Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Elektriciteitsvraagje

Auteur Bericht

avatar#5060
jorisvg
Berichten: 8
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2008-01-20 22:39:32

Hoi forummers!

In ons pas aangekocht huisje in Frankrijk zouden we graag de elektriciteit vervangen.

Mag ik de benodigdheden (kabels, stopcontacten, zekeringkast, zekeringen e.d.) meebrengen van België?

En hoe gebeurd de keuring in Frankrijk? Ik dacht iets gelezen te hebben van foto's trekken en dan via internet naar de "keurmeester" doorsturen?

Hartelijk dank voor de info.

Vriendelijke groeten

Joris.

avatar#4958
mzungu100
Berichten: 24
Reacties: 46

#1 Geplaatst: 2008-01-20 23:46:50

Hallo

Ik kom ook uit Belgie en heb ook recent mijn elektriciteit in mijn vakantiewoning heraangelegd.

Als het moet gekeurd worden zou ik in Frankrijk materiaal kopen:

Zaken die mij in Frankrijk zijn opgevallen:

je mag daar flexibele draad gebruiken

je moet rekening houden met elektrische verwarming

de automatische zekeringen zijn standaard 1 module breed (in belgie vooralsnog 2 modules breed)

van de aardingspin naar de aardingsonderbreker moet de CU-doorsnede groter zijn dan in Belgie (deze draad kan je vlot verkrijgen in Frankrijk)

De blauwe draad staat altijd op 0V (je moogt er dus met uw vingers aankomen): n België is dit niet altijd waar (staat soms 130V op, in bij mijn thuis in Belgie het geval)

Je kan een boekje kopen in Frankrijk over de reglementeren (naam vergeten, geen nood specialisten op dit forum zullen u dit vraag meedelen).

PS: je mag natuurlijk materiaal meenemen vanuit Belgie naar Frankrijk (uw Hager zekeringkasten en legrand kabelgoten) maar dat is natuurlijk weinig zinvol

Groeten

Paul

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#2 Geplaatst: 2008-01-21 08:17:32

keuringen met foto is onzin, zie in het forum-archief alles over de Consuel keuringen en Promotelec eisen-boekje. NB. er is alleen een keuring noodzakelijk bij een nieuwe EDF aansluiting.

avatar#37
alexander
Berichten: 4
Reacties: 61

#3 Geplaatst: 2008-01-21 09:26:42

Nooit aan een draad komen bij een onder spanning staande installatie, ook niet aan een blauwe.

Lex

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#4 Geplaatst: 2008-01-21 16:31:18

Joris,

Nog een reden om nooit aan de blauwe draad te komen is dat je nooit weet hoe zorgvuldig de vorige eigenaar of installateur is geweest bij de aanleg. Altijd de groepsschakelaar uit, of liever ook nog de hoofdschakelaar wanneer je met de elektra bezig gaat.

Lijkt me verstandig - andere forumleden hebben daar al op gewezen - om zeker voor de groepenkast materiaal te kopen dat aan de Franse normen voldoet. Handig als er ooit eens iemand van het EDF langs zou moeten komen, of wanneer er toch een keer gekeurd zou moeten worden. En in de verdere toekomst handig bij een mogelijke verkoop, wanneer je kunt zeggen dat de elektra installatie conform de Franse normen is. En omdat de meeste tijd en energie gaat zitten in het installeren, en gezien de zeer redelijke prijzen in Frankrijk voor ook de A-merken zou ik die relatief geringe investering er maar voor over hebben.

Over blauw en bruin gesproken: wat mij een aantal jaren geleden opviel, vergeleken met de Nederlandse installatiepraktijk, is dat op de disjoncteurs (automatische groepsschakelaars/zekeringen) en de aardlekschakelaars de aansluitingen net andersom zijn.

In Nederland komt de bruine draad links te zitten, en de blauwe rechts, in Frankrijk is dat precies omgekeerd. Er zo zijn er nog veel meer verschillen bij de aanleg te noemen. In Frankrijk moet de verlichting bijv. over aparte groepen, en ook de stopkontakten (prises) over aparte groepen. De Nederlandse praktijk waarbij je per groep dus zowel verlichting als stopkontakten aan mag sluiten is verboden. En afhankelijk van de grootte van je woning, moet je minimaal twee aardlekschakelaars hebben. Weet niet hoe dit in Vlaanderen is.

Elders in deze rubriek heeft Christian le Bricoleur al een uitstekend boek genoemd, rustig te bestempelen als een kleine bijbel op elektra installatie terrein. Beslist aanschaffen.

Rob

avatar#5060
jorisvg
Berichten: 8
Reacties: 3

#5 Geplaatst: 2008-01-28 23:45:41

Hartelijk dank voor de reacties!

Dus, als ik het goed begrijp moet de elektrische installatie niet per sé gekeurd worden door de autoriteiten.

Ik zou alles toch gescheiden houden (stopcontacten, lichtpunten e.d.) dus dat zou geen probleem geven.

Maar het beste is dus om ginder de apparatuur (kast, zekeringen,...) te kopen.

Qua kabels, zit daar een verschil op tussen BE en FR? Bvb de 2.5mm kabels met 3 draden? En stopcontacten? Lichtschakelaars? Probleem is een beetje, ik koop ginder liefst zo weinig mogelijk, omdat ik hier nog tijd heb om naar de promoties enz te kijken, maar eens ginder moet er direct gewerkt worden...

Vriendelijke groeten

Joris.

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#6 Geplaatst: 2008-01-29 10:46:29

Joris,

In de eerste plaats zou ik even rondkijken op de sites van de grote Franse brico ketens (Leroymerlin etc) en daar de folders voor de elektra aanleg van downloaden. Of kijken bij bladen als: www.ideesmaison.com En niet te vergeten de sites van de Franse elektra-installatie fabrikanten: Legrand, Hager, Merlingerin, en ook ABB heeft een Franse tak (allemaal met .fr er achter). Trefwoorden: electricite, normes, NF C 15-100, electriques en ga zo maar door.

Bij de beantwoording van andere elektra vragen op dit forum wees "Silex" al op de uitstekende samenvatting van de nieuwe normen zoals die te vinden is op:

http://download.hager.com/fr/guide_technique_habitat/Guide_NFC15100_Complet_2008.pdf

Daar staan ook de norm tabellen in voor de minimale draaddoorsnede (section des fils). Vuistregel: voor alle groepen met stopkontakten, wasmachine, vaatwasser: 2,5 mm2. Voor lichtgroepen (éclairage): minimaal 1,5 mm2.

Zorg ook voor een goede aarding.

Ook wordt in de nieuwe normen aangegeven hoeveel lichtpunten en "prises" je minimaal zou moeten hebben in je woonkamer, eetkamer, slaapkamer, keuken. Let wel: dit geldt voor nieuwbouw en/of totale renovaties. Voor bestaande installaties doe je er verstandig aan in ieder geval wel je groepenkast conform de NF C 15-100 normen te installeren, en dus voor je eigen veiligheid ook aardlekschakelaars te monteren. Minimaal 2: 1 van het type A voor wasmachine, cuisson etc, de andere van het type AC.

Uitbreiden in een oude installatie blijft altijd puzzelen: hoe heeft de oude eigenaar het aangelegd (meestal: aan elkaar geknoopt) en hoe breng je daar enige orde in aan. Werken met centraaldozen (hiervoor de Franse types maar gebruiken) bevalt mij het beste.

Schakelmateriaal en stopkontakten e.d.: wanneer je in België voor een leuke prijs materiaal van de grote merken kunt kopen, zou ik het zeker niet laten. De goedkope no-name produkten zou ik liever laten liggen, dan kun je beter bij de Franse doe het zelf ketens materiaal kopen waar ook nog het "NF" keurmerkje op staat. Afmetingen zijn tegenwoordig gelukkig gestandaardiseerd, en die altijd loslatende Franse stopkontakten die vastgezet worden met twee spreidklemmetjes( ("griffes") mogen sinds 2002 gelukkig niet meer verkocht worden.

Kabels/draad: probeer eens 10 meter draad van een goedkope aanbieding door elektrapijp met een paar bochtjes te trekken, dat gaat niet makkelijk. Zeer stroef zelfs. Draad van een (west) europees A-merk, kost inderdaad 2 tot 3 maal zoveel, gaat vele malen soepeler. Buig bij het bevestigen van schakelmateriaal het koperdraad van de goedkope variant een paar keer te veel, en het breekt spontaan af, niet bij de A-kwaliteit. Kwestie van koperlegering en kwaliteit. Goedkoop kan, maar als je niet oppast kom je jezelf nog een keer tegen bij de aanleg.

Kijk elders in dit forum even naar de uitstekende boeken - in het Frans, dat wel - die er op de markt zijn. Alle vragen die je zo'n beetje zou kunnen verzinnen worden daar uitvoerig in behandeld, ook hoe je bouwtechnisch je elektra bekabeling het beste kunt aanleggen.

Rob