Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Gemeenteraadslid

Auteur Bericht

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#0 Geplaatst: 2008-03-16 11:50:07

Het moet dan toch maar even vermeld: gisteren heb ik, samen met 10 andere élus, de burgemeester gekozen. Inderdaad ben ik lid van de gemeenteraad van mijn dorp geworden (160 inwoners). Men vond het nuttig om een buitenlander zitting te laten nemen in de conseil municipal, immers, 10% van de huizen in het dorp is in het bezit van buitenlanders. Daarom werd ik gevraagd om plaats te nemen op de enige lijst, vrij vertaald, de Unie voor Gemeentebelangen. Ik verwierf vorige week zondag 78% van de stemmen, dus er zijn mensen geweest die mijn naam op de lijst hebben doorgestreept. Want zo gaat dat in gemeenten met minder dan 3500 inwoners: als er één lijst is, kun je deze in een envelopje stoppen, en in de stembus werpen. Alle kandidaten, bij ons dus 11, krijgen dan een stem. Niemand heeft 100% gehaald, dus er is het nodige doorgehaald. Ook kunnen kiesgerechtigden namen toevoegen. Het is alles zeer folkloristisch. Omdat het allemaal reuze aardig is, ben je geneigd om het licht onzinnige van een en ander uit het oog te verliezen: op 160 inwoners bezitten wij een gemeentehuis en een secretaresse die twee maal per week een ochtend zitting houdt om administratieve zaken af te wikkelen. Aan het hoofd van het gemeentebestuur staat dus een gemeenteraad, bestaande uit 11 personen. Zaterdag koos deze raad uit zijn midden een burgemeester, drie (!) wethouders en drie gedelegeerden voor de communauté des communes, een samenwerkingsverband van 19 gemeenten (huisvuilophaaldienst, scholen). Voorts werden leden voor 13 (!) gemeentelijke commissies benoemd. Ik had de eer te worden gekozen in de commissie voor de bâtiments communaux (we hebben een middeleeuwse kerk met een achtkantige toren), de commissie voor culture et loisirs, de commissie voor de poubelles, de commissie voor énergie durable. Niet al te ingewikkeld, lijkt het.

Frankrijk kent ruim 36.000 gemeenten, waarvan de overgrote meerderheid een inwonertal kent van enkele honderden. Alle met een gemeentenhuis, burgemeester etc. etc. Zeer democratisch. Ik herinner me uit Nederland dat daar gekozen is voor een inwonertal van minimaal 10.000 voor een eigen gemeente.

Ik zal het nu van dichtbij gaan volgen en jullie op de hoogte houden.

avatar#4888
Heleen en Thomas
Berichten: 0
Reacties: 3

#1 Geplaatst: 2008-03-16 12:59:29

Van harte gefeliciteerd Wim, en veel succes toegewenst met je "nieuwe baan".

En dat het hele theater van verkiezingen en met name de telling van de stemmen inderdaad zeer folkloristisch is, ben ik volledig met je eens.

En zeker heel leuk om van dichtbij mee te maken.

Wij hebben vandaag nog een tweede ronde bij ons in het dorp. ( ca. 1400 inwoners en ca. 1100 kiezers. )

Ook voor mij wordt dat nog een spannende dag want ook ik presenteer me bij ons in het dorp op een kieslijst.

Ik werd daarvoor gevraagd met als doel het toerisme een beetje op te peppen.

Bij ons in het dorp doet zich echter na de verkiezingen van vorige week, waaraan vijf kieslijsten meededen, de volgende absurde situatie voor: Er zijn nog drie kieslijsten over die door gaan vandaag. Een tamelijk uitzonderlijke situatie, als ik de reakties om me heen mag geloven.

Dat wordt vanavond nog een spannende telling....

Hartelijke groet,

Heleen

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#2 Geplaatst: 2008-03-16 13:18:56

Felicitaties voor Wim en ik hoop ook voor Heleen!

Deelnemen aan de lokale politiek is volgens mij een ultieme vorm van integratie, zeker als je ervoor gevraagd wordt. En dan niet om een zeker % van Nederlanders te vertegenwoordigen maar om mee te helpen een gemeente daadwerkelijk vooruit te helpen.

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2008-03-16 16:50:38

Gefeliciteerd. Niet gek. Ik vind het ook grappig hoe dat gaat met dat doorstrepen en toevoegen van namen. Maar je hebt een prachtige score. Het valt nog mee met één lijst. Dus 6,9% van de bevolking zit in de gemeenteraad.

Succes.

Ingrid

avatar#3428
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933

#4 Geplaatst: 2008-03-17 08:35:22

Bij ons zit 10% in de gemeenteraad waaronder sinds een week mijn vrouw. Ging precies zoals Wim vertelde. Gisteren het proces aan Franse vrienden uit Toulouse uitgelegd, ook die waren gefascineerd...

avatar#3263
ruru24
Berichten: 0
Reacties: 9

#5 Geplaatst: 2008-03-17 22:02:58

Wim gefeliciteerd !

Er moeten op dit forum toch meer conseillers municipaux zijn. Zelf ben ik ook gekozen, vorige week zondag in de eerste ronde.

In ons dorp (525 inwoners, 382 stemgerechtigden) waren de gemeenteraadsverkiezingen deze keer buitengewoon spannend. In de eerste ronde twee lijsten, één van de vorige burgemeester (met als extra complicatie dat deze burgemeester zelf enkele maanden geleden overleden is) en een "tegenpartij". Niks volgens scheidslijnen links - rechts, maar daarom niet minder spannend. Zelf stond ik op de lijst van de "maire sortant".

Van onze lijst zijn in de eerste ronde 10 mensen direkt gekozen (dus met meer dan de helft van het aantal geldig uitgebrachte stemmen) en van de andere lijst 1. Aangezien onze gemeenteraad 15 leden telt, kwam er afgelopen zondag een tweede ronde, voor vier plaatsen. Gek genoeg zijn er toen 3 leden van "de tegenpartij" gekozen en maar één "van ons" (in de tweede ronde heb je geen absolute meerderheid meer nodig maar worden gewoon de mensen met de meeste stemmen gekozen). Overigens was er in de tweede ronde ook nog een onverwachte "onafhankelijke" kandidate.

Voor nederlandse begrippen natuurlijk heel normaal om straks een gemeenteraad te hebben met mensen uit verschillende "partijen". Hier in ons dorp is dat echter al heel lang niet meer voorgekomen, en sommige oudgedienden zien de toekomstige samenwerking somber in. Wonderlijk, ze trekken het echt in de sfeer van een voetbalwedstrijd "zij tegen ons", terwijl ik er gewoon heel polderachtig van uit ga dat we allemaal het beste met ons dorp voorhebben......

Een interessante complicatie is dat de mensen van onze lijst mij straks graag als adjoint zouden zien. Helaas is dat niet mogelijk, daarvoor moet je de franse nationaliteit hebben. Misschien moeten we die maar eens gaan aanvragen - niet dat ik verregaande politieke ambities heb, maar ik voel me toch een beetje een tweederangsburger: niet mogen stemmen bij de nationale verkiezingen etc. Ook voor onze kinderen ligt deze stap toch wel voor de hand. Onze zoon zit nu in de 3me van het collège en op de officiële papieren voor zijn "brevet" staat nu als nationalité "étranger": het systeem kent slechts 2 mogelijkheden (français en étranger).

Later deze week onze eerste vergadering met de nieuwe conseil. Belooft enig vuurwerk.

avatar#3263
ruru24
Berichten: 0
Reacties: 9

#6 Geplaatst: 2008-03-17 22:13:48

PS: Hoe is het voor Heleen afgelopen? Voor duimen is het nu te laat, maar k ben wel benieuwd...

Rudolph

avatar#3902
PJ
Berichten: 7
Reacties: 44

#7 Geplaatst: 2008-03-19 14:11:28

Ik ben vorige week ook gekozen in de raad en afgelopen vrijdag de burgemeester en maar liefst 3 wethouders gekozen. Mijn dorp telt ca 250 zielen en 174 kiesgerechtigden. Er waren 3 lijsten; een "dorp réuni", een persoon die zich als burgemeester beschikbaar stelde en een lijst met 3 "dissidenten".  Ik was toch wel verbaasd over de wijze waarop fanatiek campagne werd gevoerd; huis aan huis en heel veel telefoontjes.

Ik ben gekozen met evenveel stemmen als de nu door de raad gekozen burgemeester. Geeft wel een goed gevoel om zo na 6 jaar te worden opgenomen in de dorpsgemeenschap. Van discriminatie geen sprake, noch ons nederlanderschap noch het feit dat ik een van de twee kerels ben die in het grootste maison de maitre van het dorp wonen; geen enkel probleem.

Vanaf deze week gaan we echt aan het werk; de taken zijn verdeeld. Veel commissies en nu zien waar het toe gaat leiden...

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#8 Geplaatst: 2008-03-19 19:39:43

ja, was het allemaal maar zo leuk.

wij hebben te maken gehad met 3 kampen die aan de deur kwamen om hun edelmoedigheid uit te leggen, en er zijn van ieder kamp spreekavonden geweest in de salle de fete.

mijn/onze doelstelling is om het een en ander te realiseren in het dorp wat dood lijkt te zijn, speciaal na acht uur s'avonds, terwijl we toch allemaal belasting betalen.

geen kerstverlichting, de straatlampen gaan om tien uur uit......

welnu, aanpakken, dus op de spreekavonden duidelijk onze punten naar voren gehaald, wat wilt U doen voor de dorpelingen, wilt U meer leven in de brouwerij ?

zo kon een iedere aanwezige voor zich zelf uitmaken op welke partij te kiezen.

propositions noemen ze dat zo mooi op de lijsten en in de salle de fete.

nou, duidelijk zat dus, jaja, dat denk je.

een proposition is geen belofte, dus een uitbreiding van de salle de fete is vandaag al (!) resoluut van de tafel geveegd, het bejaardentehuis bouwen ze buiten de bebouwde kom, en men gaat een kanaal opknappen waar nog geen hond wil schijten, omdat het zo mooi is, ehhh, ligt 6 km van het dorp vandaan.

zondag is de burgemeester gekozen, en drie dagen later vegen ze al hun propositions van de tafel ?

het moet niet gekker worden.

oh ja, en men gaat een plaats aanleggen in het dorp voor de gents de voyage.

nou, hier worden we vrolijk van !

ik ben nooit te prikkelen geweest voor de politiek, maar dit keer gaat het fout, dat kun je op je vingers natellen.

ik ga snel met een groep dorpelingen een nieuwe partij oprichten om de boel eens flink op stelten te zetten.

het probleem hier is dat ze allemaal boer zijn, of waren.

veeboer, landboer, vissersboer, allemaal knijpers dus, op de centen zitten, te benauwd om een centime uit te geven.

alle straten worden geasfalteert, van muur tot muur, dus inclusief de trottoirs, begrijpt u ongeveer hoe dat er uit ziet ?

er is geen bloembak te vinden in heel het dorp, noch aan de vensterbank, noch op straat.

iedereen bouwt onmiddelijk een muur om zijn huis zodat je eerder denkt dat je in een militair kamp loopt dan in een dorp.

oh ja, boeren zuinigheid, de bakker maakte eens een nieuw brood, een luxe boule, echter, vingt centime duurder als een baguette.

ze zijn er mee gestopt omdat de mensen ze niet eten, reden, te duur.

tja, en nu is de helft van het dorp import uit de stad, en zitten we met die boerenzuunigeheid mooi te wezen.

het probleem is, de boern hebbm tiet zat om in de raad te zittn, de importmensen niet, die werken allebij, die zijn al lang blij als ze voor de tv kunnen ploffen.

cees.

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2008-03-20 13:09:04

Gefeliciteerd, Wim en alle andere conseillers municipaux!

Er is hoop voor de integratie van Europa: Marokkanen en Turken in de Nederlandse politiek, Ollanders in de Franse gemeenteraden ....

@Cees:

In ons dorp dreigde het ook een beetje zo te worden als jij beschrijft. Tot een oud vrouwtje het asfalteren van haar stoep rigoureus weigerde. Zij zaaide er bloemen, en deed dat ook rond de jonge net aangeplante bomen. Kort daarop kwamen buren en vroegen of zij dat ook bij hen wilde doen. Toen onze straat zo mooi in de bloei stond kwam de burgemeester haar bedanken, en hij bracht haar als goed voorbeeld in het provinciebladje.

Héloïse was plotseling de heldin.

Zo kon een eenzame oude vrouw het halve dorp opvrolijken!

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2008-03-20 16:53:21

ik blijf ook moed houden cristian, zo erg is het nu ook weer niet, en tenslotte ook een uitdaging.

ik denk echter dat we hier te maken hebben met een streek die totaal verschillend is van andere streken in frankrijk.

de mensen zijn allemaal boer, familie van boeren, en of werken min of meer voor een boer.

"marche fermier" worden hier drukker bezocht dan de lokale markten, restaurants of bars/disco's, de mensen zijn en denken boer.

samen met de onverwoeste protestantse mentaliteit lijkt dit te leiden tot een eenzaam en pover bestaan, geen luxe, geen gekke dingen, eten wat de pot schaft.

we worden genegeerd door mensen die menen dat we als rijken hun omgeving komen verzieken, het was zonder ons veel vreedzamer en rustiger horen we dan.

veel mensen reageren niet eens op vragen en antwoorden, doen alsof je neus bloed.

toerisme is goed, behalve als ze er zijn, dan moet het weer snel afgelopen zijn met de zomer want dan zijn tenminste die toeristen weer weg.

nieuwe ideeen worden resoluut de grond ingeboord als "dat lukt toch niet" en men sukkelt weer verder.

ons huis staat aan een straatje wat we hebben gekocht met alle gebouwen eraan. de straat is afgesloten voor verkeer en prive terrein, wat bij veel mensen kwaad bloed schijnt te zetten (de huizen stonden minimaal tien jaar leeg en er zat raam nog kozijn meer in de ruines, zoveel aandacht schonken ze er aan)

de ingang is open, men kan onze tuin inzien en ons groeten, de kippen lopen los, de gans kwaakt vrolijk tegen iedereen, de eenden gaan soms zelfs de straat op (waar ze plat gereden zullen worden door moedwillige mensen) 

als ze de gans zien denken ze aan een ding, opeten, en hetzelfde met de eenden en kippen, je bent idioot om dieren voor je plezier te houden.

langzaamaan komt de import van stadse mensen die rijker zijn, anders, en opener, en dat jeukt nu nog onder de boeren.

we hebben goede vrienden bij de boeren, maar op een discussie over vernieuwing wat verbetering zal zijn is het antwoord steevast "we kennen die mensen niet dus stemmen we er ook niet op"

men gaat nu een bejaardenhuis bouwen tussen industrieterrein en voetbalveld, aan een kant zondags schreeuwende vaders naar hun te slecht presterende zonen, aan de andere kant start op maandagochten een enorme zeilboten fabriek zijn polyesterproductie (ruik j'm al) en gaat in twee ploegen de week door.

waarom daar ? omdat het bouwen van een bejaardenhuis daar goedkoper is dan midden in het dorp waar ze kort bij een buurtsuper en de eglise zitten waar de gemeente een groot pand moet opkopen van een particulier.

telkens worden we uitgenodigd door de boeren, en ze zijn er apetrots op dat hun ons als vriend hebben, maar als ze onder elkander zijn lijken ze weer te bevriezen.

geintergreerd, ja dat wel, maar wel als vreemdeling, want tenslotte hebben wij als buitenstaanders meer contact met de dorpelingen als de dorpelingen onder elkaar.

ze hebben de nieuwe burgemeester, goed of fout, maakt niet uit, hij zit er nu eenmaal we zitten de tijd wel weer uit, en zo stort symbolic zoals alles rustig in elkaar als je niet uitkijkt.

de kinderen vertrekken naar de grote steden parijs nantes en bordeaux, de oudjes verwelken achter de ramen zonder een stap buiten de deur te (kunnen) zetten, de vaders en moeders vertrekken in de ochtend uit hun ommuurde huisjes om in het donker weer terug te komen, alles is vreedzaam, tevreden, en sterft uiteindelijk uit.

cees.