Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Juridische zaken

Juridische zaken

Wie in Frankrijk onroerend goed koopt of (ver)bouwt, krijgt met notarissen te maken. Of soms ook met deurwaarders en advocaten.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

erfrecht

Auteur Bericht

avatar#4642
truc
Berichten: 4
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2008-01-11 09:19:26

Beste Lezers,

Omdat de regels steeds weer veranderen zie ik door de bomen het bos niet helemaal meer. Wie weet weten jullie hoe het zit. We hebben geen kinderen.

Mijn vriend en ik hebben een huis gekocht in Frankrijk met als doel om daar over een paar maanden voor langere tijd te gaan wonen.

Omdat we nog geen formele verbintenis hebben (en omdat het leuk is), hebben we besloten in Nederland te gaan trouwen voor we vertrekken. Nu willen we wel graag dat alles goed geregeld is en als 1 van ons twee overlijdt de ander gewoon alles erft zoals dat in Nederland gebeurt. Ik weet dat we in Frankrijk onder het franse erfrecht vallen. In ieder geval ons huis.

Ik lees op deze site dat vanaf 1 januari 2007 in frankrijk de echtgenoot/partner voor de ouders komt. 

Betekent dit dat we naast het 'normaal' trouwen in Nederland (in gemeenschap van goederen) verder niets meer hoeven te regelen als we willen dat bij overlijden van 1 van de 2 de ouders van de overledene geen recht hebben op de erfenis?

Voor 1 januari 2007 moest je, voor zover ik weet, aanvullende zaken bij de notaris (clausule laten opnemen) regelen om er zeker van te zijn dat de echtgenoot het eerste recht heeft en niet een deel aan de ouders af moet staan.  

Bedankt voor het antwoord.

groet

Mijke

avatar#37
alexander
Berichten: 4
Reacties: 61

#1 Geplaatst: 2008-01-11 22:28:50

Mijke,

gehuwd zijnde volstaat een handgeschreven laatste wilsbeschikking.

Moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Daarna kan registratie in het centrale testamentenregister plaatsvinden. Dit gaat via een notaris.

Volgens mij staat alles ook op de site beschreven.

Lex

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2008-01-11 23:54:27

Nou, nou. Zo eenvoudig is het ook weer niet. Een handgeschreven wilsverklaring kan nuttig zijn in de periode dat er nog geen tijd was om een echt testament te laten maken of de huwelijkse voorwaarden in Frankrijk te wijzigen. Lees inderdaad de informatie hierover nog eens na op deze site, http://infofrankrijk.com/pagina/Erfrecht/83/

Wim

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2008-01-12 10:15:37

Al google-end kwam ik bij notariaatheering uit, aan de hand van de trefwoorden kwam ik weer op ander sites uit toen ik naar de verschillen zocht tussen een tweede hypotheek of een specifieke in frankrijk gevestigde hypotheek. Er blijken wat verschillen te zitten in op het moment dat er geerfd wordt. Frans huis met in Frankrijk gevestigde hypotheek valt onder Frans recht. Het lijkt me dat er ook een verschil is of de woning nu vakantiewoning is of dat je van plam bent om op termijn te 'emigreren'? Het meteen opstellen van een testament lijkt me in ieder geval nuttig....

avatar#4642
truc
Berichten: 4
Reacties: 3

#4 Geplaatst: 2008-01-13 10:10:57

Na deze reacties (waarvoor dank) nog wat verder gezocht op de franse sites. Ik werd door de opmerking op deze site onder erfrecht waar stond: 'Sinds 1 januari 2007 echter komen de ouders ná de overblijvende partner.' wat op het verkeerde been gezet.

Wat ik nu begrepen heb is het als volgt: vanaf 1 januari 2007 zijn de ouders geen verplichte erfgenamen meer (heritier reservataires). Volgens mij betekent dat dat je ze nu in je testament mag onterven. Vroeger mocht dat niet.  Als er echter geen testament is en de overledene heeft twee levende ouders, dan krijgt de overblijvende partner dus slechts de helft van de erfenis.

Onze keuze nu: gewoon trouwen in nederland (in gemeenschap van goederen). We brengen allebei evenveel kapitaal in het huwelijk, dus of we nou onder het frans huwelijksvermogensrecht (waarbij kapitaal van voor het huwelijk van de betreffende persoon blijft) of het nederlandse (waarbij kapitaal van voor het huwelijk gemeenschappelijk bezit wordt) maakt ons niet uit. Rechtskeuze is dus niet noodzakelijk.

Eenmaal in Frankrijk gesettled maken we een testament op waarbij de langstlevende alles krijgt. volgens de franse site met uitleg van wetten (http://vosdroits.service-public.fr), kost zo'n testament max zo'n 100 Eur per persoon en het kan nog goedkoper. Da's beter dan in Nederland voor het trouwen naar de notaris gaan om daar het een en ander in huwelijkse voorwaarden te regelen (600 Eur).

groet

Mijke