Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Geldzaken

Geldzaken

Belastingen, (sociale) verzekeringen, banken, geld overmaken naar Frankrijk, hypotheken.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

CMU of niet ?

Auteur Bericht

avatar#5063
Imko
Berichten: 1
Reacties: 3

#0 Geplaatst: 2008-03-10 21:09:28

Geachte Forum leden ,

ik en mijn vrouw beide net tegen de vijftig , gaan per 1 mei 2008 naar Frankrijk om daar te gaan werken en wonen.

Wij gaan bij een camping werken in de Haute Marne en gaan tijdelijk een huis huren in de buurt .

Ons huis is nog niet klaar en dit kan wel een jaar of 2 aanlopen .

Wat ik nu niet meer begrijp is de cmu , naar ik heb begrepen is dat er een wachttijd staat van 5 jaar [ per maart 2008 ] terwijl ik neem ik aan wel sociale lasten ga betalen.

Het vervelende is dat ik diabetes type 2 heb en astma [ overigens goed onder controle ], dus kan een particuliere ziektekostenverzekering ons weigeren.

Overigens houden wij ons [ huur] huis wel aan in Nederland met eventuele vakantie maar hebben beide geen inkomen meer in Nederland.

Wie kan mij dit uitleggen.

Bvb dank Imko

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2008-03-10 22:28:29

Als jullie in Frankrijk gaan werken met een arbeidsovereenkomst (CDD of CDI) dan ben je gewoon verzekerd via de SÚcuritÚ Sociale (CPAM). Met een werkgeversverklaring ga je naar de regionale Caisse d'Assurance Maladie en die schrijft je dan in.

Steven

avatar#5041
jonghi125
Berichten: 1
Reacties: 1

#2 Geplaatst: 2008-05-02 09:40:40

Ik begrijp dat de huidige situatie (althans sinds 23/07/2007) inzake de toelating tot de CMU zó is dat gepensioneerden die na 23-11-2007 in Frankrijk definitief willen gaan wonen pas in de CMU kunnen na een wachttijd van 5 jaar.
Ik woon al een paar jaar meestentijds in F, maar ben altijd in de NL ziekteverzekering gebleven. Ik wil nu volledig naar F verkassen maar kan dus (nog) niet in de CPAM.
Vraag: Hoe kan ik aantonen dat ik over (bijvoorbeeld) 2 jaar het totaal van 5 jaar CMU-wachttijd vol heb gemaakt ? Een verklaring van de burgemeeester dat ik al vanaf de-en-die-datum in zijn commune woon, of is iets anders nodig ?
Bij voorbaat dank voor een (deskundig) antwoord !

avatar#4648
Rob van Schijndel
Berichten: 2
Reacties: 155

#3 Geplaatst: 2008-05-02 14:59:31

Als u een "wettelijk" pensioen geniet uit Nederland, kunt u met behulp van het formulier E121 zich gratis inschrijven bij het CPAM in Frankrijk. U blijft dan op basis van Europese regels premie betalen in Nederland (aan het CvZ). Een dergelijk formulier krijgt u bij het beeindigen van de Nederlandse zorgverzekering (waarvoor weer een uitschrijfbewijs uit de Nederlandse gemeente noodzakelijk is).

Als u geen wettelijk pensioen ontvangt uit Nederland, is er mijns inziens geen mogelijkheid om de termijn van 5 jaar in te korten met de tijd dat u "illegaal" in Frankrijk woonachtig bent geweest. Alleen de "legale" tijd telt mee.

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#4 Geplaatst: 2008-05-29 17:10:19

Dit is beetje te kort door de bocht Rob!

En waarom is het te kort?

Omdat je een E121 formulier moet/moest aanvragen bij een CVZ bij uitschrijving uit NL en dus de GBA (Gemeentelijke Basis Administratie).

Indien dus Jonghi kan aantonen in z'n woongemeente overeenkomstig:

"Ik begrijp dat de huidige situatie (althans sinds 23/07/2007) inzake de toelating tot de CMU zó is dat gepensioneerden die na 23-11-2007 in Frankrijk definitief willen gaan wonen pas in de CMU kunnen na een wachttijd van 5 jaar.
Ik woon al een paar jaar meestentijds in F, maar ben altijd in de NL ziekteverzekering gebleven. Ik wil nu volledig naar F verkassen maar kan dus (nog) niet in de CPAM. "
"Vraag: Hoe kan ik aantonen dat ik over (bijvoorbeeld) 2 jaar het totaal van 5 jaar CMU-wachttijd vol heb gemaakt ? Een verklaring van de burgemeeester dat ik al vanaf de-en-die-datum in zijn commune woon, of is iets anders nodig ?
Bij voorbaat dank voor een (deskundig) antwoord !"

Je moet  voor a) van je uitspraak dan via je burgermeester kunnen aantonen dat je in LDF feitelijk leeft gedurende meer dan 180 dagen/jaar.

b) je was nog steeds door de voorgaande wetten, al of niet wettelijk verzekerd in NL?

Helaas pindakaas dus! ...want je was dus niet verzekerd in FR. voor ziektekosten punt 1. Voor een CMU/CPAM is die E121 absoluut nodig, maar die krijgt men alleen als volledig uitgeschreven uit NL én bovendien pas nadat gebleken is dat je inkomen onder de grens ligt. (Die weet ik ff niet), maar is zeker in de buurt van 20.000 € /jaar.

Belasting besparing is hier een Nationale Sport, die 'les comptables' in opdracht graag beoefenen...

Helaas nogmaals Pindakaas. U ziit waarschijnlijk al in de put zijn en probeert met handigheidjes daaruit te komen? Zo helpe M. le Maire dan, maar ik geef er geen € cent voor! Niet voor NL en ook niet voor LDF!

En er is dus door emigranten vn. komend uit UK te vaak en veelvuldig misbruik gemaakt voor CMU/CPAM...

avatar#4294
Ron (03)
Berichten: 2
Reacties: 62

#5 Geplaatst: 2008-05-29 18:30:58

Voor jonghi125: Wij, mijn partner en ik zijn tegen hetzelfde probleem aangelopen.

Bij de burgemeester kan je een verklaring laten maken met vermelding van jouw status. Dus waar je woont, of dat huis al of niet een maison principale betreft, en wie er op dat adres nog meer wonen. Dat laatste is weer handig als je niet getrouwd bent met je partner of je partner blijft haar meisjesnaam gebruiken. Voor allerlei zaken wordt hier een faktuur EDF gevraagd en dat is lastig omdat die faktuur maar op een naam staat. Het is ons gebleken dat die verklaring dezelfde waarde heeft. De verklaring kan je m.i. dan ook gebruiken om de 5 jaar periode aan te tonen.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#6 Geplaatst: 2008-05-30 10:23:32

Een E 121 wordt niet alleen aangevraagd bij een verhuizing naar Frankrijk, maar ook als je al in Frankrijk woont en een wettelijk pensioen gaat ontvangen (AOW). Dan meld je je aan bij het CVZ die vervolgens nog wat andere gegevens opvraagt (ook nog bedrijfspensioen bijvoorbeeld waarover ook geheven zal worden). Als het goed is ontvang je dan E 121 en daarmee wend je je tot de plaatselijke CPAM. Daar verlangt men trouwen sowieso een nieuwe inschrijving als je gepensioneerd wordt.

Wim

avatar#5795
Tompouce (79)
Berichten: 0
Reacties: 219

#7 Geplaatst: 2008-05-30 12:26:08

En dus Wim, ...

Stel nu dat je dat allemaal gedaan had, nadat je 65 was geworden?

Er worden op monitor.nl hele boekdelen vol geschreven over het conflict met de ZVW.

In de rechtzaken gaat het dus mn. over 'keuzerecht'.

Et bien, dat bestaat dus niet inzake Sociale Voorzieningen... je bent OF Rechthebbend of niet.

Ja hoor CVZ heeft mij aangemerkt als 'verdragsgerechtigde'...ik had daar niet om gevraagd dus noch bij SVB, noch bij CVZ.

En wat nu dan dat ik al voor ik uit NL wegging particulier verzekerd was en dus me hier ook particulier verzekerd had?

Zou ik dan ineens naar de CPAM moeten op grond van een slecht doortimmerde Wet...die vermaleide ZVW. Toch niet toch?

En ja er zijn veel grotere juristen dan ik op dat gebied. Oa. Mr. Dr. Huub Franzen, waarmee ik spaarzaam in kontakt sta. Maar ook diverse anderen...vele vrouwen, die helemaal geen formeel juridische opleiding hebben gevolgd.

Maar goed, waar gaat dit gedoe nu iig. over?

a) Indien je dus ineens tot 'verdragsgerechtigde' was gebombardeerd kun je dus wél met die CVZ verklaring E 121 inschrijven bij een CPAM. De vraag is dan of je dat wilt?

b) De Nederlandse Staat zal op grond van die afgifte aan de Franse Staat een verevenings bijdrage moeten betalen. Een subvraag is of die dan doet, indien er geen inschrijving bij een CMU of CPAM plaats heeft gevonden! Waarschijnlijk dus niet.

c) Het subject van die koehandel tussen Staten betaalt tuurlijk ook een verzekeringspremie aan CMU of CPAM en heeft daardoor recht op zorg. Laten we de kwaliteit die 'cure' & ' care'  nog even buiten beschouwing.

Uit punt c. volgt dat die gepensioneerde 1x gekort wordt bij de bron dus, maar zou dus geen enkele premie meer moeten betalen, want daarvoor heeft hij al door inhouding (duur) betaald aan de staat die broninhouding doet.

Punt b. veronderstelt dat er er een reserveringsfonds is door de NL-staat aangelegd. En jawel hoor, die inhoudingen gaan rechtstreeks in dat fonds...alleen daar ziet dus nooit iemand meer enige verantwoording van.

Punt a. is idem maar nog grotesker. Subject heeft al jaren z'n eigen ziektekosten & zorgverzekeringen in z'n woonland. En wordt ineens geconfronteerd met 2x lasten...soms ook nog wel 3x...

Hoe zou je zoiets mogen noemen dan?

Is dat oplichting of is het 'bedriegelijke bankbreuk'?

Beide zijn overal even strafbaar hoor...maar kennelijk bestaan er dan ergens ongeschreven regels voor  tussen Staten dan ???