Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Entre bavards

Entre bavards

Deze keuvelhoek is bestemd voor algemene discussies over 'Frankrijk'.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

frankrijks geld en goede doen.

Auteur Bericht

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#0 Geplaatst: 2008-04-01 10:40:14

"het gaat niet goed met frankrijks economie " schrijft het nieuws op de koppagina van wonen en leven, en Fillon heeft zijn manschappen bij elkaar geroepen om te overleggen over nieuwe maatregelen om de accu van sarkozy te blijven voeden.

hoe vaak denk ik niet "het lukt ze gewoon niet zonder buitenlandse invloed, ze hebben het gewoon in hun bloed, al die slonzigheid en gemakzucht die het land aan de rand van de modderpoel houd"

ze willen wel,ze doen zelfs hun best, maar toch, die drang naar het betere wat de nederlanders nou net dat duwtje in de rug geeft om er iets steviger in te bijten, dat hebben ze niet.

ik heb hier te maken met (buitenlandse) mensen, die gewoon een jaar wachten op een offerte...... een duitse mevrouw zei tegen me 'als ze dat in duitsland doen kunnen ze de deur dicht doen, geen mens die dat pikt'

ik lig zelf in de clinch met een fabrikant van lijmen die me voor ieder probleem doorstuurd naar het lab in parijs, waar ze me weer terugsturen naar de fabriek.

wat wil, de lijm is in de kop van de tube hard, en eenmaal geopend droogt deze te snel en is de laatste kwart tube droog, weggegooid geld dus, en dan te bedenken dat er zo'n tien tubes per week doorgaan en dat ze tegen de twintig euro kosten.

de winkel ? oh, de fabriek? oh, het lab? oh, en iedereen draait weer door en de mensen kopen wel of niet hun product.

in nl is zo'n bedrijf in een week aangeklaagd of failliet, dat pikt niemand.

gisteren moest ik een flexibele toiletbuis instaleren, ik haal hem uit de verpakking, trek aan de stikker die zo groot is als de hele buis, en ja hoor, houd een vingerpuntje in m'n hand.

ik ben ruim twee uur bezig geweest die stikker er af te pulliken.

vandaar, de fransen laten hem zitten, je krijgt lekker schimmels op de vieze papierresten, kunt niets afnemen, en daar ga je dan, over een half jaar weer een nieuwe.

of je laat je jongens twee uur lang zo'n buis van zeven euro schoonpulliken, kosten buis, 7 euro, schoonmaken 70 euro, aansluiten toilet 150 euro's mevrouw, HT natuurlijk.

nog een, de riem van de grasmaaier, een duur ding die grasmaaier, gekocht bij een grote zaak met service en een directeur waar de wijn op bureau staat.

nix mis mee, gezellig op z'n frans, toch ?

tja, de riem die U me gegeven heeft loopt over de snaren heen, te groot.

nog een proberen, en nog een, ehhh, nog eentje dan, deze is goed, hello texas, you are the farbricant wich size....thanks.

hebben we niet, nee, want die is het niet weet U, nog een, en nog een, hello texas, pleas send me one.

soms denk ik, als fillon zo moe is als ik, dan komt het nooit meer goed.

en zo gaat het in kleine zaakjes, en groooooote zaken, waar mijn partner de halve wereld overvliegt voor en topontmoeting in de telecomwereld die de secretaresse vergeten is te anuleren en zo zit hij een week aan een mooi wit strand, en vliegt de negentachtigste secretaresse er ook weer uit en komt er alwéér een nieuw gezicht op accueil die niets weet en alles probeert te leren..... 

cees.

avatar#37
alexander
Berichten: 4
Reacties: 61

#1 Geplaatst: 2008-04-01 16:50:34

Goh, als het niet erger is.

Bij jullie wordt je nog verwezen en doorgestuurd, hier op Corsica worden de schouders opgehaald en gaat men over tot de orde van de dag zoals daar zjin: een staking-kje hier, een blokkade-tje daar en heerlijk ontspannen aan de pastis.

Als je in dat patroon meedenkt  dan ervaar  jezelf waarom het hier zo fantastisch leven is.

Ik denk als je je steeds maar weer ergert aan, laat ik maar zeggen, de franse slag je beter gewoon in Nederland kunt gaan wonen.

Lex

avatar#5110
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325

#2 Geplaatst: 2008-04-01 17:57:57

Cees,

Is Nederland dan zo'n toonbeeld van efficiency en een land waar de klant koning is die niet klantvriendelijke bedrijven beleefd maar dringend verzoekt maar al vast een curator op te zoeken voor het komende faillissement?

Denkend aan het Rijksmuseum in Amsterdam en de voorgenomen renovatie daarvan: krijg langzamerhand de indruk dat alleen al in de vergadertijd die hier nog steeds aan besteed wordt in Frankrijk het hele TGV-Est traject gebouwd is, van Parijs naar Straatsburg. Geen voorbeeld van Nederlandse slagvaardigheid, tenzij je de mening bent toegedaan dat Amsterdam het Venetië van het Noorden is, en dus eigenlijk meer bij de Italiaanse cultuur hoort.

Denkend aan de vele honderdduizenden die "wat problemen" hadden met de overstap naar het internet-plus bellen van KPN: deze firma is niet failliet en nog steeds koersgenoteerd, en de klanten voelden zich toch niet echt blij met de gang van zaken.

Denkend aan 730.000 digitale belastingaangiftes waar helaas geen back-up van was gemaakt. Stuurt u het nog maar een keer in, maar wél voor 1 april. Is dat klantvriendelijk? 

Ik denk dat  het nog behoorlijk tegenvalt, die voorbeeldfunctie van Nederland.

Rob 

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#3 Geplaatst: 2008-04-01 18:46:42

Even de titel van Cees overpeinzend. Frankrijks geld en goede doen. Misschien economisch niet zo in goede doen maar in zorgverlening weet FR wat "goed doen" is en doet het toch wel beter op sommige punten.

Wij zijn weer eens een weekje in NL op familiebezoek. Hier in Rotterdam lees ik dagelijks het AD, het Parool en de NRC. Zoals de vaste klanten hier weten heb ik twee jaar als kinderarts op Guadeloupe gewerkt en nu ben ik inmiddels in de Sud-Ouest beland. Ik lees hier een treurig verslag van Rotterdamse vroedvrouwen die in de achterstandswijken hun werk moeten doen. Ik sta met mijn oren te klapperen.

Illegale, buitenlandse vrouwen die geen zorgverzekering hebben worden dan door de verloskundige gecontroleerd maar bevallen veelal "thuis". Vraag me niet wat thuis is want dat is soms niet te beschrijven. Kinderen worden er geboren in de meest erbarmelijke omstandigheden. Normaal gesproken hoort een verloskundige te controleren of het huis goed uitgerust is voor een thuisbevalling. Zoniet, dan bevalt de vrouw in het ziekenhuis. Als je geen fatsoenlijke verzekering hebt, moet je dus thuis bevallen. Ook hebben ze dan ook geen "geld" om een echo te laten maken in het ziekenhuis. Vaak is de "kraamkamer" ook niet uitgerust en zijn de omstandigheden dus sub-optimaal. Denk je eens in.

Op Guadeloupe heb ik veel immigranten en illegale vluchtelingen meegemaakt (Haïti, Dominicaanse Republiek) maar dit kwam daar niet voor. Zwangerschap valt onder "soins urgences" en dus hebben vrouwen recht op alle zorg, ook een bevalling in het ziekenhuis en nazorg. De baby en kraamvrouw blijven de eerste maand "verzekerd" en als er daarna grote problemen blijven dan is er altijd AME Aide Médicale d'Etat. Nee, er werd goed gezorgd voor de zwangeren, kraamvrouwen en babies. Wat er hier in Rotterdam/NL gebeurt is in en in triest. Dat is toch het "goede doen" van FR. Hoe lang dat nog blijft bestaan met de maatregelen van Fillon? Afwachten maar. Ik begrijp wel steeds meer waarom de moederlijke- en kindersterfte in NL hoger is als in FR. En de Fransen maar denken dat in NL alles zoveel beter gaat.... "mais vous docteur, vous venez d'un pays nordic. Tout va beaucoup mieux là-bas. Votre niveau de vie est très elevé! " Tja, misschien met salarissen of pensioenen maar verder heb ik mijn twijfels.

Maar Cees heeft in vele opzichten gelijk hoor. Zaken gaan soms erg inefficient, weinig klantgericht. Koopmansgeest bestaat niet echt. Maar wat mij betreft maakt dat het leven hier (FR) wel gemakkelijker en minder jachtig en minder "pressé".

Ingrid

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2008-04-01 21:12:25

Ik herken wat Ingrid stelt. Nederland lijkt steeds meer een "meritocratie" te worden, waarbij de essentie is dat als je het goed hebt, dan heb je goed je best gedaan en als het niet goed gaat, ben je een "loser", heb je het aan jezelf te wijten.

Oorzaak: doorgeschoten protestantisme ("wie niet werkt zal niet eten") en liberalisme op Amerikaanse leest geschoeid. Weg dus de solidariteit. "Pas de chance" bestaat niet meer.

Daartegenover de Franse mentaliteit dat solidariteit is verworden tot "de Staat zorgt voor alles" en dus niemand zich meer verantwoordelijk voelt voor de excessen van bijvoorbeeld de Sécurité Sociale. En ook de sociale cohesie is nou niet bepaald hecht.

Ik vind het lastig positie hierin te kiezen. Ik ben hartstochtelijk voorstander van het Franse systeem van de Sécurité Sociale als basisvoorziening voor iedereen. In Nederland had het Ziekenfonds nooit weggemogen.

De kapitalisatie van een groot deel van de pensioenen in Nederland zie ik als een grote verworvenheid om onze kinderen niet met de last van ons pensioen op te zadelen maar in Frankrijk is bijna alles omslagstelsel: de werkenden betalen voor de niet-aktieven.

En daarmee raak ik aan wat Cees stelt: een rampzalig gebrek aan proactiviteit bij en een verregaand autisme bij Fransen. Wat er morgen gebeurt daar wordt wel over nagedacht, maar overmorgen, laat staan de volgende week... mwaaa. Moeilijke beslissingen worden dus uitgesteld of helemaal niet genomen. Ik maak het dagelijks mee in bedrijven. Autisme want nadenken over wat een ander beweegt, dat is er niet bij. Er moeten eerst 5 werknemers van PSA zichzelf de andere wereld in helpen voordat helder is dat er een werkstressprobleem ligt. Asbest, "sang contaminé", Creutzfeld-Jacob door groeihormoon om maar even in mijn eigen vakgebied te blijven: too little, too late. Vaak geborneerdheid van de professionals en luiheid van de Overheid.

In mijn werk moet ik soms allerlei toeren uithalen om de vinger op de zere plek te leggen, om een probleem boven tafel te krijgen en de bedrijven zo ver te krijgen dat ze adekwate maatregelen nemen. Ik ben daar handig in en het lukt me ook.

Maar het duurt soms zéér lang en het kost vaak véél energie.

Steven

avatar#4416
Prinsesje
Berichten: 46
Reacties: 734

#5 Geplaatst: 2008-04-01 21:39:48

Klopt. Hier heerst vaak de gedachte "Vadertje staat zorgt voor ons" en dat gebeurt ook. Het is voor mij de laatste communistische heilstaat van Europa zou ik bijna zeggen....Woon je in een "quartier défavorisé" dan is er altijd wel een gemeentelijke maatschappelijk werkster die je helpt met alle formulieren en zij weet altijd wel weer een potje te vinden. De assistantes-sociale op Guadeloupe waren bijzonder vindingrijk en in één woord geweldig. De keerzijde is de passiviteit. De staat regelt het voor je en je hebt dus overal "recht op". Ergens zal de gulden middenweg gevonden moeten worden maar kijk niet teveel naar NL svp.

Nog een leuk punt is het ziekevervoer. In FR moet dat teruggebracht worden want er wordt misbruik van gemaakt, dat klopt.  In NL is het hopeloos. Ik zat met een familielid bij de huisarts. Hij kan net 50 meter lopen en is dan volledig buiten adem. Hij is verder een groot deel van de tijd alleen. Hoe moet hij in het ziekenhuis komen voor alle onderzoeken (die ook nog op 5 verschillende dagen afgesproken worden) ? Ik stelde zo voor een taxi-vergoeding aan te vragen maar de huisarts wist mij te vertellen dat hetzelfs voor een mindermobiele dialysepatient al bijna niet lukt om ziekenvervoer te krijgen. Ik stelde toen voor om de patient maar op te nemen. Dan kan alles snel afgewerkt worden (opgenomen patienten hebben altijd voorrang op onderzoeken) maar dat was helemaal 'nicht im Frage". Tel uit je winst. Dag menselijke zorg.

Steven, wat je zegt over bv zaken die lang weggestopt zijn of in de doofpot die dan later heel erg opwaaien zoals het groeihormoon maar ook destijds met het bloedtransfusieschandaal: als het eenmaal boven water komt weten de Fransen van geen ophouden. Als ik nu een bloedtransfusie afspreek voor een patient, dan komt de hele bureaucratische rompslomp erbij en daar lusten de voormalige Russische communisten nog geen brood van. Men is als de dood: honderd formulieren, drie getekende verklaringen, bloedgroep/transfusiepaspoort en bloedprikcontroles 3-6 maanden later. En alles traceerbaar. Lang leve de tracabilité. Dat geldt ook voor bewakingsapparatuur, infuuspompen etc. Je went eraan. Ik weet niet meer hoe dat nu in NL toegaat dus alles wordt voor mij gewoon. Dat scheelt.

Ingrid

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#6 Geplaatst: 2008-04-02 16:58:04

Aan 'surf',

zal ik het zo samenvatten: Frankrijk is een kloteland maar gelukkig zijn de belastingen laag en kun je de boel belazeren?

Nou, nou... 

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#7 Geplaatst: 2008-04-02 22:08:19

nou nou yves, slecht geslapen ?

je woont hier zeker niet ?

anders zou je weten dat de belasting hier helemaal niet laag is, zelfs hoger dan in nl.

en nee, frankrijk is geen klote land, maar je humeur zal ook hier niet van opknappen denk ik.

neem een lekker glas wijn.

cees.

avatar#6785
Wim
Berichten: 188
Reacties: 2882

#8 Geplaatst: 2008-04-02 23:04:02

Frankrijk is allerminst een naar land. Frankrijk is een prachtig land, met lieve mensen, lekkere wijn en vaak ook zonneschijn. Wie er permanent woont, zal te maken krijgen met overheidsinstanties en dan blijkt dat Frankrijk op tal van punten nog voor onze begrippen in de jaren vijftig van de vorige eeuw leeft. Is soms wel aardig, maar vaker erg lastig. Je zult je dus wat moeten aanpassen. Maar ook weer niet te veel: laat die Fransen maar weten dat het ook anders kan.

Wat betreft de belastingen: die zijn laag, zeer laag. Althans voor gepensioneerden zonder allerlei neveninkomsten. De belastingen (daaronder ook begrepen de sociale belastingen) zijn voor werkenden hoog, zeer hoog.

Wim

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#9 Geplaatst: 2008-04-02 23:28:33

Yves, ik heb nergens in de post van Cees gelezen dat Frankrijk een rotland is of dat hij de belasting graag belazert. Indien die laatste wel het geval zou zijn dan zou dat pleiten voor een goede integratie want dàt is een nationale sport in Frankrijk......

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#10 Geplaatst: 2008-04-03 08:03:58

steven, er zijn mensen die menen dat als je in frankrijk woont ben je rijk, en als je rijk bent belazer je de belasting.

gezien de enorme stroom reacties op het bericht van meneer pieper, is deze mening veel mensen toegedaan, echter geheel onterecht.

ik werk zoals ik elders in de wereld ook gewerkt heb, en ik betaal belasting zoals ik dat ook altijd deed, en zoals wim al bevestigde, meer dan in nl.

dat is jammer, maar het zij zo, ik lig er niet wakker van.

de persoonlijke omstandigheden en daardoor de totale levensstandaard is in frankrijk veel hoger dan ik elders zou kunnen hebben, zelfs in het land waar ik het meeste van houd.

een huis met zo veel grond en zo oneindig veel mogelijkheden zou in nedernad de prijzen van bloemendaal en blaricum ver overschrijden, echter is die in werkelijkheid nog niet de helft van een rijtjeshuis.

de vele uitdagingen en vrijheden in het dagelijkse leven zijn onbegrensd veel meer dan de alsmaar op de vingers tikkende overheid in nl of als die het niet is de buren die niet uit kunnen staan dat je weer eens een oude schuit in je tuin hebt liggen, of dat wrak op wielen van je, waar je totaal geen ruk om geeft, wat aan de weg staat verziekt hun zo mooie uitzicht tussen de geraniums, en zo doen ze je weer een proces aan met een partij voor de dieren als dan niet het horizonontsieringsfront.

ja yves, ik ben stinkend rijk, en dat komt omdat ik me dat voel.

liberty, dat is rijkdom.

waar ik op zinde is de werkenden maatschappij die zoals aangehaald de draai nou eenmaal zo heeft.

een aanemer zei gister 'man, we lopen anderhalf jaar achter op schema' en toen ik zei, dat dat ook niet zo gek was met een stipte 35 urige werkweek die absoluut niet overschreden kan worden stond die me aan te kijken of het in parijs onweerde.

om twaalf uur is het schaften, om tien voor twaalf zie ik op menig werf de arbeiders hun handjes wassen, want, om twaalf uur gaan we in het nette pak.

als je in een restaurant kijkt zie je geen verschil met directeuren en arbeiders, niet dat dat moet, maar kijk eens aan jongens, twee uur schaft, omkleden, en weer omkleden........ dat is toch ook geen motivering eens lekker de beuk erin te gooien ?

om zes uur zijn ze klaar met werken, doodmoe van dat glaassie wijn van tussen de middag, en dat was de dag dan weer.

de jongeren zijn niet aan de gang te knuppelen, en waarom 'ze zijn niet gemotiveerd' roept onze minister.

wat doen we eraan ? tja......

en zo is frankrijk, dat is precies hun cultuur "tja, laten we even afwachten, misschien gaat het morgen beter'

cees.

avatar#4273
yves
Berichten: 6
Reacties: 50

#11 Geplaatst: 2008-04-03 09:30:56

Goeiemorgen,

nee ik heb niet slecht geslapen, wel integendeel.  Wat ik met mijn reactie wou zeggen: aan de ene zijde wordt 'LDF' opgehemeld als het land van de vele mogelijkheden, het land waar nog vrijheid heerst, het land waar alles wat trager gaat, het land waar het goed is om leven. Maar ho! als er gebouwd wordt, als een papiertje niet op tijd toekomt, als men op iemand moet wachten...

Als ik naar Frankrijk ga dan weet ik dat ik zal geconfronteerd worden met een andere mentaliteit, maar daarom ga ik toch niet trachten al die Fransen te bekeren tot het goed ondernemersschap? Ik leg me daar bij neer en tracht mij te integreren, Fransman te worden tussen de Fransen. Heerlijk...

Cordialement 

avatar#4018
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62

#12 Geplaatst: 2008-04-03 09:48:31

LDF is natuurlijk alles behalve een kloteland: ruimte, rust, lekker eten en lekkere wijn en lieve, aardige mensen die het zeer waarderen als je belangstelling hebt voor hun land (ja zeker, wij zijn toch maar te gast) en je voorzichtige pogingen hun taal te spreken hogelijk waarderen en prijzen: "vous parlez comme un francois".

Maar........: afspraken nakomen is er niet bij en voor de officiële instanties geldt: als ik je mag zie ik alles door de vingers.

Voorbeeld:

Ik heb grond, verdeeld in twee (kadastrale) percelen waartussen een weggetje, meer een pad loopt (eigendom van de commune) Toen ik de grond, inclusief de ruïne, kocht zei de makelaar op mijn vraag of ik voor het uitzicht een aantal bomen mocht rooien: "si ca vous derange, couper!". Dat deed ik dus en had na een herfstvakantie een schitterend uitzicht en 100m3 hout.

In december kreeg ik een brief van de mairie waarin stond dat ik diverse overtredingen had begaan door het kappen van geclasseerde bomen. De boete die ik zou moeten betalen bedroeg € 1000 per m2 vernieling of, als dat niet te bepalen was een boete van € 150.000. Of is mij maar bij de mairie wilde vervoegen Ik schrok me wezenloos. In februari daarop ben ik naar de mairie gegaan, "met de pet in de hand" en vroeg naar de burgemeester, die ik overigens al kende (hoofd van de lagere school) Hij kwam mij grijnzend tegemoet lopen en nodigde mij uit in zijn bureau. Hij vertelde mij dat ik niet alleen geclasseerde bomen van mijzelf had gekapt, maar ook geclasserde bomen van de commune. Ik had die bomen op mijn terrein en die langs het paadje, en dus van de commune, niet mogen kappen.

Hij zei er echter meteen achteraan: we maken er verder geen probleem van, het huis wat je aan het bouwen bent vinden we fantastisch en geeft alleen maar meer aanzicht voor het dorp. Ons dorp is een van de 150 "les plus beaux villages de France" en ons huis ligt aan de andere kant van een dal in het zicht van het dorp.

Dit heeft zich 5-6 jaar geleden afgespeeld en ik heb er niets meer van gehoord.

Kijk, dat vind ik nou mooi!

avec sincère salutations

Dominique

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#13 Geplaatst: 2008-04-03 12:59:52

Ik houd zielsveel van mijn (Franse) vrouw maar dat betekent niet dat ik blind ben voor haar "défauts" en evenmin dat ik me daar altijd bij neerleg!

Zo is het denk ik ook met veel Nederlanders die in Frankrijk wonen. Frankrijk is een schitterend land maar er deugt veel niet. Dat betekent soms even 3 x nadenken voor je aan iets begint maar vooral moeite doen om de volksaard, de cultuur en de instituties te begrijpen en vervolgens de goede strategie kiezen.

Nogal wat Bataven die zich in dit prachtige land vestigen mogen daar weleens wat meer moeite voor doen!

Steven

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#14 Geplaatst: 2008-04-03 16:03:22

het is zoals de vele reacties hierboven in verschillende bewoordingen beschreven, en ja, frankrijk is een mooi land.

niet tegenstaande blijft het feit dat als je klaagt je ook moet dragen.

mijn eerste ontmoeting met frankrijk lang geleden was die van de revolutie, wat zijn ze fantastich, dacht ik toen, heel anders dan die hollanders die alles afzei..... en verder niets doen.

nu, jaren later en groot gegroeid zie ik dezelfde nederlandse cultuur hier, klagen over van alles en nog wat, maar het is altijd de schuld van een ander.

te veel verkeesrdoden, maar we zuipen er rustig op los.

te veel werk, maar we barsten nog steeds van de werkelozen, buurten waar sarkozy wel eens even de bezem door zou halen met ontwikelingshulp en extra banen, de boel vepauverd nog harder dan voorheen.

het lijkt wel of ze alleen voor een staking warm bloed hebben, de rest laat ze koud.

dat vind ik vreemd, en dat ergert me in zoverre dat als iemand me na een beschaafde tijd niet heeft geholpen kan die naar de pomp lopen, of ik nu wil integreren of niet, ben toch zeker geen jojo.

gelukkig zijn veel goed opgeleide franse jongeren het hier volkomen mee eens en ook zij roepen steeds vaker om de poolse, hollandse of engelse bedrijven die hier opereren.

ondertussen klagen de fransen weer steen en been, die buitenlanders komen hun werk afpikken.

't is wel lachen met ze.

als je hier woont met je oude dag is dat natuurlijk heel anders, of alleen in de vakanties, dan heb je geen haast, geen afspraken, dan is het zelfs prettig om die lome cultuur te ervaren.

maar ja, zover ben ik nog niet, ik wordt nog altijd aangevallen door bedelende jongeren in oude vrachtwagentjes die zwart willen werken voor twee dagen en daarna zes weken zuipen en aan de drugs.

en ondertussen wachten we weer op de zoveelste klussenaar die veel te lang op zich laat wachten, of fabriek die al weken de telefoon niet opneemt.

cees

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#15 Geplaatst: 2008-04-06 08:58:52

Voor mij is Frankrijk een prachtig land, mooie natuur, veel verscheidenheid in landschap en cultuur, veel historie en hier en daar een prettig klimaat.

Het volk vind ik truttig, burgerlijk koppig, éénkennig en fetelijk niet veel verschillen van Nederlanders.

De muziek vind ik a-creatief 

De taal vind ik lelijk, onlogisch en onduidelijk bij gesproken woord, (duidelijker bij geschreven woord)

De algemene Franse "smaak" op gebied van vormgeving, woninginrichting, sfeer in horeca, tourisme etc. vind ik een lachertje! stoffig, ouwbollig, gedateerd, lelijk, sfeerloos en a-creatief.

Het feit dat Frankrijk jaarlijks wordt overspoeld met caravantrekkende anwb leden zegt mijnsinziens ook iets over de overeenkomst met het Nederlandse volkje. Kennelijk voelen zij zich hier wel thuis...

Verder geloof ik niet zo in "de Fransen" of "de Nederlanders"

Mensen zijn mensen en alleen de codes en gebruiken verschillen, externe factoren dus.

Als je daar doorheen prikt wacht je nooit te lang op je aannemer of kantoorbediende.

Althans da's onze ervaring in Frankrijk

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#16 Geplaatst: 2008-04-08 12:48:55

het ging mij niet zo zeer om de truttigheid of de smaak van muziek of taal, of het ontduiken van belastingen, maar zoals het nieuwsbericht zegt "frankrijks economie en Fillon's manschappen die bij elkaar geroepen zijn om te overleggen"

nog de pracht of kitserigheid van het een of ander of de taal doen iets toe of af aan de economie, mij dunkt.

dat er mensne zijn die met een prik door de lange wachttijden heen komen is zeer knap, maar allerminst een dagelijkse gewoonte.

in mijn beroep(en) kom ik dagelijks situaties tegen waarvan men die alleen in frankrijk kan denken, het ongemotiveerde en slome gedoe van aanpak.

dat de mensen die hier wonen als gepensioneerden daar geen last van heben is ene goede zaak, maar als werkende niet fransman kun je je behoorlijk scheel ergeren aan dit gedrag.

hoe goed je je best ook doet om bijvoorbeeld je bedrijf te laten groeien waardoor je een steentje bijdraagt aan de hoge werkeloosheidcijfers, ziedaar er is altijd weer een negatieve kant die er voor zorgt dat je over die laatste paar mensen nog eens goed na moet denken, de kosten zijn te hoog, veroorzaakt door de vaak moeilijke gang van zaken je bedrijf efficient te laten lopen.

een klein voorbeeld daarvan is de lunch.

je komt net voor twaalf uur aan en bent dus het haasje, dan kun je of terug naar huis gaan (een uur voor noppes rijden) of naar een restaurant je lunch nuttigen (duur maar wel gezellig)

de efficientie van een of twee man achter de hand houden of zelfs een versoepeling van de schaft zit er niet in, twaalf uur is twaalf uur.

buitenlandse truckers vloeken zich helemaal stijf als ze een boot op komen halen, twee uur kunnen ze niets doen, en de klok achter de km teller draait door.

cees.

en hans, dat de nederlanders naar frankrijk komen omdat ze overeenkomstig zijn geloof ik niet.

de fransman scheld al eeuwen op die zuinige krenten uit de pays bas (terecht) en de lagelanders schelden al eeuwen op de arrogante fransen (ook terecht)

ik denk dat het belangrijkste punt van vakantieland de veelzijdigheid is die mede door de vele zonuren en korte afstand speelt, alsmede de slome cultuur die zoveel anders is als de gestreste van de nederlanders.

een halve dag rijden en je zit in prachtig bretagne of iets meer en je zit voor zeker in de zon, en dan de bergen op nog geen dag afstand wat veel nederlanders erg waarderen.

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#17 Geplaatst: 2008-04-09 10:20:37

Cees schreef; "waardoor je een steentje bijdraagt aan de hoge werkeloosheidcijfers"

Zou dat het zijn? (grapke)

Tja ik ga mee met de reacties van Yves.

En verder denk ik (in het algemeen dan hè): Doe mee met Frankrijk of met het gestresste Nederland maar zorg dat je je ergens thuisvoelt want anders wordt het leven hel.

Ik erger me kapot aan Fransen en hun onnavolgbare regels en lunchtijden maar honderd keer liever dat dan de 24 uurs economie van Nederland. Daar is het dan misschien efficient maar mede daardoor ook zeer oppervlakkig.

Overigens woon en werk ik in NL en leef ik ook vaak in Frankrijk.

Moest ik morgen kiezen waar te gaan wonen kwamen beiden niet in mijn keuzelijst voor!

Frankrijk niet vanwege al het in dit topic genoemde, NL niet vanwege andere zaken.

Maar ik vindt het zeer prettig om in Frankrijk te zijn en heb lang overwogen me daar te vestigen.

avatar#4129
doperwt
Berichten: 7
Reacties: 245

#18 Geplaatst: 2008-06-18 22:14:03

Interessant punten H@nske. FF reageren:

"Het volk vind ik truttig, burgerlijk koppig, éénkennig en fetelijk niet veel verschillen van Nederlanders." --> Ja en nee... ze zijn een stuk minder prozaisch dan NL'ers, wat mij wel aanstaat, maar ook op een bepaalde manier véééél asocialer. Zomaar een aanhanger vol afval in de natuur donderen, daar draait een Fransman z'n hand niet voor om, terwijl er toch niet veel NL'ers zijn... maar goed nu is er natuurlijk ook haast geen natuur in NL...

"De muziek vind ik a-creatief" --> Klopt op een handjevol uitzonderingen na. Zo zie je maar weer: hoe meer je beschermt, hoe meer je streven naar kwaliteit ontmoedigt. Zie ook Renault. Of Trabant. Zie hééél veel Franse produkten en bedrijven eigenlijk.

"De taal vind ik lelijk, onlogisch en onduidelijk bij gesproken woord, (duidelijker bij geschreven woord) " --> ik vind het Frans zeker niet lelijker dan het NL, maar uiteraard wel vréééselijk onlogisch en onpraktisch. Stel in het Frans een eenvoudig ja/nee-vraag, moet je kijken hoe je zit te klooien met de zinsvolgorde als je het netjes wil doen. En boordevol met formans (een formans is bv de t zoals in "Y-a-t-il...", een betekenisloos ding om het beter te laten klinken), onbegrijpelijk.

"De algemene Franse "smaak" op gebied van vormgeving, woninginrichting, sfeer in horeca, tourisme etc. vind ik een lachertje! stoffig, ouwbollig, gedateerd, lelijk, sfeerloos en a-creatief." --> HEEEEEL erg mee eens!!! de woninginrichting is afzichtelijk en onvoorstelbaar ouderwets op een HEEEEL enkele uitzondering na. Om over het typische plaatselijke café des sports met 3 tl-balken en foute muziek maar te zwijgen!! Oh god wat mis ik de NL kroegen...

Het feit dat Frankrijk jaarlijks wordt overspoeld met caravantrekkende anwb leden zegt mijnsinziens ook iets over de overeenkomst met het Nederlandse volkje. Kennelijk voelen zij zich hier wel thuis... --> Nou nee dat denk ik niet. Ik denk dat de meeste NL geen enkel contact hebben met de F tijdens het verblijf hier, de campingsbaas is ook bij voorkeur een Hollander! Ik denk dat de NL eerder hier komen ONDANKS de Fransen dan dankzij. Wederzijds zie ik vooral een totale minachting!

Verder geloof ik niet zo in "de Fransen" of "de Nederlanders"

Mensen zijn mensen en alleen de codes en gebruiken verschillen, externe factoren dus.

Als je daar doorheen prikt wacht je nooit te lang op je aannemer of kantoorbediende.

Althans da's onze ervaring in Frankrijk --> Dat is zeer zeker waar.

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#19 Geplaatst: 2008-06-20 15:22:42

nou nou nou, vind dat jullie wel erg va stapel lopen hoor.

asocialer en afval dumpen ? wilde je zeggen dat dat in nl niet gebeurd ?

hou even op zeg, waar ik woonde lagen hele stortbelten in de berm van mooie rustieke gebieden.

ik schaam me dood als ik een franman iets uit moet leggen als een vrouw in de auto haar middelvinger naar me opsteekt, ga toch weg zeg.

over muziek valt te twisten maar ga ik niet doen.

iedereen heeft een andere smaak, ik kan me met de franse muziek en zeker met de bretonse goed vinden, waar zijn toch de sterren gebleven als andre hazes, normaal, en andere oude volkszangers, wie is er vandaag nog met muziek bezig in nl ? klinkt toch ook niet meer ?

de taal is onlogisch, dat is waar, maar dat zij veel talen als je er niet mee geboren bent, kijk eens naar chinees, geen bak van te maken.

nl is zeker een mooie taal maar niet mooier da frans.

en een taal is altijd mooi als je hem hoort en niet kent, zodra je hem kent ga je de misgenoegen ervan vinden.

taal is als een vrouw, als je haar niet kent begeer je haar, als je haar kent is het over.

smaak en vormgeving wordt hier aangeduid met een plaatselijk cafe, leuk maar het is zoiets als een engelsman is schatrijk want die rijd jaguar omdat die daar gebouwd zijn.

het feit dat jullie plaastelijke cafe er nog net zo uit ziet als zestig jaar geleden komt door de niet materialistiche houding van de fransen, zolang het goed gaat hoef je niet te veranderen, in nl moet je schijnbaar om het jaar je hele toko ombouwen wil je klanten houden.

tuinen en prachtige architecture, meubels in diverse stijlen laten toch menig antiquaire watertanden, alsmede de klanten.

oude steden zoals parijs, la rochelle, en vele andere zijn rijkelijk bespaard gebleven van de vernielzuchtige projectontwikkelaars die niets anders willen dan nieuwbouw.

in het dorp waar ik woonde stonden in de tachtiger jaren 17 tabaksschuren, nu nog eentje.

en nl kroegen (bruine cafe's) zijn hier ook te vinden, maar dan moet je wel op pad.

het laaste kan ik mee door, daar wil ik alleen de kanttekening bijzetten dat frankrijk niet te duur is als land van zongarantie.

er zij hier campings, compleet in nl handen, gerofermeerd en wel, met eigen kerkdiensten, en voor jaren volgeboekt.

verder willen de gasten geen enkel cantact met de fransen dan alleen maar een baguetje kopen.

cees.