Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Vocht in en op de buitenmuren

Auteur Bericht

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#0 Geplaatst: 2008-03-09 01:42:13

We wisten dat ons Franse huis vochtig was. Het ligt vlak bij een bron met wellend water en op een lager punt dan de weg er naar toe. Bovendien staat het soms enige weken met gesloten ramen en deuren koud en dus vochtig te wezen. Vooral ’s winters. Gelukkig ruikt het er niet muf. Het vocht kruipt in de dikke buitenmuren omhoog. De woonkamervloer is gemaakt van rode tegels die direct op moeder aarde liggen. Ook die tegels zijn vochtig als we er een tijdje niet zijn geweest. Zodra we aankomen, zetten we dan ook alle ramen en deuren wagenwijd open (als het weer het toelaat). En we stoken zo snel mogelijk de houtkachel hoog op. Na een dag of twee is de kou verdreven en is zelfs de vloer weer te belopen op blote voeten. Vervolgens proberen we de schimmel van muren en aanrecht te halen. Meestal laat daarbij ook een deel van muurverf los. Dat kwasten we ’s zomers wel weer bij.

De vorige bewoners, Fransen, hebben er kennelijk ook last van gehad, want de buitenmuur is tot een hoogte van een meter bestreken met een soort glimmende ‘humibloque’(dat volgens mij beter aan de binnenkant had kunnen zitten) en rond de funderingen is zand gestort voor de drainage.

Ik heb al een mechanische ventilatie gekocht, die ik, als ik voldoende moed heb verzameld, van de zomer aan zal leggen door een opening in de dikke buitenmuur te hakken.

Ik vrees dat het probleem daar maar gedeeltelijk mee verholpen zal zijn. Zijn er nog andere maatregelen die ik kan nemen (en die niet zo ver gaan dat ik de vloer er uit moet halen - want dan moeten de binnenmuren die koud op de vloer staan er ook uit)? Grootste ergernis is de schimmel op muren en aanrecht.

 

Groet,

 

Frans

avatar#4615
buitenwoner
Berichten: 7
Reacties: 11

#1 Geplaatst: 2008-03-09 09:00:13

Hallo Frans,wij zitten in de Allier met ongeveer hetzelfde probleem na de natte zomer van 2007 is alles erger geworden.Op korte termijn gaan we ventilatie roosters maken in de buitendeuren, ook de luiken moeten wat aangepast worden om wat meer lucht tot de deuren toe te laten.

Verder laten we voortaan alle inpandige deuren en gordijnen open.

Verder wordt het dak aangepakt,is ook niet 100 procent goed.

Ook de dakgoten spelen mogelijk een rol als ze het water niet van de muren weghouden.

groeten  Janwillem

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#2 Geplaatst: 2008-03-09 15:59:06

hallo frans,

"want de buitenmuur is tot een hoogte van een meter bestreken met een soort glimmende ‘humibloque’(dat volgens mij beter aan de binnenkant had kunnen zitten) "

er bestaat een middel, een soort impregneermiddel dat blanc is en je op de muur smeert, waardoor de stenen en voegen waterdicht worden.

met dit middel is het juist de bedoeling dat je dat op de buitenkant smeert, want ana d ebinnenkant heeft het geen nut daar je er dan ene dam van zestig centimter (muurdikte) water tegen ana heb rusten.

een afgedichte buitenkant geeft het water geen kans om zelfs je muur maar in te trekken.

wil je de muur orgineel houden, dan zou ik aanraden dit middel er nogmaals op te smeren (eens per zoveel jaar nodig, net als verf) en niet alleen de eerste meter, maar de gehele hoogte van de muur, daar het water er nu boven in komt, en achter de impregneerlaag langzaam naar beneden zakt.

verder ventilatie, erg veel ventilatie.

in ene huis van een klant waar altijd ouderwetse houten deuren zaten, hebben ze afgelopen zomer nieuwe pvc deurne en ramen geplaatst, het huis zit nu vol met schimmels daar de ventilatie die er ongemerkt was nu volledig is verdwenen.

cees.

avatar#3122
Rob
Berichten: 13
Reacties: 243

#3 Geplaatst: 2008-03-09 17:56:05

Frans,

Uit de ondergrond optrekkend vocht een onderschat probleem.

Eerst even “de buitenmuur is tot een hoogte van een meter bestreken met een soort glimmende ‘humibloque’dat volgens mij beter aan de binnenkant had kunnen zitten” aan de binnenzijde had dat nog rampzaliger geweest denk ik.
Maar ik heb het vermoeden dat het een geheel afsluitend spul is zoals je het beschrijft (glimmende). Dat zou dan wel het regenvocht tegenhouden maar de muur niet meer laten ademen. Aan de buitenzijde siliconen of nog beter silanen had wel de regen geweerd maar nog steeds de muur laten uitademen lees vocht afgeven aan de buitenlucht.

Het vochttransport omhoog uit de ondergrond in de muur is tegen te houden met een horizontaal scherm in de muur maar dat is zeer kostbaar om aan te brengen.
Ook is het mogelijk de muur onderin te injecteren, ook duur en niet 100% gegarandeerd.
Blijft over zoals we dat bij monumenten doen, zorgen dat de natuurlijke beluchting van de muur optimaal wordt.
De keuze binnen is dan alle oude verflagen en loszittende stuclagen verwijderen, ook alle niet kalk of cementgebonden stuclagen, denk vooral aan gipslagen, verwijderen en dan opnieuw stucen op de wijze zoals voor de tweede wereld oorlog nog normaal was met een hydraulische kalk stucmortel en hydraulische kalk pleisterlaag eventueel weer op kleur gemaakt met hydraulische kalk verf.
Deze producten zijn veel beter instaat dan alle moderne mortels, pleisters en verven om vocht te transporteren en de grote hoeveelheid hydraulische kalk voorkomt in hoge mate op natuurlijke wijze de schimmelvorming.

Voor de buitenzijde van het pand kan ik je op dit moment geen advies geven, beschrijf het eerst wat nauwkeuriger: Natuursteen? Gebakken stenen? Stucwerk?

Rob van der Veer

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#4 Geplaatst: 2008-03-09 19:58:36

Dag Janwillem, Cees en Rob,

 

Dank jullie voor de antwoorden. Dat ik de afsluiting niet graag aan de buitenkant zag, was dat daardoor alleen nog maar een weg naar binnen was voor de uitwaseming. Het huis is ‘en pierre’ en wel sinds 1727. Toen was het cave, woonverdieping en vliering. In 1800-en-een-beetje is er een verdieping bovenop gezet. De geelbruine stenen onderop zijn voor de tweede en zolderverdieping aangevuld met hardere grijsblauwe (basalt) stenen. Daardoor zie je nog steeds de contouren van het eerste gebouw.

Als ik de suggesties zo een beetje optel, dan denk ik dat ik snel de ventilatie aanleg en nog wat ademgaten her en der (verantwoord) maak. De aanpassingen van fundering en muren zijn me toch nog ietsjes te gortig. Maar wie weet wat de klimaatswijziging nog tot gevolg heeft…

Groet,

 

Frans

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#5 Geplaatst: 2008-03-09 22:34:32