Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

dampwerende folie?

Auteur Bericht

avatar#4446
harv
Berichten: 3
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2008-02-03 10:55:17

Ik wil in de kelderverdieping 60m2 eerst een laagje grond afgraven en dan balken op de grond leggen met isolatie materiaal er tussen en daarop een houten vloer.

Waar moet ik het exact plaatsen en welk soort folie moet ik gebruiken.

vr. gr. Harold

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#1 Geplaatst: 2008-02-03 14:07:16

Harold,

Ik denk dat het vragen is om problemen als je balken op de grond gaat leggen, ook als je eerst een folie op de grond zou leggen. De balken zullen in de toekomst gaan rotten omdat het een afgesloten ruimte is en omdat er tussen het hout en de folie op den duur toch vocht komt.

Je moet iets anders gaan bedenken is mijn mening.

Je zou kunnen gaan denken aan dieper uitgraven en de balken op muurtjes leggen. Leg het hout niet direct op steen maar een stevige dampremmer ertussen tegen opkruipend vocht. ( zink, plastic ) De ruimte onder de balken goed naar buiten ventileren. De grondlaag kun je inderdaad afdekken met  folie, hier en daar wat verzwaren (grint, pouzzolane?)

Je zou ook een betonnen vloer op de grond kunnen storten (eerst plastic folie leggen) en daarop dan de houten vloer leggen. Het beton afdekken met de dampremmende folie. Of wellicht beter een isolerende laag, bijvoorbeeld polystyreen dat je op rollen koopt. Het wordt vaak onder parket gelegd.

Maar misschien heeft het forum betere ideeen.

succes,

Hans 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2008-02-03 14:24:14

Hans en Harold,

wat hierboven door Hans beschreven is wordt in een mij bekend exotisch land veelvuldig toegepast en heet daar kruipruimte. Heb ik in het polderland der Batavieren vaak gezien.

Toen er in dit land der Batavieren een isolatie-rage heerste (kierenjacht) heeft menigeen de beluchtingsopeningen, die aan weerskanten van zijn huis aangebracht waren, dicht gemaakt. Deze onnozele mensen hadden alleen het warmteverlies in hun hoofd en begrepen blijkbaar niet dat de openingen door luchtuitwisseling voor vochtafvoer moesten zorgen. Toen een compleet verrotte houten vloerconstructie het begaaf wilde de boze eigenaar de aannemer aansprakelijk stellen. Maar mooi niet! Die kon namelijk bewijzen dat hij voor een goede dwarsdoorluchting van de kruipruimte gezorgd had.

Anderen, die tegen hun BG-vloer vanuit de kruipruimte alleen isolatie aangebracht hadden en de luchtroosters steeds goed instand gehouden hebben, hadden nog vele tientallen jaren plezier aan hun houten vloer boven de kruipruimte!

En als zij niet gestorven zijn ...

Vergeving voor dit sprookje, maar soms beklijft een op deze manier uitgesproken waarheid beter.

Christian von Klösterlein

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#3 Geplaatst: 2008-02-06 06:41:19

Ik heb andere ervaringen.

Je kunt gewoon dampdicht bouwfolie gebruiken, vijverfolie of elk ander stevig, dampdicht materiaal.

Belangrijk is dat het één gesloten geheel is dus zonder beschadigingen en langs de muren omhoog tot boven de afgewerkte vloer. (Later afsnijden en afdekken met plint)

De vloer moet aan de bovenzijde wel kunnen ademen, dus geen aflsuitende isolatie o.i.d. op de vloer!

Als je geen folie gebruikt en de balklaag komt in direct contact met de bodem dan gaat je balklaag rotten.

[het ventileren van kruipruimtes in bepaalde streken dient tegen schimmels zoals huiszwam. Een van onderaf geisoleerde vloer zal doorgaans niet rotten]

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#4 Geplaatst: 2008-02-06 13:22:14

Het is toch een kelder waar we het over hebben? Waarom moeilijk doen met een balklaag? Je kunt toch simpelweg de vloer (zonodig) egaliseren, daarop (eventueel dubbel) dampdichte (niet dampremmende dus!) folie leggen (kimranden folie een cm of 10 omhoog tegen de muren laten staan tegen evt. doorslag), daarop een laag grint of fijn puin, eventueel ook nog een betonijzernetje (misschien overkill in een kelder?), daar weer beton overheen, afreien, klaar.  Met beton bedoel ik in dit geval cementgebaseerde mortel zonder grint erin, dat ligt al op de grond. Voor alle zekerheid kun je er nog waterproof-makende vloeistof bijmengen, Hydrofuge Bleu heet het, bij elke professionele materiaux-boer te koop. Geen kalkhoudende mortel gebruiken, die laat vocht door. Je kunt ook echt beton gebruiken, met grint erin, dan geen steentjes op het folie maar betonvlechtwerk, maar dat lijkt mij meer werk met mengen en ijzer op maat maken.

Beton met een vlakspaan ook tegen de muren omhoog uitsmeren totdat de kimrand van de folie bedekt wordt, kan ook nog achteraf wanneer de vloer beloopbaar is. Kan allemaal ook nog in stappen als je 60 m2 in een keer teveel vindt (is wel een hoop kilo's om de kelder in te sjouwen als je geen molen in de kelder kunt zetten) dan even een bekistinkje (gewoon rechtop staande planken waarop je wat plastic plakt of niet zodat het beton niet teveel aan het hout hecht) maken per deelstort. Die bekistingsplanken kun je ook gebruiken om je reiplank te geleiden. Dan moeten ze wel overal even hoog zijn.

Resultaat: stabiele vloer, dubbele vochtisolatie (folie én beton), geen bestanddelen die kunnen rotten of schimmelen. Wanneer droog en hard (geheel uitdrogen van een dikke betonlaag duurt vrij lang dus wel de tijd gunnen en een verbinding met de buitenlucht aanhouden, eventueel betonlaag -indien dik- bevochtigen tegen scheuren) dan kun je er een houten vloer overheen leggen, desnoods ook nog over een warmteisolerende ondervloer op OSB- of estrikdelen als je er een verblijfsruimte van wilt maken. Dat de kelder zelf dan geventileerd moet worden om het van buitenaf inkomende of via adem of kachels gegenereerde vocht af te voeren spreekt natuurlijk vanzelf. Desnoods kun je de ruimte ook geforceerd ventileren via een sensorgestuurde ventilator die bij een bepaald luchtvochtigheidspercentage aanslaat. Kost pakweg 40 euro bij de Gamma. Zo ongeveer de beste investering die ik ooit heb gemaakt, houdt het huis perfect droog als we er niet zijn en er niet wordt gestookt.