Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Het rollende Franse erfgoed

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2008-01-12 07:13:24

Omdat daar blijkbaar een behoefde aan bestaat (zie overheid\carte grise de collection waar een leuke discussie onder liefhebbers van klassieke auto's is ontstaan) open ik hier een draad over 'oldtimers'.

Om te beginnen: ik had in totaal 7 oldtimers, heb nu nog 3, maar nog geen Franse.

Toen ik twee- of driekeer met een van mijn oldies in Frankrijk was heb ik ook als gast aan een lokaal oldtimerevenement deelgenomen. De ontspannen sfeer en de relaxde omgang van de Fransen met hun oldtimers is een verademing, als je weet hoe het toegaat op de grote internationale evenementen waar de mensen vooral zich zelf tentoonstellen en auto's presenteren die met veel geld maar minder liefde in een staat van beter-dan-nieuw gebracht zijn.

Wie iets over mijn favoriete oldtimer wil weten moet hier kijken.

Christian von Klösterlein

avatar#37
alexander
Berichten: 4
Reacties: 61

#1 Geplaatst: 2008-01-12 12:50:33

Mooi Christian zo een RO80. Je weet dat Citroën ook even heeft geprobeerd om de Wankelmoter massaal in te bouwen. Na, ik meen, een paar honderd stuks is het project een zachte dood gestorven. Zo af en toe wordt er nog wel eens GS wankel aangeboden.

Ik houd me maar bij mijn 2CV. De Mehari en de antieke Landrover heb ik weggedaan. Was leuk, maar voor wat de Landrover betreft een crime om mee te rijden. Dus nog maar één klassieker.

Zoals al gezegd, onderdelen voor de eend geen probleem. Wel dat die soms enorm duur zijn geworden en ook niet altijd van een acceptabele kwaliteit.

De leverancier in Cassis bevalt mij nog het best. Leveren zelfs nog een origineel chassis.

Lex

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2008-01-12 14:01:37

Lex,

net ontdekt:

http://www.advdhorst.nl/ad-0501-stapelchassis.jpg

Chassis reproducties, ook verzinkt, met RDW-keur. Bij welke andere auto heb je dat!

Christian von Klösterlein

avatar#4214
Eugene(70)
Berichten: 13
Reacties: 37

#3 Geplaatst: 2008-01-12 14:33:49

Toen wij ons vakantiehuis in 2006 kochten, zijn we meteen op zoek gegaan naar onze eerste auto, een 2CV.

Is echt heerlijk om rond te rijden, dakje open.

De omliggende dorpen kennen inmiddels het gele eendje, men vind het heel leuk en ook bijzonder dat Nederlanders de oude Franse auto's koesteren. ( praatje en toeteren )

Valt mij wel op dat je bv op marktplaats leuke oldtimers kan kopen, uiteraard met werk, maar voor een heel redelijke prijs en met Franse papieren, vooral de 2CV is goed vertegenwoordigd.

Prijzen en verkrijgbaarheid van de onderdelen ( ook 2ehands ) zijn in Nederland stuk beter is tonutoe mijn ervaring.

Klein nadeel is dat ik wel om het jaar nog naar NL moet voor de APK.

Ben nog niet zover om te kijken of het gaat lukken om er een Frans kenteken op aan te vragen.

Eugene

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#4 Geplaatst: 2008-01-12 14:48:36

Eugene,

mochten er problemen zijn:

ik heb uit een ander Frans-Nederlands forum de procedure voor het invoeren gecopieerd. Mocht het nodig zijn ...

Christian von Klösterlein

avatar#37
alexander
Berichten: 4
Reacties: 61

#5 Geplaatst: 2008-01-12 15:04:40

Christian,

Ik heb mijn 2CV na aankoop totaal gedemonteerd.

Het chasis was nog in redelijke staat, maar toch maar een nieuw gekocht. Een origineel met conformite d'origine leek me toch de beste keus.

Op een verzinkte zat een levertijd en ongeduldig als ik ben maar een normale gekocht. Bakje laten reviseren, al de lagers, komplete remsysteem etc. vervangen.

Contrôle technique nooit een probleem. Wordt dagelijks gebruikt, ritjes naar en op het strand, boodschapje hier etc. Had er tijdens de grote revisie electronische ontsteking opgebouwd, toevallig deze week de originele ontsteking weer gemonteerd.

Wij reden 40 jaar geleden ook heel Europa door met een standaard eend.

Mijn buren hier strelen de eend af en toe liefkozend en krijgen dan de neiging weemoedige verhalen te gaan vertellen over toen ze jong waren.

Lex

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#6 Geplaatst: 2008-01-12 20:39:29

Voor wie het boeit: bij XM Cars te Lacplusdoux in dept. Pays Bas hadden ze gisteren 2 eenden met weinig km's te koop, één daarvan een Club. 1.250 euri/stuk. Website is www.xmcars.nl of even googlen op de naam. Is trouwens GEEN Citroen-specialist, ondanks de bedrijfsnaam.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2008-01-12 21:37:15

Ha, het gaat over 2CV's!

1956, ik was 4 jaar. Een overbuurman, ingenieur, had een Eend gekocht. In de winter demonteerde hij hem bijna compleet en zette deuren, motorkap en motor op zolder en de rest onder een dekzeil. In de zomer gingen we er met twee ouderparen en 5 kinderen mee naar het strand. Autootje met 12 PK motor. Stoelen eruit en omkleden in de auto want preuts waren we nog wel. Als het regende hing de snelheid van de ruitewissers af van de snelheid van de auto want gekoppeld aan de kabel van de snelheidsmeter.

Mijn eerste in 1979, 2CV6, Bleu Myosotis, nieuw, aan het eind van mijn studie en met inmiddels 2 kinderen moet je mobiel zijn. Na exact 132 km op de teller viel het Eendje stil, midden op de Botlekbrug bij Rotterdam. Met geen mogelijkheid aan de praat te krijgen. Eraf geduwd met hulp van 2 politieagenten in een .....DAF met als commentaar "gooi er een stukkie brood voor, misschien gaat'ie dan wel". Toen ik wat lullig onder de motorkap stond te staren kwam er een vrachtwagenchauffeur die me opzij duwde en baste: "laat die startmotor es effe rondgaan". Hij rukte de benzineslang van de carburateur en er kwam geen benzine uit. Vervolgens liep hij naar de benzinetankdop en draaide die open. Een geluid als "blink". Starten en lopen! Oorzaak: het ontluchtingsgaatje van de tankdop was nog dicht en er was onderdruk in de tank...... "Jongen, die krengen zijn altijd weer aan de praat te krijgen".

Met mooi weer rijden met open dak en de kinderen staand op de achterbank en hielden zich vast aan de horizontale dakstijl, haren wapperend in de wind. Moet je nu eens durven doen..... 

Ik kan nog uren doorgaan, ook over alle "pannes" die we ermee hebben gehad. Na 5 jaar en 135.000 km weggedaan. Wel alle onderhoud zelf gedaan in die jaren, met het boekje van Piet Olyslager op mijn knieën.

Volgende Eend...... 1 jaar na mijn emigratie, dus in 2000, ik kon het niet laten. Voor 3 x niks een 2CV6 uit 1982, Bleu Laguna. Rijdt als een lier maar ziet er niet uit.

Ik houd hem in originele staat, niks "bling bling". Rijdt minstens 2 x per week als ik naar de bakker ga en in de zomer veel vaker. Nooit op slot zetten anders snijden ze het dak toch maar stuk, geen radio erin, gewoon basic. De "facteur" zet er pakjes in die niet in de brievenbus passen. Soms ga ik ermee naar mijn werk of naar de bedrijven. Voordeel: de portier herkent je van verre en doet de slagboom gelijk open.

Franse schoonzoon, ingenieur van een "grande école" en werkend bij PSA (Peugeot-Citroën) had nog nooit onder de motorkap gekeken.  Opgetild, motor ontdekt en verbaasde reactie: "rijdt dat ding daarmee?". Inmiddels heeft hij er ook een die we samen opgeknapt hebben...

Steven

PS Christian, mijn écht eerste auto was een VW 1302 uit 1971.

avatar#4214
Eugene(70)
Berichten: 13
Reacties: 37

#8 Geplaatst: 2008-01-13 13:09:41

Beste Christian,

Ik sla dat aanbod niet af !

Graag zou ik de informatie ontvangen van je.

Bij 1, 2CV is het bij ons niet gebleven, vanaf 1978 er 7 "versleten", met bijna alle exemplaren naar frankrijk geweest, en niet altijd zonder problemen, maar had wel z'n charme te stranden bij een lokale garage en onthaald worden met Eau de Vie.

Helaas wegens tijdgebrek 2 jaar geleden mijn Bijou verkocht, moest opgeknapt worden, voor de "kenners" de Engelse 2CV.

Eugene

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2008-01-13 13:52:01

Eugene,

Zeer aan te raden je 2CV op Frans kenteken te zetten. Als je een "résidence sécondaire" in F hebt dan moet dat geen probleem zijn.

Succes!

Steven

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#10 Geplaatst: 2008-01-16 11:18:58

Beste Forumgenoten,

Op gevaar af te worden weggehoond in deze "draad" vanwege de melding dat ik reeds vele jaren, met groot plezier, in een MG B cabrio (wat frans rollend erfgoed!?) uit 1964 rondrij, alleen in de zon en in de zomer want openrijden in de regen bevalt mij niet....

Mijn grootste wens (op dit terrein) is, als ik na vut/pensionering wat meer tijd krijg, om met de MG via een mooie route, dus via de landwegen, van Nederland naar LDF naar mijn maison secundaire in de regio regio Villeneuve-sur-Lot te rijden.

Gezien de "apartheid" van die auto in LDF zou ik willen weten of er in de buurt van Villeneuve (47300) en/of onderweg: Maubeuge-Parijs-Orleans-Chateauroux-Limoges-Brive-Villeneuve, MG-garages zijn of wellicht bijstand bij pech kan worden gegeven?

avec sincère salutations

Dominique

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#11 Geplaatst: 2008-01-16 12:29:04

Niks weghonen, Dominique. Draadje had natuurlijk eigenlijk 'Rollend erfgoed in Frankrijk' moeten heten...

Nou heb ik uit goede bron vernomen dat half de 46 plus omgeving door Britten wordt bewoond. Een beetje Engelsman neemt uiteraard zijn ouwe MG mee naar Frankrijk. Ik denk dus dat er in die hoek ruim voldoende in Engelse klassiekers gespecialiseerde autoboeren zullen zijn die je MG kunnen vertroetelen en in zijn eigen moedertaal toevloeken. Gewoon aan de eerste de beste Brit vragen die je in een oude MG of Jag of zo tegenkomt. Wel uitkijken voor oplichters en onkundigen, die ben ik in LdF ook al in ruime mate tegen het lijf gelopen.

Veel fun in je B'tje!

Ivo

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2008-01-16 12:47:30

hier op de eilanden rijden zoveel mehari's dat je waarempel zou denken dat de fabriek hier gestaan zou hebben.

het golfplaten wagentje is razend populair bij de eilanders en de anderen aan de rand van het continent.

dus, prijzen om van om te vallen, zo ook de eend.

een beetje eend kost al snel vierduizend euro en een mehari start vanaf zesduizend, dus geen kattepis, en dan moet je nog aan het opknappen.

mijn droom komt nog wel een keer.

mijn zus had een eend en die reed nogal onbehouwe, dus vaak deuken.

een zwager die timmerman was vond daar een respectabel idee op; hij demonteerde de verkreukelde bumpers en schroefde in plaast daarvan eikenhouten balken op zijn plaats, keurig afgewerkt met de rondingen aan het einde.

ze heeft nooit geen schade meer gehad, de tegenpartij hebben we het maar niet over.

mijn eerste auto was een diane, en toen ik achterop een tractor reed viel het arme beest pardoes uit elkaar.

we hebben wel eens gekeken of we om konden vallen, en met twaalf mensen staand in de auto is het ons nooit gelukt.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2008-01-16 17:19:43

Dominique,

volgens mijn ervaring is de gewenste informatie het beste bij de merkclubs verkrijgbaar. Ieder zich zelf respecterende club heeft een lijst van garages waar je met de betreffende auto terecht kan. Tenminste bij de clubs die ik uit eigen ervaring ken is dat zo.

Vaak worden deze adressen om begrijpelijke reden niet op hun websites gepubliceerd.

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#14 Geplaatst: 2008-01-16 18:18:08

Beste liefhebbers van de Méhari (is dat niet de arabische aanduiding voor dromedaris of kameel?),

ik ben, omdat ik toevallig in de buurt was, bij een eenden- en Méhari-specialist langsgeweest.

Dat zijn echt liefhebbersprijzen! Eerder 7 dan 5 mille.

Je betaalt dus voor een 20jaar oude Méhari net zoveel als voor een acht jaar oude Mercedes E.

Mijn zomervervoer blijft dus een tweewieler, of ik moet een heel bijzondere occasion tegenkomen.

Christian von Klösterlein

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#15 Geplaatst: 2008-01-16 22:43:31

Nog een keer dan: bij www.xm-cars.nl in Zoetermeer staan 2 2CV's te koop met weinig km's en voor weinig geld (beiden 1.750 euro), vergeleken met de hier opgevoerde prijzen dan.

Christian: waar koop je een E-klasser Benz van 2001 voor tussen de 5 en 7 mille? Want zodra ik dat weet, neem ik direct het rit aan om die te gaan kopen. De prijzen die ik voor zo'n auto ken liggen eerder tussen de 12 en 15 mille. Voor 7.000 euro koop je in NL een 2.9 ex-taxi dieseltje uit 1997.

Van mijn collectie van 7 klassiekers is wegens tijdgebrek helaas alleen nog de '74 Chevy Suburban prototype ambulance-carrosserie over. En die gaat volgende week ook in de verkoop, als hij door de APK heen is.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#16 Geplaatst: 2008-01-17 04:49:39

Ivo,

een eend is toch nét iets anders dan een Méhari. Ook leuk, ook typisch Frans, maar ik vind een Méhari toch grappiger.

Mee eens, eenden zijn goedkoper dan kamelen. Maar wat doe je als er voldoende blondjes zijn en je wilt persé een roodharige?

Over het Mercedes-probleem mail ik je privé.

Christian von Klösterlein

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#17 Geplaatst: 2008-01-17 11:43:49

Voor de liefhebbers:

In Nederland kun je nu de ReadersDigest-achtige serie kopen over de 2CV.

Deze tijdschriftjes bevatten wat leuke informatie én! een schaalmodelletje (ik meen een Charleston bij de eerste uitgave)

Deze serie is in Frankrijk al enige jaren geleden uitgekomen en ik heb daar met veel plezier de serie over de DS en de CX gevolgd.

Dus voor wie het in Frankrijk gemist heeft ->NL

Ben zelf Citrofiel, meer bepaald CX

Mijn eerste auto was een Citroen en mijn huidige ook, de 20 jaar daartussen ook altijd Citroen gereden (ok één keer vreemd gegaan met een Lada Niva en daar ook gruwelijk voor gestraft)