Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Sanering dak met asbestcementplaten

Auteur Bericht

avatar#5196
hansdeb
Berichten: 1
Reacties: 1

#0 Geplaatst: 2008-03-04 15:23:03

Na een jaar bezig te zijn geweest met het zoeken naar een huis in de Morvan (waarbij ik veelvuldig het forum heb geraadpleegd) hebben we nu dan toch, tot onze tevredenheid, een mooi gelegen huis gevonden. Aan de achterkant van het huis staat echter een schuur met een golfplatendak van asbestcement (zo'n 100m^2). In het onderzoeksrapport staat het asbest vermeld als 'in goede staat'. Nu neem ik dat met een korreltje zout en we willen dan ook zo snel mogelijk af van dit asbest.

Kan iemand mij aangeven hoe we dit het beste kunnen aanpakken? Kent iemand een (betrouwbaar) bedrijf in de Morvan (of omstreken) die dit voor ons kan doen?

avatar#3992
ivo 71
Berichten: 14
Reacties: 656

#1 Geplaatst: 2008-03-04 20:01:50

Je kunt/mag het ook zelf doen, mits je de platen kunt demonteren zonder te zagen of te breken. Voor alle zekerheid masker over mond en neus dragen. De dechetterie (vuilstort) van Autun neemt 'amiante ciment' in

zie b.v. hier

http://www.bourgogne.cybercommunes.com/71/CUSSY_EN_MORVAN/vie_municipale/environnement/index_environnement.php 

mits dubbel in stevig plastic verpakt en in niet te grote partijen aangeboden. Er is een limiet aan de hoeveelheid, daar moet je even via de gemeentesite de reglementen op na-Googlen. Er is trouwens ook vrij uitgebreid over gesproken, hier en op dat andere Frankrijk-forum dat we hier netheidshalve niet bij naam noemen.

Overigens is er niets mis met een dak van asbestcement, dat kan prima blijven liggen zolang de platen niet desintegreren, hoekjes eraf, scheuren en zo. Pas als je de structurele integriteit verbreeekt (boren, zagen, breken), komen er vezels los die, als ze gedurende een vrij langdurige periode in je luchtwegen terechtkomen, na enige tijd een mesothelioom (kanker van het longvlies) veroorzaken. Ik weet niet wat je leeftijd is maar de incubatietijd (periode tussen besmetting en het ziek worden) bedraagt tussen de 15 en 25 jaar. Dus, wie weet, is het toch academisch.

PS Wim: mijn excuus voor lange link. Weet helaas niet hoe er hier van te maken, weet wel dat het kan.