Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

tegelsnijder

Auteur Bericht

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#0 Geplaatst: 2008-02-15 14:15:08

Voor onze gres plavuizen heb ik zo'n goedkope electrische snijtafel van de brico, en dat werkt prima, al moet ik de diamantschijf wel af en toe vervangen en die zijn niet goedkoop.

Nou heb ik voor de gein eens zo'n handmatige tegelsnijder, zo eentje met hefboom zeg maar, geprobeerd te gebruiken bij deze tegels maar dat lukt voor geen meter. Ja, ik trek eerst zo'n krasje over de tegel waar-ie moet breken. Ik zie wel dat ie alleen een klein voetje heeft om de druk op de tegel uit te oefenen, er wordt dus geen druk over de hele lengte van de tegel uitgeoefend.

De tegels zijn van porcelein en duidelijk keihard.

Doe ik iets fout, is de (nu al kromgetrokken) handmatige tegelsnijder te goedkoop, wie heeft waarvoor een voorkeur?

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#1 Geplaatst: 2008-02-17 10:10:51

Te dikke, te harde of zeer onregelmatige tegels willen niet zo goed met een tegelsnijder.

Wat kan helpen als de "breekhevel" niet werkt is een plank met daarop een strakgespannen elektriciteitsdraad.

Leg de tegel met snijlijn boven exact op het draadje en zet je voet op de ene helft terwijl je de andere helft met een ferme tik van de andere voet naar beneden trapt.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2008-02-18 08:41:02

Jean-Paul en H@ns

ik gebruik alle twee: de diamantschijf in een soort zaagtafel-met-waterbak, en de tegelsnijder met breekinrichting.

Ik gebruik de diamant'zaag' alleen waar dit vanwege de vorm strikt noodzakelijk is. De envoudige tegelsnijder werkt zo veel schoner en sneller.

Mijn ervaringen met de tegelsnijder:

1. Neem het stevigste model. Neem geen te groot model, want dan is de doorbuiging groter (of het ding wordt vanwege de nodige stijfheid echt zwaar en duur). Er is geen grotere maat nodig dan de diagonale van de grootste te verwerken tegel (dus 28cm bij 20cm-tegels, 42cm bij 30cm-tegels).

2. Hoe grover het tegelmateriaal en hoe dikker de tegel hoe groter de kans op slechte niet rechte breuken. De hardheid speelt alleen inzover een rol als je de nodige diepe kras alleen in vier of vijf trekken realiseert.

3. Voor goed breken moeten de breekvoet en de rubberen onderlaag goed op elkaar afgestemd zijn. Veel goedkope tegelsnijders hebben een te dunne rubberen onderlaag naast de metalen rib waaroverheen de tegel gebroken wordt. Soms is een tik tegen de rand van een houten tafel beter (of de truc van H@ans). 

4. De aanslaghoeken en geleiders zijn ook bij redelijke tegelsnijders vaak van een belabberde kwaliteit.

En verder: oefenen met afvalstukken!

Christian von Klösterlein

avatar#5181
francis2
Berichten: 0
Reacties: 2

#3 Geplaatst: 2008-02-21 20:42:44

die diamantzaag in je tegelzaagtafel,

is dat een 'droogzaag' (met verschillende insnijdingen) zoals de tanden in een houtzaag

of is dat een 'natzaag'ook wel 'wetcutter' genoemd. die zaag in uit één stuk, er zijn dus geen inkepingen in de omtrek.

bij de 'natzaag' hoort uiteraard een bakje met (koel)water. gewoon kraantjeswater.

ik neem aan dat je dat al wist,

nu komt er een truukje als je veel van die ceramische tegels zaagt. die zijn echt heel hard, en ook makkelijk proper te maken.

als je gewaar word dat de zaag 'bot' wordt, dan moet je eens een doodgewone ordinaire baksteen eventjes inzagen. dit om de korrrels te reinigen. die komen door het harde zagen vol te zitten met stof.

je ziet dat ook met een vijl waar je hout mee vijlt.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#4 Geplaatst: 2008-02-22 11:09:52

alleen maak je een vijl natuurlijk niet schoon met een baksteen ;-)

dit doe je met kalk, of te wel, een gewoon schoolbordkrijtje.

zowel voor hout als voor ijzervijlen overigens.

er zijn ook specifieke producten te koop bij de professionele handel, zo gebruiken wij een blok kunststof (weet niet wat het is) waarmee we schuurbanden en andere schuurpapier reinigen, zo gaan banden tien keer langer mee.

voor de tegels gebruik ik een kleine slijptol met een droogblad, en zaag de tegeltjes keurig op maat, al is het met een grote stofwolk.

kleinere gaten zoals voor koperen pijp en zo, zaag ik uit met een minibrewel, daar zitten hele kleine zaagjes en freesjes bij die je keurig kunt gebruiken.

ik doe veel mozaikwerk in de badkamers en zodoende komt het veelal voor dat een buisdoorvoer erg ongelukkig uitkomt, en als ik ergens een hekel aan heb is het een buis die uit de betegelde muur komt met een tegel die drie of vier keer is gebroken.

indien je de koppeling nog niet op de buis hebt zitten kun je een tegel nemen, het gat zagen, en deze er zo overheen schuiven.

cees. 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#5 Geplaatst: 2008-02-22 20:49:52

ik zaag altijd nat, maar de diamant pikkeltjes zijn gewoon na flink gebruik (OK, ik heb nu iets van 150 m2 achter de rug) verdwenen, er valt zo te zien en te voelen niet meer schoon te maken.

heb vandaag een steviger handtegelsnijder gekocht, en iemand met veel ervaring heeft laten zien hoe die dingen gebruikt dienen te worden, dus van de week weer eens oefenen. 

bedankt allen voor de tips. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2008-02-23 07:28:55

Nog even @ Cees:

- De kleine gaten die jij met een 'minibrewel' maakt (bedoel je een Dremel, merknaam voortandartsachtig gereedschap?) boor ik met een hardmetaal-bezette gatenzaag, en dan wél in een boorstandaard.

- De drie of vier keer gebroken tegels rond een gat, waar jij en ik zo de pest aan hebben, dat is overigens typisch voor de 'vaklui'; gaat sneller en zij nemen niet de moeite even naar de juiste tegelboor te zoeken.

- Een andere oplossing, maar dan niet bij mozaïken maar bij grote tegels: plaats alle buisdoorvoeren precies op een tegelkruis en snij dan van alle vier tegels een hoekje af. Zier er keurig uit, maar vergt wél een goede coordinatie tussen leiding- en tegelwerk, iets wat op de professionele bouw natuurlijk nooit lukt. Ik heb eerder de indruk dat de een het werk van de andere met plezier weer stuk maakt. Dat is het voordeel van de doehetzelver: alles in een hand! Je kan dus bij het ene werk al met het volgende rekening houden, of beslissen of je iets van de loodgieterskant of van te tegelzetterskant oplost.

Christian von Klösterlein

Overigens vijlen schoon maken: gebruiken jullie ebenistes geen vijlborstel? In de metaalbranche vooral nuttig als je aluminium moet vijlen.