Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

energie-efficient aansluiten van tweede boiler?

Auteur Bericht

avatar#4296
JeanHup
Berichten: 2
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2008-03-02 15:24:14

Ik heb een discussie met mijn sanitair-man. Het gaat om het aanleggen van warm water op de tweede verdieping van de voormalige koeienstal (wordt gite).

Momenteel wordt het warmwater voor het woonhuis gegenereert door een op een mazoutbrander aangesloten boiler. De huidige boiler heeft echter te weinig inhoud om de uitbreiding met een 12-18 persoons gite ook nog aan te kunnen. Er moet dus een flinke boiler bij.
Mijn sanitairman zegt: nieuwe boiler gewoon naast de oude plaatsen en doorkoppelen en dan lange leiding gebruiken (ca. 18 meter naar eerste tappunt, 35 meter naar verst gelegen tappunt). Eventueel voor de verhoging van het comfort te voorzien van een rondpompsysteem tbv warm water.
Nu is mijn ervaring dat dat laatste relatief veel energie kost, zowel aan warmteverlies als aan electriciteit.
Ik had zelf als alternatief bedacht: dikke voedingspijp rechtstreeks van verwarmingsketel naar boven brengen en daar in een centrale ruimte opsplitsen voor verwarming lokaal water (aansluiten op boiler) en aanvoer verwarmingssysteem (aansluiten op verdelers CV). Dit in tegenstelling tot mijn sanitairman die dus separate leidingen voor CV en warmwater naar boven wil leggen.

Mijn idee leek me als voordeel te hebben dat je naast extra comfort, maar één warme leiding gebruikt, die je goed kunt isoleren en relatief minder energieverlies oplevert. Aangezien in een gite warmtevraag en warmwatervraag vaak in korte periodes samen plaats vinden (weekends/vakanties) leek het me best efficient én comfortabel.

Wat denken jullie: wat is de beste oplossing?
Moet ik voor mijn idee verder nog wat aan specifieke sturingsmodules voorzien (mengkleppen, pompsturingen etc.)?

Overige ideeën zijn ook van harte welkom!

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#1 Geplaatst: 2008-03-03 11:33:20

Je mag verwarmingswater nooit gebruiken als leidingwater!!

Het verwarmingswater moet een gesloten systeem zijn, zuurstof arm en afgesloten van het drinkwatersysteem middels kraan met keerklep (die niet permanent aangesloten mag zijn)  

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#2 Geplaatst: 2008-03-03 12:06:07

Dubbel geplaatst, excuus

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#3 Geplaatst: 2008-03-03 12:55:35

Jean,

T.a.v. het warmteverlies: ongeacht of dat boiler, leiding of pompverliezen zijn, in het stookseizoen komen deze verliezen te goede aan diverse ruimtes en daardoor hoef je minder te verwarmen, mits de boiler en de leidingen zich binnen de thermische schil van het gebouw bevinden natuurlijk.
Wat de verliezen betreft maakt het mijns inziens niet zo veel uit waar de boiler staat, in het ene geval hebben we meer verliezen in het drinkwaterleidingsysteem en in het andere geval meer verliezen in het CV waterleidingsysteem van de boiler.
De boiler tussen het dichtstbijzijnde 18m en verst af gelegen 35m tappunt plaatsen als je geen drinkwatercirculatiesysteem toepast is wel een juiste keuze.
Maar het niet toepassen van drinkwatercirculatiesysteem met tappuntafstanden  van (35m-18m)/2= 8,5m is naar mijn mening ook energie en drinkwater verslindend.
Als je wel een drinkwatercirculatiesysteem toepast dan is de plaats van de boiler minder relevant voor de verliezen maar nog steeds interessant voor de leidingdiameters.
De korte perioden van CV water en drinkwater behoefte leent zich natuurlijk wel tot het stilzetten van de pompen voor die delen van de installatie bij géén behoefte.
Kan dat voor het CV deel niet of is dat onhandig in het gebruik denk dan eens aan het gebruik van een toerental geregelde pomp met een permanent magneet motor.
Dit soort pompen reduceren automatisch hun toerental naarmate er meer thermostaatventielen dichtgaan en kunnen daarmee een aanzienlijke energiebesparing opleveren en geven bovendien minder leidinggeruis en thermostaatventiel geruis door de lagere watersnelheden.
Reclame maken mag van Wim niet, ik noem de belangrijke merken/typen, in de hoop dat hij het door de vingers ziet: Grundfos Alpha, Wilo Stratos of Biral MX/E.
Voor het drinkwatercirculatiesysteem is een toerental geregelde pomp onzin maar daar kan je wel zonder problemen de kleinst mogelijke pomp kiezen en hem op de laagste snelheid in laten draaien.
Een drinkwater circulatiepomp is samen met een terugslagklep aan de circulatie retourzijde van de boiler geplaatst en de tappunten allemaal aan de circulatie aanvoerzijde zodat het opendraaien van een willekeurig tappunt de drinkwater circulatiepomp snelheid niet kan beïnvloeden.

Rob van der Veer

avatar#4296
JeanHup
Berichten: 2
Reacties: 1

#4 Geplaatst: 2008-03-03 14:49:31

@Rob: bedankt voor je reactie. Is inderdaad waar dat alles binnen de geisoleerde schil zit dus qua energieefficieny zal dit een vestzak-broekzak verhaal zijn. Het enige nadeel van warmteverlies van de warmwaterleiding (bij niet toepassen circulatiesysteem) is dat het weer enige tijd duurt voordat er écht warm water komt. Dit zal beteken dat dat halfwarme water wegstroomt (bij gebruik als douche of keuken) en toch weer verlies oplevert.

@Hans: maak je geen zorgen, ik zal CV water niet als leidingwater gebruiken. Het CV water wordt in de boiler door een warmtewisselaar gestuurd waardoor het leidingwater opgewarmd wordt naar elke gewenste temperatuur (op de huidige CV-boiler 65oC).

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2008-03-03 19:58:22

Volgens mij is er een mail van Rob weggevallen waarin hij electrische boilers aanbeveelt.

M.i. volkomen terecht advies. Met zulke lange warmwater-toevoerleidingen heb je warmteverlies, bestaat er risico op legionella bij langdurige stilstand dus afkoeling (ik neem niet aan dat de gîtes constant in gebruik zijn) hetgeen een groot risico is want juist door douchen met besmet water loop je de kwaal op.

Een 50- of 100l boiler per gîte (of 200l per 2 naast elkaar gelegen). Dan maken ze het ook  niet te bont met waterverbruik.

Bij controle van de DDASS loop je bij het eerste scenario gegarandeerd problemen op (ik zie het in de bedrijven waar ik voor werk) dus keep-it-simple!

Steven

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#6 Geplaatst: 2008-03-04 08:58:49

Steven,

Nee ik beveel in dit geval geen boilers aan, de verwarring is omdat er nog een draad over dit onderwerp is waar Hans dit aanbeveelt. zie: topic_redirect.php?topic=3276/ ook voor mijn reactie t.a.v. het waterverbruik en mijn pleidooi voor een circulatiesysteem.

Met de legionella kwestie is ook in een drinkwater circulatiesysteem rekening te houden.
De omloopsnelheid van het water zo in te stellen dat de minimale retour temperatuur tussen 65 en 70 graden ligt.
De aftakkingen aan het circulatiesysteem zo kort mogelijk (maximaal 2 meter).
Bij langdurig niet in gebruik zijn van de gîtes zou ik de circulatiepomp en de boiler uitschakelen en een 24 uur voordat de volgende gasten komen weer aanzetten.
En indien deze stilstand langer geduurd heeft dan een maand de tappunten bij langs lopen om ze door te spoelen.

Rob van der Veer

avatar#5809
villars
Berichten: 0
Reacties: 3

#7 Geplaatst: 2008-04-28 13:02:48

denk eens aan een doorstromingsverwarmings apparaat ELDUR (google), ook soortgelijk equipment te verkrijgen bij Hornbach Luxemburg.

voordeel alleen warmwater indien er vraag is dus geen buffers van boilers ed. geen warmwaterleidingen over lange afstanden.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#8 Geplaatst: 2008-05-12 12:27:12

Elektra doorstroom warmwatertoestellen geven een hoog piekverbruik, vooral bij een gîtes, de groep van 20 man die je op bezoek hebt gaat vrijwel gelijktijdig douchen.
Meestal moet de hoofdaansluiting van de elektra fors worden verzwaard, als dit al mogelijk is want ook het nutsbedrijf heeft op het platteland zijn beperkingen.

Rob van der Veer

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#9 Geplaatst: 2008-05-12 12:37:48

Ik zou nog steeds in jullie geval, met een redelijk grote gite op een aardige afstand, voor een aantal badkamergeysers gaan op (flesse)gas. Daarmee kun je enorm veel capaciteit leveren als de vraag er is. Is die vraag er niet, dan doe je ze uit en kost het niks. Badkamergeysers zijn overigens, net als CV-ketels, ook aardig efficiënt geworden (heb ik vernomen).

Maar ik heb persoonlijk ook eigenlijk een hekel aan boilers. Voor een aantal omstandigheden is het vrijwel ideaal, maar het idee dat óf er teveel warm water in zit óf (erger nog) te weinig - ik vind het gewoon niet prettig ...