Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Huizen kopen

Huizen kopen

Hoe om te gaan met de makelaars, notarissen, de bouwers en de Franse ambtenaren (vergunningen).

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

tijdslimiet compromis de vente overschreden

Auteur Bericht

avatar#4945
manus
Berichten: 1
Reacties: 6

#0 Geplaatst: 2007-12-29 00:01:05

Hallo Allemaal,

Wij hebben een compromis de vente die loopt tot 31 december voor een huis in de Auvergne.

Nu kan de verkopende partij niet passeren daar de huidige notaris heeft ondekt dat er nog een hypotheek rust op het pand van de vorige eigenaar,dus die van voor onze verkoper.

De notaris van destijds heeft onzorgvuldig gehandeld en is niet nagegaan of heeft verzwegen dat er nog een hypotheek rust op het pand.

De sci waar deze hypotheek op staat is nog niet gevonden.

Het kan een week maar ook tot 2010 duren tot we zekerheid hebben(in 2010 loopt de Hypotheek af)

Nu vragen wij ons af of hiermee het compromis komt te vervallen en/of dat er een nieuwe termijn moet worden gesteld dien je een claimin?Wat zijn je rechten en plichten nu nog????Hoe zit dit?

Manus

Voor ons is dit ook niet ongunstig daar degene die ons huidige huis "zou" kopen ook in gebreke blijft en het voor ons heel fijn dat we de boel kunnen rekken.

avatar#3562
Wim van Teeffelen
Berichten: 8
Reacties: 409

#1 Geplaatst: 2007-12-29 11:16:04

Ik neem aan dat je met 'we hebben een compromis de vente lopen tot 31 december' bedoelt dat in het reeds getekende compromis de vente is afgesproken dat de acte authentique getekend zal worden op 31 december. Meestal staat daarbij (en als het er niet bij staat dan zegt de Franse wet dat) dat deze datum in onderling overleg tussen koper en verkoper kan worden aangepast en dat deze datum nog met een maximum van meestal 15 dagen (soms 8 dagen) kan worden uitgesteld door de notaris in geval het papierwerk nog niet op orde is.

Ik vraag me af of er een fout is gemaakt in het compromis de vente. Bij ondertekening van de CdV hoeft nog niks geregeld te zijn over de bestaande hypotheek. In het CdV staat meestal dat er een opschortende voorwaarde is voor een eventuele hypotheekakte. Indien het pand niet hypotheekvrij kan worden opgeleverd, resp. niet hypotheekvrij wordt gemaakt met de betaling van de koopsom, kan de notaris besluiten de ondertekening van de acte authentique op te schorten totdat de verkoper aan zijn verplichting heeft voldaan. En indertijd is het in theorie mogelijk dat die opschorting maanden zo niet jaren zou kunnen duren. Echter, de wet geeft ook beperkingen aan opschortende voorwaarden. Indien de benadeelde partij het zat is (in dit geval de koper), kan hij per aangetekend schrijven de notaris verzoeken om een proces verbaal op te maken waarin de caducite van het compromis de vente wordt vastgesteld (daar zit een hele procedure omheen met aangetekende stukken en wachttijden, reken op een termijn van een paar maanden). Dan gaat de opschortende voorwaarde over in een ontbindende voorwaarde en wordt de koop ontbonden.

Wil je niet dat de koop ontbonden wordt, dan zit er niks anders op dan de datum van 31 december met wederzijds goedvinden uit te stellen en te wachten tot de verkoper en de notaris de zaak op orde hebben.

Noch bij ontbinding van de koopovereenkomst, noch bij uitstel van de levering heb je recht op een schadevergoeding. Het gaat immers om een legitieme opschortende voorwaarde.

Wim

avatar#4945
manus
Berichten: 1
Reacties: 6

#2 Geplaatst: 2007-12-29 12:39:15

Wim,bedankt voor je uitgebreide uitleg.

er staat wel in het CdV dat het wordt opgeleverd vrij van hypotheek,nu is het voor de huidige verkoper het punt dat er nog een hypotheek op rust van degene(een sci)waar hij het van heeft gekocht!Fout van de vorige notaris bij de passage

Het zou dus theoretisch kunnen dat er door een bank beslag word gelegd op het onroerende goed dat al in 1999 naar de huidige eigenaar is gegaan.

Raar verhaal,of komt dit vaker voor?

Manus