Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

jong en verleidelijk. stout...of juist volwassen en robuust

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2008-02-26 12:53:48

Ik rijd binnendoor naar blaye, en voor ik naar mijn vrienden ga eet ik in een restaurant wat eigenlijk al dicht hoort te zijn, het is half drie.
De kelner met zijn aardige glimlach kust me op beide wangen, schuift het een en ander bij elkaar, haalt een fles wijn uit de kast en zet me een lekkere groentesoep voor als voorgerecht.
‘de ham roti is op cees, we hebben alleen nog kip’
ik stem er wel mee in, ik moet een goed gevulde maag hebben en hier is het goed eten, en de kelner weet als geen ander wat mijn doel is van de reis.

Tien minuten na het eten sta ik bij de chateau, de nieuwe wijn proeven, en dan de auto inladen, honderd zestig liter wijn, de deken er over, koffie na.
Ik koop hier en daar nog wat jerrycans om te proberen, bij enkelen een fles die wat duurder is, en uiteindelijk kom ik in een buurtschap ergens op de glooiende heuvels van de Charente bij een ouderwetse cognacstoker, en, wijnhuis.
Ze maken zelf een kleine voorraad wijn, pineau, en natuurlijk cognac.
Merlot, de vin du table is lekker fruitig, jong, fris in de mond, ik spuug de wijn over het grind waar de huiskip luid kakelend van schrik de benen neemt, neem nog een slok en slik deze door, een lekkere wijn, een beetje stout.
‘doet U maar vijftig liter, die gaan wel weg’ en al spoedig laden de jonge vrouw en ik de jerrycans in de auto.
De duurdere wijn, merlot, op eiken gerijpt, in echte eikenhouten vaten, alleen per fles verkrijgbaar, leuke prijs.
Robuust, op de achtergrond bosvruchten, een beetje prikkelend op de tong, kaneel ?, nee, toch niet, mooi van kleur, huilt in het glas, nee, geen kaneel, bosbes misschien.
Een doos om te proberen, en ik stel me voor direct bij thuiskomst een fles opzij te leggen voor mijn neefje om te proeven, ik denk dat tie hem zeer waardeer, voor de avonden alleen zonder het risico de fles te moeten delen met jan en alleman.
Cognac ? nee, ik ben niet zo’n drinker van cognac maar ik laat me graag rondleiden door de “stal” om de vaten te zien.
Grote, enorm grote eiken vaten van enkele duizenden liters staan her en der verspreid, de wind ademt door de kieren van de planken.
'Dus dit is nu engelendrank' zeg ik tegen de vrouw.
Op de naden van de planken staan zwarte schimmels die veroorzaakt worden door de cognac die heel langzaam door de kieren naar buiten sijpelt, en verdampt naar het hemelrijk waar volgens legenden de engelen dronken worden van de goede cognac.
De muren staan bol van de schimmels, de geur is bedwelmend en zwaar, nat, zweterig, eikenhout vermengd met een prettige dranklucht.
Op de vaten zijn met krijt de letters geschreven; pineaux tres vieux – 1998, cognac XO, napoleon.
Wat een leven hebben deze mensen, vijfentwintig jaren staat deze cognac te wachten, op de dag dat ze uitgeschonken wordt in een glas, ergens ter wereld, nederland, Washington, hongkong, Serigny.
De vrouw lijkt me een jaar of veertig, dus als je het redelijk logisch bekijkt kan het wel gebeuren dat ze nooit ook maar een glas van deze cognac te zien krijgt, wat een engelengeduld!
Je plukt de druiven als je kinderen kleuters zijn, en als het vat geleegd wordt zijn het volwassen mensen met al weer baby’s, als je goed nadenkt is dat toch bizar hé ?

vind je het ook zo leuk om pad te gaan en te proberen, je te laten verleiden door het misschien wel meeste edele vocht op aarde ?

zijn jullie ook zo dat je er dagen op uit trekt om te proeven, het ene na het andere avontuur ? of is het de supermarche die bepaald wat er op tafel staat ?

cees.

avatar#4835
felix
Berichten: 9
Reacties: 111

#1 Geplaatst: 2008-02-26 13:13:07

ergens ter wereld, nederland, Washington, hongkong, Serigny.

In HK drinken ze dus Cognac met cola (Hollanders wel te verstaan. Chinezen misschien met een ander drankje). En het ergste dat ik ooit hoorde, was dat er in Taiwan rode wijn met melk gedronken werd.

Sorry, maar Cognac is voor mij ook veel te sterk.

Over wijnchateau's in Frankrijk gesproken enige jaren geleden bezocht ik met mijn toenmalige vriendin wat plaatsen in de Bordeaux en echt nergens dat ze je met open armen ontvangen. Niet dat ik daar ook maar enigszins wakker van lig, want ik vind wijn gewoon lekker en blijf het drinken, maar commercieel niet handig van die lui. In Zuid-Afrika begrijpen ze dat beter, maar ik krijg hoofdpijn van die zooi daar.