Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Omgang met de Franse bouwwereld

Auteur Bericht

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#0 Geplaatst: 2008-02-28 14:38:25

Toen ik weer eens met een glaasje wijn zat heb ik het volgende verhaal opgeschreven:

Vragen om advies, bijv. in een brico-winkel
Wat ik me telkens weer voorneem vóór ik met mijn reeds duidelijk geformuleerde vraag de kluswinkel binnenstap is te beginnen met: Monsieur, j’ai un problème et j’ai besoin de votre conseil. Als er iets is dat ik geleerd heb sinds ik met Fransen omga, is dat ik geen te directe vragen moet stellen die mijn partner dwingen op mijn manier te redeneren.
Dus niet vragen om een bepaald scharnier en het type kastdeur dat je wilt afhangen duidelijk omschrijven, neen, beter met een zielig gezicht vertellen over je onoverkomelijk probleem met die rotte kastdeur. Tenminste in mijn WELDOM-winkel voelt de eigenaar zich dan gestreeld en bij zijn eer als vakman gepakt, loopt zelf mee naar de afdeling quincaillerie, laat al zijn rijkdommen zien en helpt mij het juiste model scharnier vinden.
Het werkt steeds, en als ik binnenkom is het nu een vast ritueel:
De baas staat dichtbij de kassa, vraagt ‘comment ça va’ en of ik zelf wel denk te vinden wat ik nodig heb of dat ik een conseil nodig heb, ik geef hem het gevraagde antwoord en vergeet ook niet te zeggen dat de kettingzaak die zijn werkplaats gereviseerd heeft het nog steeds uitstekend doet.
De ‘nuchtere directe’ Hollander doet dit af als ‘Franse poppenkast’ maar voor mij is dit een van de redenen waarom ik mij in Frankrijk zo thuis voel: respect voor elkaar en warmte in de omgang.

Wie weet er nog meer verhalen over de omgang met aannemers en andere mensen uit de DHZ- en bouwwereld?

Christian von Klösterlein

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#1 Geplaatst: 2008-02-28 16:28:02

Heb de afgelopen 2 jaar zelf een huis van 125 m2 woonruimte van fundering t/m dak, electra etc. zelf gebouwd (nu wonen we er in).

Dus gelukkig geen aannemer avonturen (alleen een chapist ingezet, die deed het uit zichzelf fantastisch). Wel met leveranciers: sabliere, betonauto's, betonpompen, Point-P, scierie en zelf vele keren naar Leroy Merlin, Bricomarche en IKEA.

Leveraars van sabliere en beton zijn cowboys, die moet je goed in de gaten houden of ze spoelen hun betonauto schoon op je gazon. Maar keurig op tijd, bellen even als ze wegrijden, prijzen via devis heel duidelijk, goede produkten. Hoefden we niets voor te doen zeg maar.

De bediener van de betonpompauto deed heel erg zijn best (hij houdt de slang met een arm vast en met de andere de afstandsbediening.

Van een bakkie koffie tussendoor gaan ze stralen. Het viel me op dat we vaak dezelfde chauffeurs e.d. krijgen, die hoef je dan niet meer uit te leggen waar ze in ons geval naar boven door de wei moeten.

Point-P vestiging werken uitsluitend aardige en behulpzame mensen. Hun bouwkennis schiet echter te kort. Als het even afwijkt van de simpele standaardbouw hebben ze geen advies meer. Gelukkig willen ze wel vaak even bellen met de fabriek of een leverancier. Bricomarche is over de hele linie meestal goedkoper indien in assortiment.

De sales van PP is vooraf en tijdens paar keer langsgekomen, dat was wel nuttig. Nu weet ik ontzettend veel van bouwen, maar in den beginne was alle info vitaal.

Wanneer PP er niet uit kwam of we wilden een second opinion, belden we gewoon de fabriek op, die hebben altijd wel een techno commercial. Meestal belt mijn vrouw want die spreekt Frans vloeiend, tja Franse taalbeheersing is bij grotere avonturen wel heel belangrijk. Zij werd altijd vriendelijk en behulpzaam te woord gestaan. Xella, de leverancier van Siporex cellenbeton, stuurt gewoon gratis een techno commercial langs voor een paar uur om de plannen door te nemen (geen architect natuurlijk maar die zijn vaak helemaal niet nodig bij goede voorbereiding en handigheid). Bij de eerste laag blokken komt er iemand gratis een halve dag je op weg helpen (tja, marktaandeel nog niet zo groot).

Charpente bij de houtzagerij, de scierie, gehaald. Helaas hoorden we achteraf dat ze een niet al te beste reputatie hadden. Wel goedkoop, kwaliteit niet altijd best maar wel voldoende achteraf, en heel veel fouten door te veel werk aannemen. Langsgaan was elke keer weer noodzakelijk. Wel goede adviezen over sterktes etc. als ze tijd hadden.

Leroy Merlin heeft 3 zaken in Toulouse. Regelmatig bespeur ik prijsverschillen onderling, en vooraadmanagement kan beter. Dat laatste is vaak dramatisch bij Bricomarche en IKEA. Toch meestal aardige behulpzame mensen.

Kennis BM en LM personeel varieert enorm, logisch, veel studentenwerk e.d. 

Kortom, wij zijn zeer positief over bouwen in Frankrijk "met de Fransen". Geen cliches tegen gekomen zeg maar (maar dus ook geen aannemers). Weinig inspanning hoeven getroosten om informatie, advies, tijdige bezorging, flexibiliteit etc. te waarborgen.

avatar#4639
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170

#2 Geplaatst: 2008-02-29 16:03:52

De methode die Christian beschrijft las ik ook elders op dit forum in een nadere vorm. Niet direct iets vragen, maar inderdaad een situatie beschrijven. Maar dat is voor mij een onderdeel van een grotere vorm van 'sociaal beleid'. Voordat ik weer naar Frankrijk ga maak ik een lijstje met mensen die ik denk te gaan ontmoeten: de buurman, de overbuurman, de tuinman, de restaurateur, de electricien, de mensen van de chambre d'hotes waar we logeren. En voor ieder van die mensen bedenk ik waar ik ze een plezier mee doe om mee te nemen. Kaas voor de tuinman, extra belegen Goudse, omdat ie die zo heerlijk vindt. Een bosje tulpen voor de mensen van de chambre d'hotes, omdat het zo'n aardig Hollands gebaar is dat het hier goed doet. Stroopwafels voor de mensen van de gemeente, omdat ze die zo heerlijk vonden. En als ik dan de buurman weer zie, dan is er dat praatje. Voor mij een investering in de toekomst, want er komt een moment dat ik iets van hem wil. We krijgen zo ook veel hulp. Als ik de generator niet aan krijg is er geen afstand meer om hulp te halen bij de buren. De werklui bel ik regelmatig, ook vanuit Holland, om mijn belangstelling te tonen. Door die regelmaat in contact houden we elkaar op de hoogte en blijft het voor hen duidelijk dat ze nog steeds 'in beeld zijn'. Door dat bewuste 'sociale beleid', verheug ik me steeds niet alleen op het klussen, maar ook op al die lieve mensen die we weer gaan ontmoeten.

Kleine