Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Legionella

Auteur Bericht

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#0 Geplaatst: 2008-03-04 21:48:56

In een paar draadjes over boilers werd op de noodzaak van het vermijden van Legionella gewezen, met de functie website doorzoeken kwamen er op dit zoekwoord géén draadjes bovendrijven. Ik heb een vraag over dit onderwerp.
In ons huis hebben we een paar  maatregelen genomen om Legionella te voorkomen: de elektrische boiler is met opzet nogal hoog afgesteld, ca. 80 graden C, om bij het doorspoelen van leidingen eventuele Legionella bacteriën te kunnen afdoden en onder de thermosstatische douchekraan zorgt een veerbekrachtigd klepje er voor dat na het douchen de slang en kraan leeg kunnen lopen. Dit gaat er allemaal vanuit dat in het tapwater bacteriën kunnen voorkomen.
Ons drinkwater is afkomstig uit een eigen hoger gelegen bron van prima kwaliteit. Loopt altijd, temperatuur ca. 11 graden C, geurloos en vrij zacht water. Het afgelopen jaar bleek voor het eerst uit een laboratoriumanalyse dat er 7 E-Coli/100 ml in het water zaten hetgeen duidt op waarschijnlijke fecaliën verontreiniging van het bronwater en daarmee kan er ook Legionella verontreiniging zijn. De bron is zodanig aangelegd dat dit alleen via ondergronds insijpelen van mogelijk verontreinigd oppervlaktewater kan zijn gebeurd. Hiertegen is geen adequate oplossing zodat we in de toevoerleiding bij het huis een waterbehandeling gebaseerd op UV-licht hebben laten aanleggen. Het grote voordeel hiervan is dat het mogelijke bacteriën in het water afdood maar verder niets aan het water verandert.
Wat ik mij afvraag is of het bacterievrij zijn van het tapwater nu betekent dat er geen gevaar meer is voor Legionella-vorming in afkoelende warmwaterleidingen en of we daarmee bijvoorbeeld de boiler-temperatuur naar ca. 65 graden C. zouden kunnen verlagen. Graag uw ideeën hierover.

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2008-03-04 23:07:20

Jan Joost,

Ik ben geen groot legionelladeskundige maar heb er regelmatig in bedrijven mee te maken gehad.

Het is vooral een zaak van "gezond verstand" oftewel "du bon sens".

Niet te ongerust zijn

Legionella komt normaal ook in het (drink)water voor en er zijn veel verschillende typen en niet allemaal even ziekteverwekkend. Licht besmet water levert vrijwel geen risico op bij drinken. De gevaren zijn veel groter bij nevels zoals bij douchen.

Ook van een paar Coli's niet direct in paniek raken maar het is wel een indicatie dat er mogelijk andere bacteriën ook inzitten. 

Desinfectie van het bronwater 

Je UV-desinfectie is uitstekend aan de "ingangskant". Die werkt ook voor legionella.

7 E-coli is een lichte besmetting dus de UV-behandeling lijkt mij afdoende.

Leidingsysteem

Stilstand in dode leidingen moet voorkomen worden. Preventief is het beste deze weg te halen of af te sluiten.

Stilstand in leidingen in gebruik (vooral tijdens afwezigheid) kan in principe groei opleveren indien de temperatuur boven de 20°C. komt.  Hierop is doorspoelen het enige realistische antwoord.

Temperatuur

Vanaf 65° gaan de beestjes dood. Maar als je je boiler op 65° afstelt, moet je wel lang doorspoelen omdat leidingen een zekere opwarmtijd hebben. Aangezien je water niet hard is, kun je met een gerust hart de temperatuur op 80° houden zonder teveel kalkafzetting te hebben.

Thermostatische mengkranen of -kleppen zo dicht mogelijk bij het aftappunt monteren. Ook voorkeur uit veiligheidsoverwegingen: minder risico op verbranding (kinderen!).

Bijzondere omstandigheden

Mocht je boiler uit zijn gegaan door een lange stroomstoring dan is het advies eerst opnieuw opwarmen om de eventuele  "beestjes" te doden en vervolgens helemaal leegtrekken en doorspoelen.

Onderstaand een link naar een rapport van de Gezondheidsraad maar even Googelen en je vindt veel meer.

http://www.gezondheidsraad.nl/pdf.php?ID=727&p=1 

Succes!

Steven

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#2 Geplaatst: 2008-03-05 11:04:53

Steven dank voor je informatie.

Toch heb ik nog de vraag: waar komen de beestjes in de leidingen vandaan als al het water de UV-lamp is gepasseerd?

Jan Joost

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#3 Geplaatst: 2008-03-05 12:27:54

Jan Joost,

Zoals Steven al uitgebreid beschrijft legionella komt vrijwel altijd in het drinkwater voor het gaat echter vooral om welke soort en in welke hoeveelheden.
Het UV licht zal ook niet 100% doden en dat verklaart waar ze vandaan komen, maar in jouw geval zou ik me niet ongerust maken je hebt afdoende maatregelen getroffen en inderdaad die boiler niet lager zetten.

De meeste legionella besmettingen zie je ook in hotels en dat heeft een reden hotels hebben altijd wel de kamers, eetzaal enz. voorzien van airconditioning maar kom je in de leidingschatten van dat soort gebouwen dan zijn temperaturen van 30 graden of meer geen uitzondering.
Die temperatuur en door onverhuurde kamers lang stil staand water in leiding einden doet de rest.
Wat dat betreft is het voor bezitters van vakantiewoningen ook nuttig om na lage afwezigheid even de leidingen door te spoelen voordat met het water gebruikt.

Rob van der Veer

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2008-03-05 18:47:50

Ik denk dat Rob inderdaad de juiste aanvullingen heeft gegeven.

In feite is er van Legionella niet echt veel bekend w.b. de mondiale verspreding. In theorie zouden in veel tropische landen hele volksstammen moeten lijden of hebben geleden aan legionellose, gezien de temperaturen van waterleidingen en de afwezigheid van goede beheersmaatregelen. Wie weet is dat ook wel zo maar zijn ze daar al jong geïmmuniseerd door weinig virulente stammen.

In elk geval geen reden tot schrik maar tot bedachtzaamheid. Ik denk dat Jan-Joost het prima aanpakt.

Steven