Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

de burgemeester

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2008-02-19 22:52:07

‘maar hoe zit dat nou eigenlijk met hem’ zeg ik toen de deur dicht viel.
‘hoe bedoel je ?’
‘nou ja, van welke partij is hij, en wie is dan de kandidaat-burgemeester als hij het niet is ?’
het is zaterdagochtend, wat zeg ik, een hele zonnige zaterdagochtend, en we zijn druk in de weer de tuin in orde te brengen, de winter is zo goed als weg.
Het vriest nog wel stevig, maar overdag loopt de temperatuur al weer op tot een graad of vijftien - zeventien, dus om straks niet al teveel werk te hebben gaan we het onkruid te lijf, immers begint dit al weer te groeien, zucht, waarom groeit onkruid altijd harder dan onze tulpen en zo ?
we hebben net bezoek gehad van monsieur Fradet, wat je uitspreekt als Fradee.
Met een affiche dubbelgevouwen stond hij aan de deur, een boeren uiterlijk, oude ribflanellen broek met een laaghangend kruis, een paar bretels uit grootmoeders tijd, en een paar afgetrapte zwarte zondagse schoenen aan zijn voeten, de typische fransman, maar dan zonder barret.
‘het doet er helemaal niet toe van welke partij hij is, als die maar goed is’
ik snap het effe niet ‘ja maar, stel dat tie links is, of van een extreem rechtse partij, dan zul je maar op hem stemmen’
‘nee zo werkt dat niet hier, iedereen kent deze man of vrouw, dus welke politieke voorkeur die ook heeft, doet er niet toe, we kijken hoe de persoon zich binnen de maatschappij van het dorpje heeft begeven, gehandeld, en op grond daarvan kun je dan zien of die goed is voor de komende vier jaar’

(uit de journal Les Vieilles Tantes)

hoe gaat dat nu bij jullie ?

cees.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2008-02-20 07:54:45

Bij onze gemeente van 2250 inwoners op 7900 hectare met 50 buurtschappen is de burgemeester een hereboer en de "adjoint" onze huisarts. In de gemeenteraad zitten vertegenwoordigers van de families die enkele tamelijk grote bedrijven hebben, een paar ambtenaren en de nodige "retraités". Alles heel gemoedelijk. We hebben geen flauw benul (ik denk de gemeenteraadsleden zelf ook niet) of ze gelieerd zijn aan landelijke politieke stromingen. Als dat zo is, komt dat niet uit hun nogal summiere programma's naar voren.

Echt belangrijke beslissingen worden vooral gedelegeerd aan de "communeauté des communes".

Toen we 8 jaar gelden hier trouwden vond de toenmalige burgemeester -een vrouw, retraitée- het een grote eer ons te trouwen en na een voorgesprekje maakte ze er wat leuks van en hebben we ook alle hulp van de secrétaires van de Mairie gehad w.b. administratieve handelingen.

Wat ik leuk vind is dat het gemeentebestuur heel toegankelijk is. Gewoon aardige mensen die betrokken zijn bij de gemeente en hun inwoners. De regeltjes worden soepel toegepast.

Ik denk dat het vaak zo gaat in kleinere gemeenten. Ik vind het wel best zo.

Steven

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2008-02-20 08:08:41

Ik kan de observaties van Steven alleen maar bevestigen.

De burgemeester van ons dorp (minder dan 1000 zielen, met de daaronder vallende andere dorpjes misschien net 2000) is de plaatselijke mobile ziekenverzorger, l'infirmier. Door de goede zorg voor 'zijn' ouderen en andere dorpelingen wist hij zo veel goodwil op te bouwen dat hij als 22-jarige gekozen werd, met een oudere boer als adjoint. Diverse partijen hebben geprobeerd hem binnen te halen, maar hij bleef 20 jaar partijlos. Nu is hij als 45jarige (voor welke partij weet ik niet) conseiller général. Binnenkort viert hij zijn 25jarig ambtsjubileum.

Vergelijkbaar verhaal in een buurdorp:

Een Portugese bouwvakker nam een slecht lopend bedrijf over en heeft werkeloze timmerlieden etc. weer werk gegeven. Omdat hij het zakelijk zo goed deed dachten velen dat hij ook als gemeentebestuurder goed zou zijn. Hij is al 11 jaar goed.

What's in a name? What's in a party? It's the person!

Christian von Klösterlein