Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

emigreren of vakantiehuis?

Auteur Bericht

avatar#5159
cennet
Berichten: 8
Reacties: 8

#0 Geplaatst: 2008-02-28 10:36:25

Na jarenlang dromen over een huis in Frankrijk ziet het er nu naar uit dat het eindelijk gaat lukken...We zijn nu ergens halverwege de vijftig en kunnen als we heel erg zuinig zijn stoppen met werken en een niet al te duur huis kopen. In Nederland hebben we een huurhuis met tamelijk hoge woonlasten, toch twijfelen we of het opzeggen van onze 'brug naar Nederland' wel verstandig is...De kans dat het toch niet bevalt blijft natuurlijk aanwezig. Maar ook om andere redenen zoals (klein)kinderen ziekte/ouderdom is het prettig om een terugtocht niet onmogelijk te maken. Zijn er mensen die dit ook hebben meegemaakt en die een goede oplossing hebben gevonden? Is het BV mogelijk om een postadres in Nederland aan te houden zodat je toch al je rechten op een huurwoning kan behouden? 

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#1 Geplaatst: 2008-02-28 14:08:34

Een vraag waarover al veel geschreven is. Het allerhandigste om je voor te bereiden: voltijds of deeltijds naar Frankrijk, is het boek La Maison te kopen van de webmaster Wim Bavelaar. Niet dat ik enige provisie vang hoor, maar het is het beste boek tot nu toe op de Nederlandstalige markt. Het is een hele stap als je allebei pas halverwege de vijftig bent en je stopt met werken. Wil je hier in FR ook werken, gesalarieerd? Of in het toerisme wat niet eenvoudig is. Spreek je de taal voldoende want daar valt of staat veel mee. In ieder geval is het niet mogelijk om postadressen aan te houden met de gedachte weer terug te kunnen vallen op NL. Je gaat belasting betalen in het land waar je hoofdverblijf is. De belasting NL kan je erover informeren. Staat ook op de site van de NL belastingdienst.

Ook de opbouw van de AOW premie komt te vervallen. Ook moet je goed informeren hoe je je verzekert tegen ziektekosten want niet-Fransen zonder E 121 rechten moeten vijf jaar wachten alvorens ze gebruik kunnen maken van het Franse ziektekostenverzekeringssysyteem. Er bestaat wel de mogelijkheid om je particulier te verzekeren maar dat is duur en bepaalde kwalen kunnen uitgesloten worden. De E-121  rechten heb je bv als je ABP pensioen hebt of een WAO uitkering maar niet als je bv PGGM pre-pensioen hebt.  Hier dus een paar dingen om over na te denken.

Ingrid

avatar#4645
aat
Berichten: 13
Reacties: 137

#2 Geplaatst: 2008-02-28 23:23:57

Dacht ik er net uit te zijn...gooit Ingrid roet in het eten met de voor mij verontrustende zin "De E-121 rechten heb je bv als je ABP pensioen hebt of een WAO uitkering maar niet als je bv PGGM pre-pensioen hebt."

ook wij gaan dit jaar ons permanent vestigen in Frankrijk en willen daar gaan rentenieren van de opbrengst van de verkoop van ons huis in nederland. Ik ben nog te jong om van mijn pensioen te kunnen gaan genieten maar mijn vrouw heeft de leeftijd dat haar Flexpensioen van PGGM wel in kan gaan. Wij dachten op deze manier wel E-121 rechten te hebben omdat het flexpensioen van mijn vrouw onze enige vorm van inkomen is behalve wat rente uit het kapitaal. Volgens de site van CVZ kom ik dan in aanmerking voor E-121 en kom ik zelfs in aanmerking voor zorgtoeslag omdat het flexpensioen zeer laag is (net voldoende om de premies te kunnen betalen)

Ik hoop dat Ingrid zich vergist en een andere situatie bedoeld, bijvoorbeeld dat er in Nederland en/of Frankrijk ook nog wat centjes verdiend worden. 

Om even bij de topic te blijven. In mijn ogen is het aanhouden van een postadres niet zinvol omdat uw overwegende woonplaats toch in Frankrijk is en dat is voor allerlei (overheids)regelingen doorslaggevend.

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2008-02-29 10:41:56

Ik geloof dat ik me wat te ongenuanceerd heb uitgedrukt. Een officieel wettelijk pensioen boven de 55 jaar geeft inderdaad recht op het E-121 formulier. Het gaat vooral om mensen die van een kapitaal, lijfrentes etc willen leven en nog geen wettelijk pensioen ontvangen. Zij moeten zich gedegen informeren want de regelingen hier zijn net gewijzigd. Zie ook de discussies CMU en buitenlanders.

Ingrid

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#4 Geplaatst: 2008-02-29 10:53:02

Voor de duidelijkheid nog even een overzicht (van de site van het College van Zorgverzekeraars). Met onderstaande uitkeringen heb je recht op een E121 formulier, wat wil zeggen dat je in Nederland premies moet blijven betalen en in Frankrijk je gratis kan inschrijven bij het CPAM. Als je ook Franse inkomsten uit arbeid hebt, is dit weer niet van toepassing.

AOW-pensioen (Algemene Ouderdomswet); Anw-pensioen (Algemene nabestaandenwet); WAO-uitkering (Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering); WAZ-uitkering (Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen); ABP-pensioen (Algemene burgerlijke pensioenwet); militair pensioen (Algemene militaire pensioenwet); militaire arbeidsongeschiktheidsuitkering (Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening militairen); spoorwegpensioen (Spoorwegpensioenwet); pensioen volgens het Reglement dienstvoorwaarden Nederlandse Spoorwegen (RDV 1964 NS); vervroegd ouderdomspensioen en VUT-uitkering voor personen van 55 jaar of ouder; of uitkering aan militairen en ambtenaren volgens een regeling bij overtolligheid, functioneel leeftijdsontslag en vervroegde pensionering (bijv. UGM/UKW-, FLO- en wachtgelduitkeringen) (vanaf 1 januari 2007).   

Groet,

Rob van Schijndel

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2008-02-29 16:21:47

plus de niet ( meer ) werkende partner van een E 121 ontvanger,

deze is dan gratis meeverzekerd....toch ??

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2008-03-04 22:59:19

De vaste bijdrage (€ 100 in 2008) moet ook worden betaald voor elk gezinslid van 18 jaar en ouder. De andere bijdragen niet. Het 'oude' ayant droit beginsel dat een partner van een verzekerde automatisch en gratis is meeverzekerd, vervalt dus als je je via E 121 hebt (moeten) laten inschrijven.

Wim