Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

Electriciteitsleidingen infrezen

Auteur Bericht

avatar#5116
Paolo
Berichten: 3
Reacties: 2

#0 Geplaatst: 2008-04-06 18:09:37

Beste mensen,

 

Wij hebben onlangs een huisje gekocht in de Limousin.  De eerste verdieping is af, alle elektriciteit is daar keurig weggewerkt. Op de begane grond moet er nog wel het een en ander gebeuren, vooral qua elektriciteit.  De leidingen zijn uitgezet, maar omdat ze een tamelijk lange weg moeten afleggen, wil ik ze het liefst in frezen. 

Dat is in Frankrijk wellicht een veel moeizamere zaak dan in Nederland met z’n bakstenen muren.  De muren van ons huis bestaan weliswaar uit grote stenen (pierres), maar ik heb niet de indruk dat ze (kiezel-) hard zijn.  Heeft iemand hier ervaring mee?

Ik kan me voorstellen dat je een goede muurfrees nodig hebt.  Zijn er ketens waar je die kunt huren?  Ik zie dat de grote bricomarkten geen verhuur hebben, zoals in NL, en dat veel verhuurbedrijven die op jullie site worden genoemd vooral groot materiaal verhuren.

Er zijn wel muur- of sleuvenfrezen te koop voor rond de 100 euro, maar daarvan twijfel ik weer of ze wel sterk genoeg zijn voor de Franse muren.

Natuurlijk is het ook altijd mogelijk om de electriciteitsleidingen weg te werken in een hoge plint.  Het plafond biedt geen mogelijkheden.  Maar frezen zou mijn eerste keus zijn.

 

Bedankt alvast voor jullie hulp.

Paolo

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#1 Geplaatst: 2008-04-06 21:32:15

Beste Paolo,

inderdaad, het infrezen in natuurstenen muren is niet zo makkelijk.

Omdat niet alle stenen in een muur even hard zijn kan het nodig zijn af te wisselen tussen een hardmetalen en een diamanten frees. En diamanten frezen maken een vreeselijke stof. En hoe maak je dan de gleuven dicht, als je de muur niet stuct, dus als mur apparent laat?

Maar er zijn ook alternatieven, en die waren al eerder in het forum behandeld. Ik heb van het forumlid René van Lerven foto's van leidingen die in de onregelmatige voegen van matuurstenen muren gelegd zijn. De voegen zijn, waar nodig, een beetje uitgevreesd en dan is daar en gaine van 16 of 20mm in gelegd.

Maar er zijn ook oplossingen de leidingen op de muur netjes te leggen. Cees-surf heeft hierover geschreven. Het ging erom schakelaars en stopcontacten op een gecementeerd recht vlak te monteren en de leidingen in koperen buis bewust in het zicht te laten. Het is ook mogelijk de leidingen in een opliggende gestucde reep te verbergen, een soort risaliet.

Kijk even in het archief!

Christian von Klösterlein

avatar#5116
Paolo
Berichten: 3
Reacties: 2

#2 Geplaatst: 2008-04-06 22:35:52

Beste Christian,

Bedankt voor je snelle antwoord.  Ik heb het bedoelde item gevonden. De muren in mijn huis zijn min of meer gestuct (met een soort betonmortel?) en ik was toch al van plan of ze te gaan stucen nadat ik de electriteit heb aangelegd. René's aanpak spreekt me wel aan, al is het in mijn geval moeilijk om een voeg te volgen vanwege de pleisterlaag.  Ik heb het idee dat wij een vergelijkbare 'zachte' steensoort hebben als hij.

Ik denk dat ik het dus maar gewoon ga proberen, en mocht het inderdaad een te grote troep of anderzins een ramp worden, ik de boel netjes via plinten en oplegleidingen afmaak.

Begrijp ik dat jullie als jullie leidingen al wegwerken, liever werken met hamer, boorhamer en slijptol dan met een freesmachine?  En mocht ik uiteindelijk toch een freesmachine nodig hebben: is dat soort duurder gereedschap te huur in Frankrijk?

Hartelijke groet,

Paolo

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2008-04-07 09:47:12

Dag Paolo,

Allereerst, persoonlijk vind ik opliggende leidingsystemen heel erg lelijk, dus als je de gelegenheid hebt zou ik ze zeker infrezen. Maar waar bemoei ik me eigenlijk mee ;-) Terug naar je vraag.

De sleuven die je voor het wegwerken moet maken heten in FR "saigneés d'encastrement" en daarvoor bestaan 2 typen machines:

- Een sleuvenfrees oftewel "rainureuse à fraise", uitsluitend bedoeld voor zachte materialen zoals gasbeton, gips of bestaande kalkstuclagen. Hiermee maak je in 1 arbeidsgang de sleuf op de gewenste breedte;

- Een sleuvenslijpmachine oftewel "rainureuse à disques diamant", bedoeld voor harde materialen zoals parpaing en beton. Hiermee slijp je in 1 arbeidsgang twee smalle sleuven naast elkaar, waarna de de overblijvende "dam" nog moet uithakken.

Ik denk dat jij een sleuvenslijpmachine nodig zult hebben. Die kun je onder andere huren bij Loxam.fr. Zie voor een beschrijving van het apparaat hun fiche:

http://www.loxam.fr/files/fiches_location/7134.pdf.

Zo'n ding huren kost bij Loxam 40 euro voor 1 dag, en 33 euro per dag voor langere perioden. Het is zeer aan te raden een stofzuiger op dit ding aan te sluiten, die kun je er eventueel bij huren. Zoniet dan vind je het stof overal, en dat is met name vervelend als een deel van je huis al bewoond is.

Persoonlijk gebruik ik net zolief mijn eigen haakse slijper met een diamantschijf erop, mits het stof er niet toe doet zoals in nog geheel onbewoonde/ongebruikte gebouwen. Uit de hand kun je met een kleine handzame 115 mm slijper ook prima twee parallelle sleuven slijpen, eventueel nog 1 door het midden van de overblijvende dam om het uithakken gemakkelijker te maken.

Als jij wilt huren, ga dan naar een website van een verhuurder in de buurt (Loxam, Flexiloc, Kiloutou etcetera) en zoek naar "rainureuse". Je ziet dan snel genoeg wat ze in de aanbieding hebben en wat dat kost.

Wellicht ten overvloede, in de sleuven gebruik je de Franse flexibele buis "gaine ICTA" van 16, 20 of 25 mm, te koop op rollen van 10, 25 en 50m. Zelf gebruik ik minimaal 20 mm en liefst 25 mm als ik de ruimte heb. Je kunt deze gaine zelfs kopen met al voorgetrokken draden erin. In elk geval trek ik zelf altijd de draden erdoor vóórdat ik de boel afmonteer en de sleuven afsmeer. Dit als gevolg van leergeld dat ik heb betaald toen ik eens een afgewerkte muur weer moest openhakken omdat ik de draden niet door de gaine kreeg... :-(

Hoop dat dit je een beetje op weg helpt en voorkomt dat je leidingen in het zicht komen :-)

Salutations, Jos

avatar#4857
le servonais
Berichten: 1
Reacties: 59

#4 Geplaatst: 2008-04-07 14:38:21

Hallo Paolo,

Als je een muurfrees of sleuvenslijpmachine wilt huren moet je maar eens op marktplaats kijken. Ik heb er een gekocht voor 89 euro inclusief schijven 150mm etc. heb je nooit de angst dat je 'm niet op tijd terugbrengt en je hebt 'm altijd bij de hand. Na 2 of 3 keer huren heb je 'm er al uit.

Ik gebruik 'm voor de elektra leidingen en heb er de verwarmingsleidingen mee in de vloer geslepen. En ja een goede stofzuiger is geen overbodige luxe anders is het inderdaad stofhappen. Om de sleuven uit te hakken heb ik een boorhamer (ca 40 eu) bij de brico gehaald met een beitel. 

Pas wel op bij het gebruiken want die apparaten hebben wel de neiging om hard weg te lopen als je ze niet goed vast hebt en pas op dat je je snoer niet doorslijpt...;-) 

Garoetjes Ad

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#5 Geplaatst: 2008-04-07 23:22:45

"Ik gebruik 'm voor de elektra leidingen en heb er de verwarmingsleidingen mee in de vloer geslepen."

houden jullie er rekening mee dat water/verwarmings leidingen niet in de steen/cement mogen liggen ?

die worden namelijk door de cement opgevreten.

geld ook voor gipsplaten e.d.

cees.

avatar#57
Richard
Berichten: 25
Reacties: 297

#6 Geplaatst: 2008-04-07 23:26:20

Waar ik nog even mee zit, of ik heb het berichtje van Christian niet goed gelezen: mag je electrische leidingen in koperen buis leggen? Ik vind het nl. wel sjiek, die glimmende pijpjes overal - beter dan die lelijke lichtgele plastic buis! Maar is dat niet een beetje listig ivm eventuele kortsluiting etc?

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#7 Geplaatst: 2008-04-08 07:58:00

Richard,

De FR norm onderkent meerdere typen "tubes et conduits" waardoor electriciteitsdraden kunnen worden geleid, zoals de flexibele gaine ICTA en de bekende buis IRL. Zo is er ook een stalen buis MRL, gegalvaniseerd of roestvaststaal, diameters 16/20/25/32/40/50/63 bedoeld voor electriciteitsleidingen in "onvriendelijke ruimten" zoals parkeergarages, fabrieken enzovoort. Dus ik concludeer hieruit da het wel toegestaan en mogelijk is om metalen mantelbuis te gebruiken. Hierbij ga ik ervan uit dat deze buizen zelf allemaal op de Ligne Equipotentielle Principale (LEP) van het gebouw moeten worden aangesloten (hoewel ik dat in mijn bijbel niet expliciet vermeld vind). Als je de mantelbuizen op deze manier aan aarde legt lijken er mij geen bijzondere risico's te ontstaan.

In de norm vind ik niet direct koper als materiaal genoemd, hoewel dat niet wil zeggen dat dat niet bestaat. Vind je geen echte koperen MRL buis, zou je natuurlijk waterleidingbuis kunnen nemen. Eventueel trek je daar meeraderige kabels door in plaats van losse draden, dan kom je niet in conflict met de norm en heb je ook nog een extra bescherming tegen kortsluiting en dat soort narigheid.

Salutations, Jos

avatar#4857
le servonais
Berichten: 1
Reacties: 59

#8 Geplaatst: 2008-04-08 08:47:59

Beste Cees,

De leidingen die je wel in het beton en gips kunt leggen zijn kunststof leidingen. Bijvoorbeeld van Uponor of Proflex.

Groetjes Ad

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#9 Geplaatst: 2008-04-08 13:40:54

Richard,

ik bedoelde inderdaad wat Jos-le-adviseur schreef: 

... trek meeraderige kabels door de ruim bemeten koperen buizen, en leg deze op de equipoti !

Christian-le-bricoleur

avatar#3794
H@ns
Berichten: 22
Reacties: 598

#10 Geplaatst: 2008-04-09 10:28:20

Je kunt alle buizen in om het even welk materiaal leggen zolang je maar een mantelbuis gebruikt.

Maar voor elektraleidngen is dit niet echt aan de orde 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#11 Geplaatst: 2008-04-11 09:06:30

Paolo,

kijk ook even op deze fichier van LeroyMerlin. Weliswaar niets over muren en pierre maar een aantal nuttige tips.

Aanvulling op mijn advies van 06-04-2008 met koperen buizen:

Het is ook mogelijk PVC-buizen van bijv. 16mm met de passende niet echt lelijke zadels op de muur te bevestigen en in elk willekeurige kleur te schilderen - waarom niet ook koperkleurig?

Christian von Klösterlein