Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Nutsbedrijven

Nutsbedrijven

Telefoon, internet, televisie, gas, water en licht

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Netwerk TNT- en satellietontvangst in huis

Auteur Bericht

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#0 Geplaatst: 2008-01-19 11:39:02

Levend "en pleine campagne" willen we natuurlijk graag contact houden met de rest van de wereld. Dus met langzaam ADSL (512/128). Schotel met Duo-LNB en decoder voor de Nederlandse zenders, TNT voor de Franse en ook nog een aparte schotel op Astra 28,2 voor alle BBC (Franse echtgenote is lerares Engels). Voeg daarbij 3 computers in een bekabeld netwerk, bezoekers die graag draadloos laptoppen en 4 TV's in huis.

Het huis is relatief lang, zo'n 20m en trekken van kabels is een ramp met 60 cm dikke muren.

Daarnaast zitten we op de rand van het uitzendgebied van de TNT dus als er een vogeltje op de "rateau" gaat zitten valt die even uit (bij wijze van spreken dan).

Voor een "centrale TV" in de woonkamer hebben we videotransmitters geplaatst en dat gaat op zich aardig, alleen de WiFi stoort erop en veranderen van kanaal van het Wifi-modem helpt niet.

De technische vraag: de BBC-satelliet en de TNT zijn op de mast gekoppeld met een "coupleur" (ik weet niet eens het woord in het Nederlands) en de signalen komen via één coax binnen. Vervolgens weer ontkoppeld met een "découpleur" (splitter heet dat, denk ik) en aangesloten op satellietontvanger en TNT-decoder ernaast. Ontvangst satelliet perfect, TNT "limite", valt af en toe uit.

Nu wil ik een signaalversterker met verdeeldoos op de TNT-kabel zetten om zo het signaal naar andere TV's te voeren.

Kan ik deze op de coax zetten waar de gekoppelde signalen op binnenkomen op moet ik eerst "ontkoppelen" en hem op de TNT-uitgang van de splitter zetten? Ik weet namelijk niet of dat de voeding van de LNB onderbreekt.

Tweede vraag: de kabels die uit de verdeeldoos komen, moeten die rechtstreeks naar de ingang van de TNT-ontvanger of mag dat ook naar een wandstopcontact? Ik heb ergens begrepen dat dit soort stopcontacten al of niet met een afsluitweerstand moeten zijn uitgerust.

Ik hoop duidelijk te zijn geweest. Wie heeft een slimme oplossing?

Alvast bedankt!

Steven

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#1 Geplaatst: 2008-01-19 13:10:32

Steven,

  Ervaring met dit soort schotel systemen heb ik niet. maar toch denk ik even hard op mee.

1) Met versterkers is het helaas zo, dat wanneer je er een te zwak, vervormd of verruist signaal instopt, er weliswaar een sterker signaal uitkomt, maar ook die ruis en vervorming zijn dan  met dezelfde factor versterkt, en verschijnt dus op de ingang van het aan te sluiten apparaat. Vermeerderd nog met de eigen ruis en vervorming van de versterker. Ik ben geen pessimist, maar realist, het is niet anders.

2) Het is dus van belang dat je aan de input kant van je splitter beneden al het best denkbare signaal binnenkrijgt.  Wanneer we de schotel en de lnb's gemakshalve maar als een vaststaand gegeven beschouwen, dan blijft de coax die van boven naar beneden gaat nog iets om over na te denken. Je hebt standaard en verliesarme soorten coax kabel. En door die laatste soort te gebruiken kun je vaak al een behoorlijk beter signaal binnenkrijgen Dat zijn wel signalen die we in de orde van grootte van microvolts moeten meten, en dan ook nog zeer hoog frequent, dus daar is speciale meetapparatuur voor nodig. 

Indien de huidige coax kabel slechts een wat losgevlochten afscherming heeft, dan denk ik dat er een standaard coax variant is gebruikt. De verliesarme soorten hebben naast een veel betere isolatie tussen kernader en afscherming ook een betere afscherming, vaak een meerlaags konstruktie.  

Vraag is natuurlijk, of je nu in de winter met een ladder hoog het dak op zou willen om "even" een nieuwe coax kabel te trekken. 

3) Plaats van de versterker:  ik zou 'm zelf na de splitter in de tnt lijn aanbrengen. 

4) Afsluitweerstanden: op het moment dat er op alle aansluitpunten een tv is aangesloten zou ik volgens Bartjes redenerend zeggen dat er dan op al die punten een afsluitweerstand (de ingangsimpedantie van de tv ontvanger) gezien wordt door de signaalversterker.  En een separate afsluitweerstand overbodig is. Vraag is - vergelijkbaar met de topologie van isdn aansluitingen - wat er gebeurt wanneer je via één coax kabel een aantal aansluitpunten  maakt. In dat geval lijkt het me verstandig om het laatste aansluitpunt te "termineren" met een passende afsluitweerstand (kosten: E 0,05).  Om signaalreflecties en daarmee signaalverslechtering ten gevolge van een "open" afsluiting te voorkomen. Heb de afgelopen maanden vele klappers met electronica info weggegooid, onder het motto, ik ben toch geen bibliotheek, kan het altijd wel nazoeken op internet. Dat laatste zal ik één dezer dagen nog wel even doen.

Rob 

avatar#3946
jako
Berichten: 47
Reacties: 584

#2 Geplaatst: 2008-01-19 15:11:35

Steven,

Die koppel/ontkoppel constructie zorgt ook voor signaalverlies. Geen punt als de signaalsterkte en -kwaliteit goed zijn, maar dat blijkt niet zo te zijn.

De beste oplossing is dus om een 2e kabel voor TNT te leggen en liefst een actieve TNT antenne te gebruiken.

Die verdeeldoos/versterker is zeer waarschijnlijk alleen geschikt voor laagfrequent signaal van TNT en zal geen satellietsignaal doorgeven, die moet je dus ná de ontkoppeling zetten. (die splitst de signalen weer in hoog voor satelliet en laag voor TNT) Ik heb overigens ooit (maar waar?) een actieve (dus mét versterker) ontkoppelaar gezien die 1 satelliet- en 2 TV uitgangen heeft, die zou voor jouw situatie beter zijn.

De verdeler/versterker levert voor iedere uitgang een eigen ontkoppeld signaal die je dus niet hoeft af te sluiten.


avatar#331
Ko
Berichten: 3
Reacties: 141

#3 Geplaatst: 2008-01-19 17:13:56

Steven,

over de door WiFi veroorzaakte storing op de video-transmitter link (omgekeerd niet?) zou je het volgende kunnen overwegen.

Bekijk eens op welke frequentie de video transmitter werkt. Waarschijnlijk is dat in de 2.4 GHz band. De bandbreedte van een video signaal is tamelijk breed dus als je WiFi ook in 2.4 GHz werkt is het niet zo gek dat alle WiFi kanalen storing veroorzaken. Overigens werken magnetrons en draadloze (DECT) telefoons ook in deze band.

Zie o.a. http://nl.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11

Alle WiFi accesspoints/routers/modems met specificatie 802.11b en .11g werken in de 2.4 Ghz band. Sommige modems (spec 802.11a) gebruiken de 5.4 GHz band en daar zul je dan geen storing op 2.4 Ghz kanalen vinden. Het minder goede nieuws is dat de demping (door muren en afstand) in hogere frequentiebanden ook iets groter is. Direct zicht van de antennes wordt meestal aangeraden.

Als je toch 'overal' in het wooncomplex WiFi wilt bedrijven zou je op 'strategische' punten een 5.4 Ghz accespoint kunnen plaatsen en deze aan je router koppelen met CPL's over het 220 Volt net.

Dat betekent dan wel de aanschaf van een ander (802.11a) modem. Ook moet je even naar de specificaties van de PC adapters kijken. De meeste kunnen in beide frequentiebanden werken, maar niet allemaal.

mogelijk heb je hier iets aan.

Succes gewenst, Ko

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2008-01-23 22:17:09

Het wordt dus een antenneversterker van een goed merk (Hirschmann) plaatsen nà de splitter voor de diverse TNT-ontvangers, dus toch even wat kabels trekken. Ik denk dat ik in één moeite door ook een Ethernetkabel meetrek en ergens een RJ-45 stopkontakt plaats. Vervolgens daar een nieuwste generatie Wifi-accespoint neerzet die mijn videotransmitters niet stoort.

De antenneversterker zo plaatsen dat ik de hele zaak snel kan ontkoppelen in geval van onweer, in de zomer kan het hier aardig spoken.

Dank aan alle meedenkers!

Steven

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#5 Geplaatst: 2008-01-25 22:58:47

Steven,

Nog een slot opmerking: ik neem aan dat wanneer je het hebt over de laatste generatie accesspoints je denkt aan het nieuwste protocol: 802.11 n Dat staat weliswaar nog steeds te boek als "draft", maar alle zichzelf respecterende fabrikanten hebben deze nieuwe techniek nu redelijk onder de knie. Neem aan dat binnenkort ( "real soon now" heet dat in ict kringen) de ITU in Genève de definitieve zegen uit zal spreken over deze nieuwe standaard en we het woord draft kunnen schrappen. In de Apple/Mac wereld gebruiken ze de kreet "airport extreme" om deze techniek mee aan te duiden.

Het blijft natuurlijk de vraag of eeuwenoude 60 cm dikke Franse muren uiteindelijk ook deze standaard niet de baas zullen zijn, maar als we de sites van een aantal fabrikanten (o.a. Netgear, US Robotics, D-Link, Linksys etc.) mogen geloven wordt het bereik stukken groter, de downloadsnelheid hoger en de stabiliteit beter. Sommige producenten gooien er vergelijkende onderzoeken tegen aan, waaruit blijkt dat hun produkt het beter doet dan dat van de concurrenten. En wil je ten volle profijt hebben van deze nieuwe standaard, dan moet je aan de ontvangende kant bij de pc's en laptops er natuurlijk ook een investering tegenaan gooien. Upgraden ( ja, al weer) naar 802.11 n pci kaartjes of wireless usb sticks. Maar gezien de steeds slimmere zend- en antennetechnieken die gebruikt worden zal het bereik ook onder de oudere protocollen er wel op vooruit gaan.

Rob

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#6 Geplaatst: 2008-01-25 23:33:58

Inderdaad Rob. Ik heb recent in Computer Totaal een test over deze routers gelezen en het zag er veelbelovend uit. Ik ga niet overhaast te werk, het zal nog wel een jaartje duren en dan zullen de prijzen van die dingen wel aardig omlaag gaan, ik vind ze nogal prijzig.

Bedankt voor je adviezen!

Steven 

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#7 Geplaatst: 2008-02-04 20:20:40

Steven,

Wat het trekken van die (coax) kabels betreft, gebruik daar wel een goede kwaliteit voor.

In Amsterdam waar ze in een aantal wijken bezig zijn met de aanleg van een glasvezelnet, zijn er soms storingen.

Omdat er in Amsterdam twee sterke digitale tv steunzenders staan (Digitenne)  en ook nog een Digital Audio Broadcasting zender, leveren die soms voor de ontvangst  binnenshuis problemen op wanneer daar wat goedkope, en dus niet goed afgeschermde coax kabel is gebruikt voor de signaal infrastructuur.

Aangeraden wordt om:

- dubbel afgeschermde coax (aansluit)kabels te gebruiken; 

- hoogfrequentdichte connectoren te gebruiken (zeg maar met een metalen, niet met een plastic afdekkapje);

- hoogfrequent dichte verdeel componenten (versterkers, splitters etc). Ook hier  beter geen plastic behuizingen.

Met die diverse videotransmitters en WiFi daar in huis misschien ook nog iets om in je achterhoofd te houden.

Rob