Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > De Franse overheid

De Franse overheid

Regelgeving, formulieren, ambtenaren, auto invoeren, het gemeentehuis, trouwen, kinderen krijgen, begraven, cremeren.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

mag mijn dochter mijn wagen in LDF gebruiken?

Auteur Bericht

avatar#4543
leovane
Berichten: 7
Reacties: 17

#0 Geplaatst: 2008-02-04 13:37:55

Mijn dochter is in Frankrijk gedomicilieerd. Zij wil mijn wagen overnemen.

De wagen staat op LPG. Zo'n wagen is naar het schijnt niet zo eenvoudig in te schrijven in Frankrijk.

Is er een probleem als ik de wagen behoudt, dus ingeschreven blijft op mijn naam, maar mijn dochter hem in Frankrijk zou gebruiken?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2008-02-04 14:00:52

dus als ik het goed begrijp ben jij eigenaar van de auto, je woont in nl, de auto heeft een nl kenteken, je geeft die auto aan je dochter die er mee in frankrijk gaat rijden.

correct ?

er zijn een paar schaduwachtige regels wat betreft de opnaamstelling van een auto en de gevolgen ervan.

ten eerste kan de gendarmerie (lees franse overheid) van de bestuurder eisen dat haar vervoermiddel op frans kenteken komt te staan daar de bestuurder permanent in frankrijk woont.

dit kun je weigeren, maar je kunt vaak niet meer om de wet heen.

te tweede is het zo dat als je bestuurder bent van een auto, maar niet de eigenaar, je bestuurd de auto in "het buitenland" of je bent als buitenlander een bestuurder van de in dat land geregistreerde auto, dan is de kans héél groot dat in geval van calimiteiten of ongelukken, de verzekering niet uitkeert.

ik ben geen expert op het gebied van autoregistratie of verzekeringen, maar ik heb zelf en lange strijd moeten voeren voor een schadegeval in dezelfde toestand, een neefje die in mijn auto rijd, er bokt ene franse #^]`# achterop, de verzekering dient mij ene deel te vergoeden, maar weigert dit opdat de bestuurder niet d eeigenaar is.

na vier jaar zaak verloren, weg centen.

denk goed na waar je aan begint, het lijkt vordelig, maar in het geval van een ongelukje kan het nog wel eens duur uitpakken.

vraag je verzekeringsagent hier over, ze kunnen via de verzekering misschien de auto op je dochters naam zetten.

cees.

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#2 Geplaatst: 2008-02-04 14:02:22

Ja, althans als je Nederlander bent -ken Belgische wet niet- en het netjes wilt spelen.

- verzekering: van de meeste verzekeraars mag een in NL geregistreerde en verzekerde auto niet langer dan een aantal maanden achtereen in het buitenland verblijven. Dat aantal verschilt per verzekeraar. Nu is het lastig voor de assuradeur om -open grenzen!- aan te tonen dat een auto langer dan dat aantal maanden in FR is geweest maar als ze de verzekering opschorten dan ben je niet meer verzekerd tot je hebt aangetoond dat je auto in de tussentijd wel degelijk in NL is geweest. Het verzekeren van een auto met NL-kenteken is niet eenvoudig, zo niet onmogelijk, bij een Franse verzekeraar. Er circuleren wel (indianen?)verhalen van mensen die beweren dat wel voor elkaar te hebben gekregen maar of dat allemaal klopt?

- APK: je NL-auto moet jaarlijks worden gekeurd. Zonder geldige APK keert de verzekeraar bij schade niet uit. Je rijdt dus in feite onverzekerd rond in FR als je NL-auto geen geldige NL-APK heeft. Een Franse CT ziet Nederland niet als geldig alternatief, als je al een CT gedaan krijgt voor een auto met NL-kenteken. En je rijdt al snel APK-loos als je daar een paar duizend km's voor moet rijden.

- belasting: je hoeft in principe geen wegenbelasting in NL te betalen als je auto in het  buitenland rondrijdt en als je de periode vooraf bij de overheid aanmeldt en het achteraf kunt bewijzen. Alleen...dan bestaan er dus bewijzen dat je auto langer dan zoveel maanden achtereen in FR rondreed en kun je dekkingsproblemen krijgen met je verzekeraar.

Er is hier al veel over geschreven. Gebruik de zoekfunctie maar even.

avatar#4543
leovane
Berichten: 7
Reacties: 17

#3 Geplaatst: 2008-02-04 15:24:03

Ter aanvulling: Ik ben zelf Belg, mijn dochter ook nog steeds.

Mijn dochter zegt dat ze ondertussen zelf wel een verzekering heeft op haar naam en bij een franse verzekering. Ik heb haar gevraagd me de nodige info te bezorgen, welke maatschappij, polisnr, begindatum.

Dus dat zou toch kunnen..

Kwestie van technische controle: dat is geen enkel probleem. Zij is haar de vorige auto (die ook een belgisch kenteken had) naar een controlecentrum geweest en die controleren zonder problemen, want het brengt natuurlijk geld op. Maar het certificaat van de controle telt niet in België, dus als je met de wagen terug naar België komt, ben je hier niet in orde, maar in Fr wel, dacht ik toch.

Hoe zit dat trouwens als je voor een langere tijd (bv. wereldreis) met je auto erop uittrekt en ondertussen de vervaldatum voor de CT overschreden wordt? Ik heb daar in België geen serieus antwoord op gekregen, noch bij de verzekeraar, noch bij de CT.

avatar#37
alexander
Berichten: 4
Reacties: 61

#4 Geplaatst: 2008-02-04 17:41:10

Ivo, was dat maar waar, geen belasting betalen omdat je niet in Nederland rondrijdt.

Vroeger was dat zo in de tijd van de wegenbelasting. Tegenwoordig heet dat houderschapsbelasting en om daar onderuit te komen moet de auto geschorst zijn. Mag dan niet op de weg komen, stallingsplaats moet gemeld worden etc.

Er is een koppeling van de bestanden, APK, belasting en verzekering.

Klopt er iets niet dan ben je automatisch de klos.

Alexander

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#5 Geplaatst: 2008-02-04 17:55:31

Er zijn 2 goede oplossingen:

1) Verwijder de lpg installatie en voer de auto regulier in in LDF. Als het een echte slurper is laat je de lpg na invoeren weer terug zetten.

2) Verkoop de auto in Belgie en doe je dochter een Clio cadeau.

Als je de Clio toch op je eigen naam wil houden (met Frans kenteken) wordt het iets lastiger, je moet hier dan een adres hebben. Met een Franse auto op naam van een ander mag je gewoon rijden. Voor alle zekerheid bij je verzekeringsagent de 2de bestuurder melden en alles is in orde.

Groet, enne, gij Belgen , niet zo kniepkeutelen, gewoon maatregelen nemen, voor niets gaat de zon op.

Kees (reserve belg)

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#6 Geplaatst: 2008-02-04 19:37:09

Excuus voor valse voorlichting. Heb even bij de RDW gekeken en je moet betalen, ook al rij je niet in NL rond. Liep dus achter de feiten aan. Alex, je hebt helemaal gelijk.

Vuile uitzuigers...

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#7 Geplaatst: 2008-02-04 19:42:33

Nog even die wereldreis, in NL dan: je auto moet gewoon gekeurd en verzekerd zijn en de belasting moet betaald zijn, waar hij zich ook bevindt. Dus je rijdt toevallig in zuid-India rond en de APK-datum komt eraan... Van de RDW mag je dan gewoon even terugrijden, je APK laten doen en daarna weer terugrijden. En zonder APK betaalt je verzekering dus niet uit.

Stelletje afzetters...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2008-02-04 21:41:55

ivo, de afzetters zijn overal het zefde.

mijn neefje rijd in mijn auto, en dat mag, totdat......

er knalt iemand achterop, de verzekering komt erbij, en wat blijkt, de bestuurder is niet aansprakelijk voor het voertuig (dat ben ik) dus de verzekering betaald niet.

leuk geprobeerd maar het zijn die verrekte kleine lettertjes.

voor de belgische vragensteller; denk goed na over wat je doet en laat alles regelen, zeker bij de verzekering.

cees.

avatar#4543
leovane
Berichten: 7
Reacties: 17

#9 Geplaatst: 2008-02-04 22:26:34

cees, dat is inderdaad een goed voorstel, nl. om de kleine letterkes eens na te kijken.

In België is het overigens zo dat er nog geen koppeling is tussen de verschillende diensten. Ik heb de verzekering van mijn wagen (die mijn dochter nu gebruikt), opgeschort (verzekering staat nu op haar), maar de inschrijving in B loopt gewoon verder.

Ondertussen heb ik op internet de arêté's gevonden die betrekking hebben op GPL en wat praktisch info.

http://splosh.over-blog.com/article-3812884.html: log info

 http://www.autovision-pl.fr/Arrete_annexe1%20_18061991.pdf : (zoek op GPL)

http://www.legifrance.gouv.fr/affichTexte.do?cidTexte=JORFTEXT000000409850&dateTexte= :  aanpassingen arrêté

http://www.forum-auto.com/automobile-pratique/section1/sujet388834.htm : analoog probleem

De beste oplossing zou idd zijn om de wagen gekeurd te krijgen zonder van het kastje naar de muur gestuurd te worden. Als je weet wat er moet gebeuren, kun je dat ook laten doen, maar ik heb de indruk dat men het niet altijd zelf goed weet in LDF (of wil weten).

Leo