Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

energie-efficient aansluiten van tweede boiler?

Auteur Bericht

avatar#4296
JeanHup
Berichten: 2
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2008-03-02 14:38:48

Ik heb een discussie met mijn sanitair-man. Het gaat om het aanleggen van warm water op de tweede verdieping van de voormalige koeienstal (wordt gite).

Momenteel wordt het warmwater voor het woonhuis gegenereert door een op een mazoutbrander aangesloten boiler. De huidige boiler heeft echter te weinig inhoud om de uitbreiding met een 12-18 persoons gite ook nog aan te kunnen. Er moet dus een flinke boiler bij.
Mijn sanitairman zegt: nieuwe boiler gewoon naast de oude plaatsen en doorkoppelen en dan lange leiding gebruiken (ca. 18 meter naar eerste tappunt, 35 meter naar verst gelegen tappunt). Eventueel voor de verhoging van het comfort te voorzien van een rondpompsysteem tbv warm water.
Nu is mijn ervaring dat dat laatste relatief veel energie kost, zowel aan warmteverlies als aan electriciteit.
Ik had zelf als alternatief bedacht: dikke voedingspijp rechtstreeks van verwarmingsketel naar boven brengen en daar in een centrale ruimte opsplitsen voor verwarming lokaal water (aansluiten op boiler) en aanvoer verwarmingssysteem (aansluiten op verdelers CV). Dit in tegenstelling tot mijn sanitairman die dus separate leidingen voor CV en warmwater naar boven wil leggen.

Mijn idee leek me als voordeel te hebben dat je naast extra comfort, maar één warme leiding gebruikt, die je goed kunt isoleren en relatief minder energieverlies oplevert. Aangezien in een gite warmtevraag en warmwatervraag vaak in korte periodes samen plaats vinden (weekends/vakanties) leek het me best efficient én comfortabel.

Wat denken jullie: wat is de beste oplossing?
Moet ik voor mijn idee verder nog wat aan specifieke sturingsmodules voorzien (mengkleppen, pompsturingen etc.)?

Overige ideeën zijn ook van harte welkom!

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#1 Geplaatst: 2008-03-03 14:37:44

Als je de cv temperatuur gebruikt (~ 40graden) om warm water te maken dan krijg je vroeg of laat legionella bacterieen in je warmwatersysteem. Je zult altijd heet water over grote afstanden moeten transporteren om dat te voorkomen.

Een ander idee: waarom niet iedere kamer een eigen kleine elektrische boiler?

Je hebt dan ook niet meer je verliezen over de lange leiding, de confort van direct heet water heb je, bovendien voorkom je dat mensen 'uren' staan te douchen. 

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#2 Geplaatst: 2008-03-03 16:24:20

Hans,

Als ik het verhaal van Jean lees “een uitbreiding met een 12-18 gite” dan wil hij het professioneel en groots aanpakken.
Hoewel je uit efficiëntie oogpunt volkomen gelijk hebt met gedecentraliseerde boilers, zal de vlieger niet op gaan t.a.v. “bovendien voorkom je dat mensen 'uren' staan te douchen”.
Uren achtereen is dan wel niet meer mogelijk maar mensen zijn creatief dus nog steeds meerdere keren per dag en desnoods in een schema om en om douchen met z’n allen.
Wat bedenkelijker is het kost je je reputatie als goede overnachtinggelegenheid, je kunt nog beter beknibbelen op de inrichting van de kamers dan op de sanitaire voorzieningen.
Mijn ervaring is: zelfs als mensen een eenvoudige landelijke boeren overnachtinggelegenheid boeken ze toch verwachten dat het sanitair minimaal is zoals ze thuis gewend zijn.
Maar er valt wel degelijk te besparen, draconisch vindt ik spaardouchekoppen dat is iets voor een ecologische camping o.i.d. opwekkingsenergie kan je wel besparen door thermostaatkranen op de douches en wasbakken.
En besparen door zowel in de koud en warmwaterleidingen van elke douches en wastafels doorstroom begrenzing aan te brengen doormiddel van instelkranen welke uiteraard niet bereikbaar moeten zijn voor de gebruikers.
Dit laatste scheelt vele kubieke meters water per jaar en warmwater opwekkingsenergie.

Rob van der Veer