Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Dagelijks leven, werken

Dagelijks leven, werken

De taal en cultuur, gebruiken en gewoonten, eten en drinken, recepten

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Oud en nieuw

Auteur Bericht

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#0 Geplaatst: 2008-01-01 14:52:19

Hoe vieren de fransen eigenlijk over het algemeen de jaarwisseling. Thuis met familie oid of doen ze helemaal niets. Vuurwerk? Oliebollen? TV kijken? Dronken worden?

Willem

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2008-01-01 17:37:16

Hier op Guadeloupe is het vieren vooral "le reveillon". Met familie en/of vrienden gezamelijk eten. Dat kan thuis zijn of in een restaurant. De maaltijd bestaat vooral uit schaal-en schelpdieren (oesters regelrecht uit de metropole!), zalm, foie gras, chocolade en veel champagne. De invloed van de metropole is aanzienlijk. De maaltijd die Kerstavond wordt genuttigd is veel meer Creools. Maar, ook het menu du jour de l'an kan bestaan uit pâtés creoles, langoustes grillées, crabes farcies, canard à l'orange. En ja, als toetje "Mont-Blanc". 

Gelukkig, vuurwerk wordt hier amper afgestoken. De gekte van NL heb je hier niet. Wel wordt er wat meer vuurwerk afgestoken op Kerstavond (24e). Er wordt wel vuurwerk verkocht bij de Chinezen maar erg duur. Ik geloof dat men het liever aan gastronomie uitgeeft. Als je het Franse nieuws volgt kon je lezen dat er hier in de economische hoofdstad een brand gewoekerd heeft bij een Chinees warenhuis. Aangestoken met rotjes door een paar baldadige jongeren. Pats, 7 doden. Natuurlijk, het warenhuis was niet <aux normes>.

Verder gaat men zich soms baden in zee en zich wassen met bepaalde kruiden waardoor de zonden en andere kwade invloeden schoongewassen kunnen worden. De nieuwjaarsduik is bij 27 graden (ook de watertemperatuur) dus een genot.

Ingrid

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2008-01-01 19:34:37

Over het algemeen vertoeven de Fransen met de Kerstdagen het liefst in familiekring en bieden elkaar dan geschenken aan (die sinds kort voor een deel weer ter ruiling of verkoop op internet worden aangeboden). Het is dan eten en drinken en pret. De avond ervoor is menige, wat oudere dame, nog naar de nachtmis geweest.

Op oudejaarsavond verblijven de Fransen op het platteland graag in salles de fêtes en zitten dan onder neon-verlichting aan lange tafels heerlijk te peuzelen aan wildgebraad en drinken daarbij zeker het nodige. Om twaalf uur zetten de mensen puntmutsjes op en blazen op van die roltongen. Er wordt gedanst tot diep, diep in de nacht.

De gegoede stand verkiest de réveillon ook wel door te brengen in restaurants, met mooi eten en kostelijke wijnen. Maar na de twaalf klokslagen verliest men zich daar ook in overzichtelijk, maar alleraangenaamst feestgedruis.

Bij dit alles: geen vuurwerk (is eigenlijk ook een beetje ordinair).

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2008-01-01 20:46:01

Ik weet niet beter dan dat er niets gaat boven met de familie vieren... klokke 12 is het hoogtepunt, Champagne! Dus laat eten, tot 12 uur en het toetje uitmikken tegen middernacht. Al 25 jaar hetzelfde met de franse schoonfamilie. Gezellig, de volgende dag de restjes opmaken en na de lunch naar huis. Met de kerstdag is het wat lastiger 2x op een dag uitgebreid eten. Na de lunch (17.00 uur) koffie en bovenste knoopje broek los, uitbuiken ff snurken aan tafel of in de fauteuil, wandelingetje, potje belote (klaverjas) en we beginnen om 8 uur maar weer met een aperitiefje. Niets voor mij, maar als je het kunt kun je ermee omgaan. Tis gewoon ff wennen en we passen ons toch gewoon aan, aan de bestaande mores? Vuurwerk dit jaar echt verboden voor particulieren en voor 12 uur al iemand het beste wensen doe je in Frankrijk niet, je hebt nog de hele maand januari om je familie, buren, kennissen een kaartje met de beste wensen te sturen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-01-07 19:03:18

weer boven water, wat een feest !

bonne année allemaal, en een geweldige gezondheid met een bak geluk, alors, we gaan er weer voor in deuxmille8.

en in antwoord op de vraag van willem, een reportage.

ik moest eerst wennen aan de franse oud en nieuw viering, al jaren bleef ik er voor in nl, maar al de tweede keer wilde ik niet meer weg hier.

nix naar de frietboer of oliebollen, slaatjes kanen en blokjes kaas, plakjes ham met een augurk en potten bier, weg ermee alors!

staan te stikken in de rook en dronkmannen die de straat onveiligmaken, een groot vuur waar de lapswansen hun laatse statiegeld in gooien en versmelt met het asfalt wat de gemeenschap weer op kan hoesten in het nieuwe jaar, bonne année, je portemonee.

hier wordt de kerst gevierd met kado's en de familie, of omgekeerd.

allemaal in een huis, de 24st naar de mis(of niet) daarna een eenvoudig maal van haas met kastanjepuree en heerlijke jus, oesters vooraf natuurlijk, en ijs na. 

blijven slapen, en een groots diner op kerstdag wat na het uitpakken van de kado's begint met een glas champagne, en om zes uur zit je voldaan even op de stoep frisse lucht te scheppen. (ben nog wezen snowboarden)

oud en nieuw is een vriendenfeest, iedereen komt naar een huis, daar wordt door iedereen een grootse maaltijd voorbereid, dan gaan we aan de apero, om een uur of tien aan tafel, even voor twaalven een stuk appelijstaart met een flinke scheut eau de vie ;-)) om de maag te strekken, en dan champagne om twaalf uur.

kussen onder de weet ik veel plant (van panoramix) en daarna weer aan tafel, met, iid wim, feesthoedjes en rolfluitjes, het hoofdmenu komt op tafel.

na het dessert gaat alle svan de tafel, de bank in de hoek, de muziek op luid, en voetjes van de vloer.  

bij ons, de bretons, is het altijd weer karaoke, en toen het acht uur was dinsdagmorgen ben ik maar gaan douchen en koffie zetten, dan hoef je ook  niet meer naar bed.

geweldig, oud en nieuw op z'n frans.

overigens worden automatisch voor vertrek de checkboekjes gepakt en alles onder luid gejuich en een fles champagne uitgerekend en verdeeld, voor een hollander erg vreemd waarschijnlijk.

er wordt niet op een stuiver gekeken voor het diner en de drank, en evenzogoed rekent iedereen dankbaar af.

tja, dan zijn fransen toch rare mensen.

ben nu wel benieuwd hoe willem het maakte.

cees.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2008-01-07 19:51:03

Cees, je bent er weer. Ben je nu terug uit Tahiti? Hoe was de overtocht?

Die plant van panoramix, is dat niet de Maretak of zoals de Engelsen zeggen Mistle-toe? Onder de Mistle-toe mag je iemand kussen volgens de Britse tradities. Het waren toch de Druïden die de maretak helig verklaarden wegens zijn omnipotente eigenschappen. En ja, panoramix is een Druïde. En ja, het zijn Bretonnen. Toch intrigerend, die Bretonse tradities.

Ingrid

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#6 Geplaatst: 2008-01-08 14:42:06

Dag allemaal,

Cees, we zijn dit jaar nog gewoon thuis gebleven maar lopen met het idee rond om komende jaarwisselling het in LDF te gaan vieren. De ontwikkelingen in Nederland rond de jaarwisseling maken het er niet leuker op dus vandaar mijn vraag.

Ons huisje staat echer in een gehuchtje met maar een paar inwoners en als we daar zijn krijgen we die mensen zeker te zien. Dus enige voorbereiding kan geen kwaad.

Willem 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2008-01-08 19:19:24

nee ingrid, we zijn nog niet weg, wachten op beter weer, waarschijnlijk februari.

willem, je zult er geen spijt van krijgen, ook al ben je maar met een paar.

probeer wel contact te hebben met deze mensen voor je gaat, zodat je of uitgenodigd bent of nog beter, nodig hun uit in jouw huis, beter kun je het niet leren.

vraag tegen die tijd even hier wat je in huis moet halen, maar meestal wordt dat geregeld door iedereen een beetje, dus pas de probleme.

het belangrijkste is de sfeer, de rest komt dan vanzelf.

ik laat me opmaken door de kinderen van vrienden die me helemaal omtoveren als een filmster (dit jaar een schone dame) en dan komen de rest vanzelf over de drempel omdat ze ook iets leuks willen.

mooie kleren, rare fratsen, en de ordinaire papieren puntmutsen, je weet niet wat een lol dat is.

in nl gaat het steeds minder leuk ja, ik heb al een berg mailtjes binnen van mensen die het ook helemaal beu zijn daar, die hebben al geboekt voor volgend jaar in onze boerderij.

er wordt een hoop vernielt, het schijnt alleen maar om vuurwerk en dronken worden te draaien, de gezelligheid is ver te zoeken.

een koppel die een gezellige avond heeft georganiseerd met vrienden met lekkere hapjes en zo, zien om twaalf uur iedereen de deur uit gaan en zitten daar met de hele reutemeteut.

ze zijn van ellende maar naar bed gegaan.

dit doen we nooit meer! zeiden ze tegen me, volgend jaar komen we bij jullie.

hoe kan dat nu toch dat alles zo veranderd ? ze zuipen zich voor twaalven lam, steken de boel in brand, zuipen zich nog lammer en vernielen de boel, en dat is dan oud en nieuw ?

dat was toch een jaar of tien geleden niet zo ?

cees.