Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

wijntips!

Auteur Bericht

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#0 Geplaatst: 2008-03-01 00:48:50

Tot mijn genoegen lees ik hier de laatste dagen een aantal onderwerpen over wijn!

Toch ook een van de geneugten van het leven in LDF (hoewel mijn voorkeur meer bij de Spaande wijnen ligt...)

Een tip om te bepalen of je een lekkere wijn ook enige tijd in je kelder kunt lageren:

 

Een fles waarvan je denkt; "Wow... lekker wijntje!!" die drink je natuurlijk op. De verachtelijke "vacuvin" hoort immers niet thuis in de keuken van echte wijnliefhebbers.

Maar als je nu eens wilt beginnen met het aanleggen van een mooie collectie prettig drinkbare wijntjes, zonder al die jargonistische hoogdraverij over tranentrekkende, mooi walsende, verse stal lucht, vleugje viooltjes, bosvuchten en vanille bla bla, koop dan een extra fles van die lekkere wijn en trek hem open.

*) Neem een echt wijnglas! schenk er een bodem in en ruik en proef heel kritisch.

*) Probeer de smaak en geur te onthouden en duw de kurk terug op de fles.

*)Herhaal dit ritueel de volgende dag en vervolgens elke dag totdat de fles leeg is.

- Als de wijn na enige dagen nog hetzelfde smaakt kun je hem goed een aantal jaar bewaren in je kelder.

- Als de wijn na enige dagen beter gaat smaken moet je hem een paar jaar in je kelder bewaren en markeren als "bijzonder lekker na -x- jaar kelder"

- Als de wijn na een dag of twee al zuur begint te smaken besteed je er verder geen aandacht aan.

Dit is een eenvoudige maar zeer praktische en effectieve wijze om te bepalen of je een wijn enige tijd kunt bewaren en naar boven kunt halen voor een speciale gelegenheid.

En wat is er nou leuker dan in je Franse huisje gasten te ontvangen, demonstratief de kelder in te duiken om weer terug boven te komen met een beduimelde fles waarvan je eerst de schimmels van het etiket poetst en vervolgens met zekerheid over kunt zeggen "en deze bijzondere wijn serveren we bij de kaas, voila; vous ete en france"

Iemand anders nog leuke tips?

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2008-03-01 13:13:03

hans, ik ken dit van meer mensen die dat doen, maar je kun je toch vergissen in smaakbepalingen.

neem bijvoorbeeld vandaag een glas, morgen eet je, laat ik heel overdreven doen, iets met veel knoflook, dan kun je compleet naast de smaak van de wijn komen te zitten.

sommige wijn kun je nou eenmaal niet bewaren, sommigen even, anderen heel lang.

het blijft heel erg moeilijk, het is van zoveel factoren afhankelijk.  

overigens, hoogdraverij is het tranen van wijn en de smaakhernenning absoluut niet, je kunt met behulp hiervan juist de kwalitiet van de wijn bepalen.

ieder zijn meug natuurlijk, maar ik vind het altijd wel zo prettig als ik een wijn herken, voor mij is zoiets als "lekker zoet" niet genoeg, of mensen die zeggen, wat een wrange wijn.

misschien ben ik wel te nostalgisch in dat opzicht.

ik heb overigens een schrift waarin ik het afgeweekte etiket plak van de betreffende fles, daar schrijf ik de smaak bepaling bij, dus zoals die in mij voorkomt, bijvoorbeeld, de smaak van rode bessen, en ik schrijf er in op wat de smaak doet aan het einde van de avond.

zo krijg je een soort prive-encyclopedie over de wijn en kun je altijd even terugkijken als je wat wil kopen en je weet niet wat.

ik hou niet van die poespas van oh wat een bouquet, en de kleur, fantastisch, maar je kunt wel veel informatie uit deze dingen halen, ook zonder bla bla bla.

cees.

overigens liggen de flessen perfect opgeborgen in teracotta stenen, deze stenen behouden de luchtvochtigheid en temperatuur.

je kunt deze stenen vinden bij bijna alle bricomarche's.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#2 Geplaatst: 2008-03-01 15:35:11

"sommige wijn kun je nou eenmaal niet bewaren, sommigen even, anderen heel lang"

Juist. En wat ik dus bepleit is dat je er achter kunt komen óf je een wijn lang in je kelder kunt bewaren door de beschreven methode toe te passen.

Door de zuurstof versnel je het rijpingsproces, des te langer het duurt voordat de wijn verzuurt des te langer kun je hem lageren

Wordt de smaak beter dan is de wijn ook nog eens erg gebaat bij lagering.

Over jargon:

Het is uiteraard heel nuttig om smaaktoetsen te beschrijven en te documenteren. Maar voor het praktisch nut is het handig om dat in je eigen taal te doen en niet te zoeken naar bestaande termen in een lekker glas wijn.

Tranen trekken zegt bijvoorbeeld iets over de viscositeit van de wijn of het glansspoelmiddel in je vaatwasser maar niets over de kwaliteit van de wijn.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#3 Geplaatst: 2008-03-02 17:44:31

en de viscositeit wordt weer bepaald door de hoeveelheid alcohol en suikers in de wijn, wat dus weer een kenmerk is van een soort wijn.

overigens blijf ik van mening dat als je een "toets" doet van een week met een open fles, deze niet garandeerd dat je een fles weg kunt leggen voor jaren.

zou een beetje zonde zijn om een fles van twintig euries te bewaren om daarna door de gootsteen te spoelen ;-)

cees.  

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#4 Geplaatst: 2008-03-03 11:23:22

...zucht..

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2008-03-05 13:46:36

diverse keren per jaar organiseren we in onze chambre d'hotes weekend arangements voor mensen met heel veel centjes, en dat zijn speciale weekenden voor de wijnliefhebber.
we proeven, drinken, bezoeken chateaux, en hebben een kleine wijnbeurs van wijnhuizen die bij ons exposeren in onze gezellige kamers.
de gasten boeken drie jaar van te voren, we hebben er een goede bron van.
tijdens deze weekenden probeer ik de gasten uit te leggen wat wijn is, van kale winterse stronk tot een mooi glas op tafel.
om nu toch op de zucht van hans terug te komen wil ik uitleggen wat kan helpen bij de keuze, bewaren of niet.
 
hoe kan ik nu weten en bepalen of een wijn zijn waarde krijgt na een bewaarperiode.
het ligt eraan hoe je het wilt gaan bekijken, moet die waarde puur in smaak zitten en de prijs bepalen voor de verkoop, of is er een emotionele waarde aan jouw glas wijn dat je op dat moment inschenkt.
wie kent niet die avond op dat verlaten strand terwijl je vriend(in) een fles uit de zak tovert en je later zegt, zelfs nu nog zegt, die wijn was de lekkerste die ik ooit op heb.
of die middag in het zonnetje op het terrasje van een kleine bistro, een glaasje koele witte wijn, je schrijft de naam op een briefje, koopt een doos vol, en eenmaal thuis in holland is het helemaal niet die lekkere wijn.
wijn is een edelvocht wat vrienden aantrekt, waar je uren over kunt praten, een tafelplezier voor velen.
hoe mooi is het niet als je een glas wijn bekijkt qua kleur, en de geur bestudeerd die dit sap voortbrengt.
een wijn, hoe goedkoop dan ook, kan soms in waarde niet uit te drukken zijn.

maar nu de vraag welke wijn te bewaren zijn, en dat is moeilijker.
er zijn teveel factoren die bepalend zijn over de kans op een goede bewaarwijn, en de eerste daarvan is de druif zelf.
verder heb je de organismen die in de druif zitten, zoals esters, mineralen, looizuur, en andere stoffen.
dit allemaal samen bepaald de kleur, geur en smaak van de wijn.
een paar goede begeleiders om te weten welke wijn je kunt bewaren zijn de druivensoorten.
de wijnen gemaakt van de Gamay druif zal snel drinkbaar zijn, maar de druiven die langer nodig hebben zijn onder anderen de pinot noir, de chardonnay, chenin, cabernet franc, syrah, en natuurlijk de cabernet sauvignon, waar de meeste bordeauxwijn van zijn gemaakt.
hiernaast zijn nog tientallen andere druivensoorten die bij dit lijstje horen maar die je waarschijnlijk nooit tegenkomt.
aha, daar hebben we een belangrijk punt.
op de fles staat namelijk zelden de druif die men gebruikt heeft.
waarom is dat zo ? waarschijnlijk een oude traditie om keukengeheimen te bewaren, want zoals meestal bestaat een wijn uit een melange van verschillende druiven, en dat is voor de drinker niet belangrijk.
'ja maar' hoor ik U nou zeggen 'hoe weten we dan of we een wijn kunnen bewaren als we niet weten welke druif het is ?'
tja, en daar schuilt nu juist de vakmanschap van de wijnkenner.
U kent de wijn, want je hebt het etiket, nu moet je dus op zoek gaan naar de druif die men gebruikt heeft.
bordeaux ? aha, dan zitten we dus in de hoek van de cabernet, en zoals je dan weer kunt zien is de cabernet zowel de franc als de sauvignon, uitermate geschikt om weg te leggen.
dat is alles ? nee, proeven, proeven en nog eens proeven.
niets garandeerd, niets weet je zeker, wijn is een avontuur wat je kunt leren bespelen, niet beheersen.

cees.

avatar#4588
Helmer
Berichten: 3
Reacties: 47

#6 Geplaatst: 2008-03-06 16:14:57

cees, ik geniet van je beschrijvingen over wijn. Dat vooropgesteld. Maar feit is tegenwoordig - alles moet snel, nietwaar, en de moderne mens heeft geen kelder meer - dat 95% van alle wijn gemaakt wordt om binnen drie, vier jaar te drinken. Fast-drink, als het ware. En dat geldt ook voor eenvoudige Bordeaux, Bourgogne en ga zo maar door. Je wilt waarschijnlijk niet weten hoeveel flessen er veel te lang worden bewaard en dus ver over de top worden "genoten" (of meteen doorgespoeld wegens "uitgedroogd", azijnerig, mager, alleen nog tanine).

Kortom, in bijna alle gevallen: de kurkentrekker erin en genieten (hoop ik...) voor het te laat is!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2008-03-06 18:17:49

dat is ook zo helmer, maar er zijn ook mensen zoals hans zo mooi beschrijft "En wat is er nou leuker dan in je Franse huisje gasten te ontvangen, demonstratief de kelder in te duiken om weer terug boven te komen met een beduimelde fles waarvan je eerst de schimmels van het etiket poetst en vervolgens met zekerheid over kunt zeggen "en deze bijzondere wijn serveren we bij de kaas, voila; vous ete en france" "

ik weet zelfs van mansen (in nl én fr)die in hun nieuwbouwhuis een kelder gemaakt hebben puur voor de wijn.

maar inderdaad, in de meeste gevallen wordt het direct of op korte termijn opgedronken.

slechts een enkele procent van alle geproduceerde wijn is ook maar te bewaren, dus het is zoiezo veel wijzer om de kurk er gelijk maar uit te trekken.

veel van onze gasten beloven plechtig de wijn weg te leggen, maar als ze terug komen (meeste zijn vaste klant) blijkt toch bij navraag dat ze het niet konden verdragen zo'n lekker wijntje in de kelder te hebben liggen en bij de super te moeten kopen.

wijn is een bijzonder product, en wij schenken hieraan onze uiterste aandacht tijdens de georganiseerde weekenden.

de gasten die we hebben zijn niet warm te krijgen voor een boek, dat hebben ze allemaal al doorgespit en willen nu van de echte kenner, de wijnmaker zelf horen hoe het zit.

er zijn teveel fabels in en rondom wijn, zoals in de politiek waar veel mensen het juiste ervan af weten, zo ook met wijn gooit men met vakteremen of men de wijnbouwer zelf is, en uiteindelijk kan men de wijn niet onderscheiden van elkaar.

ik ben gemeen wat dat betrefd, en bij opzichtige mensen giet ik de fles over, en dan maar kijken of ze iets van wijn weten.

ik heb hier een meneer gehad die wijnproeverijen organiseerd in nl, en toen ik een fles aanwees die ik wilde proberen (intermarché) hield hij me plechtig tegen "troep" ze kwamen om kwalitiet te proeven zeg kérel.

ik heb deze omgewisseld in een karaf, de dure in een goedkope v/v

'wat een verukkelijk wijntje kérel', en dronk de troep.

slechts bij een enkele ging een wenkbrauw omhoog.

er liggen flessen wijn van duizenden euro's in de handel, maar de meesten die dat kopen doen dat als belegging, ze drinken het nooit op.

wie weet dus of die wijn nog te drinken is, niemand kan het zeggen.

wij hebben sinds twee jaar een programma dat men de wijn op de akker kan kopen, dat wil zeggen, de visiteur koopt naar gelang hij wil, een aantal meters vignoble voor de volgende vendange, en die zijn dan voor hem als de druif geflest is.

is erg leuk om te doen, en we hebben daardoor een vaste klantenkring die jaarlijks terug keert.

dit najaar gaan we ons programma uitbreiden naar de cognac, ook hier zijn altijd liefhebbers voor te vinden.

cees.

avatar#4508
Truusje
Berichten: 11
Reacties: 34

#8 Geplaatst: 2008-03-08 09:41:38

Een erg leuk boek (dat ook bij cursussen gebruikt wordt) om eens wat meer 'basiskennis' over wijn te krijgen is Opstap naar de wijn van Michel van Tuil. Een cursus doen is sowieso ook heel leuk. Je leert hoe je moet proeven, kijken, ruiken, welke druiven in welke gebieden gebruikt worden (wat dus de reden is dat  de gebruikte druif/druiven zelden op het etiket staat/staan). Van alles. Praktische, direct bruikbare info. Ja als je wilt kun je natuurlijk ook doorgaan en vinoloog worden maar daar moet je maar tijd voor en zin in hebben natuurlijk.

Wat ook erg leuk is is proefnotities lezen. Kijk bijvoorbeeld hier http://www.okhuysen.nl . Beetje rondklikken bij assortiment en dan vind je ze.

Bestellen, proeven, lezen, proeven, bestellen, lezen.

Wat trouwens niet altijd wat zegt hoor want je moet natuurlijk zelf proeven wat je proeft ...

Toen mevrouw Truus en ik de cursus deden gebeurde er steeds iets lolligs met dezelfde druif. Serie glazen voor onze neus, neus erin en ja hoor daar was ie weer ... rode kool! Nu proefde verder niemand in ons klasje rode kool en in de proefnotities is nérgens deze omschrijving te vinden. Maar wij roken rode kool ...    

O wat ook een leuk boek is is Tot op de bodem van Nicolaas Klei. 

In ieder geval ... doe niet te ingewikkeld over wijn ... drink! Met mate ;-).

Cheers, heb een leuke dag, Truus gaat klussen.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#9 Geplaatst: 2008-03-09 13:00:42

dit najaar gaan we ons programma uitbreiden naar de cognac, ook hier zijn altijd liefhebbers voor te vinden.

Dat moeten wel geduldige liefhebbers zijn dan...

Voor cognac wordt eigenlijk maar één standaard druivensoort gebruikt (heel soms twee, hoogst zelden drie)

Het geheim van cognac zit 'm in de "blending"  

@Helmer:

Er worden bij elk groot wijnhuis, afhankelijk van de kwaliteit van het wijnjaar, nog steeds wijnen gemaakt die speciaal bedoeld zijn om te bewaren.

Dit moeten uiteraard wel wijnen zijn van uitzonderlijke kwaliteit.

De keuze wordt bepaald op basis van het wijnjaar, de opbrengst en de kwaliteit van de wijn.

Als alle factoren gunstig zijn wordt er een bepaald deel van de productie gebotteld voor lagering en verkoop op een moment in de toekomst.

Of de wijn wordt eerst nog een aantal jaar opgeslagen in eiken vaten om daarna nog een aantal jaren op fles te rijpen.

(zo ontstaat bijvoorbeeld een wijn met aanduiding Reserva of réserve) 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2008-03-09 16:05:37

we hebben uitsluitend zeer geduldige liefhebbers, als je al drie jaar op een uitnodiging moet wachten ;-)

cognac is zeker een verhaal boeiend als van wijn, echter anders.

het is voor de cognacliefhebber leuk om te leren hoe ze gemaakt wordt, de "geheimen" te leren, de fabrieken te bezichtigen waar de vaten worden gemaakt, en te proeven.

anderzijds is het voor ons puur commercieel, en een beetje liefhebberij.

we doen dit zelfde met mosselen, waar we excursies geven naar mosselweilenden, de vissers te werk zien, de afslag, een museum, en tientallen recepten uitproberen om de lekkerste mosselen te bereiden.

met de ambiance van onze oude boerderij, de familiesfeer, en de goede smaak van de gastenheren (ahum) hebben we altijd weer een enthousiast publiek.

dat gaan we met de cognac dus ook proberen. 

cees.

avatar#4508
Truusje
Berichten: 11
Reacties: 34

#11 Geplaatst: 2008-03-09 18:34:51

Hallo H@ns. De volgende vraag of eigenlijk vragen hielden mij bezig tijdens het wroeten in aarde, grind en lijm :-).

Waarom bewaar jij je topper tot de kaas? Laten we eerlijk zijn ... de meeste gasten hebben dan meer op dan hun hoge hoed dus ik vraag me serieus af of jouw parel dan nog tot zijn recht komt. 

En welke combi heb je in gedachten? Vallen sherry en port bij jou ook onder jouw toppernoemer? Denk het niet omdat je het volgens mij over Franse wijnen hebt. Maar dan kan zou ik het kunnen snappen. Chateau d'Yquem hebben we niet allemaal in ons keldertje liggen denk ik ;-). En dan nóg ... zie maar es een (bewaar)wijn te vinden die bovengemiddeld super past bij je kaas. Met in het achterhoofd dat hier in FR (tenminste ík heb het nog niet kunnen vinden) geen échte kaasboeren bestaan. Ja een geitenkaasboer. Maar je bent toch een beetje aangewezen op de supermarkt dus qua kaas ben je ook al niet echt top bezig.

En doe jij zoals de Duitsers en de Fransen eerst zoet en dan kaas? Of zoals in Nederland eerst zoet en dan kaas?

*^$#&*((^%##@ 2 keer tekst pleite.

Nou ja ik had het nog over een een wijn/spijs onderdeel in het forum. Maar ik geloof dat ik nog maar een wijntje ga nemen. Een sloebertje van een euro of 6. Een sauvignon blanc. Kan geen blind paard schade mee aanrichten.

Groetje van Truus!

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#12 Geplaatst: 2008-03-09 19:34:22

ik denk dat hans de nl gewoonte van kaas als bij de apero bedoelt of als borrelhap, want dan is een lekker wijntje inderdaad niet gek.

de franse manier van kaas na de maaltijd is heel anders dan de nl, alhoewel ik nog wel eens een bodempje in een goed glas wijn laat zitten voor met de kaas na de maaltijd, smaakt des te lekkerder.

de franse kennen dit niet zo, dus om een goede wijn voor na de maaltijd te bewaren is eigenlijk zonde, want tegen die tijd zitten ze al aan hun tax, en dan drink je ene klein glaasje calvados, cognac, of iets anders in die geest.

dat je aangewezen bent op de supermarkt vind ik vreemd truus, er zijn toch ook de markten en de boeren die aan de deur komen met hun waar.

daar kun je geweldige lekkere kaasjes vinden.

cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#13 Geplaatst: 2008-03-09 22:45:55

Hans doelt op kaasconsumptie in de Franse traditie dus na het hoofd- en voor het nagerecht.

Welke wijn is natuurlijk afhankelijk van de soorten kaas, zoals elk gerecht zorgvuldig in balans met de wijn dient te zijn, of andersom zo je wilt.

Ik wil absoluut niet arrogant doen maar voor mij bestaat er niet zoiets als "een chateau zus en zo past uitstekend bij dit en dat gerecht" 

Ik kan wel van te voren bepalen dat een bepaalde druivensoort mogelijk goede begeleider is van bepaalde smaken en daar kies ik dus een wijn op, meestal op goed geluk.

soms sla je dan de plank finaal mis maar meestal werkt dat goed, je moet uiteraard wel weten wat grofweg de invloed is van de druifsoort op de smaak.

Want ja, de druivensoort wordt altijd vermeld op de fles tenzij het een landwijn of mengwijn is.

Als begeleider van kaas is natuurlijk veel mogelijk, ook een porto, sherry of dessertwijn.

Mijn keldermetafoor was meer bedoeld om duidelijk te maken hoe je vol trots je zelf ontdekte kwaliteitswijntje introduceert aan je gasten.

Dat je de meest bijzondere/smakelijke wijn voor het laatst bewaart is voor mij wel evident! je dient de smaak immers op te bouwen 

Kaas in de supermarkt is bij ons van uitstekende kwaliteit. Voor wat meer streekgebonden of juist exotische kazen hebben we de markt. Daarnaast vind ik onze eigen Hollandse kazen ook erg lekker en daarnaast zijn er nog de Spaanse, Italiaanse en sommige Britse kazen maar die halen we bij de groothandel.

Ik ben overigens niet heel erg thuis in de Franse wijnen qua streek en regelgeving.

Beroepshalve wel in de Spaanse wijnen en (veel eenduidiger) regelgeving.

En verder heb ik een heel simpel waarderingssysteem voor alle wijnen, namelijk: lekker of niet lekker 

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#14 Geplaatst: 2008-03-09 22:59:06

Over kaas-en wijncultuur gesproken. Het overkomt mij regelmatig dat wij Nederlandse bezoekers hebben die weinig kaas van de Franse cultuur hebben gegeten.

Beginnen rond 18.00h wat ongerust te worden dat het eten nog niet opstaat (gelukkig worden ze rustig van een apéritif). Als er dan 20.00h wordt gegeten zijn we meestal om 22.00h wel klaar.

Tegen middernacht moet er dan een fles wijn opengetrokken worden en wat kaasblokjes gesneden of toastjes gemaakt............ hetgeen mijn Franse echtgenote lichtelijk "en colère" brengt. Komen die Hollanders dan alleen maar om te vreten en te zuipen? (Ja soms lijkt het er wel op).

Gelukkig komt dit steeds minder voor. Of ze hebben het netjes geleerd, of ze zijn "gracieus" afgepoeierd........

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#15 Geplaatst: 2008-03-10 08:27:16

hans, wat je zegt maakt veel duidelijk "

Ik ben overigens niet heel erg thuis in de Franse wijnen qua streek en regelgeving.

Beroepshalve wel in de Spaanse wijnen en (veel eenduidiger) regelgeving."

want wederom moet ik je ongelijk geven (ik wil m'n recht op wijnkennis verdedigen, ten behoeve van de leerlingen)

op de franse wijnflessen heeft namelijk tot het najaar van 2007 slechts héél zelden de naam van de druif vermeld gestaan, de zogenoemde cépage.

ik heb er nooit geen wetboek over open geslagen maar sinds najaar 2007 mag de franse wijnboer de cépage vermelden, wat min of meer in zo kunnen houden dat het daarvoor verboden was.

tot nu toe zijn er nog weinig boeren te vinden die aan de gewilde vraag van vermelding voldoen.

gewilde ? yea, want.....

de amerikaanse markt verplicht het de wijnboer zijn céepage op de fles te vermelden, anders, zo is al uit amerika vernomen, kan het wel eens gebeuren dat de wijn niet geimporteed mag worden in de usa.

op alle amerikaanse (en veel andere) staan namelijk wél de druivensoorten vermeld, dit tot grote hilariteit van de fransen.

een franse vinoloog op hoog niveau die namens de franse exportvereninging het woord doet (lees verdedigd) legt het volgende uit aan amerikanen;

het heeft geen zin om de cépage te vermelden daar het niets toe of af doet aan de smaak van de wijn.

een cabernet-sauvignon in bordeuax heeft over de gehele bordeaux tientallen verschillende smaken.

het is de géographique wat de wijn bepaald.

het verschil is dat wij (de fransen) onze wijn kopen op de streek, men koopt een pauillac of een blaye, terwijl beiden de zelfde druif hebben.

jullie (de amerikanen) kopen een merlot, of een cabernet sauvignon, waar die vandaan komt doet er niet toe.

een merlot van afrika is niet als een merlot van frankrijk, en een merlot van bordeaux is niet als een merlot van de charente.

tot nu toe zullen we het dus nog zonder etiketje moeten doen, en U begrijpt waarom.

cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#16 Geplaatst: 2008-03-11 00:43:24

Ik hou het voor gezien in dit onderwerp

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#17 Geplaatst: 2008-03-11 09:19:37

hans, je bent ongetwijfeld een goede wijnkenner, weet smaak te vinden, en ik zou het daar maar bij laten.

drink je wijn met zorg en mate, en geniet ervan, dat is het balangrijkste.

een optimale sfeer bij een goed glas wijn is altijd de eerste vereiste, een glas wijn wat je drinkt op een begrafenis zal niet best smaken, of je moet de erfenis in de wacht slepen, en onwaarheden bij een goed glas wijn zou de wijn alleeen maar doen verzuren ;-(

er zit veel verschil tussen de nieuwe producteurs en de franse, wat temeer voortkomt uit een soort van arrogantie en eigenwijsheid denk ik.

aan de andere kant, ze blijven ondanks de veel beloofde val van de franse wereldmarkt toch aardig overeind, terwijl landen als israel, afrika, en australie toch hele goede wijnen produceert.

en misschien is het juist deze "feeling" de reden dat de franse toch nog hoog op de lijst blijven staan, en daardoor hun eigen weggetje blijven gaan.

zo is "op eiken gerijpt" een begrip wat niet helemaal zuivere koffie, ehh wijn is.

in alle landen van de nieuwe wereld, was men inmiddels al druk doende de wijn niet in eiken barrels te rijpen, maar slechts het mangat van de roestvrijstalen tank te openen en er een paar eiken planken in laten plonzen, wat dan volgens de fles, op eiken gerijpt moet zijn.

in israel bij een groot producteur van klassieke wijnen, zoals zij zich zelf noemen (tevens een hele goede vriend van mij) worden alleen de héle dure wijnen nog een poosje in een barrel gedaan, alle anderen honderduizenden liters staan in de brandende zon in rvs tanks met grove eiken krullen te rijpen en worden bij afvoer nogmaals door een eiken filter gesluisd.

een veel goedkopere manier van werken dus voor landen als chili, australie, us en anderen.

sinds 2006 mogen de franse wijnboeren deze techniek ook toepassen en, zo dachten we dus, zullen de lekkere wijnen "elevé en chêne" wel snel tot het verleden horen.

echter, niets is minder waar, de franse eigenwijze wijnboeren laten ons godezijdank niet in de steek, en leggen hun wijn nog heerlijk ten ruste op echte eikenhouten vaten.

cees. 

probeer eens een fles barkan, is in nl vast wel te vinden.

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#18 Geplaatst: 2008-03-11 13:06:32

beste wijnvrienden 

Overigens zijn Fransen (terecht) ook voorzichtig met te veel houtsmaak aan de wijn.

Een mij bekende producent zei, gespeeld verontwaardigd:

"Je fait jus de raisin, pas jus de bois"

Ik ben dat wel met hem eens.

avec sincère salutations

Dominique

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2008-03-11 16:08:26

het is niet alleen bij de fransen waar ze voorzichtig met de "houtsmaak" doen, ook andere landen.

ik ben geen voorkeurliefhebber van een bepaald land wat betrefd wijnen, ik drink alle wijnen, maar als fransman ben ik natuurlijk wel genoodzaakt ons erfgoed te beschermen ;-)

ik heb ook hier wel eens een wijn open getrokken dat je je bij het vuur van de decheterie waant, zoveel en overdreven is die houtsmaak.

het is net als bij u in de keuken de kok die de smaak bepaald althans, erg veel van de smaak.

als eerste is er natuurlijk de druif en zijn geografische groeiomgeving die smaak gaan bepalen, maar daarna komt de kunst van de meester.

de wijn kan in gewone eiken vaten gedaan worden, maar de smaak zal niet bijster veranderen, je proeft een heel licht aroma van eiken maar dat is dan ook alles.

echter, de wijnboer laat zijn barrels "op smaak" maken, dat wil zeggen, na het produceren van de barrel -planken tegen elkaar, ringen erom, bodem erin en opgespannen - wordt de barrel aan de binnenkant behandeld met vuur.

dit vuur verbrand als het ware de eerste huid van de eikenplank, en die geven de smaak aan de wijn.

lichtaangebrand, midden, donker, je kiest maar uit.

dan zijn er nog de aanvullingen met welk hout je het vuur stookt in de barrel, en eventueel met welk een kruid dit vuur besprenkeld wordt.

zo kan dus de vignoble zijn eigen smaak gaan bepalen van de wijn.

daarna rest er nog een foefje.....

de vaten worden door de natuurlijke bacterie in de druif aangetast, en nu is de levensduur van deze vaten, door de aantasting, slechts drie tot vijf jaar, na vijf jaar zijn de vaten sloophout.

nu kan dus de wijnboer ook met de leeftijd van de vaten gaan spelen.

in de cognac wordt deze techniek toegepas zoals hans dit noemde

" Het geheim van cognac zit 'm in de "blending"

men gebruikt een oude cognac die gebotteld wordt om een vat te aromatiseren, dus als het ware wordt het vat , de planken dus, op smaak gebracht door een oude geurige cognac en daarna vol gepompt met de eau de vie uit de alambic.

soms wordt er ook gespoeld met een goede wijn om het vat te aromatiseren, maar eigenlijk praat een cognacboer niet over zijn manier, ze geven niet graag hun geheim prijs, en gelijk hebben ze.

cees.

overigens als je ooit in de charente komt; het is mogelijk deze vatenfabrieken te bezoeken, erg interessant.

klein grappig detail;

de meeste fabrikanten gebruiken eiken uit amerika (amerikaans eiken)

omdat de geur en smaak van deze beter is dan europees of frans eiken.

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#20 Geplaatst: 2008-03-12 11:14:30

Maandagavond was ik te gast in een restaurant van een middelbare hotelvakschool.

Heerlijk gegeten en niet duur. Er wordt gekookt en uitgeserveerd door leerlingen van de school. Leuk om te zien hoe natuurlijk verschillende kinderen het hotelvak beheersen en anderen ht nooit zullen leren. Wel moet je er tegen kunnen dat de kinderen aan je tafel behoorlijk terecht gewezen worden door de leraar over bijvoorbeeld verkeerd uitgeserveerde wijn. Dat is het bruggetje naar mijn wijnopmerking:

Wij kregen een rode wijn van het huis Beauchene uit het dorp Piolenc, vlak bij Cairanne en Gigondas, heerlijk overigens. Van deze wijn werd beweerd dat hij had gerijpt op vaten van druivestokken??!! Heeft iemand van jullie hier wel eens van gehoord? De wijn smaakte overigens prima en had weinig maar genoeg "hout"

Er zit toch in het algemeen weinig "plankhout" aan druivestokken of gaat het dan zoals Cees aangeeft: we gooien de krullen van druivestokken in de cuves om de smaak af te geven?

avec sincère salutations

Dominique 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#21 Geplaatst: 2008-03-12 21:46:42

ja dominique, dan kom je dus eigenlijk zeer dicht bij het aromatiseren waar ik het over had.

inderdaad, dus geen vat van druivenhout, want die bestaan niet, maar men legt in de bodem van de tank een hele rits takjes naast elkaar die twee functies hebben;

ten eerste geven ze een andere smaak aan de wijn, ten tweede filteren ze het sap van het overige, dus heeft de wijn er al bij aftanken de eerste keer een flinke filtering begaan.

wij hebben een goede vriend niet ver van montpelier die deze techniek toepast, en ook met olijvenhout (op de syrah)

de wijn heeft een buitengewone bijzondere smaak.

jammer nu weer dat zo'n leeraar niet opspringt want iedereen kan toch wel nagaan dat een vat van druivenhout niet kan.

cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#22 Geplaatst: 2008-03-15 07:46:29

hans, je bent ongetwijfeld een goede wijnkenner, weet smaak te vinden, en ik zou het daar maar bij laten.

Beste Cees.

Ik ben professional, kom bijvoorbeeld net terug uit Barcelona van beursbezoek om wijn in te kopen en contacten te leggen met nieuwe leveranciers.

De reden dat ik het voor gezien hou in dit door mijzelf gestarte topic zijn de eindeloze monologen van jou.

En het feit dat die eindeloze monologen ook nog eens vol staan van feitelijk onjuiste informatie, geromantiseerde aannames en ongefundeerde meningen. 

Het was mij begonnen om wijntips, niet om "wijnmonologen om vermeende kennis te etaleren"

Veel plezier nog. 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#23 Geplaatst: 2008-03-15 08:44:54

beste hans, de jongen bij de franse bank is ook professionel, toch verloor hij 5 miljard euro's, ik ken meubelmakers die ook professioneel zijn, toch maken ze een slecht product, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

ongeacht zal je gelijk hebben, alleen met vraagtekens van mijn kant.

in het geval van die open fles, en dan stop ik met je want het heeft toch geen zin;

iedere wijnboer beweert dat als je een fles wijn open laat staan die verrot, letterlijk zeggen ze, "een fles mag niet langer dan twee uur open staan anders vergiftig je de wijn ook die hele dure wijnen die je lang kunt bewaren door een overmatige hoeveelheid aan zuurstof"(bel even langs een aantal chateaux als je wilt)

jij beweert dus het tegenover gestelde.

je beweert over die etiketten, terwijl er juist een hele discussie gaande is in de wijnwereld over de belachelijke wet die amerika stelt aan het etiketeren van de wijn, dus de druivensoort erop (december  2006)

als je echt professioneel zou zijn zou je dit moeten weten.

surf even naar gouvernementsites, staan al deze vernieuwde regels op, ook over de houtkrullen en zo.

beste hans, met alle respect, er zijn héél veel mensen die zich professionel noemen, maar daar laat ik het maar bij, de ware overleeft, zoals in iedere branche.

drink met maten en geniet te meer.

heel goed weekend.

cees.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#24 Geplaatst: 2008-03-15 11:19:43

Frankrijk is een van de weinige landen die voor bepaalde appelaties een verbod heeft op het vermelden van de druivensoort. De enige uitzondering hierop is de streek Elzas.

Bij landwijnen uit Frankrijk is het daarentegen juist weer verplicht om de druivensoort te vermelden.

De streken met controle appelatie hebben wel een voorgeschreven druivensoort/soorten, de mengverhouding is aan de wijnmaker en wordt bepaald door factoren als klimaat, weer, moment van oogst en beoogde productie (kwaliteit of kwantiteit)

De discussie; "terrain is bepalend" (Frankrijk) versus  "druif is bepalend" (rest van de wereld) is in feite niet interessant als het tussen Amerika, Australie, Zuid-Afrika, zuid-Amerika en Frankrijk gaat, de eerstgenoemde landen hebben namelijk in hun wijnstreek een zeer stabiel klimaat en daardoor een voorspelbaar resultaat bij beproefde (mix van) druivensoorten. 

Wat overigens nog niet wegneemt dat terrain inderdaad van grote invloed is, een Afrikaanse Sauvignon verschilt enorm van een Zuid-Amerikaanse.

Voor wat betreft de Spaanse en gedeeltelijk ook Italiaanse wijnen, hiervoor geldt dat de driuvensoort vermeld wordt op het etiket bij bepaalde gecontroleerde appelaties. Dat de geologische en de geografische situatie bepalend is voor de keuze van de druivensoort is kennelijk vanzelfsprekend in die landen....

Als je goed op de hoogte bent van de regels t.a.v. de Franse streek waaruit de wijn komt weet je ook welke druivensoort er gebruikt is.

Als je vervolgens weet wat het weer gedaan heeft in een bepaald jaar dan weet je ook wat de mix van druivensoorten vermoedelijk geweest is, er van uit gaande dat je kennis hebt van specifieke eigenschappen van de bepaalde druivensoorten.

De belangrijkste reden voor houtlagering is dat het poreuze eikenhout zuurstof toelaat waardoor er een vanille-achtig aroma in de wijn komt.

Daarnaast voegt het tanines toe wat de houdbaarheid verhoogt.

Dat laatste en het geven van keur en een wat kruidige smaak is de reden voor het toevoegen van houtkrullen. Maar dit is dus totaal iets anders dan houtlagerng in vaten.

Als een wijn een uitgesproken "houtsmaak" krijgt is er gewoon iets mis met de wijn!

Dat voor houtlagering Amerikaans eiken wordt gebruikt heeft te maken met de porien die bij deze soort on-onderbroken doorlopen, in tegenstelling tot Frans Eiken wat dus minder snel zuurstof toelaat.

Het branden aan -en niet van- de binnenzijde van tonnen wordt gedaan om het hout te buigen en zodoende de duigen er omheen te kunnen slaan.

Enige mate van verschroeing kan dus een oorzaak zijn maar nooit een doel.

(In venetie past men een soortgelijke techniek toe bij het maken van gondels maar dat zul jij als botenbouwer ongetwijfeld weten) 

Omdat al deze kennis voor de gemiddelde liefhebber nou niet bepaald evident is heb ik gepoogd een topic te starten waarin je via handige tips het wijngenot wat kunt verhogen, een leuke wijn kunt scoren, wijnjaren overzicht per wijnstreken te posten en meer van dat handigs.

Het was niet mijn bedoeling om er een technische verhandeling van te maken en zeker niet om foutieve informatie te verzamelen! 

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#25 Geplaatst: 2008-03-15 11:20:47

dubbelgepost, excuus

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#26 Geplaatst: 2008-03-15 14:11:38

Ik vind dat zowel Hans als Cees hun expertise nu afdoende hebben gedemonstreerd. Voor praktische tips en informatie hou ik me nog steeds aanbevolen maar de semi-wetenschappelijke -inmiddels ietwat gepolariseerde- vinologische discussie begint mijns inziens de dimensies van een niet-wetenschappelijk forum te ontstijgen.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#27 Geplaatst: 2008-03-15 20:43:33

neem eens een kijkje bij een tonnelier, erg leerzaam, en leuk om op te steken.

"Une fois la structure mise en place, la barrique part pour la chauffe (ou brûlage) qui lui donnera des caractéristiques aromatiques différentes selon la durée de cette étape. La chauffe terminée, le tonnelier assemble les fonds, termine le cerclage et perce la bonde. L’ouvrage achevé peut alors quitter l’atelier"

allemaal een heel prettig weekend en drink met mate (maar wel genoeg ;-)

cees.