Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Zwam

Auteur Bericht

avatar#4615
buitenwoner
Berichten: 7
Reacties: 11

#0 Geplaatst: 2008-03-02 21:30:22

Hallo allemaal,

Zojuist vernomen dat er een flike zwam groeit op een balk in ons huisje in de Allier.

Verleden jaar wat lekkage daar gehad,ik heb wel eens gehoord dat er snel en deskundig wat aan gedaan moet worden,et de zoekfunctie op dit forum niets over dit probleem gevonden.Weet iemand hier meer van?

met vr gr Janwillem

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#1 Geplaatst: 2008-03-03 10:09:50

Janwillem,

de meeste mensen hebben geen flauw idee van de catastofale gevolgen van een zwam, zeker als die in het houtwerk zit.

vaak wordt een zwam op de muur, in de kelder, op een balk of houten wandje, zelfs op een boomstam van je fruitbomen in de tuin, afgedaan als een paddestoel, of een schimmel, basta.

in zekere zin is dit waar, net als de paddestoel met rode stippen is een zwam een schimmel, die zich voortplant met sporen, miniscuul kleine elementjes die alleen met een microscoop te zien zijn, en, zelfs in de lucht rond zweven op het moment dat jij het zolderluik open doet.

zwammen op een (fruit)boom dienen onmiddelijk zeer vakkundig verwijderd te worden en verbrand, zeker niet in de afvalbak of de composthoop gooien.

goed, jouw zolder......

ik heb voor het gemak even een site geplaats  waar je alles kunt lezen, dat scheelt mij weer tiepwerk.

http://www.perfectbouw.nl/kennisbank/zwam_en_schimmels.htm

mijn advies, haal de betreffende houten balk weg als dit kan en anders chemisch behandelen.

daarna alles chemisch behandelen.

de ruimte goed ventileerbaar maken door middel van een ventilatiekanaal ergens die altijd open staat (wel gaas ervoor tegen dieren en ongedierte)

net als alle andere mossige dekentjes die zo vaak voorkomen in ons franse land (hier in de charente ieder geval wel) men denkt dat een huis droog moet zijn en dus lekker warm, niets is minder waar, het probleem zit hem in de ventilatie.

er is hierover al uitgebreid gediscuteerd ergens in een van de rubrieken door onderanderen de edele heer cristian en de zeer gestreng heer rob.

cees.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#2 Geplaatst: 2008-03-03 11:58:45

Janwillem,

Cees heeft voldoende de ernst van de situatie en de te nemen maatregelen beschreven.

Ik zou er nog aan willen toevoegen: ga zeer omzichtig en zorgvuldig te werk want anders verspreidt je de sporen van de zwam door je hele huis.
Plastic op de grond, met een goede stofzuiger de zwam eerst van de balk afzuigen dan de balk verwijderen opnieuw stofzuigen en niet vergeten de stofzuiger daarna grondig te reinigen.
Maar je schrijft “lekkage daar gehad” ik moet je teleurstellen: met grote zekerheid is te stellen dat het daar nog steeds lekt, want de zwam leeft niet zonder voldoende vochttoevoer.

Ik vind een zwamaantasting zo ernstig dat ik ook een zwamaantasting aan het huis, de schuur of boom bij mijn buren onmiddellijk ter discussie te stel en eventueel ga helpen bij het verwijderen.
Ook kijk ik met gemende gevoelens naar verweesde brandhoutstapels die niet voldoende afgedekt zijn tegen weer en wind, een broedplaats voor veel zwam ellende aan je huis als je pech hebt.

Rob van der Veer

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#3 Geplaatst: 2008-03-03 20:03:06

Balk doordrenken met Xylophène, schijnt zo'n beetje alles te doden. In dit geval niet de gel, maar de waterige vorm gebruiken. Vrij onschadelijk voor mensen.

Steven

avatar#5202
induss
Berichten: 0
Reacties: 2

#4 Geplaatst: 2008-03-09 20:40:25

Hallo,

Ik heb zelf sinds een 1/2 jaar een huisje in de Puy de Dome op de grens van de Allier en de Loire .

Bij mij waren in de schuur ook wat balken aangtast door houtrot en boktor , Heb in Juni toen 25 liter Diamantine op het houtwerk gespoten.

Toen ik thuis was ben ik mij verder gaan verdiepen in houtrot , ben toen een 2 tal produkten tegengekomen die in Australie , Amerika, Niew Zeeland goedgekuurd zijn door de overheid, en toegepast worden met veel succes tegen alle vormen van rot .

www.nisuscorp.com produktnamen zijn Tim-Bor (waterbasis) Bora-Care (glycol concentraat mengen met water) alle zijn op basis van Boraten (borax en boorzuur) nadeel is dat dit spul behoorlijk duur is.

Op franse sites kan je zoeken naar sel de bore 

Als je op het internet zoekt naar deze namen dan vind je hier zeer veel artikelen over.

ook een aantal artikelen om het zelf te maken met mengverhoudingen van borax en boorzuur

Heb wel een tijdje moeten zoeken voordat ik ingredienten kon vinden maar bij de lokale Welkoop koop je 5kg borax voor 10 euro en bij een groothandel in pottebakkersmaterialen heb ik 5kg boorzuur gekocht 15 euro , bij een winkel voor boot onderdelen (pleziervaart) polyethylene glycol (non toxic antievries).  

en dan kan je aande gang met het spul , ik verwarm het in de glycol tot het opgelost is en meng dan water erbij (hoeveelheid afhankelijk van dikte van het te behandelen hout) en spuit het warm op de balken.

Voordeel is dat het spul niet verdampt en altijd werkzaam is zolang het hout aanwezig is in het huis , en niet giftig is voor de mens

kan met deze 5kg vele liters produceren

Andre 

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#5 Geplaatst: 2008-03-09 23:01:01

Andre stelt hierboven dat borax en boorzuur niet giftig zijn, maar onschadelijk zijn ze ook niet.
Het zijn de producten waarmee het zogenaamde “buitenhout” bij de bouwmarkt geïmpregneerd is.
Dat hout worden door de meeste vuilverwerkingsbedrijven tegenwoordig als chemisch afval beschouwd.
Wat zijn zelf meng experimenten betreft: iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid.
Maar vooral gezinnen met jonge kinderen en huisdieren kunnen er maar beter niet aan beginnen, de fatale dosis voor kinderen of huisdieren is namelijk een paar gram borax.

Rob van der Veer

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#6 Geplaatst: 2008-03-09 23:35:43

Wij hebben in de Auvergne een paar jaar geleden een algemeen alarm + verbod om water te gebruiken van een paar dagen gehad, omdat de plaatselijke zagerij per ongeluk wat van dat goedje in het waterleidingnet had weten te krijgen, dus ongevaarlijk zal het inderdaad niet zijn.

Het schijnt ook dat dergelijk behandeld hout - en het is écht handig, rot niet (zo snel) - kristalvorming kan krijgen waar dan weer peuters en huisdieren ziek van kunnen worden, gesteld dat zij aan kristallen-op-houten-palen gaan likken...

Maar als het om plafondbalken en ander spul buiten normaal bereik gaat zou ik er ook niet te moeilijk over doen. Ik heb nog een plafond met (ik vermoed) originele teer- of andere zwarte rommel erop, daar zou ik mijn neefje ook niet graag aan laten likken. Maar tot hij langer dan 4,5m lang is maak ik me daar geen zorgen over ;)

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#7 Geplaatst: 2008-03-10 02:12:56

Even het veiligheidsinformatieblad (MSDS of in Frans FDS) van Tim-Bor opgezocht.Werkzame stof Disodium octaborate tetrahydrate . Het is niet erg giftig en verdampt nauwelijks. Als het eenmaal in het hout zit, komt het er nauwelijks uit. Risico bij gebruik in balken etc. lijkt mij dus niet te bestaan.Hoe effectief tegen zwam e.d. het is ten opzichte van andere stoffen weet ik niet.

Wel weet ik dat vele jaren Wolmanzouten worden gebruikt, die koper, chroom en arseen bevatten en in principe veel toxischer zijn. Daar hebben Rob en Richard het waarschijnlijk over. Er zijn erg veel andere middelen die hetzij toxische metalen, hetzij bestrijdingsmiddelen (of beide) bevatten en onder hoge druk (“autoclavé”) in het hout geperst worden.  Middelen die pyrethrinen bevatten zoals Xylophène zijn betrekkelijk onschadelijk voor de mens.   Alles bij elkaar lijken die Borax-bevattende stoffen me nog niet zo’n gekke keus voor balken, vooral in een vochtige omgeving. Niet dus in de slaapkamer of zo, maar prima buiten en in schuren.

Het blijven allemaal pesticiden maar dat zijn de stoffen in het vlooienbandje van de poes of hond ook.....

Steven

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#8 Geplaatst: 2008-03-10 11:51:26

Mijn bedenkingen betroffen zoals ik schreef vooral het zelf mengen van borax en boorzuur.
Waarbij ik er vanuit ga dat je dan zoals Andre schreef 5kg borax en 5kg boorzuur in huis hebt.
Zelfs restanten in de lege flacons zijn dan een gevaar voor kinderen en huisdieren.
En ik heb het nog even opgezocht in een rapport van Rijksuniversiteit Groningen is de dosis ongeveer 5 tot 6 gram zoek “fatale dosis voor kinderen” in dit rapport.
Overigens ook een goed rapport over huiszwam in het algemeen.

Rob van der Veer

avatar#5202
induss
Berichten: 0
Reacties: 2

#9 Geplaatst: 2008-03-10 14:32:43

alles waar teveel voor staat is slecht

Borax wordt in de tuinbouw gebruikt als groeimiddel

Boorzuur wordt b.v ook in cosmetica en tandpasta gebruikt.

ik heb nog wat links toegevoegd  met informatie

http://www.bataviawerf.nl/download/7provincien_cahier_2.pdf    blz 61

http://alsnetbiz.com/homeimprovement/homemade.html

http://www.integritynets.com/downloads/Chemotherapy%20for%20Rot.htm

http://www.bearfortlodge.com/bearfort_lodge/2006/12/log-home-repair-restoration-replacing-chinking-and-fixing-logs-part-vi-home-brew-wood-and-log-preservative/#more-93

Andre