Informatie


Forum ArchiefIn december 2012 zijn deze website en het daaraan gekoppelde forum overgegaan naar een nieuwe omgeving. Bij de overzetting is het archief van het forum niet meegegaan, maar wel behouden en via het onderwerpenoverzicht te raadplegen. Reageren op oude berichten of het posten van nieuwe berichten is niet meer mogelijk. De zoekmachine van dit forum archief functioneert wel.Rubriekenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen

Bouwen, verbouwen en klussen

Uitwisselen van bouwkundige ervaringen, zelf je Franse huis opknappen of verbouwen.

Vragen stellen kan hier niet meer; antwoorden vinden wel. Gebruik daarvoor de zoekmachine.
Niets gevonden? stel dan uw vraag op het actuele forum

 Zoek in het forum archief naar: 

welk behang voor slechte muren...

Auteur Bericht

avatar#4117
Aramis
Berichten: 9
Reacties: 10

#0 Geplaatst: 2008-04-08 20:03:56

Ik ben op zoek naar een goed hechtend stevig behang voor slechte muren. Het behang moet ook te sauzen zijn. De muren hier zijn wel redelijk vlak maar er zitten barsten en scheurtjes die door het behang weggewerkt moeten worden. Wie heeft er goede tips voor me??

groeten...Hans

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#1 Geplaatst: 2008-04-08 20:12:50

Ik heb goede resultaten gehad met glasvezelbehang (ben de naam even kwijt). Niet te krenterig zijn met (goed) plaksel, even bij de brico vragen welk ervoor te gebruiken. Niet goedkoop maar perfect voor wat hobbelige muren. Prima overschilderbaar.

Steven

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#2 Geplaatst: 2008-04-08 20:15:51

Dag Hans,

Heb je al eens aan glasvlies gedacht? Het is sterk, vangt scheurvorming in de ondergrond op, is behoorlijk kras en stootvast en ook nog eens gemakkelijk over te schilderen. Om die eigenschappen wordt het ook vaak in openbare gebouwen toegepast. Je brengt het aan met speciale lijm, ik vind het persoonlijk gemakkelijker dan behangen. Het bestaat in verschillende structuren, zoals weefsel, visgraat...

Last but not least, ik weet niet waar je woont en hoe het met de vochthuishouding gesteld is, maar zeker in de zuidelijker streken en vochtigere huizen heeft papieren behang de nodige nadelen die glasvlies niet kent.

En nee, ik bezit geen aandelen in een glasvlies producent of -handel ;-)

Salutations, Jos

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#3 Geplaatst: 2008-04-08 20:17:56

Sorry Steven, we waren blijkbaar tegelijk aan het typen, volgens mij bedoelen we hetzelfde, het was niet mijn bedoeling je aan te vullen of te corrigeren!

Salutations, Jos

avatar#4115
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190

#4 Geplaatst: 2008-04-08 20:27:10

Jos, beste bewijs dat we gelijk hebben!

Ik heb het veel door professionals gebruikt zien worden. Omdat het in zekere mate rekbaar is heb je nooit plooien en scheurt het ook niet. Gaat nog lekker snel ook.

Steven (ook geen aandelen)

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#5 Geplaatst: 2008-04-09 10:57:11

Hans-Aramis, Jos en Steven (of Steven en Jos),

glasvezel is technisch de oplossing, maar van de esthetische kant heb ik toch een klein voorbehoud, tenminste als het om een traditioneel huis gaat.

Omdat ik van een rigoureuze aanpak houdt:

Al het losse stucwerk eraf, scheuren in de muren met glasvezel-netten overbruggen, en dan compleet nieuw stucken.

In een oud huis kunnen hier en daar bijgewerkte muren en weer op een andere manier 'gecamoufleerde' scheuren ook charmant staan - je mag toch de geschiedenis en het ouderdom van een huis zien?

Maar dit is een kwestie van smaak, en ik wil mijn smaak niet aan anderen opleggen.

Christian von Klösterlein

avatar#3132
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952

#6 Geplaatst: 2008-04-09 14:08:02

Dag Christian,

Ik ben het met je eens dat de esthetiek geen geweld moet worden aangedaan, en een rigoureuze aanpak spreekt mij in de meeste gevallen ook aan... immers, zachte heelmeesters...

Dat gezegd hebbend, als je stucwerk echt erg slecht is, en grote plakken loszitten (of zelfs de hele stuclaag zowat los voor de muur staat, ben ik ook tegengekomen) dan helpt glasvlies natuurlijk ook niet meer. Radicaal verwijderen en opnieuw stucen is dan de enige remedie.

Maar er zijn ook van die tussengevallen. Muren met redelijk tot goed stucwerk, waarin toch telkens weer haarscheurtjes ontstaan. Vaak veroorzaakt door verbouwingen in het verleden; dichtgemaakte voormalige deur- en raamopeningen en aangepaste binnenmuren zijn hierin berucht. Glasvlies vind ik daarvoor technisch een heel prettige oplossing.

Ik houd zelf erg van naturel kalkafwerking. Stucen met karkmortel en in het nat een laag badigeon (water met luchtkalkmengsel) opkwasten, geeft mooie dofwitte muren, prachtig in een oude boerderij. Maar hoe mooi ook, minder praktisch voor vertrekken die echt heftig gebruikt worden (gang, hal) door veel mensen (met kinderen), huisdieren (grote jond) enzovoort. Met kalk blijf je aan het bijwerken. Glasvlies erop, en nauwelijks omkijken meer naar. Dat vind ik best een verleidelijke propositie.

In alle gevallen blijft natuurlijk de esthetische kwestie. In een honderden jaren oude boerderij vind ik (persoonlijk!) geen glasvlies met visgraatmotief ofzo thuishoren. Maar, er zijn talloze motieven in omloop. Het fijnere "weefselmotief" lijkt op jute, en dat heb ik in gekalkte vorm als eens in een oud Frans huis gezien. En helemaal zonder motief (glasvlies strak) bestaat tegenwoordig ook. Dan zie je helemaal niet meer dat er glasvlies gebruikt is, maar je boekt er wel de voordelen van.

Last but not least, als er eenmaal glasvlies op de muren zit, kun je dit tegenwoordig behandelen met een speciaal voorstrijkmiddel en er dan dun overheen stucen. Dit heb ik zelf echter nog niet geprobeerd.

Heel veel mogelijkheden met glasvlies (structuren, motieven, afwerking) vind je op de site:

http://www.behangenschilderwerk.nl/glasvezelbehang.htm.

Wellicht interessant voor de potentieel belangstellende.

En ja Christian, en ben het helemaal met je eens dat bijgewerkte muren met in het verleden verrichte reparaties buitengewoon charmant kunnen zijn, daar zou ik persoonlijk ook allereerst kijken of ik het zo kon laten. Maar soms is het ook gewoon lelijk en dan vind ik een afwerking met strakke glasvlies zonder motief toch wel erg veel praktische voordelen bieden. Het is eigenlijk weer het bekende verhaal: van geval tot geval bekijken...

Salutations, Jos

avatar#3901
ruuddekorte
Berichten: 7
Reacties: 26

#7 Geplaatst: 2008-04-14 22:44:57

wij gebruiken sinds kort een behang dat wat eigenschappen van het glasvezel heeft. maar is een stevig soort papier. Het is niet goedkoop en is speciaal voor restauraties. Eerst waren t rollen van 1m breed , tegenwoordig liggen er rollen van 1.10 bij mijn dhz dealer. Net als bij glasvezel smeer je de muur in met lijm om daarna t behang tegen de muur te plaatsen.

.

Mooie van dit behang is dat t een heel glad gestuukt effectt geeft, overschilderbaar is met saus verf lakverf en dies meer.

.

Het merk weet ik even niet meer, er zit een blauw/wit label op de rol. Ik zal komende week als ik weer bij mijn dhz winkeltje langskom kijken wat de naam is.

.

ruud 

avatar#3509
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902

#8 Geplaatst: 2008-04-15 07:53:12

Ruud,

daar ben ik ook in geïnteresseerd.

Lijkt dat misschien op het 'Rauhfaser'-behang, dat in de jaren '70 in Duitsland populair was? Daarvan bestonden ook dikkere kwaliteiten, die oneffenheden camoufleerden.

Christian von Klösterlein

avatar#
onbekend
Berichten:
Reacties:

#9 Geplaatst: 2008-04-15 09:35:45

ik weet zo een twee drie de fabrikanten niet maar het is een fijner broertje van de glasvezelbehang.

net als bij opa's onderbroek met grove linnen of katoen, heb je nu de microfibre slips van homme en dat heb je ook in de "polyester" industrie.

wij gebruiken deze matten in dezelfde soort voor specifieke afwerkingen die dat vereisen.

ook in de beveiliging worden deze gebruikt als beschermende kleding en voorwerpen.

als je met een loep/microscoop zou kijken zie je dezelfde geweven structuur als de ouderwetse behangsoorten.

het is natuurlijk niet zoals bij ons gebaseerd op alleen maar polyester maar op papierbasis gebruik, dus behang.

cees

ps, ik zie net dat ze het bij Brico verkopen onder de namen;

fibre de verre standaard.

fibre de verre rustique.

fibre de verre chevron.

fibre de verre micro chevron

fibre de verre micro crépis.

ps, nog even voor cristiaan, er zijn glasvezelfibres in de handel die je in de cement mengt tijdens het mixen/betondraaien, en die hebben dan dezelfde werking als glasvezelmat.

dus je maakt eigenlijk een glasvezelbeton om te stuuken.

kijk even bij de professionele handel (DBMA, Point P ..)

avatar#2767
pecheur
Berichten: 7
Reacties: 86

#10 Geplaatst: 2008-04-18 23:02:20

Fabrikant Tasso heeft een ruime keuze in glasweefsels en vliesbehang, het laatste is over het algemeen iets dunner en is in principe met gewone behangplaksel te plakken.

Nadeel van dit dunnere materiaal is dat de ondergrond wat strakker afgewerkt moet zijn.

Nadeel van beide materialen op een problematische en mogelijk vochtige ondergrond  is, dat je het probleem hiermee niet verhelpt, maar mogelijk zelfs verslechterd door de toegepaste lijm en muurverf over het vlies of glasweefsel.

Karel.