Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

rapport commissie Attali; zou Frankrijk echt gaan veranderen?

Auteur Bericht

avatar#3902
PJ
Berichten: 7
Reacties: 44

#0 Geplaatst: 2008-01-21 17:21:47

Ik heb gisteren uitvoerig de tijd genomen om in Le Monde te lezen wat de commissie Attali komende woensdag (er is "wat" gelekt) aan onze president gaat presenteren.

Men komt met 8 ambities, 20 te nemen fundamentele beslissingen en maar liefst 314 aanbevelingen. Attali stelt vast dat de wereld is veranderd, dat Frankrijk moet groeien (in veel opzichten) en vooral snelheid is geboden. Hij spreekt van het conservatisme dat in hier in alle opzichten geldt en dat de gevolgen daarvan intussen een catastrophe zijn.

Een paar voorbeelden: ambitie no. 1: bereid de jeugd voor op een kenniseconomie en laat ze kennis maken met risico nemen (nu veel te veel op de winkelpassers op alle niveaus). Hierbij horen de volgende beslissingen: de middelen geven om aan eht eind van de 6e frans kan lezen en schrijven (!), kan rekenen, engels spreekt en begrijpt, in werkgroepen kan werken en behoorlijk met PC's kan omgaan.

Zo gaat het rapport door; direct in te voeren zaken zijn bv. ambitie 5: het opheffen van allerlei opgebouwde voordelen en privileges die hele beroepsgroepen immobiel maken. Daar hoort een beslissing bij die openstelling van nu zeer gesloten beroepsgroepen mogelijk maakt. Zo zouden er in Parijs eindelijk taxis bij kunnen komen; vestigingsbeleid voor apotheken, notarissen en heel veel andere beroepsgroepen wordt per direct vrijgegeven.

Drie volledige pagina's in Le Monde. Zou frankrijk over 5 jaar Frankrijk niet meer zijn? LDF gaat rap veranderen als de commissie Attali de handen van iedereen op elkaar krijgt....     

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#1 Geplaatst: 2008-01-21 19:39:01

Naar mijn opvatting zal Frankrijk zeker veranderen, maar dat ingrijpende proces zal niet in een kleine vijf jaar (de ambtsperiode van Sarkozy) zijn voltrokken. De inderdaad opvallend fris ogende voorstellen van de commissie-Attali passen wel in het gedachtengoed van de omni-presente Sarkozy, maar volstrekt niet in het denkpatroon van de Français en Françaies in La France Profonde. Niks afschaffing departementen, niks afschaffing departementsnummers op de kentekenplaten. Doorleren voor de jeugd? Het is belangrijk dat onze zoons en dochters snel een baantje bij de overheid vinden. Hun kostje is dan gekocht, tot aan hun pensioen toe. De jeugdwerkloosheid is hoog, de jongelui willen geen timmerman of metselaar meer worden. Te zwaar, dat werk, en vaak ook buiten. Nee, de jeugd, hangt liever achter de ordinateur dan dat ze de handen uit de mouwen steken.

Men begrijpt, dit zijn niet mijn opvattingen, maar die van de Fransen met wie ik hier al geruime tijd vertoef.

Dat Sarkozy de noodzakelijke ambitie heeft om Frankrijk op het wereldtoneel geen bijrolletje te laten spelen, is bij de weldenkende Fransman wel in goede aarde gevallen. Dat zijn huidige populariteit tot een ongekend dieptepunt is gedaald, c'est normal. Dat gebeurt altijd bij presidenten die een half jaar aan het bewind zijn en de eerste tegenwerkingen beginnen te ontmoeten. De daling in de sondages is vooral te wijten aan zijn ostentatieve privé gefrutsel en diens onvermogen om zijn plannen over het voetlicht te krijgen of tot een begin van uitvoering te brengen (de koopkracht bijvoorbeeld).

Attali en de zijn hebben het grootste gelijk van de wereld. Maar tussen droom en daad.... Het ligt totaal niet in de cultuur van Frankrijk en zijn bewoners om ingrijpende staatkundige veranderingen in enkele jaren door te voeren. Daar gaat een generatie over heen. En veel gewoel van acties, stakingen, manifs, vakbondsgeweld, politiek gepalaver.

Het is mooi om nu in Frankrijk te zijn, om dit allemaal te volgen. Het via de satelliet doorkomende dorpse gereutel van Bos, Balkenende, Wilders en wie niet al, wekt hier slechts mededogen. Boer zoekt vrouw trekt de meeste kijkcijfers.

Wim

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#2 Geplaatst: 2008-01-24 22:03:45

Na de officiële aanbieding van het rapport aan Sarkozy blijken er allerminst stormen te zijn opgestoken. Links is, zoals te verwachten viel, tegen vrijwel alles en komt met een tegenrapport dat minder 'archaïsch' zal zijn. Binnen eigen kring van de UMP rees ook fors verzet tegen de ambitieuze plannen van de man die ooit de sjerpa van Mitterrand werd genoemd. Nog vreemder is het dat president Sarkozy enige terughoudendheid heeft getoond na kennisneming van de voorstellen. Riep hij eerst nog, dat alle voorstellen aangepakt zullen worden, nu wil hij het allemaal nog eens bekijken. Al met al, veel geschreeuw en weinig wol.

Wim

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#3 Geplaatst: 2008-01-25 00:06:59

Was Jacques Attali niet dezelfde die als baas van de Europese Herstelbank het veld moest ruimen nadat hij voor -ik meen- 200 miljoen in Londen een nieuw kantoor met het duurste marmer en gouden kranen had laten bouwen? En zich dagelijks per privé vliegtuig vanuit Parijs heen en terug liet brengen? Want als dat zo is dan kan ik mij wel voorstellen dat de Fransen een ietsiepietsie sceptisch zijn aangaande de financiele onderbouwing en consequenties van de plannen van zijn commissie.

Ter verduidelijking: de Europese Herstelbank was/is een EU-instelling die geld fourneert(-de) voor het herstel van de interne infrastructuur van de van onder het commie-juk vrijgekomen landen in oost- en midden-Europa. Minus een paar honderd miljoen dus...

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2008-01-25 18:59:55

Slim duikelaartje, die Attali. Afe en toe gaat hij "down" maar richt zich toch weer op. Zeker beschuldigd en veroordeeld voor plagiaat en ook een beetje megalomaan bij de BERD.

Blijft overigens een slim econoom. Veel van zijn ideën zijn goed.

En dan niet gelijk denken dat iedereen ermee wegloopt. Zo werkt dat niet in Frankrijk. het moet bezinken. "Mariner".

On verra....

Steven

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#5 Geplaatst: 2008-01-26 00:12:27

Overigens blijf ik van mening dat vrijwel geen enkel voorstel van deze meneer Attali en zijn 42 voorzeggers ooit zal worden uitgevoerd. Althans op een termijn van zeg 10 jaar. Zo werkt dat niet in Frankrijk. Tal van de voorstellen zijn in orde, maar de Franse overlegcultuur en de disproportionele macht van de vakbonden verhinderen dat op afzienbare termijn ook maar iets zichtbaars in de samenleving zal veranderen. Trouwens, het kiezersvolk begint zeer voorzichtig te beseffen - het wordt nog niet alom hardop geuit - dat de verbale dadendrang van president Sarkozy vooral ook veel lucht bevat.

On verra.

Wim

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#6 Geplaatst: 2008-01-26 19:13:52

Wat betreft die vakbonden, die lijkt hij toch een beetje getemd te hebben, gezien de laatste stakingsgolf. Ik vond hun houding een beetje plichtmatig, zo van 'oke, we staken omdat het nu eenmaal zo hoort' maar in feite wilden ze best aan tafel met Le Sarko. En deden dat dus ook, op de dagt dat de stakingen voorbij waren. Zelfs de spoorvakbond die het meeste te verliezen heeft (met pensioen op je 50-ste en zo).

Anderzijds geef ik je gelijk dat het Franse volk langzamerhand begint te beseffen dat een gouden mond niet per definitie met gouden handen gepaard gaat.

avatar#3902
PJ
Berichten: 7
Reacties: 44

#7 Geplaatst: 2008-01-30 21:42:23

De afgelopen week hebben de parlementariers hier in LDF hun eerste meningen gegeven. Mooi vond ik het dat de kritiek van Raffarin (vroegere premier ministre) die erop neerkwam dat hij niets nieuws had gezien en meer creativiteit had verwacht werd afgedaan met de mededeling van Attali: Raffarin is het symbool van het conservatisme in dit land en zijn manier van regeren (2004-2005) was een puinhoop.  Typisch een Parijse reactie, voegde Attali er nogeens aan toe.

A heeft de parlementariers vooral opgeroepen het rapport eens te lezen (!), te doorgronden, en dan pas vragen te stellen. Ik krijg de indruk vanaf de zijlijn dat er veel wordt "geleuterd"maar niet tot de kern wordt doorgedrongen.

En iedereen is vooral bang voor de effecten vlak voor de lokale verkiezingen. Ook zo'n mooie: de kappers en taxichauffeurs behoren tot de doelgroep die zich straks "vrij" mag gaan vestigen. Reacte van div parlementariers: hoe kun je zulke voorstellen vlak voor de verkiezingen doen mbt doelgroepen die de hele dag met klanten praten.

Bang, bang en nog banger zijn veel politici om hun baantjes te verliezen..

Ik heb overigens nog steeds goede hoop dat over een paar maanden woorden en tekst in daden worden omgezet. Want dat is nodig, erg nodig.