Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Lekkage van de douche, maar wat is de oorzaak?

Auteur Bericht

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#0 Geplaatst: 2008-01-12 17:32:50

Het overkomt me nu voor de tweede keer: een lekkage die pas een aantal dagen na gebruik van de douche begint.
We hebben een gastenkamer met douche. Begin vorige zomer ging het plotseling lekken in de onderliggende keuken, 3 dagen na het laatste gebruik, ik schat een liter of 25! Omdat niet duidelijk was waar het lekwater exact vandaan kwam en douche, wateraan- en afvoer grotendeels in beton zitten en bovendien regelmatig gasten werden verwacht, heb ik voorlopig niets gedaan. Uiteraard wèl even geverifieerd of het om een lekkende aanvoerleiding ging, maar gedurende een hele nacht werd er géén water verbruikt, dus dat sluit ik uit. Gedurende de hele zomer heeft het niet meer gelekt terwijl de douche toch intensief is gebruikt en dus repareerde ik in oktober het keukenplafond.
Helaas op nieuwjaarsdag, jaja weer drie dagen na het laatste gebruik van de douche, is het weer beginnen te lekken en is er weer zo'n 25 liter naar beneden gekomen. 
Wat mij natuurlijk het meest bezig houdt is waarom het maanden niet lekt, zelfs na intensief gebruik, en waarom het dan plotseling gaat lekken, een aantal dagen na het laatste gebruik. gezien de hoeveelheid lekwater zou je denken aan de afvoer, maar dan zou het toch bij ieder douchegebruik lekken, lijkt me. Lekkage omdat douchewanden en aansluitingen aan de douchebak niet volledig dicht zijn lijkt me ook minder waarschijnlijk.
Heeft iemand dit eerder meegemaakt? Heeft iemand suggesties?

Bij voorbaat hartelijk dank voor jullie reacties.

René

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2008-01-13 07:24:42

Beste René du Colombier,

ik weet niet of het dat is, maar misschien een suggestie.

Wij hadden ook in een huis een onverklaarbare lekkage van een badkamer. Soms dagen- of wekenlang niets, dan weer hevige lekkage. Ik kwam erachter dat het fenomeen optrad tijdens en na het douchen van een bepaald persoon. Wat deed deze persoon anders? Zij zette soms de voet op de afloop waardoor er even een laagje water in de douchebak bleef staan.

Toen er geen oplossing 'van boven' mogelijk bleek heb ik de boel opengemaakt. Nu zag ik dat er een lekkage aan de bovenkant van een verlijming van de PVC-afvoer was. Bij 'normaal' douchen was de 50mm-buis niet vol en er gebeurde niets. Maar als er in de douchbak een zekere voorraad was vulde de aflopende waterstroom de hele buis en er lekte water uit.

Misschien heb je ook een dergelijk probleem. Ik zou eerder in de afvoer zoeken dan bij de toevoer of het tegelwerk.

Succes, en graag een bericht als het probleem opgelost is! Zo kunnen wij allemaal nog iets leren.

Christian von Klösterlein

avatar#3500
ger
Berichten: 9
Reacties: 23

#2 Geplaatst: 2008-01-13 15:20:56

Wij hebben een “cabine de douche" gekocht bij de Brico met een douchebak van ongeveer 30 cm diep. 

Eén van de gezins leden had telkens een water ballet.

Deze hield de afvoer dicht , dan krijg je lekkere warme voeten                       en loopt het water weg door de overloop.

En die sloot niet goed af.

De rest hield de afvoer open en gaf dus geen problemen.

 Ger.

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#3 Geplaatst: 2008-01-13 15:48:07

Bedankt Christian en Ger voor jullie reacties. Ik had zelf ook al aan zoiets gedacht of aan een verstopping die zich af en toe ergens in de afvoerbuis voor doet. Blijft nog wel dat het vreemd is dat de lekkage pas duidelijk wordt na enige dagen. Dat wijst erop dat het water zich ergens onder de douchebak ophoopt en pas na enige tijd begint weg te lekken.

Enfin ik ga morgen de douchebak lichten. Niet eenvoudig maar noodzakelijk, want vanaf de onderzijde kan ik er onmogelijk bij.

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#4 Geplaatst: 2008-01-13 18:59:02

Hele goede ervaringen allemaal. Dan nog een vraagje in het verlengde. Als je een betegelde douchebak wilt maken die niet mag lekken, wat voor tegellijm en wat voer voegenvulling moet je dan toepassen? Weet iemand dit? bedankt voor met meedenken, Dit

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#5 Geplaatst: 2008-01-13 23:25:16

Dit soort lekkages worden vaak veroorzaakt door water dat tussen douchebak en wand ontsnapt als gevolg van slechte of afwezige kitvoeg.

Het water hoopt zich langzaam op onder de bak en vindt na enge tijd een weg naar beneden, bijv door verzadiging en capilaire werking van de ondergrond.

@Dit, klinkt misschien logisch maar watervaste lijm en voegmiddel. Tegellijm is vrijwel altijd waterdicht, voegmiddel wil nog wel eens problemen geven. Als je op zeker wilt neem je lijm en voegmiddel dat geschikt is voor zwembaden 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2008-01-14 05:46:19

Dit,

dat heb ik net gemaakt, een zogenaamde inloopdouche met een easydrain.

Opbouw:

- betonnen vloer

- elastische tegelkit (omdat beton en tegels andere uitzettingscoëfficienten hebben)

- voegen met gewone tegelvoegmassa.

Het belangrijkste is de overgang van vloer naar muur. Bij mij betonnen vloer en placoplâtre hydrofugé op ossature métallique. Ik heb in de afwerklaag van de vloer een kimband ingewerkt dat ca. 5cm tegen de wand omhoog loopt, en dat dus aan de wand onder de tegels zit. En natuurlijk de voeg tussen vloer en muur met permanent-elastische siliconekit afgekit, ook weer vanwege het verschillende uitzettingsgedrag van vloer en muur.

Christian von Klösterlein

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#7 Geplaatst: 2008-01-14 20:31:05

Ik weet ook geen oplossing voor het vreemde probleem van Rene, maar kan nog wel een suggestie bijdragen voor het bouwen van een douche. Niet alleen zijn de voegen tussen douchebak en wand super belangrijk, maar ook de staande hoeken.

Mijn tegelzetter in Holland heeft mij ooit gewaarschuwd deze voegen niet te vullen met het normale voegspul, maar deze te kitten met witte sanitairkit die blijvend flexibel is. De hoeken willen nog wel eens werken en met het standaard voegmiddel, al dan niet van zwembad kwaliteit, komen hier scheurtjes in als de wanden "zetten".

Voor de douchebak zelf is het van belang deze af te kitten tegen de kale wand (zonder tegels) daarna tegelen en weer de tegels afkitten op de douchebak. zodoende heb je een dubbele afkitting, dus dubbel zeker tegen lekkage. Tot slot, wees niet te zuinig met je kit, en druk het echt goed in de hoeken. Voor een echt perfecte afwerking worden door de vakman teflon stukjes schraap gereedschap gebruikt met de juiste ronding voor de kitvoeg. Geen natte vinger werk dus. Er zijn ook van die soort lepeltjes (van o.a. Bison), werkt ook redelijk als je het tenminste steeds onder dezelfde hoek kan houden.

Groet, Kees

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2008-01-15 06:25:35

Ja Kees,

dat is voor mij vanzelfsprekend. Goed dat jij het nog noemde!

Staande hoeken, dus de vertikale naden tussen tegelvlakken die haaks op elkaar staan, moeten ook steeds elastisch afgekit worden.

Deze muren vertonen bijna steeds een ander verzakkings- en uitzettingsgedrag, denk bijv. aan:

- zware buitenmuren/lichte binnenmuren

- verschillende materialen:

  natuursteen/baksteen

  baksteen/beton cellulaire

  gipsplaatwanden die elk aan een ander constructieonderdeel
   (wand/vloer) bevestigd zijn

All deze materialen hebben steeds hun eigen uitzettingscoëfficient en door hun afwijkend gewicht een ander zettingsgedrag. En als het in een uitzonderlijk geval niet zo is:

Baat het niet zo schaadt het niet.

Wél steeds een schimmelvrij product gebruiken.

Christian von Klösterlein

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#9 Geplaatst: 2008-01-15 08:56:40

Gisteren heb ik de douchebak eruit gehaald. Gezien de meest natte plekken op de ondergrond ga ik ervan uit dat de lekkage is ontstaan in de aansluitingen van de flexibele afvoerpijp. Ik had de einden van de flexibele pijp dik met kit ingesmeerd en in de verbindingsstukken gedraaid. Nu kon ik ze er, zonder enige druk erop uit te oefenen, zo weer uitdraaien. De kit is kennelijk losgegaan. Gezien de situatie is een andere wijze van afvoer niet mogelijk. Ik ga op zoek naar een kant en klare flexibele afvoer, die hopelijk is gegoten in plaats van gekit. Iemand nog andere suggesties?

Bedankt overigens voor alle andere goede adviezen. Ik heb overigens nergens lekkage door voegen, hoeken etc. kunnen constateren, dus dat zat wel goed.

René

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2008-01-15 18:35:14

René,

weet je wat wij ingenieurs zeggen:

als het werkt en je weet niet waarom - slecht

als het niet werkt en je weet waarom niet - goed!

als je ook nog de oplossing weet - uitstekend!

Ik heb nog het volgende:

de eerste bocht van veel toestellen (WC od douche) zijn niet van PVC maar van Polypropyleen of weet-ik-welke kunststof, en die kunnen niet met PVC verlijmd worden. Is dat met jouw flex-slang ook zo? Je moet er een lipdichting plaatsen. Kit is er bij dit soort aansluitingen ook uit den boze.

René, heb je de ruimte voor een mof met lipdichting?

Het is toch leuk als je al knutselend wijzer wordt!

Christian von Klösterlein

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2008-02-03 14:49:50

Ik heb net (niet in LDF, maar in NL) een probleem opgelost dat erg op dat van René Colombe lijkt.

Het lekte vanonder een badkuip. Inspectieluikje gemaakt, want er was geen aanwezig. En daar zag ik:

- messing badkuipsifon met ontstoppingsopening

- PVC overloop op deze sifon aangesloten

- vanaf het sifon 32mm PVC leidingen, verlijmd.

Het leek erop dat alle verbindingen lekten omdat de pakkingen blijkbaar verteerd waren, daarom heb ik alles gedemonteerd. Toen ik de verbinding tussen de PVC-leiding en sifon losmaakte (compressieverbinding) zakte de PVC-leiding vanwege eigen spanning ca.10mm weg.

Hier waren meerdere fouten gemaakt:

- badafvoer 32mm, waar 40mm hoort

- leidingen niet spanningsvrij gelegd

- geen inspectieluik.

Omdat overgang op 40mm onmogelijk was hebben wij de oude sifon van nieuwe pakkingen voorzien en weer gemonteerd. Maar er bleef een kleine lekkage. Verder onderzoek wees uit dat een van de PVC-buizen door de spanning gescheurd was. Deze vervangen en de maatvoering zodanig aangepast dat alles spanningvrij gemonteerd kon worden.

Ik was weer bevestigd in mijn werkwijze bij rioleringen:

- eerst alles zonder verlijmen spanningvrij plaatsen (de Fransen spreken hier van pose à blanc)

- zo nodig twee- of driekeer alles demonteren, bijwerken en weer monteren

- als alles goed zit referentiestreepjes aanbrengen zoals hier (afb. 8).

- dan de onderdelen een voor een verlijmen.

En vooral: de diameter van afvoeren liever te ruim dan te krap nemen!

Christian von Klösterlein