Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Boilers

Auteur Bericht

avatar#3173
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148

#0 Geplaatst: 2008-03-14 14:19:25

Beste forummers, Vraag toch maar ff naar de ervaringen en procedures van andere lDFers met een zomerhuisje. Heb nu een nieuwe boiler van 200l maar vraag mij af hoe lang je zo.n ding ongebruikt gevuld koud/warm kan laten staan, dit ivm natuurlijk bacteriengroei. Hoe leeg is zo'n ding na aftappen? Hoe controleer je dit?

Willem

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#1 Geplaatst: 2008-03-14 15:11:58

Ik heb nooit uitgezocht hoe lang het duurt voordat er beestjes in de boiler gaan groeien. Onze handelswijze is gebaseerd op risicovermijding en gaat al een jaar of 10 goed. Kritische watertemperatuur is rond de 50 - 60C. Boiler is ingesteld op 80C.

- bij een paar dagen weg laten we de boiler gewoon aan staan

- bij paar weken weg schakelen we de verwarming uit en laten de boiler doorlopen tot er koud water uitkomt, dit geldt ook voor alle warmwaterleidingen. We laten 'm dus met koud water staan.

- bij langere afwezigheid schakelen we de boiler een dag eerder uit, iedereen douchen en laten 'm dan echt leeg lopen tot er uit de uitloop geen water meer uitkomt. Je moet de watertoevoer dus afsluiten en een warmwaterkraan open zetten om te ontluchten. Leeg lijkt me leeg.

- bij het weer opwarmen spoelen we alle warmwaterleidingen met 80C water door om eventuele beestjes in de leidingen, kranen enz. af te doden.

Leeg laten lopen duurt bij onze 150L boiler toch wel zo'n 5 - 6 uur, doen we meestal 's nachts. Als je slaapt hoor je het borrelen van het ontluchten ook niet zo.

Jan Joost

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#2 Geplaatst: 2008-03-16 19:24:40

Jan Joost,

Wat is het nut van het warme water laten weglopen tot het koud is? Als je het warme water laat staan met een uitgeschakelde boiler, wordt het toch vanzelf koud?

Vroeger liet ik voor de winter de boiler ook leeglopen. Het nadeel is dat hij dan gaat roesten, binnenin,  althans in het voorjaar na het vullen en opwarmen, eerst bruin warm water geeft. Al jaren doe ik nu het toevoerkraantje onder de boiler dicht, zodat ie gedurende de winter geen water kan verliezen (klinkt onlogisch, maar zo werkt een boiler nu eenmaal), en laat de boiler vol achter.

Voor zover ik weet en kan controleren geeft dit geen problemen, maar als iemand het beter weet, hoor ik het graag.

Dolf

avatar#5076
de Mereltjes
Berichten: 14
Reacties: 170

#3 Geplaatst: 2008-03-16 21:41:01

Dolf,

"Wat is het nut van het warme water laten weglopen tot het koud is?"

In water ontwikkelen "beestjes" zich zo tussen de 50 en 60C razend snel. Om nu te voorkomen dat wij, of logerende kinderen of vrienden, daardoor besmet kunnen raken willen we de boiler niet achterlaten met warm water dat langere tijd in dit temperatuurtraject verblijft. Waar de "beestjes" vandaan kunnen komen is mij ook niet duidelijk, in dit draadje heb ik daar o.a. op doorgevraagd i.v.m. legionella.

".... gedurende de winter geen water kan verliezen (klinkt onlogisch, maar zo werkt een boiler nu eenmaal), en laat de boiler vol achter"

Wanneer wij voor langere tijd (bijv. 3-5 maanden) weggaan dan laten we de boiler leeglopen. Ondanks dat vinden we het warme water vaak muf ruiken wat we wijten aan te lang stilstaan in een gesloten ruimte. Of dat ook werkelijk de oorzaak is weet ik niet.

Daarnaast  kan het 's winters bij mij op de zolder, waar de boiler hangt,  behoorlijk vriezen. Er van uitgaand dat bevriezen toch niet zo bevordelijk voor de boiler is, laat ik 'm leeglopen. We hebben zelfs een door bevriezing gebarsten metalen syphon onder het aanrecht in de keuken gehad, die legen we nu dus ook voor vertrek.

Jan Joost

avatar#3336
Frans
Berichten: 19
Reacties: 277

#4 Geplaatst: 2008-03-16 22:40:07

Wij hebben onze boiler in de kelder gehangen. Dat was lekker dicht (direct onder) de douche en met de kortste leidingen naar de keuken. Later kwamen we er ook achter dat die plek ook nog eens het meest vorstvrij was. Volgens de buurman (een loodgieter) kan je het best een boiler zo dicht mogelijk bij het inlaatpunt van water zetten, omdat het waterbedrijf uit eigen belang altijd zoekt naar het punt waar ze het minst risico lopen op bevriezing. Ik heb één keer de boiler leeg laten lopen uit voorzorg en tegelijkertijd er een thermometer met geheugen opgehangen en eentje in de woonkamer en keuken. Uit de metingen bleek dat het bij de boiler nooit onder de 3 graden Celsius werd, terwijl het in de keuken en woonkamer op dat moment al -4 was. In de sifons van douche, badkamer, keuken en wastafel gooi ik altijd een handje zout. De spoelbak van de wc trek ik dan eerst helemaal leeg. Als er geen vorst te verwachten is en we zijn er langere tijd niet, dan sluit ik alleen de kraan af en haal de druk van de waterleiding af door de warme en koude kraan even open te zetten. Ik ben misschien licht beïnvloed doordat in mijn jeugd in Nederland de hoofdkraan ’s winters elke avond werd afgesloten en alle waterleidingen moesten worden doorgeblazen. Ik voel de koublaren op mijn lippen nog…

 

Frans

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#5 Geplaatst: 2008-03-16 23:07:09

Willem, heb je aleens uitgerekend hoeveel stroom de boiler gebruikt in ruststand, dwz zonder dat er water afgetapt wordt?

Zou wellicht het overwegen waard zijn om hem op 60° af te regelen en gewoon aan te laten staan.

Steven

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#6 Geplaatst: 2008-03-17 09:31:22

Bovenstaande doe ik altijd.

Wij zitten op 300 km van ons Franse huis dus kunnen we er ook wat regelmatiger zijn. Vanuit die gedachte is ooit het idee ontstaan om de boiler aan te laten bij afwezigheid.

Daarvoor heb ik wel even de meterstanden bijgehouden om het verbruik te meten.

Onze conclusie: Bij afwezigheid van 5 weken aanéén is het "break-even"

Bij langere afwezigheid gaat her-opwarmen goedkoper zijn maar aangezien de elektriciteit in Frankrijk zo'n beetje gratis is in vergelijk met Nederland hebben we besloten die paar Euro's voor lief te nemen.

En recentelijk ontdekt: Aan laten is beter voor de levensduur.

Onze Nedrelandse dorpsgenoten hebben dezelfde boiler alleen een jaar later geplaatst.

Zij zetten hem elk vertrek uit en elke aankomst weer aan.

Zij zijn nu aan hun tweede boiler toe terwijl de onze nog steeds probleemloos werkt.

Reden (leerde navraag bij leverancier) krimp en uitzetting door telkens aan en uit, kalkafzetting door aftappen.

Mij ervaring is dus; opwarmen kost heel veel energie! slijtage gaat omhoog als je hem telkens buiten bedrijf stelt, vooral als je hem ook nog leeg laat lopen.

Maar: dan moet dus wel het hele systeem meedoen, dus aan en afvoer blijven ook aangesloten en op druk! Dit betekent dat heel het systeem geweldig vorstvrij geisoleerd moet zijn!

Ik heb alles ingedeeld in groepen waardoor ik een vorstgevoelige watergroep kan aflsuiten.

overigens: De boiler zelf kan heel wat hebben qua vorst, vanwege de isolatie!

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#7 Geplaatst: 2008-03-19 14:23:46

Ik zal nog een duit in het zakje doen:

Ik heb een 200l boiler en die gaat al 10 jaar mee. Ik zet hem gewoon uit 2-3 dagen voor ik wegga.

Alle bacterieen die zich in de tijd dat ik wegben gaan naar mijn idee weer dood als de boiler weer wordt opgewarmd. Ik ben er nooit ziek van geworden.

In de winterperiode laat ik hem gewoon leeglopen. Maar doe dat anders: ik draai het overdrukventiel (die zit pal boven de uiloop) een kwart slag en dan loopt hij vanzelf leeg als ik al in de auto naar huis zit.

Verder, een boiler kan van binnen niet roesten, is namelijk r.v.s.

En de optie om hem gevuld te laten in de winter heb ik moeten bekopen met een kapotgevroren afvoerslang (gewoon weer gerepareerd met een slangenklem). Omdat de boiler niet leeg was liep die slang namelijk ook niet leeg.

De boiler was inderdaad niet stuk gevroren, maar ik doe dit dus nooit meer. 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2008-03-19 19:41:28

Zelfde ervaring als Hans.

Eerste keer onder toezicht leeg laten lopen. Juiste combinatie van afloop en luchttoevoer is beslissend voor de leeglooptijd. Hangt van de situatie ter plaatse af. Beslist de overdrukklep in de open-stand vastzetten (er is een palletje of hendel voor) en als je bovenop een beluchting/ontluchting geplaatst hebt deze openen.

Nadat alles een keer goed uitgezocht was laat ik nu de boiler leeglopen terwijl ik het huis afsluit en wegrij.

Christian von Klösterlein

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#9 Geplaatst: 2008-03-20 11:56:33

Als een boiler niet kan roesten, wat is dan dat bruine water dat ik oogstte na een vidange, vijf maanden leegstand en opnieuw vullen en verwarmen? Resten verontreiniging? Zou kunnen.

Overigens moest ik hem vorig jaar vervangen vanwege lekkage op een van de moeren die iets afdichten in het midden van de onderkant. Ik neem aan het verwarmingselement, maar weten doe ik het niet want de moeren waren verroest en braken dus af toen ik de zaak uit elkaar wilde halen om te zien hoe de binnenkant eruit zag. Dáár roest een boiler dus in ieder geval wèl. Na ongeveer 15 jaar.

De vraag over de hoeveelheid electriciteit die het opwarmen en het aanhouden neemt, zal ik binnenkort beantwoorden. Over enkele dagen wordt een ijskoude boiler opgewarmd in midden Frankrijk, een week aangehouden, daarna afgezet en twee weken later weer opgestart. Gezien de vraag zal ik dat nu eens bijhouden. Rapport volgt eind april.

Dolf

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#10 Geplaatst: 2008-03-20 14:50:37

@Dolf

Roest in een RVS boiler ontstaat niet in de boiler zelf maar door aantasting van gewoon-ijzeren componenten die ergens stroomopwaarts in het systeem toegepast zijn. Dit komt helaas soms nog voor. Het roest verzamelt zich dan daar waar het water opgewarmd wordt of tot rust komt.

Er kan ook elementvorming optreden. Tussen RVS en mild steel ontstaat bij een enigszins zuur water een elektrochemisch element waardoor het minder edele metaal (ijzer) oplost - ook weer een bron van roestvorming.

Vergelijkbare situatie:

Als in de vaatwasser in één gang RVS messen en roestende messen gewassen worden, dan heb je op de RVS messen roestaanslag. Deze messen roesten niet maar het roest van de mindere messen zet zich erop af.

De problemen met 'roest uit de boiler' zullen pas definitief opgelost zijn als alle waternetten doorgaans roestvrij zijn.

Christian von Klösterlein

avatar#3901
ruuddekorte
Berichten: 7
Reacties: 26

#11 Geplaatst: 2008-04-12 13:27:30

Binnenkort krijgen wij een nieuwe elektrische 200L (of 300L) boiler, de oude boiler was op stookolie.

De boiler wordt voornamelijk gebruikt voor de badkamer, de 200L lijkt me toereikend voor ons vieren. Voor de keuken komt mogelijk nog een klein boilertje onder t aanrecht. 

Wat ik me nu afvraag betreft de elektra. Nu hebben we gewoon stroom, geen toeters geen bellen, standaard tarief 24/7. in hoeverre heeft t zin om 'dubbel'stroom met daltijden te nemen. Effectief komt t er dan op neer dat de boiler opwarmt tijdens de heures creuses  's-nachts tussen 2400 en 0700 en 's-middags tussen 1300 en 1600.

Een andere vraag zou zijn, hoeveel meer zou een 300L boiler in het gebruikkosten, en zou het ook nut hebben die 100L meer?

wie kan me wat licht op dit onderwerp geven?

Ruud

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#12 Geplaatst: 2008-04-12 15:13:22

Beste Ruud,

een bad verbruikt ongeveer 100-115l water, een stortbad 50-60l (met spaarkop wel minder), een wasbeurt aan de wastafel 4l. 200l warm water uit de boiler vermenigvuldig je met 2,5 dan heb je ongeveer de te gebruiken hoeveelheid warm water. Dus voor een boiler van 200l beschik je ongeveer over 500l warm water. Bij een gewone aansluiting wordt je boiler regelmatig weer opgewarmd en heb je dus de hele dag warm water. Met nachttarief wordt het water enkel opgewarmd tussen de bepaalde uren: 's nachts en even na de middag. 

En nu uittellen!

Groetjes 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#13 Geplaatst: 2008-04-12 16:32:54

Even iets recht zetten:

met spaarkop gebruikt men minder water (zei Yves)


Mijn ervaring is:

Omdat het 'gepiesel' van een spaarkop onbevredigend is en ergernis geeft, douchen de mensen langer. 20-30% minder water per tijdseenheid uit een spaarkop, maar 50% langer douchen, waar is je besparing? En de badkamer blijft langer bezet, en mensen die gedoucht hebben zijn niet vrolijk maar geïrriteerd.

Dan liever een fatsoenlijke douchekop, liefst met afstelbare straal (massage/scherp/normaal/mild/regen) en bij kalkrijk water met zelfreinigende sproeiers, en het douchen is weer een genot.

Is jullie opgevallen dat bekende merken zoals Grohe geen reclame meer maken voor hun spaardouchekopen die zij terwille van de milieu-lobby ook hadden?

Christian von Klösterlein

avatar#3521
hans
Berichten: 5
Reacties: 90

#14 Geplaatst: 2008-04-12 17:01:56

Als je wilt weten wat dat bruine water is, ik zou er in een bekerglas wat zoutzuur bijgooien en kijken wat er gebeurt. Ik denk ferrichloride of ferrochloride is kleurloos.

Maar volgens mij is Christian een chemicus anders is het wel een van zijn hobbies!

Haha, ik denk nu aan wat anders, misschien zit er gewoon is jouw water een beetje ijzerhoudend en als het lang staat dat de ijzerpartikeltjes erin gaan roesten.

Je kan een ander proefje doen. Doe wat water in een schoon bekerglas met een schaaltje erop en zet dat naast je boiler. De volgende keer kun je die twee met elkaar vergelijken.

Nog een mogelijkheid: je hebt ergens een ijzeren koppeling gebruikt in plaats van koper.

o.k. genoeg nu 

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#15 Geplaatst: 2008-04-12 19:18:24

heures creuses in de middag? bij ons is dat alleen 's nachts. vroeger wel middag uren maar da's lang geleden. verschilt dat per regio in FRankrijk?

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#16 Geplaatst: 2008-04-12 21:14:58

Dat zal dan wel, bij ons in de Auvergne hebben we nog steeds middag- en nachttarief.

Overigens hebben wij de (aparte) stop voor de boiler van auto op altijd-aan gezet: het bleek dat de heures creuses niet altijd genoeg waren om de boiler voldoende op te warmen. En dan douche je ook zónder spaarkop niet lekker, als-tie na 5 minuten volautomatisch op koud gaat (natuurlijk nét als je helemaal onder het sop staat). In onze rekeningen nog niet echt een groot verschil gevonden, blijkbaar is de boiler redelijk efficient met zelf 'uitschakelen' als hij warm is.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#17 Geplaatst: 2008-04-12 21:29:50

@Hans

Neen,

ik ben geen chemicus maar procesingenieur, bezig met alle ingenieurstaken in de chemische en levensmiddelindustrie. En daar heb je natuurlijk met levensmiddelbestendigheid en corrosievastheid van alle mogelijke apparatuur te maken. Ook met de oorzaken ervan, ook met de meest vreemde gevallen van corrosie waar je die juist niet moet hebben en waar je die niet verwacht.

Maar kijk wat ik op 20-03-2008, nu alweer bijna vier weken geleden, geschreven heb over mijn idee waar roest in boilerwater vandaan komt, ook heb je een roestvrijstalen boiler!

En lekker douchen, met of zonder spaarkop!

Christian v.K.

avatar#3901
ruuddekorte
Berichten: 7
Reacties: 26

#18 Geplaatst: 2008-04-13 10:50:04

Yves, Dank je voor de cijfers, daarmee kan ik me een beter idee vormen. Met 's-ochtends 2x1bad=230L + 2x1douche=120L kom ik op 350L en daarmee zit ik nog onder de 2,5x200=500L en heb nog wat ruimte om af te wassen tussendoor.

   

Christiaan, De spaarzame douchekop heb ik altijd een gruwelijke hekel gehad, van links naar rechts springend om een drupje (warm?) water op te vangen.

Nu nog voor het verbruik uitrekenen hoeveel t verschil is. Na de verplichte ochtendrituelen is het zaak dat de boiler 350L/2,5=140L op te warmen heeft dat tegen t stroomstarief, kan ik berekenen wat t maandelijks kost en zien of t nut heeft om daarvoor heures crises (creases, creuses!) te nemen.

Als de heures creuses van de nacht voldoende zijn om de hele boiler op te warmen, is het te doen, door de dag zelf zal er gewoonlijk niet veel meer uitgehaald worden.

We hebben geen elektra verwarming, dus ik vermoed dat met/zonder heures creuses er geen groot verschil zal zijn.

De tijden voor de heures creuses hier in aveyron heb ik van de eigenaresse van t cafe nabij, ik ga ervan uit dat ze het juist heeft.

Ruud 

avatar#4388
kuin
Berichten: 12
Reacties: 130

#19 Geplaatst: 2008-04-19 10:17:45

Ik zou nog wat gegevens doorgeven over elektriciteitsverbruik van boilers (zie een maand terug).

Betreft een nieuwe boiler van 150 liter. Opwarmen van 5 naar 70 graden bleek 11 à 12 Kw te vergen. Als je de boiler 24 uur per etmaal aanhoudt, met twee personen doucht, afwast enz, gebruikt ie ongeveer 5.5 Kw. Als je hem op een timer zet die van 6 tot 9 's ochtends de boiler aanzet, is het verbruik ruim 1 Kw minder.

Het enige wat ik niet heb kunnen meten is wat de boiler zou verbruiken als je hem 24 uur aanlaat zonder warm water af te tappen.

Nog een punt dat hierboven ter sprake kwam: een moderne boiler warmt in ongeveer 4 uur op van koud naar 70 graden. Een boiler die reeds in gebruik is en dus niet erg koud, heeft veel minder tijd nodig. Wel is het zo dat er nog steeds typen in omloop zijn die wat meer tijd nodig hebben.

Dolf

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#20 Geplaatst: 2008-04-19 16:52:22

De tijden van heures pleines en heures creuses staan op de rekening van EDF, laatste regel op de achterkant.

Het verschil tussen pleines en creuses is 40% (ongeveer en alleen kale kwh prijs zonder tva en andere toeslagen) en is dus de moeite waard.

De heures creuses kunnen natuurlijk ook gebruikt worden voor andere stroomvreters zoals de wasmachine, vaatwasser, droger. Een paar timertjes zijn zo terug verdiend.

Mijns inziens de moeite waard.

Groet, Kees

avatar#37
alexander
Berichten: 4
Reacties: 61

#21 Geplaatst: 2008-04-19 20:38:30

Als je de timer gebruikt en het verbruik is ineens minder dan zul je niet de ingestelde eindtemperatuur bereikt hebben.

Vandaar een lager verbruik, uiteindelijk maakt het natuurlijk niets uit.

Lex

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#22 Geplaatst: 2008-04-20 07:44:17

Je kunt niet zomaar een timer plaatsen tussen een grote verbruiker en de stroomtoevoer.

tenzij de timer (feitelijk een schakelaar) berekend is op het wattage van het te schakelen toestel. 

avatar#3344
Kees
Berichten: 12
Reacties: 180

#23 Geplaatst: 2008-04-20 09:32:50

Gewone timers uit de brico of leclerq kunnen 3500 watt aan(staat erop), ruim voldoende voor een afwas of gewone wasmachine. Ook mijn zwembad pomp loopt tijdens de heures creuses. Gaat allemaal prima, zonder enkel probleem. Ik schat zo'n 250-300 euro per jaar te besparen met het maximaal benutten van de heures creuses.

Kees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#24 Geplaatst: 2008-04-20 12:41:00

Ik heb genoeg timers gezien die in elkaar gesmolten waren. Gebruik beslist timers met een ingebouwd relais (en let op het te schakelen vermogen!) of plaats achter de timer een apart relais dat het te schakelen vermogen wél aankan.

Christian von Klösterlein