Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Winterwerkzaamheden

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2008-02-28 14:29:18

Messieur et mesdames les bricoleurs,

Behalve bepaalde tuinwerkzaamheden (en natuurlijk ook de borrel of het glaasje rode wijn bij de buren) zijn er ook bricoleurs-werkzaamheden die het beste in de winter gedaan kunnen worden.
De winter is de beste tijd om deuren en ramen na te lopen. Want door het vochtige weer is het hout nu het meest uitgezet, de kieren zijn op hun kleinste maat. Deuren en ramen die nu gangbaar (dus niet-klemmend) gemaakt worden zullen nooit meer klemmen. Natuurlijk weet ik dat in bepaalde regio’s herfst of voorjaar de meest vochtige seizoenen zijn, dan moet u in mijn volgende tekst het woord ‘winter’ door het passende seizoen vervangen.
Want wat is het probleem? Hout zet bij vochtopname uit en krimpt weer bij het drogen. Bij normale schommelingen van het luchtvochtgehalte in bewoonde ruimtes kan het verschil tussen de grootste en de kleinste maat van een houten constructie- onderdeel 0,3 à 0,6 procent uitmaken. Dit lijkt niet veel, maar bij een normale deur van 73 of 83cm is dat al 2,2 à 5mm, dus echt niet te verwaarlozen! Bij vakantiehuizen, die soms maandenlang ongebruikt en onverwarmd zijn, kan nog meer verschil optreden. Bij buitendeuren moet u vanwege de grotere schommelingen van het luchtvochtgehalte ook met meer krimp en uitzetting rekenen.
Wat is dus te doen? Bij het meest vochtige weer alle kieren van deuren en ramen door stellen en/of bijschaven/zagen op 2 à 3mm brengen. Ik zet eerst de kier aan de scharnierkant goed, dan boven- en onderkant en ten slotte de slotkant. De scharnierkant is bij paumelles eenvoudig door in- en uitdraaien af te stellen.
Als u een deur of raam bij koud weer niet naar uw werkplaats wilt brengen kunt u ook nu opmeten hoeveel eraf moet en het eigenlijke werk dan ’s zomers doen.

NB. Moderne deuren volgens het postforming-procédé hebben er minder last van omdat door het toegepaste kunsthars minder vochtopname is; maar wij hebben het toch over traditionele Franse huizen en daar plaats ik het liefst ook traditionele deuren..

Christian von Klösterlein

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#1 Geplaatst: 2008-02-29 09:57:00

Ik wil hier als zijnde hout-expert graag even op reageren:

Normaalgesproken is het zo dat hout juist in de zomer het meest uitzet en in de winter het meest krimpt!

Hout is hygroscopisch dus het vochtgehalte in het hout loopt ongeveer parallel met het vocht gehalte in de lucht

Domweg; Hoe meer vocht in de lucht, hoe meer vocht in het hout, hoe meer uitzetting.

In de winter is de lucht kouder, koude lucht kan minder vocht bevatten en dus zal het hout gaan krimpen.

In de zomer.. enfin, het omgekeerde.

Dat -en voor zover- er in de winter soms problemen ontstaan met klemmende deuren en ramen heeft dus andere oorzaken. Meestal het gevolg van condensvocht, direct contact met water; bijv. regen.

Dit water wordt opgenomen door hout wat niet meer geheel lekker in z'n verfjas zit, echter niet via hygroscopie maar door directe opname in de cellen.

Dit is dus een tijdelijk probleem

[Vergelijk het met een spons; eenmaal doorweekt heeft hij zijn vorm. Wring je hem uit dan gaat er veel vocht uit maar hij behoud nog steeds de vorm.

Pas als er door verdamping vocht uit de porien verdwijnt krijgt de spons zijn verschrompelde vorm]

Klemmende winter ramen en deuren pak je dus best aan in de zomer, wanneer al het "vrije" vocht uit het hout is en het hout zijn volle normale uitzetting heeft.

Het aanpakken bestaat dan uit het zorgen dat vocht (water) geen vat meer op het hout kan krijgen, dus goed in de verf, loodslabjes, kitrandjes, keerdorpels, etc.

Bij voor keur in de zomer omdat het hout dan droog genoeg is om te verven, kitten.

Er zijn uiteraard ook vochtproblemen met hout die zicht juist in de winter manifesteren en voortkomen uit hoge luchtvochtigheid, deze zijn meestal het gevolg van "oneigenlijk gebruik van het huis" dus inderdaad vankantiehuizen die een winter lang niet gestookt worden.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2008-02-29 10:49:03

hans,

als mede-houtexpert, chapeau !

wat cristian uitlegd is voor de bricoleur misschien denkbaar, maar niet vanzelfsprekend.

wat wij als meubelmakers/timmerlieden dan zeggen is "als je in de winter je deur schaaft zodat die goed sluit, kun je er in de zomer de krant door de kier steken"

cees.

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#3 Geplaatst: 2008-02-29 16:07:39

Cees,

dat klinkt als dat jij liever niet een kier ter grootte van een krant hebt. Maar hoe los je het uitzetprobleem dan op (even ongeacht of dit nu 's winters of 's zomers optreedt...)?

Kleine