Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

over de (natuurstenen) buitenmuur

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2008-01-29 21:54:43

Cristiaan stuurde me tijdens een onderonsje deze mail over onze buitenmuurisolatie, en omdat ik denk dat het leuk leesvoer is heb ik gezegd dat ik er op terug kom op de site.

"Jullie doen het zoals het uit thermodynamisch oogpunt moet: buiten!
Bij jullie vallen de technische en esthetische problemen nog mee, maar ik heb andere huizen gezien, vooral met mooie natuurstenen gevels, waar het zonde zou zijn. Bij andere projecten moest ook de dakoverstand drastisch vergroot worden.
Daarom: één oplossing voor alle situaties bestaat niet!
En als natuurstenen muren, zoals bij ons, uit binnen- en buitenblad bestaan met veel leem+stro daartussen, dan is hun isolatiewaarde niet zo slecht. En waarvan wij steeds genieten: de thermische traagheid, wil zeggen het warmtebufferingsvermogen. Vooral in de zomer blijft het huis wekenlang koel, ondanks een wekenlange hittegolf."
 
onze huizen in deze streek (Charente) zijn gebouwd van een vrij zachte natuursteen, die ontzettend mooi van kleur is maar enkele nare eigenschappen heeft.

ik vroeg me af waarom er hier huizen gewoon in elkaar zakken.

welnu, hier het antwoord, nee, laten we hat anders doen, ik kopieer jouw mail en neem die mee naar de site, het is intersant leesvoer voor de sitebezoekers denk ik.

de steen is niet echt hard te noemen, het is de steen die de wijne van boreaux zo bijzonder maken, het is het meest te vergelijken met een klomp klei wat tekort in de oven heeft gelegen, net te kort.
als je met iets scherps aan het schrapen gaat haal je makkelijk delen uit de steen.
deze steen is dus ook te zacht voor water, zo kun je dus aan de kust prachtige stenen vinden waar honderden gaatje in zitten door stroming veroorzaakt.
welnu, wat gebeurt er met ons huis;
de regen maakt de muur flink nat, en het water trekt enkele milimeters in de steen, dan komt de winter, en je raad het al, de eerste milemeters barsten kapot.
dit gaat jaren en jaren zo door, totdat de steen rondom splijt en uiteindelijk teveel ruimte krijgt op zijn voorname plaats in de muur, de rest kunt u raden.
wij hebben voor buitenmuur isolatie gekozen omdat we zo de muur droog houden, de vorst er niet meer bij kan, en de stenen dus niet versplintert.

mijn advies is dan ook zoals wij het gadaan hebben, de mooie muren aan de regekant aan de buitenkant isoleren, en aan de zonkant hebt U geen zorgen, die muur blijft wel droog.

nog een belangrijk punt wat ik ondervond tijdens de bouwwerkzaamheden; het dak, of beter gezegd, de tuiles, zijn op de muur gelegd, dus het dak steekt niet over zoals in nl. de planken liggen slechts op de halve muur.

daardoor is er bij schuivende pannen ook steeds water zo van bovenaf naar binnen gelopen.

we hebben het dakbeschot nu twintig centimeter over de muur door laten lopen, en de regen kan er nooit meer in, ook al verschuiven er tien pannen. 

cees.