Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Dak met pannen van asbest-cement

Auteur Bericht

avatar#5116
Paolo
Berichten: 3
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2008-01-19 17:13:22

Goededag,

Wij zijn bezig een huisje in de Limousin te kopen, en hebben bij het voorlopige koopcontract het verplichte rapport over o.m. asbest ontvangen.  Nu blijkt dat een deel van het dak bestaat uit pannen (meer leien) waarin blijkbaar asbest is verwerkt (tuiles amiante-ciment). Dat verbaast ons eigenlijk nogal omdat 1) het dak van recente datum is en ik van mening was dat ze deze pannen niet meer gebruikten; en 2) deze pannen volgens het rapport maar op een deel van het dak zijn gebruikt, terwijl het hele dak in een keer vervangen lijkt. De onderzoeker had de pannen daarbij in eerste instantie niet herkend, en ze slechts in tweede instantie in het rapport genoemd.

De aannemer zegt dat dat dit slechts betekent dat als wij ramen willen plaatsen in dit dak (wat we inderdaad van plan zijn) de aannemer hier eenvoudig rekening mee kan houden.

Heeft iemand hier ervaring mee?  Hoe ernstig is gebruik van deze pannen?  Betekent het inderdaad dat we niet zelf die dakramen meer mogen plaatsen? Dit deel van het dak is niet geisoleerd: is dat met het oog op gezondheid aan te raden (afschermen van pannen van leefruimte)?

Veel dank alvast voor jullie adviezen en tips! 

avatar#2974
dit
Berichten: 25
Reacties: 602

#1 Geplaatst: 2008-01-19 19:34:17

Paolo, zeer onwaarschijnlijk verhaal. Al zeer lang zit er geen asbestvezel meer in de namaak-leitjes. Heeft de onderzoeker uit het deel van het dak waar hij 'asbest-leitjes' vermoedde ook enkele stalen genomen? Naar mijn voorzichtige mening is het onderzoek niet pluis. Asbest is pas gevaarlijk als het gezaagd of gebroken wordt en er dus stofwolken ontstaan met die akelige vezels. Leien weghalen zonder ze te verspanen is geen probleem. Bij het afvoeren kun je ze overigens niet overal aanbieden, vraag bij de plaatselijke dechetterie wat je ermee moet doen. Als je stukken moet aanvullen rondom de nieuwe dakramen, koop daarvoor dan nieuwe namaak leitjes, die kun je veilig zelf verzagen. Ook hier geldt: adembescherming gebruiken, het fijn stof ervan is namelijk niet zo fijn voor je longen. Laat je e.e.a. door de aannemer doen, dan heeft hij daartoe inderdaad een toegesneden werkwijze. Dit

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2008-01-19 19:53:19

Paolo, inderdaad vragen of er ook stalen zijn genomen ("échantillons") of dat het alleen maar een visuele inspectie was.

Op zich is het niet zo gek als er twee soorten pannen zijn gebruikt. Veel dakdekkers hergebruiken wat nog goed is -meestal op verzoek van de opdrachtgever- en goede pannen die alleen maar vuil zijn, even de "Kärcher" eroverheen en vaak weer als nieuw.

Er is, zoals Dit zegt, geen enkel risico zolang je er vanaf blijft. Onder professionnals is het afspuiten van asbesthoudende tegels of leien om ze schoon te maken omstreden, er kunnen dan vezels vrijkomen maar het zal niet erg veel zijn. Af te raden dus.

Als je aan het dak gaat werken: maak de tegels van te voren nat, kijk uit ze niet te breken maar als ze wel breken komt er heel weinig asbest vrij. Verspanen als zagen of slijpen is volstrekt uit de boze.

Steven

avatar#5116
Paolo
Berichten: 3
Reacties: 2

#3 Geplaatst: 2008-01-20 11:17:08

Bedankt voor jullie nuttige reacties. Volgens het rapport betrof het alleen een visuele inspectie. De asbest is geconstateerd in een ruimte zonder ramen waar het dak zeker 3,5 meter hoog is.  Lijkt me niet eenvoudig te inspecteren.  De rest van de zolder, waar de inspecteur wel dicht op het dak kon kijken, is er geen asbest geconstateerd.  Misschien een goed idee om t.z.t. nog een second opinion te krijgen over het asbestgehalte. Maar door nieuwe leien te kopen voor rondom het raam, kan ik in elk geval veilig zelf ramen installeren. Ondertussen begrijp ik van jullie dat er zo nodig wel veilig geslapen kan worden in de ruimte met de asbest-cemente dakbedekking?

Nogmaals bedankt en groet.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2008-01-20 11:34:16

Paolo,

Ik denk dat je een onderbouwing moet vragen m.b.b. wel of niet asbest. Wanneer je door een aannemer een raam laat zetten en deze constateert asbest, dreigt de prijs omhoog te schieten. Idem als je het huis nogeens wilt verkopen en er wordt (opnieuw) asbest geconstateerd.

Indien er asbest in de leien zit maar ze in goede staat zijn en er geen open verbindingen (kieren) met de "leefruimte" zijn, is het risico op asbestbesmetting verwaarloosbaar. Ben je er niet zeker van dan is het aftimmeren van het dak (bijv. gipsplaat) voldoende. Het gaat erom dat er geen vezels de leefruimte kunnen binnendringen.

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2008-01-20 11:58:26

Paolo,

ik ben het eens met de adviezen van Steven. Zolang geen asbestvezels vrijkomen bestaat geen gezondheidsrisico.

Op het vermijden van zagen en slijpen is reeds gewezen. Maar ik wil er nog op wijzen dat asbesthoudende materialen ook langzaam uit zichzelf desintegreren . En als dan ergens in de buurt bouwwerkzaamheden gebeuren kunnen de ergens rustig liggende vrijgekomen vezels door trillingen etc. verspreidt worden.

En de kritische houding tegenover asbest neemt eerder toe dan af, en verwijdering/afvoer wordt eerder duurder dan goedkoper.

Christian von Klösterlein

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#6 Geplaatst: 2008-02-04 22:24:04

Ik heb een dergelijk dak op een zeer grote schuur.

Er brak een tegel door de storm en die heb ik vervangen door eentje die ik nog vond. Van de kapotte tegel heb ik een stuk afgebroken en opgestuurd naar Hulst Milieu Advies b.v., Gouwe 49, 1718LL Hoogwoud. tel 0229-581122; Internet: www.hulstmilieuadvies.nl

De analyse kostte 50,57 Euro (1 sept 2006)

De uitslag was Cryosiet gehalte 10-15% en de Hechtgebondenheid van het asbest: slecht.

Dus daar zit ik een beetje mee.

Ik denk dat dit dak altijd stoft, al raak je het niet aan en ben bang dat in die enorme schuur 10x30m al heel wat asbeststof op de grond ligt door de loop der jaren erin gedwarreld. 

Ik wacht nu op een winnend lot van de lotery of een erfenis.

Ik voel dit als een zwaard van Damocles boven mij hoofd hangen!

Als ik later zou verkopen dan zal dit op de prijs gaan drukken want een verkopend goed wordt tegenwoordig op asbest, loodhoudende verf en nog veel meer (op kosten van de verkoper) verplicht gekeurd.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2008-02-04 22:50:17

Chrysotiel is witte asbest, de minst schadelijke van de asbestfamilie.

Als het asbestcement van de tegels inderdaad van slechte kwaliteit is, zullen er zeker vezels ronddwarrelen en dus je leefomgeving vervuilen. Denk daar niet te lichtvaardig over maar bijvoorbeeld een "veegmonster" van een of meer oppervlakten in de buurt kan daar uitsluitsel over geven.

Lijkt me ook niet verstandig om veel in aanraking met het hemelwater dat van het dag af valt te komen. 

Een noodoplossing is het behandelen met een stevig hechtende verfsoort (een soort "lasure") die de zaak afdicht maar dat lijkt me ondoenlijk op zo'n dak.

Je moet toch maar eens denken over afbraak van dit dak en de pannen gecontroleerd afvoeren. Als je dat via een erkende asbestverwijderaar laat doen ben je goudgeld kwijt. Je kunt het ook zelf doen maar dan moet je je goed beschermen, zie ook de site van de INRS www.inrs.fr (onder amiante of désamiantage)

De eventuele investering van deze verwijdering verdien je uiteindelijk (zeker gedeeltelijk) wel terug in een hogere verkoopprijs van je woning.  

Steven