met zand, in één sleuf. zonder dat er inbreuk op de regels plaatsvindt :-).

Groet, Jan Joost 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#14 Geplaatst: 2008-01-06 20:07:38

ja, dan kan allemaal gewoon hoor, 20cm is 20 cm, in welke richting dan ook, je ziet het in de EDF brochures ook zo gedaan worden, wij hebben water, telefoon, 2x electra door 1 gleuf, maar allemaal op 20 cm van elkaar (naast, onder, etc.)