Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

hoe crepi te gebruiken

Auteur Bericht

avatar#4467
rienmiep
Berichten: 1
Reacties: 0

#0 Geplaatst: 2008-01-22 14:00:35

Hallo,

Ik wil graag wat reparatiewerkzaamheden aan enkele muren doen. Daarvoor wil ik wat meer weten over het werken met crepi. Wat is crepi precies en hoe kan ik er binnen en buiten mee werken. Moet er eerst een "amtje geplaatst worden op de plaats waar ik crepi wil aanbrengen en hoe moet ik dat doen?

Veel vragen, maar graag bericht,

Rien 

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2008-01-23 22:21:31

Ik snap de vraag niet zo goed. Op elke emmer crépi staat precies wat je ermee moet doen. Dus als je ooit zo'n emmer hebt gezien dan weet je alles.

Maar goed. Crépi, naar mijn mening de goedkoopste en bepaald niet slechtste manier van het afwerken van muren en gevels, is met een roller (altijd beter want regelmatiger uit te rollen) of een (blok)kwast aan te brengen kant-en-klare (je hoeft het niet eens door te roeren) hechtpleister voor buiten. Bij Hornbach heet het ook wel rollputz. Als je het op een tuinmuur wilt aanbrengen dan kun je de goedkoopste uit de aanbieding nemen, anders beter een 'epidermique'. Op de muur geeft het een druiptraaneffect. Je kunt zelf het uiterlijk bepalen doro een roller met grotere danwel kleinere uitsparingen te kiezen. Hoe kleiner hoe fijner de 'tranen' in de afwerking.

De muur moet droog en vrij van losse troep/zand e.d. zijn. Is dat laatste niet het geval, zoals b.v. met leemgevoegde en pierre muren, en is dat niet met een stoffer of staalborstel op te lossen dan eerst stabiliseren met een diepgrondmiddel. En gaten moet je natuurlijk even met mortel repareren. Kleine oneffenheden niet, crepi heeft de aardige eigenschap dat het ze uitvult en vrijwel onzichtbaar maskeert. Verder zijn geen bijzondere voorbereidingsmaatregelen nodig. Bij niet te koud of te warm weer binnen enkele uren droog en hard. Niet in NL kopen, het Franse spul is goedkoper en veel beter.

Theoretisch kun je de crepi op alles aanbrengen maar ik doe het alleen op een gestucte of heel goed recht gemetselde muur. Niet helemaal recht metselwerk van bijv. parpaing (grote grijze betonstenen, B3 heet het in NL, meen ik), bakstenen met te grote of niet helemaal rechte voegen of een onregelmatige en pierre muur onder de crépi blijf je toch altijd een beetje zien. En dat gaat op den duur irriteren.

Kepers op hoeken (liefst al in het stuc) houden de hoekjes langer heel en het huis het aanzien waard.

We waren erg tevreden over de huismerk-crepi van de Brico Marché, rood etiket op beige emmers, is ook binnenpleister en gevelverf van, heeft een beetje idiote Engelse naam, iets van Let's go of zoiets, precies weet ik het even niet meer. Niet de goedkoopste, wel de beste (hechting, vullende eigenschappen, aanbrenggemak, uitroloppervlak) die we ooit hebben gebruikt. De crépi-rollers haalden we bij E. Leclerc (goedkoopste), merk Francpin. Veel voordeliger dan de echt veel te dure troep van de brico's en gaan erg lang mee als je ze na de werkdag snel uitwast.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2008-01-24 06:47:21

Zoals Ivo reeds zei:

Zonder goede kennis van je muur is het moeilijk een goed advies te geven.

Ik ben het met Ivo eens dat de rolmethode niet alle oneffenheden goed opvult en dat verschilen in zuiging (blocs agglo en hun voegen) vaak zichtbaar blijven.

Als de muur heel onregelmatgig is kan men ook eerst een crépi d'accrochage aanbrengen (met een troffel), een soort hecht- of basislaag. Vraag er in een bouwmarkt na (niet in een brico).

Ik zou er ook op letten wat het bindmiddel in de op te rollen crépi is  - niets wat de muur waterdicht afsluit.

Christian von Klösterlein

Aanvulling 09:33 na de opmerking van Jean-Paul om 09:12:

waterdicht maar dampdoorlatend

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#3 Geplaatst: 2008-01-24 09:12:50

buitencrepi dient ervoor je muur wel degelijk waterdicht(er) te maken. voor grote hoeveelheden crepi kun je ook zakken van bijv. ParexLanko bij de Point-P halen, ik betaal iets van 11 a 13 euro HT voor een zak van 30 kg Monorex GF die je met water aanlengt (mixer op boormachine, betonmolen, etc.), maar ze hebben meerdere smaken (en veel kleuren) afhankelijk van je muur. zie hun website.

ik breng het trouwens altijd met de vlakspaan op, ik stuc het dus, daarme krijg je elk gaatje makkelijk gevuld. je kunt ook nog een tyrolienne bij de brico kopen, dat is een soort draaimolentje waarmee je de crepi op de muur spat. (gelukkig denk ik) geen ervaring mee.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#4 Geplaatst: 2008-01-24 13:37:27

Epidermique = Frans voor waterwerend maar dampdoorlatend.

Ik heb gepoogd om kant-en-klare crépi met een vlakspaan op te brengen. Resultaat was niet om over naar huis te schrijven. Er zitten grovere bestanddelen in waardoor het feitelijk onmogelijk is om een muur zo glad te krijgen als ik beoogde. Dus  uiteindelijk toch met mortier enduit gestucd en crépi opgerold.