Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Leidingen in muur met pierres apparentes

Auteur Bericht

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#0 Geplaatst: 2008-01-16 19:06:00

Goede avond!

Een nu nog niet afgewerkte natuurstenen buitenmuur is ook binnen prachtig gestapeld. Ook aan de binnenkant willen we 'm afwerken met pierres apparent.

Mijn vraag is: hoe kun je dat met elektraleidingen, contactdozen, schakelaars enz. netjes oplossen?

Ik stel me voor dat met een slijptol en pneum. klop- of hamerboor nog wel een plekje voor dozen is te maken. En dat je de leidingen tussen de stenen door slingert vóór het voegen en verder afwerken. Of zijn hier betere oplossingen voor?

Er kan overigens nogel wat blauwe kiezelsteen in de muur verwerk zijn die prima als bouwmateriaal is, maar "verspanend" behoorlijk onhandelbaar is.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2008-01-17 04:29:57

Beste Jan Joost, beste mereltjes,

natuurlijk kan alles, de vraag is alleen wat is de relatie tussen inspanning en resultaat. Ik heb mij een beetje in het probleem verdiept - zo nu en dan een probleem oplossen houdt de geest scherp.

Ik zie er de volgende problemen:

- bij goed opgezette muren wordt erna getracht de verticale voegen zo veel mogelijk te laten verspringen, idealiter een halve steen. Dat zou, tenminste bij mijn muren, tot een erg wilde zigzag van verticale leidingen leiden.

- de korte en soms grillig verlopende voegen zijn met een slijptol bijna niet te bewerken.

- het bewerken met een klopboor of boorhamer is uit den boze, omdat dan het gevaar bestaat dat het hele verband uit de muur gehaald wordt.

- En wat te denken van het opnieuw draden intrekken in deze kronkelende gaînes?

Je proeft het al: ik zou het niet doen!  

Alternatieven?

1. Waarom niet eerlijk een leiding en applique leggen, dus gewoon ouderwets op de muur, en dan ook met opbouw-schakelmateriaal werken. Liefst in de kleur van de steen (of de voegen?) verven.

2. Men kan de leidingen ook in een risaliet verwerken, een opgelegd gestuct gedeelte van de muur, bijv. 100mm breed en 20mm dik.

3. Ergens een koker inslijpen die dan als breede voeg dichtgesmeerd wordt, meer een als 'brekend' element ingezette speciestreep.

4. Als schakelaar/stopcontacten vlak bij een deur ingezet worden kan men de gaînes tussen muur en kozijn wegwerken en alleen de inbouwdoos van de schakelaar/het stopcontact inslijpen.

Alles is natuurlijk een kwestie van smaak, en daarover valt natuurlijk niet te twisten; ik wilde alleen de technische mogelijkheden aandragen. Misschien stof tot nadenken?

En als het gelukt is, graag een berichtje (en foto's voor mijn archief).

Christian von Klösterlein

avatar#50
Colombe
Berichten: 21
Reacties: 227

#2 Geplaatst: 2008-01-17 07:24:34

Het mooiste resultaat geeft, naar mijn idee, het inwerken van de gaines in de muur. Of dat lukt is afhankelijk van de staat van de muur en de hardheid van de gebruikte stenen. Hier in de Dordogne zijn de muren dik en de stenen niet zo hard; er is dus gemakkelijk met hamer en bijtel, boor(hamer) en soms slijpschijf een traject voor de gaines en gaten voor montagedozen te maken. Breekt er eens een stuk steen af of valt er een uit dan is dat gemakkelijk weer te herstellen. Maak de gleuven voor de gaines niet te breed, want dan blijven de gaines hier en daar klem zitten,  zodat ze op hun plaats blijven. Wél de leidingen door de gaines trekken vóór het plaatsen. Daarna de voegen vullen en je ziet er niets meer van.

(Ik stuur Christian wat foto's, mocht iemand anders ze ook willen hebben dan hoor ik het wel)

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#3 Geplaatst: 2008-01-17 07:38:58

Beste René,

je foto's (bedankt!) tonen het duidelijk:

zolang het horizontaal gaat is het niet zoo moeilijk, maar bij de meer verticale trajecten, die je ook kort gehouden hebt, wordt het een kronkelpad.

Mooi resultaat, gefeliciteerd.

Verder privé.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-01-17 09:29:57

ik heb hier ook mee lopen dubben, wat is nu het mooiste, en ik vind dat ik een redelijk mooi alternatief heb verzonnen.

een sleuf slijpen/hakken is leuk maar niet als je de stenen inpregneerd, want dan zie je na afwerking toch die brede voeg kaarsrecht naar beneden lopen, en dus moet je de muur schilderen.

ik had een mooie roodkoperen buis gepakt, daar de draad door getrokken, en die met beugels mooi recht langs de muur laten lopen.

c.v buisklemmen gebruiken en waar de steen dieper in de muur ligt, een afstandbuisje gebruikt zodat alles toch in lijn loopt.

ik heb ondertussen de koperen buis vervangen door plastick (mooi geschilderd met koperverf) omdat koper gevaarlijk is zegt men.

op de plaasten waar de schakelaars/stopcontacten komen heb ik een afstandblokje gemaakt die vloeiend op de plaastelijke steen past, en daar de ouderwetse porcelijne schakelaars op geschroefd.

deze zijn nieuw te verkrijgen met alle hedendaagse technieken erin verwerkt (helaas niet goedkoop maar wel erg mooi)

zo kan ik ten alle tijden de hele mikmak openmaken, nieuwe draden trekken, dikkere buisen aanleggen, extra schakelaars monteren, en zelfs nieuwe leidingen leggen op andere plaasten in de kamer op dezelfde manier met niet meer dan een beetje stof van het gaatjes boren.

in de ontvagstruimte had ik hetzelfde probleem maar daar heb ik een dikke ligger van het plafond (plafondbalk) ondersteund met een stevige staander van dezelfde (hout)soort die helaas hartstikke nep is en vol staat met electronica.

iedereen denkt dat ik met een ouderwetse pen en gat verbinding waar weer zo'n dune borgpen doorsteekt de wat oude rotte balk op zijn plaats hou, echter is het door ruw beitelarij en lukraak met de schaaf erover jassen niets meer dan een holle nepperd, met alle schakelaars en inbouwdozen.

met een beetje fantasie en heel veel tijd kun je leuke dingen doen.

oh ja, je hebt een hele lange boor nodig. (te vinden bij ouderwetse wagenmakers en scheepsbouwers)

cees.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#5 Geplaatst: 2008-01-17 09:36:08

tip: die holle nepperds verkopen ze kant en klaar bij Leroy Merlin, zowel in echt-eiken als in kunststof-eiken.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#6 Geplaatst: 2008-01-17 10:33:08

dat weet ik jean pierre, en zelfs in piepschuim.

maar daar zit nu precies het verschil tussen de vakman en de klusser.....

die nepperds die je bij leroy koopt passen nooit bij jouw balk, niet qua kleur, niet qua model.

je kunt er niet of nauwelijks aan veranderen en dus is het altijd zichtbaar.

als je de balk in huis ziet neem je een plank die hetzelfde is (van de plaastelijke zagerij) en verlijmd deze in de maat die past bij jouw bestaande balk.

misschien dat een leek het niet ziet, maar ik erger me groen en geel als ik in een huis of restaurant zit en op een kilometer afstand kan ik zien dat er een tempexplafond boven me hangt.

zelfde geld voor die plafondversieringen, mooie modelen, maar de bricoleur plakt die met sileconekit vast en na een halfjaar zie je door een grote kier dat het helemaal geen ornament is maar tempex.

lelijk vind ik dat.

maar goed, (één schouderklopje mag wel hé) ik ben tenslotte ebbenist.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#7 Geplaatst: 2008-01-17 10:42:30

Cees,

jouw oplossing is in wezen mijn alterantief 1.

Wat mij intregeert:

in welke techniek heb je het (citaat) afstandblokje gemaakt die vloeiend op de plaastelijke steen past ?

Ik kan meerdere ambachtelijk correcte manieren bedenken, maar ik ben benieuwd hoe jij het gedaan hebt.

Christian von Klösterlein

Een ik heb dezelfde hekel aan piepschuim-nepbalken als jij.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2008-01-17 14:12:35

de stenen zijn zoals je weet nooit recht zoals de nederlanse baksteen, maar slechts een uitgehouwen brok natuursteen.

als je de plaats bepaald hebt voor de schakelaar of stopcontact, kun je dus uitkomen op een schots-en-scheve steen, of, als je de hoogte aanhoud van 105cm, op een voeg.

je tekend nu met potlood een vierkantje ter groote van het afstandsblokje op deze plek.

ik houd het afstandsblokje altijd iets groter dan de schakelaar.

dan pak je kleine stukjes karton die ongeveer de grote hebben van een kant van het te maken blokje, en deze houd je op een van de lijntjes van het getekende vierkantje, knip je uit, en past hem.

als al de kartonnen malletjes passen teken je deze in de juiste volgorde op het te maken afstandsblokje, en nu ga je het blokje schuren (ik doe het met een kleine slijptol met schuurschijf) tot op de lijntjes, en voila, het past nu zonder te kieren op de juiste steen.

twee gaatjes om vast te schroeven, en daar kun je je schakelaar weer op schroeven.

p.s. boor altijd de gaatjes iets voor, het zou zonde zijn als na zoveel werk met het opschroeven van de schakelaar het hout barst.

ik werk de blokjes af met de juiste houtskleur van de grove lijnen van het plafond of vloer, en cire.

zo past het keurig in het geheel en iedereen staat verbaasd over een simpele maar mooie oplossing.

als je geen zin hebt om een avondje bezig te zijn met één blokje, begin er dan niet mee.

cees

ik heb al een paar keer aan pere noel een camera gevraagd maar ik ben schijnbaar (nog)niet lief genoeg.

avatar#5204
bashbm
Berichten: 9
Reacties: 36

#9 Geplaatst: 2010-10-11 17:38:28

Tegen dit probleem aanlopend bij het gewenst au normes brengen van de gastenverblijven in onze oude grange, dacht ik aan de volgende oplossing:

Een ringleiding in een niet al te brede kabelgoot rondom op de vloer. Deze afwerken met een plint. Bij mij zijn de en pierre muren niet al te strak, dus hier en daar wat steen wegslijpen en elders de bovenzijde plint afvoegen om aansluiting te krijgen op de rechte goot.

Waar nodig kunnen dan aftakkingen gemaakt worden voor de lage stopcontacten. Inhakwerk is dan minimaal.

Ik geef toe, nog geen oplossing voor schakelaars en hoge stopcontacten, maar m.i. wel een flexibele oplossing voor het geheel vernieuwen van de elektraleidingen.

Ergens las ik dat elektra achter plinten niet mocht ivm brandgevaar. Daarentegen is dit http://www.faay.nl/downloads/nl/faay-kbl-systeem.pdf systeem erop gebaseerd.

'k Ga dit binnenkort eens beproeven.

bas

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#10 Geplaatst: 2010-10-14 13:30:25

Bas,

Die Nederlandse documentatie waar je naar verwijst krijg ik hier met m'n  bas-débit verbinding niet geopend. Met wat Franse boeken om me heen daarom het volgende antwoord. Plintsystemen niet toegestaan in Frankrijk? Wanneer ik naar het aanbod kijk lijkt het wel of het hier is uitgevonden. Vorige week een mededeling van Hager in mijn mail over alweer een nieuw plintsysteem voor elektrische bedrading. Ook andere merken als Schneider en leGrand bieden de nodige keuze. Op de site van leRoyMerlin staat het ook in het reguliere assortiment. Maar mag het ook volgens de regels? In het boekje van Promotelec (samenwerkingsverband van alle regelgevers en controleurs op dit terrein) “Locaux d'habitation” staan in het hoofdstuk over canalisations vier pagina's met informatie over de pose sous moulures ou plinthes. Nog niet overtuigd? In de Franse NF C 15-100 normen zelf, de officiële tekst, komt je de goulotte op vele plaatsen tegen. Om te beginnen bij de begripsomschrijvingen in artikel 262.8. Daar staat nog de volgende toelichting vermeld: “Une goulotte peut comporter ou non des séparations. Suivant ses dimensions et son emplacement: une goulotte peit être dénommée “moulure”, “plinthe” ou “climaise”. Houten plintsystemen zijn verboden. Hoewel, er is één uitzondering, nader omschreven in artikel 529.2: “Les moulures en bois ne sont autorisées qu'en rénovation dans les monuments historiques .....” . Je hoeft dus niet naar Nederlandse leveranciers toe, het is gewoon hier in Frankrijk verkrijgbaar.

 

 

Rob van der Meulen

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2010-10-14 16:25:46

Bas,

Nadat Rob v.d.M. de technische kant toegelicht heeft nu nog de esthetische:

Welke oplossingen bestaan er voor schakelaars en hoge stopcontacten?

Ik denk aan het volgende:

Omdat schakelaars en hoge stopcontacten toch steeds in de buurt van deuren geplaatst zijn lijkt mij een combinatie met de beleglatten van de kozijnen voor de hand te liggen.

1.  Eenvoudig maar niet erg mooi:

Langs de bekledingslat van het deurkozijn een kunststof moulure leggen die op de juiste hoogte* met een hoekstuk in een stuk horizontale moulure overgaat; hier tegenaan schakelaar en/of stopcontact plaatsen, het makkelijkst opbouw (en applique).

* algemeen 100-120cm boven de vloer, en bij voorkeur net iets hoger dan de deurkruk 

2.  Meer werk maar wel mooi:

Onder de bekledingslat van het deurkozijn een sleuf in de muur frezen. De sleuf op de juiste hoogte iets van het kozijn af laten buigen. Gaten voor de inbouwdozen frezen. Hierin een gaine en PVC leggen; deze op de installatieplint aansluiten. Schkelaar en/of stopcontact in de inbouwdozen zetten. 

Er bestaan overigens verloopstukken van hoekige moulures naar de ronde gaines.

3.  Weet ik niet of dit toegestaan is:

de moulure door een van achter hol gefreesde deurpost-bekledingslat verbergen.

4.  Natuurlijk is het ook mogelijk de leidingen in een nevenvertrek te leggen dat achter de te bekabelen muur ligt en dan op de juiste plaatsen met een korte boring door de muur te gaan.

Ik kan ook combinaties van de voorstellen 1 - 3 bedenken.

In bestaande huizen is steeds de inventiviteit van de klusser gevraagd. Zie ook de hier  bijv. afb.1, en daar gegeven hints.

Christian von Klösterlein

NB. Houten kabelkanalen waren vroeger, ik denk zo tot 1940, vrij gebruikelijk in A, CH en F.

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#12 Geplaatst: 2010-10-14 16:43:56

Ik zou nog willen aanvullen met kijk eens of je handig draadloze schakelaars kunt gebruiken. Oftewel speciale stopcontacten (die in een normaal stopcontact gaan) waar je lampstekker in gaat en die je met afstandsbediening aan- en uitzet of dimt, etc.
En ik zou nooit hoge stopcontacten aanleggen, walgelijk idee, eventueel op technische ruimten na. 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#13 Geplaatst: 2010-10-14 17:05:32

Oh ja, je kunt ook de produkten uit het X10 genre, domotique, wellicht toepassen om allerlei leidingen en lelijke zaken te vermijden.