Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Over wijn gesproken...

Auteur Bericht

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#0 Geplaatst: 2008-02-27 17:59:34

Hallo,

Ik las zojuist het topic van Cees en dat deed me weer denken aan een, helaas niet zo prettige, ervaring die ik heb met het bewaren van wijn.

Twee jaar geleden hebben we wijn gekocht bij een wijnboer in Pechermant (bij Bergerac) die toen al wel aardig was, maar die duidelijk nog een tijdje bewaard kon worden (was toen 5 jaar oud).

Vorig jaar was ie nog steeds best aardig, maar dit jaar...

Er zit een chemische smaak aan de wijn. 't Is echt niet te drinken.

Nu hebben we al wel ervaringen met wijn die niet goed meer is, kurksmaak, piquette, te oud, azijnsmaak, maar dit is echt iets helemaal nieuws.

En ik zou graag weten hoe dit kan komen.

Een wijn die op zich al wel redelijk was krijgt ineens een chemische smaak.

Iemand hier ook ervaringen mee?

En vooral, weet iemand waaraan dit kan liggen zodat het misschien in de toekomst voorkomen kan worden?

De kelder is niet optimaal voor het bewaren van wijn denk ik zo, echter een effect zo extreem als dit schrijf ik hem nou ook weer niet toe. Ik heb er nl. ook wijn liggen die ik daarvoor al gekocht had die, gelukkig, nog wel goed is...

Arthur

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2008-02-27 20:16:39

Volgens mij is het gewoon 'bad luck'. Ik koop al jaren Pécharmant, ik ben een groot fan. Altijd een vergeten hoekje geweest. In NL was het destijds bijna onmogelijk een Pécharmant te vinden. In Arnhem is er gelukkig een wijnwinkeltje in de Steenstraat die een mooie assortiment 'Sud-Ouest" heeft. Normaal gesproken is de gemiddelde Pécharmant goed op dronk na 5 jaar en rond 7-8 jaar op z'n best. Gek, zijn alle flessen bedorven? Misschien is hij toch over z'n tijd heen? Het hangt toch een beetje af van de wijnboer.

Van de week nog een Pécharmant uit 2004 gehad (château La Renaudie). Jong nog maar heerlijk. Verder is een wat bekender chateau recentelijk van eigenaar veranderd: Domaine des Betranoux. Het etiket ziet er modern uit, er zit een sticker op van één of andere prijs maar de fles moet nog geopend worden.

Maar nee, ik heb geen pasklaar antwoord op je vraag

Ingrid

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#2 Geplaatst: 2008-02-27 20:30:27

Arthur,

chemisch kan veel zijn. Naar welke chemicaliën smaakt je wijn?

De enige keer dat wij een 'ondefinieerbare' smaak hadden was toen een paar flessen bevroren en weer ontdooid waren. Brrrr ...

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2008-02-27 21:10:07

chemicaliën ? onmogelijk.

in vrijwel heel veel wijnen worden tegenwoordig wel wat chemietjes gebruikt, dit voor allerlei redenen, maar let wel, een goede wijnboer doet het niet.

goed, stel dat er in jouw wijn chemies zitten, dan komen ze niet plotsklaps tot leven, dat gaat altijd rustig aan en kan eventueel versneld gaan bij extreme temperatuursverschillen.

mits je geen vorst en een dag later woestijn in je cave hebt gehad kan dit dus niet zo zijn.

het volgende lijkt me de meest voor de hand liggende oorzaak.

weet je wat decanteren is ?

goed, een bordeaux op leeftijd dient altijd gedecanteerd te worden, dit om vuil uit de wijn te filteren en de wijn dood te laten slaan, te stikken zeg maar.

er zijn twee soorten van decanteren, een voor de bewaarwijnen, de bordeaux onder anderen, de andere voor de jonge wijn, de rhones en zo.

twee verschillen met decanteren; een oude wijn mag beslist geen zuurstof toegevoegd krijgen bij het inschenken, anders verrot zijn smaak.

een jonge wijn moet echter zurrstof hebben, anders is zijn smaak dood.

daarom decanteer je een oude wijn heel héél langzaam in een karaf, die zet je weg en laat je chambreren, in de kamer tot rust komen en vooral op temperatuur komen.

en een jonge wijn decanteer je met geweld zodat er door het kolken in de karaf (of glas) veel zuurstof bij komt, dan komt zijn smaak ook.

ik durf bijna te wedden dat je de volgende fles maar eens moet decanteren, en dan zul je zien hoe die smaakt.

santé.

cees.

(decanteren is een heel lang verhaal, ik hoop dat deze korte uitvoering duidelijk genoeg is, anders hoor ik het graag.  ik heb een heel verhaal hier over wat ik ooit geschreven heb voor een journal, het heeft met de wijn, de flessen, en de streek te maken, heel interessant en leerzaam) 

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#4 Geplaatst: 2008-02-27 21:35:07

Cees, ik betwijfel of décanteren van toch nog een relatief jonge wijn (7 jaar) veel zal bijdragen. Je moet natuurlijk uitkijken met het depôt uitschenken en de fles niet schudden maar een Pécharmant van 7 jaar moet het goed doen op een normale manier van uitschenken.

Ingrid

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2008-02-27 22:04:09

Ingrid, in de meeste gevallen zal een wijn van zeven jaar inderdaad gewoon uitgeschonken kunnen worden, maar er zijn uitzonderingen.

het kan gebeuren dat de chateau iets minder gefilterd heeft dan anders, en dan ben je de klos.

ik zeg niet dat je een wijn van zeven jaar moet decanteren, maar als ik een verhaal als van arthur hoor kan ik alleen maar deze diagnose stellen.

iedere bewaarwijn heeft last van vuil in de fles, en deze worden door zuurstoftoevoeging geactiveerd en daardoor vergiftig je de wijn.

ik heb wijnen van wel vijfentwintig jaar liggen die ik zonder decanteren in zou kunnen schenken, maar ik loop liever het risico niet.

ik heb wijnen van nog geen vijf jaar liggen die wel degelijk gedecanteerd moeten worden.

niet omdat ze niet meer te drinken zijn, maar ze verliezen wel duidelijk hun zo eigenaardige smaak.

ik heb zelfs een wijnhuis dat alleen biologische wijnen maakt die me aanraad hun wijnen van drie jaar al te decanteren.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#6 Geplaatst: 2008-02-27 22:30:59

Cees,

ook als ik nu voor onverbeterlijke seurpiet uitgemaakt wordt (ik kan nu eens niet tegen onjuist gebruik van natuurwetenschappelijke terminologie):

je zin ... dient altijd gedecanteerd te worden, dit om vuil uit de wijn te filteren moet ik tegenspreken.

decanteren is het afscheiden van droezem door overschenken of een andere manier van 'overhevelen' die alleen vloeistof vanuit de bovenlaag afneemt

filtreren is het afscheiden van droezem waarbij de vloeistof een filtermedium passeert waarvan de poriën kleiner zijn dan de af te scheiden stoffen

Decanteren om te filtreren is een contradictio in terminis.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2008-02-27 22:49:17

je hebt gelijk cristian, in de volksmond zegt men filteren, echter is het alleen maar de wijn overschenken zodat vuil achterblijft.

een wijnboer heeft het ook over filteren, van de ene tank naar de andere, echter komt er geen filter aan te pas, dus is het eerder aftappen of overschenken ;-)

cees.

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#8 Geplaatst: 2008-02-28 09:29:39

Hoi,

Ik ken het gebied rond Bergerac en de Pechermant vrij goed.

De laatste is een kleine appellation met maar enkele tientallen producenten in een gebied ten noorden van de Dordogne en ten oosten van Bergerac. Inderdaad chateau Renaudie ken ik ook als een bijzonder lekkere wijn, die naar mijn ervaring ook nog wel wat langer dan 10 jaar bewaard kan worden (wel onder goede omstandigheden en voor de goede jaren) Ik bedoel dan ook bewaren in die zin dat de wijn zich nog ontwikkelt en beter wordt. Wijn bewaren die toch niet beter wordt is zinloos.

ik had enkele jaren geleden een Pechermant van het huis Poulvère et des Barses (een appelation aan de voet van Chateau Monbazillac (een schitterende desertwijn))

Die ook na openen "chemisch" smaakte. Er bleek naast de smaak ook een beetje
 "prik" in te zitten wat die wijn natuurlijk niet mag hebben.

Ik heb dit met de wijnboer besproken die aangaf dat hij dit van meer klanten had gehoord, hij vond het ook heel vervelend, normaal heeft hij echt goede maar betaalbare wijnen (ik koop ook veel en-vrac en bottel dit zelf thuis).

Hij zei dat de betreffende flessen hebben nagegist op de fles en door onvoldoende filtratie nog wat restgist (en restsuikers) aanwezig zijn geweest.

Ik heb alle flessen vergoed gekregen, daar was de wijnboer niet lastig over

Wellicht kun je jouw ervaring ook delen met de producent en wie weet?

avec sincères salutations

Dominique     

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2008-02-28 09:48:52

Dominique,

weer een kleine aanvulling vanuit mijn achtergrond procestechnologie/

levensmiddeltechnologie:

... door onvoldoende filtratie nog wat restgist (en restsuikers) aanwezig geweest ...

Gist, mits een beetje gecoaguleerd (=geklonterd) kan je eruit filteren.

Zuiker kan je, omdat die opgelost is, niet eruit filteren.

Zou het kunnen zijn dat je wijnboer bedoelde:

De betreffende flessen hebben nagegist omdat de door onvoldoende filtratie nog aanwezige restgist de restsuikers heeft doen gisten?

Christian von Klösterlein

Maar eigenlijk sonde om over zo iets heerlijks als wijn zo nuchter te converseren ...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2008-02-28 09:51:56

Dominique, je zegt " betreffende flessen hebben nagegist op de fles en door onvoldoende filtratie nog wat restgist (en restsuikers) aanwezig zijn geweest.

Ik heb alle flessen vergoed gekregen, daar was de wijnboer niet lastig over" vooral dat laatste "niet lastig" verbaasd me niet.

als een wijnboer een wijn botteld voor deze volledig is uitgegist maakt hij toch een zeer ernstige fout.

dus geen wonder dat hij klaar staat met een nieuwe doos voor je.

het is mij ook enkele malen overkomen, het kan gebeuren, maar nogmaals, het mag niet.

het gistingsproces van de wijn begint al na enkele uren op te starten en duurt enkele weken, totdat de wijn zijn natuurlijke suikers volledig heeft gebruikt en de gisting stopt.

alvorens de wijnboer overgaat tot "filtratie" (daar heb je het weer cristian) controleerd hij/zij of de wijn dus uitgegist is, zoniet dan kan dit technisch gedaan worden.

dus mocht het zo zijn dat een fles na gaat gisten, dan heb je dus een fout ontdekt in de bereiding.

gelukkig komt dit tegenwoordig nog maar zeer zelden voor bij de goede wijnhuizen.

cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#11 Geplaatst: 2008-02-28 11:01:59

Arthur, 

Gebruik je wel eens chloor in die kelder, of bewaar je daar ook chloor of chloorhoudende producten/schoonmaakmiddelen?

avatar#3146
Arthur
Berichten: 7
Reacties: 110

#12 Geplaatst: 2008-02-28 13:44:56

Dag allemaal,

Dank voor al jullie reacties tot zover.

Slecht geworden wijn gaat velen aan het hart geloof ik :o)

Christian; ik was al bang dat die vraag gesteld zou gaan worden. Welke chemicaliën. Ik zou het zo niet kunnen zeggen. Ik weet niet precies waarom de geur me aan iets chemisch doet denken, maar ik probeer het morgenavond nog eens te beschrijven als ik Cees zijn advies om de wijn te decanteren ga uitproberen.

Maar dan heel heel rustig, want in een keer in de decanteur gieten heb ik al eens geprobeerd...

Verder is er in die kelder, H@ns, geen chloor gebruikt.

Wel is er een wandje behandled met een verf die de muur waterdicht maakte...Misschien zou het daar van kunnen komen...'t Was dan wel een reukloze verf, maar dat wil ook niet veel zeggen voor wat betreft rotzooi die daarbij vrijkomt lijkt me zo. Vreemd echter dat de andere wijnen daar niet onder geleden hebben. Maar dat kan dan weer aan de kurk liggen.

In ieder geval zal ik een fles bewaren om de wijnbouwer te laten proeven, maar dat duurt wel weer eventjes voor ik daar weer in de buurt ben.

Overigens is deze wijnbouwer niet een bekende. Is zelfs erg klein en produceert voornamelijk voor een coöperatief (als ik alles goed begrepen heb). Echter verkoopt hij ook en vrac aan zijn buren en promoot hij een beetje zijn wat betere wijnen op braderiën e.d. rondom Parijs.

Erg oerig allemaal.

Als je daar aankomt, en je het al aangedurft hebt om het modderige erf over te steken, word je "warm" onthaald door zijn moeder (in de 80) die het eigenlijk helemaal niet leuk vind om kannen met wijn te vullen en al helemaal niet voor anderen dan haar buren...

Ze werd wat vriendelijker toen het over de dieren op haar erf ging en op het eind was het ijs dan eindelijk gebroken!

Maar goed. Hun wijn en vrac is een perfecte slobberwijn en de wijnen die we van andere jaargangen van hun hadden was zelfs erg lekker.

Dus misschien is het wel wat Dominique schrijft (ook al is hij niet pétillant) en hebben we gewoon pech met deze wijnlading.

groeten,
Arthur

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#13 Geplaatst: 2008-03-01 00:15:40

De reden voor mijn vraag over Chloor is deze:

Kurk in wijn wordt veroorzaakt door TCA, een schimmel in de kurk die "geactiveerd" wordt door chloor of chloordampen.

aangezien de term chemische smaak niet nader gedefinieerd werd ging ik uit van de mogelijkheid van kurk.

als het gaat om een dure aanschaf van bijzondere wijnen zou ik dan namelijk de mogelijkheid van een recent ontwikkeld procedee aanraden; de "ontkurker"

prijzig maar voor een hele kelder bijzondere wijnen zeker de moeite waard!!

voor archiefdoeleinden: bewaar nooit wijn in de buurt van chloor! gebruik geen chloor in de buurt van je wijnopslag.