Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

waterleiding solderen

Auteur Bericht

avatar#3079
robert2cv
Berichten: 33
Reacties: 18

#0 Geplaatst: 2008-02-13 09:34:40

Bonjour,

Binnenkort wordt een begin gemaakt met de renovatie van de badkamer en daarbij zullen de waterleiding worden gesoldeerd. Met welke material wordt er in FR gesoldeerd en hangt de keuze nog af van het klimaat (vorst/zon)?

Het huis staat op een middelgebergte in de Auvergne, waar het 's-winters weleens flink kan vriezen en wordt niet verwarmd bij afwezigheid.

Merci.

Gr.

Robert2cv

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2008-02-13 14:05:45

Robert,

waterleidingen, zowel warm als koud, worden algemeen zacht gesoldeerd, in Frankrijk netzo als in NL.

Ik gebruik een butagasbrander, zacht zilver/tin-soldeer en een bijbehorend vloeimiddel (décapant, bijv. S-39 van Griffon). Geen lood/tin meer gebruiken!

Maar omdat ik voor CV-leidingen toch een zuurstof/butaan-brander heb pas ik bij warmwaterleidingen ook vaak hardsolderen toe, hoewel dat eigenlijk niet nodig is.

Het vorstprobleem zie ik zo:

Zowel hard als zacht gesoldeerde leidingen zijn niet vorstveilig. Bij zacht gesoldeerde bestaat een zekere kans dat de soldeerverbindingen het begeven, bij hard gesoldeerde springen de leidingen in hun lengtenaad. Maar omdat op de plaats van de solderingen het materiaal dubbel zit (buis en fitting) gebeurd het ook bij zacht gesoldeerde leidingen dat de buis naast de soldering knapt.

Mijn advies:

bij vorstgevaar alle leidingen leeg laten lopen en bij het aanleggen hiermee rekening houden!

Overigens:

Leidingen kan je prima achter een voorzetwand van gipsplaat (groene type marine) laten lopen.

Voor meer details zie ook bij Klussen en Bouwen\water en riool op de website.

Christian von Klösterlein

aangepast op 14-02-08:

S-35 van Schiedam vervangen door S-39 van Griffon

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#2 Geplaatst: 2008-02-13 14:09:32

Waterleiding werd vroeger met een lood/tin legering gesoldeerd.

Nu is het lood vervangen door zilver, dus een zilver/tin legering is het geworden.

Deze klosjes zijn duurder en te koop op iedere lokatie waar je sanitairspullen koopt. In mijn geval heb ik een flinke klos in NL gekocht.

Het is niet giftig meer maar ook sterker wat krimp betreft. (denk aan cv installatie aangelegd met koper buis) oh ja het vloeit heerlijk, weliswaar met iets hogere temeratuur maar daar merk je niets van.

Je hebt het over vriezen...

Je moet natuurlijk altijd de leidingen op afschot leggen met een aftapkraan op het laagste punt. Onder die kraan heb ik een afvoerpijp + syfon, hoef ik tenminste niet iedere keer met een emmertje te lopen.

Ik woon op eenzelfde lokatie in de Auvergne en alles is nu dus leeg, ook de boiler! (truc: aftappen door de terugslagklep onder de boilerketel een kwart slag te draaien)

Voor de veiligheid schroef ik de thermostaatkraan van de douche eraf en leg hem er naast op de douchvloer. Pas op dat je de boiler elektra niet aanzet voordat je hem weer hebt gevuld !!!!!!!

In de toiletpotten steek ik in de zwanenhals een stuk schuimplastic, hetzelfde spul waarmee je leidingen isoleert. Al 10 jaar gedaan, 18gr vorst en nog nooit een kapotte toiletpot gehad! 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2008-02-13 16:43:45

haha die hans,

dat van die toiletpotten gaat in grootmoeders handige-weetjes-boek.

ik zou er nooit opgekomen zijn.

bravo.

cees.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-02-13 18:08:26

@Christian,

Beste Christian, weet je dat nu cker van die s35... als je dat gebruikt sta je bij de profi's als amateur te boek. Ik ben maar een eenvoudige klusser maar toen er bij mij in

nederland een nwe cv werd geinstalleerd kwam het met de monteur ter sprake. Ik zal het nooit vergeten, dat S35 is het verschil tussen knoeiers en het echte werk. Spul is veel te aggressief als ik goed heb onthouden. Net even zitten google'en over de rommel... graag je reactie, je bent vaak zo gruwelijk goed op de hoogte en ik leer graag wat nieuws ;-) mvg frank

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2008-02-13 19:50:17

Frank,

ik accepteer de uitdaging! Ik ga het uitzoeken. Ik vraag een bevriende loodgieter ,de professional. Ik pluis de websites van fabrikanten uit.

En het gaat om waterleidingen, niet om CV's. Daar gebruik ik ook iets anders voor.

CvK

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#6 Geplaatst: 2008-02-14 18:00:01

Hans,

En passant geef je even de geweldige oplossing voor de vraag hoe de WC-zwanehals tegen kapotvriezen te beschermen. Iemand had er bij ons al eens glycol in gegooid en naar mijn herinnering vond de septic tank het niet zo lekker, evenmin als een schep zout. Dit is het ei van Columbus :-)))

avatar#3079
robert2cv
Berichten: 33
Reacties: 18

#7 Geplaatst: 2008-02-18 07:41:37

bedankt allen voor de reacties!

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2008-02-18 12:59:11

Heren soldeerders en klussers, en vooral Franck,

ik had verleden week beloofd het meningsverschil betreffende wel of geen S-39 uit te zoeken. En hoewel Robert2cv de discussie eigenlijk al keurig afgesloten had met zijn bedankje hier nog mijn bevindingen.

Geraadpleegde bronnen:

- de chef van een installatiebedrijf in NL

- een Duitse loodgieter

- de websites van Chemische fabriek Schiedam en www.griffon.nl

Mijn bevindingen:

De vaklui gebruiken bij het zachtsolderen zoldeervet of een zuurvrije soldeervloeistof van het type S-39 als vloeimiddel, flux décapant. Zuurhoudende vloeimiddelen zijn bij drinkwaterleidingen sinds een paar jaren verboden, omdat niet afgespoelde resten tot vorming van giftige koperverbindingen leiden, de bekende groene koperuitslag. Er is niets aan de hand als de leiding na het solderen meteen in gebruik genomen en goed doorgespoeld wordt; maar dat is bij nieuwbouw vaak niet het geval.

Om aan de eis 'zuurvrij' te voldoen heeft de industrie een nieuw type zuurvrij soldeerwater ontwikkelt. Omdat S-39 nu eens een bekende naam is en in de volksmond bijna generiek voor soldeervloeistof gebruikt wordt, heeft de fabrikant Griffon deze aanduiding aangehouden, hoewel het nieuwe S-39 compleet zuurvrij is en daarmee aan de moderne normen voldoet. Staat ook op elk flacon van S-39 (tenzij je er nog een uit de tijd van Wilhelmina hebt ;-))  ).

Verder nog:

loodhoudend tin wordt alleen nog voor dakgoten etc. gebruikt, en beslist niet meer voor drinkwaterleidingen.

Tinsoldeer met 'harskern' wordt uitsluitend voor het solderen van elektrische verbindingen gebruikt.

Het was mij een genoegen mij en anderen naar aanleiding van dit vraagstuk weer een beetje wegwijs te maken in de kluswereld!

Christian von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kan weten -

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2008-02-18 17:45:05

Doet die nieuwe S-39 minder pijn als je zo stom bent (zoals ik enkele keren) het voorhoofd of nog erger je oogleden af te vegen met een hand(schoen) waarop nog wat S-39 zat... ;-) Ik weet het, ik ben ook maar een amateur!

Steven